Hestens frie valg del 1

Hestens frie valg del 1

618 visninger | 3 svar | 10. maj
Det vigtige første step
Det allerførste jeg arbejder med, når jeg træner heste er, at give dem valget mellem at vælge mig som "menneskeleder" eller at være alene. Afhængig af hvor højt rangerende hesten er i sit normale hierarkiske natur, vil den vise mere eller mindre modstand, ved at vælge mennesket som "menneskeleder". Det er kun naturligt og jeg synes altid det er en spændende og sjov process at være med til og lære af de forskellige heste og ikke mindst at se den spændende udvikling. 
Ofte vil hesten flere gange forsøge at følge mig og så trække sig igen. Det lader jeg den gøre helt uden modstand, ligeså længe den har brug for det. Undervejs i forløbet og især lige inden den vælger, at hesten har valgt og mærket at det er rart og sjovt at være med i min træning og det som jeg tilbyder i træningen,  vil man opleve, at hesten virkelig tænker. 
Den smasker og smasker, vipper med ørerne og smasker igen. Her er det vigtigt ikke at presse på, men at give hesten den tid, der er nødvendig for, at den kommer frivilligt. Og det gør den altid til sidst!

Mange hestetrænere bruger både grime og tov i det første arbejde med hesten. Grimen og tovet kender hesten jo fra al anden hestetræning og det generer den som sådan ikke. Alligevel mener jeg, at dette udstyr ubevidst gør, at hesten oplever menneskets magt og at den derfor "skubbes" eller "trækkes" til at følge os. Den gør det naturligvis også både hurtigere og mere sikkert, end uden støtteredskaber, men selvom det tager længere tid, er effekten af den frie uden udstyr træning absolut ventetiden værd. Så oplever hesten nemlig, at den reelt har et valg mellem at følge mig eller lade være, og den finder en stærk tryghed i menneskets samarbejde, når den endelig siger ja og vælger at være med frit til træningen.  

Langt de fleste hesteejere melder allerede efter få træninger tilbage, at hestens hele trivsel er forbedret og at forholdet menneske og hest imellem er i harmonisk balance. Hesten hverken kan eller behøver man spørge, for hele dens adfærd ændres tydeligt og taler for sig selv.

Som "leder" betyder nødvendigvis ikke at vi som mennesker kan erstatte lederhesten ude på folden, men vi kan være med til give næsten den samme tryghed og tilbyde at guide hesten igennem de svære ting. 

En god "menneskeleder" er en som bevar roen i alle sitationer og guider hesten igennem alle ting og giver hesten tiden til at tænke. 
Vi som mennesker kan hjælpe med at kommunikere  med hesten igennem kropssprog og energier. 

Det er nærmest magisk, når hesten ikke længere gør hvad vi beder den om, for at opnå tilfredsstillelse lige nu, men vælger at følge os fordi vi er dens "menneskeleder" giver næsten den samme tryghed som hestens leder på folden. 
Næste indlæg vil handle om næst vigtige step, netop at hesten siger ja til rytter og udstyr :) 

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hestens frie valg del 1
Kommentér på:
Hestens frie valg del 1