Motoren i Dressur - Bagben!

Motoren i Dressur - Bagben!

4. dec 2016
I min daglige træning, er der et punkt som altid fylder meget. Nemlig bagbenene.
Uanset om jeg træner min Grand Prix hest eller min unghest, så bliver bagbenene altid trænet.
Bagbenene er essentielt for at kunne opnå korrekt ridning og korrekte øvelser. Hvis vi ligger fokus på at hesten skal bøje nakken, før vi ligger fokus på bagbenene så vil vi aldrig opnå den korrekte form.

Hvorfor er så egentlig så vigtigt med de bagben?
Som dressurryttere ønsker vi en lang bærringsfase, det betyder at bærringen skal vare ved. Dette er også forudsætningen for et godt afskub, som vi bla. bruger i vores frie trav, frie galop og når vi samler hesten sammen. Opnår vi ikke den lange bærringsfase, falder hesten på forparten.

Hesten har under lænden nogle muskler der hedder psoasmusklerne, de kan ikke ses udefra, men har en stor funktion. Psoasmusklerne er faktisk rigtig vigtige, de skaber nemlig løsgjorte bagben, og giver mulighed for et godt sving ind mod tyndepunktet.
Psoasmusklerne er også med til at overføre energien fra bagbenene, gennem ryggen og op til forparten, så forparten bliver løftet op, og hesten kommer til at gå 'op-ad-bakke'.
Ryg- og mavemuskler spiller også en stor rolle, men vigtigt er det at huske at ryggens primære funktion er at slappe af, og lade modsatte side bøje sig igennem, mens mavemusklerne er med til at løfte ryg, lænd og vinkle bækkenet, så bagbenet kan gribe endnu bedre indunder hesten, og frem til tyndepunktet.
Når vi ryttere sætter os op på hesten, spænder den i psoasmusklerne. Derfor er vores opvarmning nøglen til at få disse løsnet op i de muskler, så de kan gøre deres job.
Derfor er det essentielt at opvarme hesten, med godt afskub og energi bagfra. Det betyder at ride hesten frem, og indunder sig med en løs tøjle, så hesten har mulighen for at komme frem og ikke bliver holdt tilbage.


På billedet ovenfor ses friheden fortil, som er så vigtigt så hesten bliver skubbet ind bagfra.
Her trænes hesten i at komme 'op-ad-bakke' i traven, og når styrken kommer vil hesten blive mere afslappet bagfra og gennem kroppen.

Hvad kan vi så gøre for at løsne psoasmusklerne, så vi kan få det ønskede afskub og den gode energi bagfra, og dermed løfte forparten og få hesten ind i den korrkte form?
Vi kan faktisk ret nemt opnå dette allerede i skridten, når vi skridter hesten varm.
Èn af mine måder at gøre det på:
Skridt 5-10min for løse tøjler, hvor hesten slapper af, og skridter godt i gennem, så kortes tøjlen op, så hesten ligger godt dyb, så hesten stadig har godt frihed. På volter rides indvendige bagben indunder hesten, og volten skiftes og øvelsen gentages på modsatte.
Denne øvelse udføres så ligeudrettet, hvor fremaddriften holdes, også rider vi bagbenet indunder hesten, så vi får det REDET ind til tyndepunktet, mens hesten har friheden fortil.
Du vil nemt kunne mærke hvornår du får redet korrekt, så vil hesten nemlig falde på plads for til. Kunsten her er så at kunne forlænge momentet, så hesten arbejder bagfra og frem hele tiden. Men det kræver at teknikken bliver vane, og at hestens psoasmuskler bliver stærke.


På billedet ovenfor ses igen en hest, der rides for en utroligt løs tøjle og en let hånd. Bagparten bliver redet ind og op under hesten, og på den måde får hesten ryggen op og nakken falder let og ukompliceret på plads.



Rigtig mange ryttere glemmer at ride hesten bagfra og frem, så de tvinger det indunder hesten istedet for, hvilket resultere i spændte psoasmuskler, og dermed opnår de slet ikke den korrekte bærringsfase. Korrekt dressur kan nemt mærkes, på psoasmusklerne. Om de er afslappede eller ej.
Det er også en af de ting jeg selv mærker efter, når jeg rider mine egne heste. Er de afslappede eller ej. Det er også den første ting, jeg mærker efter når jeg sætter mig op på andres heste. Er de spændte, så er de ikke blevet redet korrekt, og har derfor brug for at få trænet psoasmusklerne, så se kan komme til at gå korrekt.

Så for de af jer der rider dressur på koldblodsheste, i har en fed fordel. Selvfølgelig skal i træne psoasmusklerne på jeres heste, men da koldblodshestene har større muskler, og mange af dem er arbejdsheste, ligger det dem naturligt at skulle bruge energien bagfra, og skubbe frem gennem bagparten og op i forparten.

Så når koldblodshesten får trænet sine psoasmuskler, kan de bliver utroligt stærke, og man kan mærke en markant forskel, både i fremaddriften i hesten, men hesten bliver også lettere at være på. Styrken gør at hesten lige pludselig nemmere kan komme henover jorden.

Spørg endelig,hvis der er noget i er i tvivl om. :)
- Sielja

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce