TEMA: Del 1 af 4. BLÆNDE

TEMA: Del 1 af 4. BLÆNDE

2705visninger 11 svar | 22. jul 2016

Oplever stadig en del spørgsmål om indstilling af kameraet, så nu laver jeg et lille tema omkring indstillingerne, hvor jeg tager én ting af gangen.
I første del vil jeg tage fat i BLÆNDE. Ja hvad det er for en størrelse osv. I del 2 vil det være lukkertiden og i del 3 er det ISO. Det er de tre grundlæggende indstillinger. Derefter vil der være en del 4, som primært henvender sig til dem der ikke har det helt små kameraer. Der vil jeg bl.a. komme omkring hurtig og langsom motor, samt de mange andre lidt mere avancerede indstillinger og muligheder.

 

Hvad er blænde?
Rent fysisk er blænden nogle lameller i objektivet, som kan justeres så de enten lukker lidt eller meget lys ind. Blænden styrer altså hvor meget lys der kommer ind i objektivet.
Objektivets blændetal beskriver hvor meget lys objektivet maksimalt er i stand til at lukke ind.
Blænden er det der på displayet hedder F/ og så et tal.
Der hvor mange bliver forvirret, er når man snakker om høj og lav blænde. En lav blænde, altså en blænde der lukker lidt lys ind, har et højt tal. F/22 er en MEGET lav blænde, men et højt blændetal, hvorimod f/1,4 er en meget høj blænde, altså et lavt blændetal.



Hvad gør blænden ved billederne?
Ud over at bestemme hvor meget lys der kommer ind i objektivet, så er det også blænden der bestemmer dybdeskarpheden i billederne. Et lavt blændetal, altså en høj blænde, giver en meget lille dybdeskarphed. En lille dybdeskarphed betyder at baggrunden bliver sløret hvis der er lidt afstand til baggrunden. Det er derfor super godt til portrætter eller makrofotografering, hvor motivet skal stå meget skarpt ud fra billedet. Derimod er det ikke særlig godt til billeder hvor flere ting på billedet skal være skarpt. Det kan være en gruppe mennesker, et naturbillede eller bare et billede af en rytter ovenpå en hest. Der vil enten hesten hoved eller rytteren blive uskarpt hvis man fotograferer forfra.
Der vil det være en fordel at anvende et højt blændetal (lav blænde).
Man kan desværre ikke bare skrue op og ned for blænden som det lige passer en. Hvis man vil have en lav blænde, så skal lyset komme ind i kameraet på anden vis, ellers opnår man bare et helt sort billede. Der kan det være nødvendigt at indstille en langsommere lukkertid eller en højere ISO.
De tre indstillinger hænger derfor nøje sammen.

Det er lettest at vise blændens funktion på billeder af planter.

Her er en meget høj blænde og dybdeskarpheden er derfor meget lille. Det giver en ro i billedet og mere fokus på selve motivet.
Indstillinger: Blænde: f/2,8 - Lukkertid: 1/250 - ISO: 320

Her er blænden noget lavere og derfor bliver baggrunden noget mere skarp og derfor også mere forstyrende.
Indstillinger: Blænde: f/22 - Lukkertid: 1/250 - ISO: 2000

Her er også et billede der kan ligne et fejlskud. Hvad der egentlig er selve motivet står ikke klart frem, og det er alligevel for detaljeret til at være et landskabsbillede.

Indstillinger: Blænde: f/17 - Lukkertid: 1/250 - ISO: 3200

Hvorimod man opnår meget mere effekt og mere fokus på motivet ved at skrue op for blænden.

Indstillinger: Blænde: f/2,8 - Lukkertid: 1/250 - ISO: 320.

I skal selvfølgelig ikke snydes for et par eksempler med hest på, og forskellen ses tydeligt, selvom forskellen på blænden ikke er voldsomt stor.

Lav blænde: Blænde f/7,1

Høj blænde: Blænde f/3,5

Hvad kan mit objektiv?
Når man vælger objektiv skal man først gå efter om man vil have et med fast brændvidde, eller om man gerne vil kunne zoome. Derefter anbefaler jeg man kigger på blænden, da nogle objektiver ikke er så lysstærke – altså har høje blændetal. Disse kan være svære at bruge i ridehaller uden særlig godt lys.
Man kan få objektiver med både fast og variabel blænde. De faste koster ofte en del mere, og derfor kan det godt være en fordel at købe et fast objektiv som ikke kan zoome. De koster nemlig ikke lige så meget. Bonus er, at de ofte laver meget flottere billeder med bedre sløring af baggrunden.
Men langt de fleste objektiver i en ’normal’ prisklasse hedder f/3,5-5,6 eller f/4-6,3, og dette betyder blot, at blænden justeres alt efter hvor meget man zoomer.
Hvis man tager et meget normalt objektiv som mange fotografer har, så bruger vi et 18-55mm f/3,5-5,6.
Det betyder at ved en brændvidde på 18mm vil den højst mulige blænde være f/3,5. Og hvis man zoomer helt ind, altså på de 55mm, så vil den højest mulige blænde være f/5,6. Dette er også en af grundene til det kan være svært at styre i en ridehal, da man ikke kan zoome ind uden at miste endnu mere lys.


Ved at vælge et objektiv med fast blænde, så vil blænden altid kunne opnå den angivne blænde uanset hvor meget man zoomer.



Jeg håber det ikke blev alt for tørt, og er der nogle spørgsmål, så skriv endelig!

Mvh. Sanne K.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  TEMA: Del 1 af 4. BLÆNDE
Kommentér på:
TEMA: Del 1 af 4. BLÆNDE
Annonce