Behandling & fodring af vanrøgts hest

Behandling & fodring af vanrøgts hest

1717visninger 8 svar | 31. jan 2016
Kære Alle!

I dag vil jeg lave et blog indlæg om min nyeste hest i flokken, nemlig Lancelot. Jeg vil kort fortælle hvordan jeg kom i besiddelse af ham, men jeg vil i dette indlæg lægge vægt på hvordan fodringen og behandlingen af ham har været igennem de 6 måneder vi har haft ham.

- HISTORIEN BAG -
Sommeren 2015 tog min mor til Vorbasse marked, fordi at hun ønskede at se om markeds forholdende var blevet bedre igennem de sidste par år. Selvom hun fandt mange fine heste, fandt hun en håndfuld heste, der var i meget dårlig stand. Allerede inden hun tog afsted havde jeg sagt at hun ikke skulle tage en hest med hjem. Da hun kom hjem viste hun billeder af alle hestene og da jeg så billederne af Lancelot udbrød jeg: "Ej se hvor fin den er!" hvor min mor svarede. "Ja! Men du sagde jo jeg ikke måtte tage en hest med hjem". Vi fandt ud af hvor Lancelot befandt sig, og hentede ham hjem fra Nordjylland på en 4 timer køretur ned til os. Dette er den korte historie af, hvordan han endte ved os. Vi ved ikke meget om hans fortid, udover at han oprindeligt stammer fra England, og er importeret til Danmark via Holland.


Billedet her er af Lancelot på Vorbasse marked.


- LANCELOT KOM HJEM -
Da jeg så Lancelot første gang blev jeg meget chokeret, man siger at billeder er taknemmelige og det skal jeg da lige love for. Jeg har kun en gang før i mit liv (da jeg arbejdede på nyt Hesteliv) set så tynd en hest. Han var helt slukket og havde tydelig - og kraftig øjnbetændelse. Min mor meldte embedsdyrlægen fra Vorbasse marked til politiet, efterhånden som flere og flere dystre sandheder kom frem omkring Lancelot, fordi at det slet ikke burde have været muligt at få ham ind på marked i følge de danske regler.

Lancelot gik slukket og træt, lige ind i traileren. Efter 2 timers kørsel, valgte vi at holde ind ved DLG som gerne ville donerer nogen ting til ham, sammen med en veninde/kollega som også donerede lidt til ham. Vi tog ham ud af traileren så han kunne gå lidt rundt, og da han kom ud af traileren stilte han sig til at tisse. Hans tis var fuldkommen blankt, og lugtede slet ikke. Der kom heller ikke ret meget, og på den 4 timers trailertur lagde han en lille lort der svarede til hvad en lille Shetlandspony kan ligge. Dyrlægen mener ikke at han overhovedet har haft noget i maven udover lidt halm. Lancelot kom hjem og her skete også noget meget mystisk. Vi havde på det tidspunkt 11 heste stående på vores ejendom, og ingen af hestene reagerede på ham. Han vrinskede ikke til dem, de kiggede kort i mod ham, men vrinskede ikke til ham og var ikke interesseret i at snuse til ham (hvilket de dog heller ikke kunne fordi han blev sat i karantæne de første 14 dage på en fold for sig selv). Lancelot fik hø ud, og begyndte at spise, selvom det var tydeligt at der ikke var meget gnist i ham.


Lancelot da han var kommet hjem til os.


Endnu et billede af Lancelot efter hjemkomst.

- Ugerne efter, Dyrlæge og smed kom forbi  -
Lancelot hedder oprigtigt Coal, men jeg valgte at døbe ham Sir Lancelot. Fordi at allerede da jeg så ham, var dét, det første navn der kom ind på min nethinde. Rigtigt mange dejlige mennesker valgte at donerer små og store beløb til ham, elever, venner ja også fremmede. Lancelot blev en rigtig dyr fornøjelse at få op at stå, og jeg ønsker derfor at DIG bag skærmen, som har tænkt på at købe en billig hest hjem fra Vorbasse eller en vanrøgtsag - dette er ikke billigt.

Lancelot fik dyrlæge et par dage efter han var kommet hjem, TV syd dækkede dyrlæge besøget. Hun lavede blandt andet en hul skala vudering, han scorede 3 point ud af 10. Hun vuderede at Lancelot var omkring 150kg undervægtig, han havde kroge i tænderne, men intet der burde være grund til at han var tynd. Derudover fandt vi ud af at Lancelot's pas var falsk, i passet står blandt andet at han er 140cm høj (han er 171cm høj), at han har 4 hvide sokker (han har 3) osv osv. Hun kunne dog ud fra hans tænder se, at alderen passede fint og at han var omkring 8 år. Hun tog blodprøver og tog dem med hjem for at tjekke hvordan de så ud.  

Lancelot var heller ikke chippet (hvilket er lovpligtigt i Danmark) og blev derfor også chippet.

Da dyrlægen var taget hjem fik vi også smed til Lancelot, han fandt 3 søm i hans hove, som nok var fra sko han engang havde haft på, som var faldet af selv, i stedet for at blive taget af, af en professionel. Han stod rigtigt pænt under smed. Vi fik en massør ud til ham, som vuderede at han var meget spændt i nakke og hals, og mente at han gik rundt med kronisk migræne, som vi skulle have behandlet. Hun mente at den migræne nok kom af nogen hårde nakketræk, ved f.eks at have stået bundet i de reb som man på markeder binder omkring nakken på hesten så de ikke kan komme fri, ligegyldigt hvor hårdt de trækker bagud.

