Kandar - hvorfor og hvordan?

Kandar - hvorfor og hvordan?

12303visninger 30 svar | 14. okt 2016

Så får i endelig et nyt blogindlæg fra mig. Et emne, som jeg får enormt mange spørgsmål om over min Facebook side. Derfor vælger jeg nu at oprette et emne om det så i kan få indblik i tankerne jeg gør mig når jeg tilvænner hesten kandar.

Hvorfor rider vi med kandar? Hvad skal det bruges til? Hvordan skal kandaren tilpasses og hvordan skal biddene lægge? Hvordan tilvænner man hesten til kandar?



Hvorfor rider vi med kandar og hvad skal vi bruge den til?
Man rider med kandar i de højere klasser for at forfine ens hjælpere mest muligt. Kandaren har en lang for historie omkring krig (den vil jeg ikke komme ind på). I dag bruges kandaren til de højere dressurklasser.

Kandaren består at to bid og hvis man som rytter vælger at ride med det skal man være i balance. Rytteren skal kunne ride hesten korrekt bagfra og frem til biddet, rytteren skal have en følsom hånd, ride for sæde og ben og vide hvornår hesten går korrekt. Altså - rytteren skal have haft følelsen af, at hesten tager en med i træningen på trensebiddet før man skal overveje at ride med kandar. Hesten skal gå stabilt fortil, både i skridt, trav, galop samt overgange. Hestens grunduddannelse skal altså være på plads og hesten skal være stabilt gående fortil for en let kontakt på trensen. Jeg plejer at sige de første LA klasser er som regel et godt tidspunkt at begynde at tilvænne hestens biddene. (stadig forudsat at hesten går korrekt, er stabil) Hesten skal være begyndt at lægge mere vægt på sine bagben.

Det kræver derfor et stort overblik for rytteren at ride med to tøjler. Man skal som rytter kunne ride sådan at man skal kunne løsne og tage mere kontakt - uafhængigt at hinanden - på henholdsvis stang og bridon.

Bridon tøjlen er derfor den vi har mest kontakt til og den som skal bære hele ridtet. Stangen er derfor kun til at forfine yderligere og til små finjusteringer. Altså - er det ikke stangen vi rider rundt på - så bliver brugen forkert. Derfor lægger man ikke kandar på en ung/urutineret hest eller en hest som ikke står korrekt fortil på trensebiddet. Dvs er hesten bag lod i den daglige træning på trensebiddet skal man ride mere styrke i hesten inden kandaren tilvænnes. Er hesten for åben fortil, slår fra og går ovenud er det heller ikke her man benytter kandaren. Kandaren skal ikke løse rideproblemer, men forfine ridningen når hesten allerede går hvor man vil have den.


Hvordan skal kandaren tilpasses og hvad med biddene?
Billedet herover viser et bid der lægger korrekt. Det forrest bid (som vi ser når vi sidder på hesten) er bridonen. Bridon biddet foretrækker man er tyndt fordi hesten skal have plads til stangen også. Bridonbiddet har mindre ringe så det ikke fylder for meget. Der findes mange forskellige bridonbid (tre- todelte, muffe, baucher osv) For at finde ud af hvad din hest går bedst med må man simpelthen prøve sig frem. Der er ingen facitliste. Det samme med stangen som er det bagerste bid. Stangen har også en skumkæde som spændes under hestens hage. Kæden gør at stagen MAX må og skal kunne vikle 45 grader i hestens mund når der er kontakt til biddene.

Bridonbiddet skal sidde forholdsvist højt så biddene ikke kommer til at hænge i munden på hesten så vil den gå og hakke på biddene for at holde dem oppe på plads i munden. Stangen skal sidde lige under bridonbiddet. Bridonbiddet skal være samme str som man normalt bruger i trensebid på sin normale trense til hesten. Bruger hesten fx 13.5 i trensebid plejer hesten derfor også at bruge 13.5 i bridonbid. Hvad så med stangen? Jo, den skal være 0.5-1 cm mindre. Hvorfor? Det skal den fordi den ikke må kunne glide fra side til side hestens mund som bridonbiddet skal kunne. Bridon biddet bruger vi til at runde hesten/bevare bøjning i øvelserne. Man kan ikke bøje/runde hesten på stangbiddet og derfor skal det kun kunne vippe op og ned og ikke fra side til side. Derfor går de fleste fx med 13.5 i bridon bid og så 13 eller 12.5 i stang. Biddene på billedet herover er 13 cm i længde, 12 mm i tykkelse i bridon og 12.5 samt 14 mm i tykkelse på stangen.



