{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
4.317 visninger | Oprettet:

Hvad vil i med frem og ned? {{forumTopicSubject}}

Tænkte en lille aftens debat er på sin plads smiley

Noget jeg har tænkt over er, hvorfor man mener frem og ned ridning er godt. Hvilken måde det påvirker de muskler man regner med det påvirker.

Hvor lang tid tror i det tager, at få opbygget muskler til bæring, ved frem og ned træning, og hvor hurtigt samler i selv op?

Hvad arbejder i mod siden i bruger frem og ned?

Der må meget gerne stilles flere spørgsmål! smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvad vil i med frem og ned?
  • #1   12. dec 2014
    Fordi jeg vil have hesten kan slappe af før jeg begynder på og samle den :o).
    Og det kræver en afslappet hest, før den kan gå frem og ned - det er umuligt andet.
    Så det er egentligt bare en start, alle jeg kender der bruger det arbejder imod samling i enden, men har bare ikke så travlt som mange andre.

    Samt hesten ikke på stedet har muskler til at gå samlet - så dermed risikere man en hest der går bag lod, ligger sig hånden/bliver tung fortil e.l når man promte samler den fortil som mange gør.

    Jeg har ændret min ridning en bette, men min gik frem og ned et par måneder hvor jeg ellers begyndte og samle op stille og roligt ind imellem.
    Nu er hun kommet op og gå samlet - om end jeg har ændret min ridning, så den nu nok ikke helt går efter "frem og ned princippet" hvis man skulle forsætte det helt til enden.
    Men vil stadig starte med og ride frem og ned, og starter også altid med det på min.

    Dog er det med frem og ned, som det er med alt andet ridning - der findes mange måder, mange variationer mm. så derfor får jeg pip når folk skære det over en karm og generalisere :o)


  • #2   12. dec 2014 Altså nu er jeg ikke klog på anatomi osv så det vil jeg ikke begive mig ud i..

    men de gange jeg har brugt det på min hest har han efter en måned været super flot muskuløs (ca. 5ganges ridning om ugen) og det har virket hver eneste gang..
    faktisk har det været alle muskler jeg har set en positiv udvikling i.. efter den måned har jeg stille begyndt at samle ham op..

    Har haft massør inden at jeg har haft startet op på det og når jeg er begyndt at samle op og kun med positiv respons..

    udover det er det en fantastisk måde at lære at ride på ben og sæde i stedet for på bidet..

    Og når jeg bruger det arbejder jeg hen i mod at hesten skal kunne bære sig selv og have musklerne til det..


  • #3   12. dec 2014 Hesten kommer ned og arbejder, den bliver "tvunget" til at arbejde med ryggen og på den måde bygget musklerne op, det er sundere for hesten:)

  • #4   12. dec 2014 Jeg er lige begyndt at træne min pony i frem og ned. Det kommer fra at hun i længere tid har haft en skæv sadel, så efter ryggen var på plads igen, ville jeg gøre alt for at holde den stærk.
    Jeg oplever allerede en meget mere afslappet pony, der før havde meget let ved at rende fra mig.
    Desuden er det meget vigtigt for mig som rytter at vide, at jeg gør alt hvad der står i min magt, for at holde min pony sund og rask.
    Hensigten med det, er at når hendes ryg er stærk nok til at bære sig selv, vil jeg begynde at samle hende op. Hun har før kommet til at 'putte' sig meget, så det der med 'at gå til biddet' har vi skubbet væk. Hellere at hun går med hovedet lidt før højt, end under lod. Nu er vi begyndt på frem og ned, og har allerede en gladere og sundere hest. smiley


  • #5   12. dec 2014 Jeg er faktisk lige begyndt og bruge det på mine to nye passer heste.

    Den ene fordi hun er i genoptræning og man skal sørge for at få hende til at slappe af i alle muskler, men fordi hun slapper så meget af hun gør nu efterhånden, så rider vi en uge mere på denne måde og så begynder vi stille og rolig samle lidt op på hende smiley

    Med den anden, rider vi også med lange tøjler og han må gerne gå frem og ned, dog er det ikke noget vi har et krav til at ham gør.
    Men det er ganske enkel fordi han skal finde sin selvstyrke/selvsikkerhed, så han kommer til at tage mere sikre skridt og mere frem, men han er allerede godt på vej smiley


  • #6   12. dec 2014 Spændende! smiley

    Hvordan mener i at frem og ned skal kunne påvirke bagparten muskelmæssigt, som jo skal være der vægten lægges hen i samlingen? smiley


  • #7   12. dec 2014
    Frem og ned gør at hesten opbygger muskler til at bære sig selv ( muskler den jo ikke fødes med ), hvor man gradvist flytter vægten om på bagparten mere og mere. Des mere sat hest, des højere i nakken.

    Jeg er desværre ikke nogen anatomi nørd og det irritere mig grænseløst at jeg ikke kan fortælle nærmere om bækkenkip og brystbenet der løftes.
    Men der findes desværre ikke nogen god dansk litteratur om det - og engelsk forstår jeg desværre ikke godt nok.