Lancelot begyndte efter en uge pludseligt at stoppe med at spise, han ville intet have vi tilbød ham og vi fik dyrlægen ud igen. Hun konkluderede at Lancelot havde mavesår, og han blev sat i behandling. Samtidig fik vi resultat fra blodprøverne der viste han manglede flere forskellige ting i hans krop, og som også viste at hans øjnbetændelse havde været der så længe at den var blevet kronisk, samt at han havde betændelse i ben og hove.


Her ses hans øjnbetændelse.


Hans ikke så pæne hove.


Den dag smeden kom forbi.


- Fodring? - 
Mange spørger hvad vi fodrede Lancelot med, mange fordi de ønsker inspiration til deres egne heste der evt var tynde. Jeg vil derfor her prøve at forklarer hvordan han kom op i huld.

Da han kom hjem, fik Lancelot hø i bunker 6-8 gange om dagen, når han havde spist en bunke, fik han en pause på 30-60 minutter, inden han fik nyt, dette fordi man ikke ønsker at en så tynd hest får forstoppelse ved at foræde sig. Efter en uge, fik Lancelot fri adgang til hø.

Lancelot fik de første dage Equisana Grass Oil, dette er et foder som er fuld af fiber. Det er farligt at give tynde heste for meget sukker og stivelse, da det kan slå maven i stykker på dem. Lancelot fik dette foder 6 gange om dagen, i små portioner, igen for at undgå hans mave gik i stykker. Efter cirka en uge begyndte vi langsomt at blande ekstra olie, zelen og fiber piller i hans foder, som han stadig fik 6 gange om dagen. Da hans behandling for mavesår var overstået, fik han også blandet Equitop Pronutrin i sit foder, sammen med Lifewave plaste, sponsoreret af Equine Power og det fik ham til at spise igen. Efter cirka 2 uger, satte vi det ned til at han fik foder 4 gange om dagen. Efter en måned fik han foder 3 gange om dagen som de andre heste, og vi begyndte at blande Equisana Cool Performans i hans foder.

I dag (6 måneder efter) får Lancelot, Lesure Diet fra Brogaarden.


Lancelot kom mere og mere op i hul.


- Hvad med det psykiske? -
Ja nu har jeg jo sagt en del omkring hans hul, hans krop, de ting han fejlede. Men hvad med hans personlighed? De første par uger var Lancelot meeeeget rolig. Han var nervøs over berøring i hovedet, men virkede udover det bare rigtigt træt og ugidelig. Efter 2 uger fik han en ven på sin fold, og det var også først efter 2 uger at de andre heste begyndte at vise interesse for ham, og han begyndte at vise interesse for dem.

I takt med at Lancelot blev stærkere fysisk, kom hans psykiske skader også frem. Lancelot bliver hurtig nervøs overfor hurtige bevægelse, og er ikke særlig tryg ved fremmede. Min mor kan knapt få lov at strigle ham. Han er ikke "utrænet". Han kan løfte ben, og kan sagtens trækkes med, men han er usikker på om man vil gøre ham noget, hvis man bevæger sig hurtigt. Lancelot udviklede også en ENORM seperations angst. Han var SÅ bange for at når vi træk en hest væk fra flokken, at den ville blive væk forevigt. Så selvom han stod med 10 andre heste - så var der risiko for at han ville gå igennem hegnet, fordi at han var så angst når en hest forlod ham. Trak vi ham væk fra de andre for at fodre, gik han også i panik, og ville slet ikke spise før at hans venner igen var i nærheden, men kan man bebrejde ham? Han har sikkert haft mange skit i hans liv.

Nu og fremtiden?
Nu er det 6 måneder siden at Lancelot kom hjem. Han er en super dejlig dreng, men alt skal tages stille og roligt. Lancelot har lavet lidt agility og er begyndt på de basic ting i jordarbejde - specielt en masse miljø træning.

Hans øjnbetændelse er i bero for nu, og han er kommet helt op i hul igen. Han er en super dejlig dreng, som dog er meget følsom og hurtigt bliver usikker hvis man gør ting han ikke kender til, eller hvis der pludseligt står mærkelige ting nær folden, der ikke stod der igår. Hans seperations angst er blevet bedre, vi kan tage de andre heste ud nu, uden at han går i panik, så længe der selvfølgelig stadig er nogen på folden med ham. Vi kan også trække ham ud og træne, selvom han ikke kan se de andre i nærheden, men vi har endnu ikke forsøgt os med at tage ham langt væk fra flokken.

Lancelot skal blive ved os til han dør. Han fortjener ikke at komme videre, og det har uden tvivl taget tid for ham at accepterer at det hele er okay, og at han har et stabilt liv nu. Jeg håber og ved han vil blive ved med at udvikle sig. Om jeg nogensinde skal ride på ham? Det ved jeg ikke, det spørgsmål får jeg dog rigtigt ofte. Men at ride er SLET ikke det vigtige. Det vigtige er at han har det godt, at han er glad og at jeg får lov til at bruge en masse tid sammen med den fantastiske sjæl som han er. Han fortjener det absolut bedste og jeg håber at han føler vi giver ham alt det han har brug for.


Lancelot i December måned.


Smukke Lancelot.

Tak fordi i læste med! :)



Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Behandling & fodring af vanrøgts hest
Kommentér på:
Behandling & fodring af vanrøgts hest
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet i dag kl. 07:27
Annonce