Brug temposkift!

Brug temposkift!

10. maj 2017
En simpel øvelse, som giver store resultater!

Temposkiftet har vi alle brugt på et eller andet tidspunkt, men faktisk er temposkiftet en simpel og yderst effektiv øvelse, som vi kan bruge i vores videre uddannelse af hesten.

De fleste kender temposkiftet, som noget vi bruger enten når vi træner bagpart, eller når vi træner fra arbejdsgalop/trav ud i frigalop/trav. Men faktisk kan vi bruge temposkiftet, til at holde hesten hurtig for hjælperne, og styrke den. Det gør vi ved at bruge temposkiftet, på en lidt anden måde en bare at veksle tempoet på en volte, eller ned af langsiden.



En af mine personlige ynglings øvelser er schenkelvigningen, jeg bruger den meget i alle 3 gangarter, og især når jeg varmer op bruger jeg schenkelvigningen. I min opvarmning ligger jeg hesten godt dyb, og lader den arbejde i et afslappet men godt fremadgående tempo.
Når jeg gerne vil begynde at samle hesten lidt mere sammen, bruger jeg stadig schenkelvigningen, og her kommer versaden også meget i spil. Jeg rider hesten ind i øvelsen, og for at holde hesten hurtig for hjælperne, rider jeg tempoet op. Også selvom øvelsen er helt perfekt, træner jeg temposkift ind i øvelsen, simpelthen for at mærke afskubbet bagfra, indover ryggen og ud i biddet. Når jeg mærker afskubbet, rider jeg hesten tilbage igen, og gentager hele tiden processen.

Det er vigtigt især i de høje øvelser at holde hesten hurtig og kvik, reaktionen skal komme prompte, og øvelsen skal holdes korrekt hele vejen.
Det kan tage noget tid, og i starten vil øvelsen nok falde lidt fra hinanden, men med massere af træning vil resultaterne også være det hele værd.  




Versaden og schenkelvigningen er to øvelser der er gode at bruge med temposkift.
Begge øvelser kan laves mere eller mindre samlet, og når temposkiftet bruges i disse øvelser vil bøjningen være noget mindre, end når øvelsen laves samlet.
Det handler hele tiden om at have følelsen af, at hesten nemt, og næsten uden pres kan rides frem og ud. Ikke sådan at man hele tiden skal holde hesten tilbage, men sådan at hesten er villig og kvik, sådan at den nemt og hurtigt, kan rides frem, uden at falde fra hinanden. 

Det er vigtigt at holde tænd/sluk knappen lige der hvor hesten, ikke ved hvad der kommer som det næste, men der hvor den hele tiden er klar på, hvad end der måtte komme. Hesten skal altid vente for ben og sæde, derfor skal tøjlen kunne slippes, og hesten skal stadig vente. Øger hesten tempoet når tøjlen slippes, gentages processen, og tøjlen slippes igen...Indtil hesten venter, uanset om tøjlen slippes eller ej.

Det er vigtigt i temposkift, hele tiden at have fokus på ben og sæde, aldrig tøjlen. Hesten skal svare frem og tilbage, for sæde og ben! Det er også meget vigtigt at rose hesten, enten med stemmen eller ved et et lille klap på halsen, det er hårdt arbejde, når vi beder hesten om at sætte sig bagtil, så husk afspænding, ved hjælp af dybt arbejde og evt. lidt letridning ind i mellem træningen.

God arbejdslyst!
- Sielja 

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet i går kl. 07:27
Annonce