Næsebåndet man benytter på en kandar er et engelsk næsebånd og der må kun benyttes engelsk da alle andre næsebånd vil blokere biddenes virkning. Det er VIGTIGT (ligesom på trensen) at man ikke strammer næsebåndet. Næsebåndet skal være let sat til, men man skal kunne få rigeligt fingre under da man ellers låser hestens kæbe fast. Jeg rider altid med halv løse næsebånd på mine heste. Så lad vær med at spænde hesten ind. Hvis hesten går og åbner munden på kandaren kan det være ridningen (måske hård hånd) eller biddene der måske ikke passer hesten korrekt. Prøv i stedet at løse problemet og ikke stramme næsebåndet i stedet.

Hvad med skumkæden?
Man ser desværre ofte at rytterne ikke kan finde ud af at spænde deres kæde korrekt. Når dette sker vil stangen fx kunne vinkle for meget end 45 grader og det øger og giver alt for meget pres på hestens lader og nakken. Er kæden for stram vil den derfor også give et for stort pres på hestens tunge og ikke virke korrekt. Så altså - lad os lige tage den kæde der:


45 grader er den korrekte vinkel stangen skal have når der er kontakt til stangtøjlen. På dette billede har jeg derfor taget tilbage i tøjlen og der kan i se at kæden er tilpas spændt og stangen kan ikke vinkle mere end de 45 grader som den skal kunne.


Denne kæde er for stram. Stangen vinkler "forud" hestens mund og flugter ikke med hestens mundvige. Når der tages kontakt til stangtøjlen her vil stangen i stedet lægge massivt pres på tungen og på nakken af hesten. Hesten vil derfor prøve at unddrage sig biddene primært ved at åbne munden og prøve at smide tungen over stangen.


Denne kæde er for løs hvilket bevirker at hesten på billedet faktisk også spænder igennem kæden og åbner munden fordi der lægges for meget pres på hestens lader/gane og nakken ved kontakt til stangen. Stangen vil derfor vinkle mere end 45 grader og nogle gange har vi nok alle set en helt vandret stang øv øv. Den er altså ikke god. Det er der som regel to grunde til; Rytteren har alt for meget fat på stangen. Eller rytteren har ikke spændt sin kæde korrekt (eller 3. grund - en blanding af begge dele)



Her kan man se hesten går samlet og stangen danner en vinkel på 45 grader når der er kontakt til denne.

Hesten skal altså være i balance og begynde at samle sig når vi rider på kandaren. Når hesten er styrket så meget og er man er begyndt på de mere samlet øvelser kan man gradvist tage kontakt til stangen. Hesten skal nemlig acceptere der både er kontakt på bridonbiddet og stangtøjlen. Man vil derfor heller ikke se en for løs stangtøjle. Hesten skal altså fortsæt søge frem og ud (bevare sug) til begge bid i de højere klasser. Den må ikke krølle væk fra biddene eller unddrage sig hjælperne.



Så til sidst: Hvordan tilvænner jeg hesten kandar?
Jeg tilvænner altså hestens kandar i skoven. Første trin ved kandar er at hesten skal vænnes til i starten, blot at have to bid i munden. Dvs bid som ikke bliver brugt yderligere. Første gang skridter jeg derfor en tur for lange tøjler i skoven. Det tager de fleste heste som regel ganske udmærket. De næste par gange kan man så begynde at tage let kontakt til bridon biddet. Tvære hesten i starten på biddet så giv den lidt tid til at forst det og øv evt. lidt stop på bridon biddet til at starte med. Tag ikke kontakt til stangtøjlen. Når hesten har accepteret det i skoven - at man kan begynde at tage kontakt på bridon biddet, stopper let og har en rolig, lukket mund om begge bid - kan man begynde at samle stangen mere op og blot have en lettere løs bue på, men stadig begynde at kombinere begge bid når man fx blot bremser hesten ude i skoven. Husk at rose en masse.

4. gang Sienna på dette billede har kandaren på.

Når man fornemmer hesten er afslappet på biddene begynder jeg at tage lettere kontakt og begynder at ride hesten frem og ned i skoven - i alle tre gangarter.

Hvis hesten også acceptere det pænt kan man nu begynde at tage mere kontakt til stangen. Derudover kan man nu begynde at ride hesten frem og ned på banen - evt også begynde at indlægge lidt smidiggørende sidebevægelser (schnekelvigninger og versader). Det er vigtigt at man hele tiden har overblikket som rytter over begge tøjler. Først når hesten er helt afslappet, acceptere kontakten til begge bid, signalgivningen når man rider frem og ned og laver lidt sidebevægelser OG hesten stadig står korrekt fremme i næsen med lukket mund - der kan man begynde at ride mere samling i hesten på kandaren. 

