Den halve parade

Den halve parade

5469visninger 8 svar | 22. apr 2016
Så kommer vi til et indlæg hvor der er rigtig mange meninger og følger af, hvordan der udføres en korrekt halv parade.

Jeg vil give jer mit syn og erfaringer/læringsmetoder på en halv parade. Dvs. i dette indlæg definerer jeg - hvad er en halv parade.

Hvad er en halv parade og hvordan udføres en halv parade? Hvad bruger vi den halve parade til? Hvorfor er halve parader så vigtige i dressur? Hvordan indlærer jeg den halve parade?



Hvad er en halv parade?
En halv parade eller en anholdning har mange definitioner i dressuren. En halv parader er noget rytteren gør med sin krop for at få hesten til at vente, det er noget rytteren gør for at forberede hesten på "at nu sker der noget nyt". En halv parade er noget rytterne udfører for at få hesten til at lægge vægten bagtil og blive mere rummelig, få mere afskub og blive mere bærende. En halv parade er altså noget rytteren hele tiden laver - også selvom vi måske ikke er klar over det.

En halv parade bruger vi altså til at afbalancere vores hest når vi rider. Hesten er måske ved at falde på forparten - via en halv parade kan vi bringe hesten tilbage i balance. Hesten laver en volte og lige efter skal vi ride skråt igennem. Via en halv parade fortæller vi hesten "nu kommer der noget nyt, nu skal vi ikke gå rundt i en volte mere, men pludselig ændre retning og ride skråt igennem". Når vi laver en halv parade skal hesten ind og vente - heraf skal vi bringe den energi som hesten har bagtil - ud til vores hånd. Dette gøres via en halv parade. Sker det korrekt vil hesten - i det moment - føles lettere fortil, suge bedre frem i din hånd, rejse ryggen og bære sin rytter samt blive mere bærende og rummelig i dens bevægelse.

Vi hører også at ryttere laver anholdninger og det er det samme som en halv parade. En halv parade som ikke "går korrekt igennem" hesten vil ende med at skabe spænding og modstand. Derfor er det vigtigt at den halve parade udføres konsekvent og korrekt hver gang.



Hvordan udføres en halv parade?
En af de ting vi alle laver forskelligt.

Jeg plejer at forklare mine elever det sådan her:

Der er tre trin i en halv parade. Disse tre trin skal udføres lige efter hinanden (som i et split sekund) Derudover skal disse tre trin også udføres konsekvent og så let som muligt. Nu mere hesten er trænet nu hurtigere og lettere vil den reagerer. Reagerer hesten ikke - fx på det første trin må vi skrue op for signalet så hesten lytter. Når den udføre det kan vi gå videre til de næste trin.

Første trin: Anholdning, bremse op. Vi starter med at bremse hesten lidt op. Dette gøres ved, at anholde vores sæde/vores lænd. Stopper med at drive. Dvs vi står lidt imod i vores sæde. Dette "står i mod" skal forplante sig let ned i ens lår (men ej aldrig at sammenligne med at sidde og spænde) Dine hænder skal være let opbremsende på tøjlen. Dvs der skal tages minimalt og let tilbage i tøjlen. Lad endelig være med at tage tilbage mod dit lår eller din mave. Du låser din hest i munden og det skaber spænding. Tag hellere anholdningen og den lette føling tilbage op mod dig selv (brystet) Dvs du skal altid tænke op i luften når du laver en anholdning - aldrig ned eller ind mod dig selv.

Når man nu har taget anholdningen og hesten reagerer som ønsket - den bremser lidt ned i både tempo og lytter på dine hjælpere. Dvs den er under hjælperne.

Andet trin: Giv efter. Hesten har nu via anholdningen med sædet og på tøjlen - bremset ned i tempoet og fortalt os den er under hjælperne og lytter korrekt tilbage. Nu skal vi belønne det. Dvs vi giver efter. Vi tager hånden med frem til hestens mund igen og vi slapper af i vores sæde (slipper med den anholdende sædehjælp)

Tredje trin: Energi. Nu har vi fået hesten ned i tempo, vi har også givet efter og fortalt hesten hvor dygtig den var fordi den lyttede. Nu kommer den vigtige del som rigtig mange ryttere glemmer. Og fordi de fleste ryttere glemmer den ligger de kun og laver de to første trin og så skaber vi aldrig den bærende og gode energi vi skal bruge efterfølgende. Dvs de opnår aldrig den der lækre sugende fornemmelse hesten kan få via en korrekt halv parade. Så nu er det vigtigt at vi får drevet hesten frem til hånden. Hesten har - via de to første trin - nu lagt sig korrekt på biddet, vi har taget hænderne med frem og sluppet med vores anholdende sæde. Nu skal vi ligge lidt under schnkel på, drive lidt med vores sæde og gøre vores hånd lettere og holde let, stabil kontakt til munden med hånden fremme til hestens mund. Nu skal vi have energi. Via den energi vi nu har får vi drevet hesten fra bagparten, over ryggen og ud til hånden.

Disse tre trin skal - som skrevet - laves lige efter hinanden. Går der for længe mellem vil hesten falde fra  hinanden. Derfor er disse trin altså skrevet "HELT OP" i total forlængelse for at "skære det ud" så alle forstår det :)

Hvis en af disse trin ikke "går korrekt i gennem" er det fordi man skal øve det noget mere. Konsekventhed og eftergivenhed og en løsgjort hest så har mange en god base for, at de halve parader fungerer efter lige den hensigt du ønsker.