Mht biddene findes der mange slags, nogle går bedst med todelt, nogle med tredelt, nogle med baucher ophæng. Nogle kan lide en stang med port (tungefrihed) og nogle uden. Jeg kan ikke vejlede jer i hvilke bid jeres heste skal have uden at have set dens mund. Som regel er heste til stang med port hvis de ikke bryder sig om pres på tunge, men hellere i gane. Det kræver dog en større mund og høj gane. Dem uden port, men med naturlig bue vil lægge mest vægt på tunge og mundvige. 

Jeg håber i fik noget ud af indlægget og jeg har prøvet at lægge en masse billeder ind så i kan se hvad jeg præcist mener med hvad jeg beskriver :)




Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Kandar - hvorfor og hvordan?
  •   14. okt 2016 Fedt blogindlæg!

  •   14. okt 2016 Hvor langt nede i str. kan man få stangen egentlig? Har haft googlet men synes ikke jeg kan finde det, synes oftest de kun er i 12-14,5 dem jeg finder.

  •   14. okt 2016 De går som regel ned til 12 cm i længde da de fleste heste ikke bruger under den str. Har man alligevel en hest som skal længere ned på 11.5 kan man søge i engelske rideudstyrs butikker som også tit har et større udvalg af tykkelse. (De har som regel også tyndere bid end 12 mm)

  •   14. okt 2016 Pokkers, for min hest er 10.5 i normalt bid. Ikke at jeg tror vi nogensinde kommer op i de klasser i dressur, men jeg håber da på noget LA i den høje ende på tidspunkt, om ikke andet så hjemme.
    Men det bliver nok svært at finde /:.


  •   14. okt 2016 Det lyder som en meget-meget lille pony du har?

    Vores Shetlænder gik med 10 cm i bid og hun var 103 cm i stg smiley


  •   14. okt 2016 10,5 er da en mege tnormal størrelse, der er jo desværre bare utroligt mange mennesker der rider rundt med for stort bid :(. Den største hest (min shire på 175) bruger 13,5 i bid og han er den største jeg har.

    Men nu til et andet spørgsmål xD
    Hvis du kunne vælge, ville du så fravælge at ride med kandar hvis man kunne, hvorfor/hvorfor ikke?


  •   14. okt 2016 Det er altid en god ide at måle munden.

    Dog skal man være opmærksom på, at selvom bidmåleren fx måler 10.5 er det ikke sikkert hesten trives med at gå med et bid som er 10.5 smiley Det er også an på udformningen af biddet.

    Min tidligere hest var målt til at bruge 12 cm i bid, men det trives han på ingen måde med. Til gengæld kom der helt ro på munden da biddet var 13 cm i stedet for.

    Lyt og snak med din hest - det er mit bedste råd.


  •   14. okt 2016 Mht på dit spørgsmål.

    Jeg ville ikke fravælge at ride med kandar. Kandaren er et rigtig dejligt trænings redskab og nogle heste går faktisk rigtig-rigtig godt på kandaren. Nogle heste trives netop med stangbiddet som giver mere ro og mere direkte signaler.

    På kandare kan man forfine signalerne endnu mere. Nogle heste trives dog med det og man får endnu mere forærende på kandaren og nogle heste trives bedst på trensen smiley Det er helt op til den enkelte hest.

    Dette skal ikke blive et debat indlæg fra folk som er i mod kandar. Dette er en guide til de ryttere, som er i tvivl om hvordan tilpasningen skal foregå og hvordan man egentlig bedst muligt kan tilvænne hesten det uden at ende med at stresse hesten.

    Det er igen meget vigtigt at rytteren ved hvordan kandaren fungerer, men også at rytteren er i total selvbalance da det er to bid, som skal fungerer harmonisk sammen. Kan man som rytter ikke det - eller ikke har total styr på sig selv - skal man ikke ride med kandar.


  •   14. okt 2016 Det er bestemt ikke et debat oplæg smiley
    Tværdimod ren nysgerrighed, da jeg syntes dine blog indlæg er dejligt faglige modsat så mange andre indlæg jeg ser om emnet, derfor er det altid mere spændende at høre svar fra et fagligt synspunkt end "Det syntes jeg bare" xD..

    Tak for dine svar smiley


  •   14. okt 2016 Det er min Tinker/Fuldblod hoppe på 165cm, hun er målt med bit fit :). Min pony er målt til 9.5

  •   14. okt 2016 Så skal du nok søge i England

  •   14. okt 2016 Pokkers

  •   15. okt 2016 Super fedt indlæg, og rigtig dejligt beskrevet! smiley
    Og så er jeg simpelthen nød til, at rose dig for det næsebånd, dejligt! smiley


    Sacha, prøv evt nogle af de klassiske forhandlere, mange af dem har kontakt til sadelmagere i Spanien og Portugal, som selv fremstiller bid. Det var der igennem jeg fik lavet Blanca's 9,5. smiley


  •   15. okt 2016 Det vil jeg prøve at tjekke ud engang, Ida! Det er trods alt ikke før om en del år at vi skal begynde på det kandar halløj der :b.

  •   15. okt 2016 Det er jo det. smiley
    Men det er ihvertfald en mulighed. smiley
    Jeg fik Line fra Flexisadler til at skaffe mit, godt nok en Cortesia model, men jeg ved at mange af dem også de alm kandar stænger. smiley


  •   15. okt 2016 Spændende!

  •   17. okt 2016 Jeg må indrømme , at jeg stadig ikke helt forstår det.

    Hvad er det for et bedre/finere signal man får i kandaren, som man ikke kan få med et almindeligt bid? smiley

    Her tænker jeg at hvis man rider efter et sæde/ben princip, burde det ikke være nødvendigt med et kandar for at forfine endnu mere, eller? smiley


  •   17. okt 2016 Kandar giver dig lige det ekstra i forhold til signal givningen.

    Jeg kan ikke forklare det på skrift - for det er noget man skal prøve. Dressur på kandar på en veluddannet hest er ikke en følelse man kan beskrive. Det er noget man skal opleve før man kan forstå det, mærke og fornemme det.


  •   17. okt 2016 Okay. Måske er det derfor jeg ikke helt forstår det smiley Jeg har aldrig prøvet, og sandsynligheden for at jeg kommer til det er forsvindende lille smiley

  •   2. nov 2016 Virkelig fedt blogindlæg, specielt dejligt lærerigt! Det er ikke så ofte man finder indlæg som denne - heller ikke på nettet - synes jeg, men jeg har så heller ikke liiige søgt på kandar med hvordan og hvorledes - den er først langt ude i fremtiden smiley

    Men virkelig, fedt fedt fedt! jeg forstod alt hvad du mente, og intet virkede underligt eller for knudret, det var super spændende at læse! Tak for et godt indlæg smiley


  •   4. nov 2016 Det er dejligt at vide i kan bruge indlægget smiley

  •   26. sep 2017 Jeg bliver lidt forvirret da jeg kan se dine tøjler ligger anderledes i hånden ind mange andre du har stangtøjlen under ringefingeren og bridonen under lange fingeren jeg har set mange hvor der er omvendt hvor tøjlen lige får et kryds fordi folk så rider bridonen som almindeligt trensebid under ringefingeren. smiley hvad gør forskellen ? smiley

  •   26. sep 2017 Jamen forskellen er udelukkende på hvad rytteren bedst kan lide. Der er ingen anden forskel i hestens mund hvordan de holdes.

    Jeg har valgt at holde dem på denne måde, da det for mine hænder og signaler er mest naturligt.

    Jeg handler om, at holde dem så man kan slippe og tage pres uafhængigt af hinanden på bridon og stang.

    Så det er op til dog hvad du føler er naturligt, nemmeste for dig 😀


  •   26. sep 2017 ok smiley
    Jeg syntes det er et super godt indlæg smiley Jeg skal til at ride min hest med kandar, så jeg er glad for jeg faldt over dit indlæg det gav mig en rigtig god forståelse og en bedre viden om det smiley
    Jeg har før hen haft den indstilling at jeg aldrig skulle bruge kandar på min hest, da man jo mest høre om alle de artikler der er om toprytter der brugte kandar fuld stendig forkert om som et tvangs middel for at springe over den vigtige grund træning. men efter dit indlæg og efter snak men et par berider + min træner har jeg fået et helt andet syn på kandaren, og ser det som en stor hjælp for både hesten og rytteren. smiley


  •   26. sep 2017 Glad for det har hjulpet dig og givet lidt ROM så du kan starte op med kandar på din hest.

    Det er altid spændende og de fleste heste tager godt imod det 😀


  •   26. sep 2017 Når hesten har accepteret kandaren og du kan træne "normalt" med det hvor ofte træner du så med kandar kontra almindelig trense på en hest der går ca LA4-LA6 smiley

  •   26. sep 2017 Det er lidt forskelligt, men ca en gang om ugen.

    Har hesten tendens til fx at ville løbe meget i changement træning er kandaren en stor fordel for at bevare samlingen på hesten. Derudover kan den være super til overgangene i fri galop for at komme korrekt og sat tilbage igen. Så den kan på de fleste heste bruges til mange praktiske ting og også få arbejdet mere samling og trav i hesten samt forarbejdet til Piaffen.


  •   26. sep 2017 ok tusind tak smiley for der jo alligevel lidt langt fr la4 til de programmer hvor man må starte med det til stævner så hesten skal jo stadig kunne gå på et almindeligt bid. jeg tænkte også på en gang om ugen ca, måske to lige i starten hvor vi skridter under tilvænningen smiley

Kommentér på:
Kandar - hvorfor og hvordan?
Annonce