Hvis man ligger en halv parade - anholdende hjælp - henover en bom vil man opnå afskub og bæring lige i det korrekte moment.

Så hvad bruger vi den halve parade til?
Den halve parade bruger vi som sagt til, at få hesten i balance. Vi bruger den til at få hesten til at gå i ligevægt, træde korrekt indunder sig med sin bagpart, blive mere bærende i dens bevægelse, gør hesten opmærksom på at nu sker der noget nyt. Vi sørger for - via den halve parade - at hesten suger korrekt over ryggen ud til hånden. Vi bruger også den halve parade til at sætte tempoet ned.

Det vigtige værktøj vi skal bruge når vi udfører en halv parade er at hesten lytter til os. Hesten skal reagerer frem på vores signal. Hesten skal kunne lave en overgang ned på vores signal. Dvs frem signalet og stop signalet fungerer korrekt. Fungerer det ikke korrekt skal man træne overgange mellem skridt og trav og omvendt. Dette gør at hesten vil begynde at komme under hjælperne.

At tage en halv parade er altså noget der sker i hestens krop for rytterens hjælpere.



Hvordan kan jeg træne og indlære den halve parade?
Du kan øve dig i at lave halve parader og se om din hest lytter ved følgende eksempel:
Rid en volte i skridt på din hest. Hesten skal gerne være korrekt eftergiven og smidig (den behøver ikke at være eftergiven, men god basis hvis den er) Tag nu første trin i den halve parade - dvs den anholdende hjælp. Start med at koble sit sæde på. Anhold let i sit sæde, din lænd og din krop. Brems hestens bevægelse via din krop. Stopper hesten ikke op, kobler du nu tøjlen på også. Dvs let anholdning og let tilbage op mod dig selv i tøjlen. Grib lidt mere fast omkring tøjlen. Lytter hesten ikke skruer du op for bremset indtil du får en lille reaktion ned i tempo. Du vil nu fornemme at hesten skal til at bremse op. I stedet for en hel parade (en hel parade - så ville hesten stoppe helt op) så slipper du nu din anholdning og slapper af i dit sæde, åbner din hånd igen og tager hånden frem til hestens mund, har en let kontakt til biddet. Dette betyder at din halve parade gik igennem og den virkede. Nu skal du huske sidste trin - at drive hesten frem til biddet. Så nu driver du let frem med sædet og under schnkel og skaber energi bagfra hestens bagben.

Gentag, gentag, gentag. Efter gentagende gange vil hesten begynde at reagerer på dit sæde og man kan koble mindre og mindre tøjle på.

Det var alt for nu. Tak fordi i læste med og god weekend.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Den halve parade
  •   23. apr 2016 Du er virkelig godt til at forklare noget meget svært på den dejlig simpel måde. smiley

  •   25. apr 2016 Rigtig godt indlæg til at få forklaring til de små ting. smiley kom meget gerne med flere indlæg som dette smiley

  •   26. apr 2016 Super godt forklare så man kan forstå og forstille sig hvordan det skal udføres 👌🏼

  •   28. dec 2016 Har du evt en video, hvor man kan se det? smiley

  •   28. dec 2016 Hvilke af trinene?

    Men umiddelbart nej, jeg har ikke lavet nogen video om specifikt det emne.


  •   29. dec 2016 Det er mest i forhold til hvor tydelige man skal kunne se dem. for der ligger en video på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=bOlZKsK_ys8 , men der syns jeg at det mere er tale om tydelig tempo skift? Så er lidt i tvivl om hvor tydelig / hvor længe at man skal lave den halve parade? smiley

  •   29. dec 2016 På videoen vil jeg sige at de halve parader hun får lavet er for "hårde". Hesten skal ikke sænke så meget i tempo (medmindre den løber afsted). Er det blot for at forberede hesten på en ny øvelse eller for at sætte den bagtil vil jeg blot gøre det SÅ lidt af det faktisk næsten dårligt kan ses. Men som rytter at man tydeligt og let kan mærke hesten lige tænker et sekund tilbage og lige kommer tilbage i balance og sætter sig.

    Jeg synes den video er et dårlig eksempel, det må jeg ærligt indrømme. Vi ser en rytter som slet ikke er i balance med sin hest, en rytter som har et ikke særlig godt sæde og en hest som hvirler rundt med sit hoved, går alt fo rmeget bag lod, dykker fortil, går med hovedet på sned og slæber sine bagben.

    Du kan se de halve parader hun laver er for hårde fordi hesten - som du faktisk selv skriver - næsten laver overgange i stedet for små usynlige korrektioner. Overgange er en rigtig god ting også (og ja der skal man også bruge de halve parader) men en lille let halv parade hvor man blot sætter den, bringer i balance igen eller justere tilbage - den skal dårligt kunne ses og den skal - på en hest som er mere uddannet - være så usynlig at man kun lige kan se rytteren trække lænden let an.


  •   1. jan 2017 Tusinde tak for det uddybende svar. smiley Det gav helt sikkert en god forståelse smiley

Kommentér på:
Den halve parade
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet i dag kl. 07:27
Annonce