  • #8   12. dec 2014 Krikken, Google og youtube er din ven. Du kan finde det meste i videoer og artikler på nettet hvor de forklare det og viser billeder så man forstå det selvom det er på engelsk. Selvfølgelig skal man jo være kildekritisk, men der er mange som har rigtig godt styr på det. Micklem trensen fik jeg forklaret på youtube hvor ham der har designet den havde lavet en video med hvad den gør osv:)

  • #9   12. dec 2014
    Har du nogle links? :o) Jeg mangler nemlig noget der beskriver det anatomisk - altså hvilke muskler der gør hvad og hvordan. Det har jeg nemlig ikke kunne finde.

    Der er iøvrigt et fint indlæg her fra Susan/BlueBerryHill vdr. at gå fra frem og ned ( om end hesten er let samlet på før billedet men ikke helt ) til en piaffe.
    http://www.heste-nettet.dk/forum/14/1120893/1116830/

    Også er jeg iøvrigt også fan af Susans synspunkt med værktøjskassen, hvor man godt kan fylde i fra folk man ikke nødvendigvis er 100% enige i :o)


  • #10   12. dec 2014 Peter amris siger da ikke frem og ned? Han er meget dygtig. Prøver at følge hans strategi

  • #12   12. dec 2014 Vi havde kort om det på studiet i starten af ugen. I forbindelse med at få hesten til at bære sig selv, spiller psoasmusklen, som er med til at stabiliserer bækkenet, en stor rolle. Idéen med frem og ned er så at få afspændt denne her musklen, når hesten får en rytter på ryggen. Kan ikke fortælle så meget om det, da vi, som sagt, kun fik det forklaret meget kort. Søgte dog på google, og fandt en god side, som forklarer kort og forståeligt om det smiley :
    http://www.dressageinharmony.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=68


  • #13   12. dec 2014 peter amris, er kanon dygtig! er stor fan af han tilgang til ridning, og måden at få hesten til at arbejde i sig selv smiley - det ses også tydligt når han rider at det er med harmoni. Har fulgt hans metoder, og har haft stor succes, dog er der tidkrævende, og man skal virkelig ville korrekt ridning.

    Og jo, han siger frem og ned, ikke at hesten skal gå der hele tiden, men at det er det hesten skal søge mod, for når hesten søger frem og ned, vil den strække sin overlinje. Der ligger hvis en del film på youtube med ham!


  • #14   12. dec 2014 Med frem og ned vil hesten strække overlinjen og styrke ryggen. I starten vil hesten gå på forparten men efterhånden som ryggen bliver stærkere formår hesten at få løftet ryggen og går mere og mere på bagparten. Så lærer hesten at bære sig selv uden at rytteren holder den oppe og vil selv komme til at gå i en naturlig holdning. Dette er ikke gjort på 1-2-3. og det tager nogle år før hesten selv formår at bære sig korrekt. Men når den gør er det 100% naturligt, uden at den tvinges til noget den ikke er klar til da den har opbygget musklerne til det, uden at kroppen tager skade.
    Havde jeg været en nørd (som Krikken beskriver så fint) kunne jeg have genfortalt alt det gode mine undervisere forklarer på en biomekanisk måde. Men I må da nok gerne stille hende spørgsmålet selv så vil hun nok sikkert forklare det igen smiley
    www.helhedsridning.dk

    Mvh TT


  • #15   12. dec 2014 Som Krikken nævner, at få en afslappet hest, så ikke den spænder unødvendigt i muskler under longering/ridning. smiley
    Samt at den får løftet ryggen, så den bruger ryggen korrekt og får sat de rigtige muskler, så den kan bære sig selv (og på sigt sætte sig) rigtigt. smiley


  • #16   13. dec 2014 Hvis hesten går frem og ned så slapper den af..En spændt hest løber med hovedet oppe som min gør de første 10-15 min i traven til han har krudtet af smiley Så søger han selv der ned og arbejder godt (han har li lært det selv smiley ) Så det at de slapper af er jo en selvfølge smiley

  • #17   13. dec 2014 Krikken - "Frem og ned gør at hesten opbygger muskler til at bære sig selv ( muskler den jo ikke fødes med ),"

    Hesten er nu nok født med de muskler den skal bruge, de skal bare trænes op. Har endnu ikke hørt om noget levende væsen der begyndte at udvikle nye muskler i kroppen smiley


  • #18   13. dec 2014 Jeg har faktisk ikke selv kigget så meget på det, prøv at søg. Når man snævre sin søgning lidt en til en bestemt ting synes jeg faktisk man finder rigtig meget. Jeg er selv stor fan af dem det tegner hestens anatomi på dem og så rider så man kan se hvordan knogler og muskler arbejder under træning:)

  • #19   13. dec 2014 Min havde en ekstrem høj holdning da jeg fik ham, desværre manglede han en del styrke i ryggen.. Jo højere nakke, jo mindre ryg brugte han..

    Jeg begyndte at træne hen imod at han kom ned og strække sig, hvilket har været (og stadig er) meget svært for ham.. Men efter nogle måneders træning i den retning kan jeg se markant forskel på hans ryg, og mærke stor forskal på hans bæring og sving i ryggen.. Der er rent faktisk begyndt at ske noget.

    De andre heste jeg har redet har jeg også brugt meget tid på at lære dem at søge godt ned, så ryggen løftes og musklerne i overlinjen trænes, mens hesten er afslappet.. Det har efter god tid, givet den styrke til at bære sig selv, når man er begyndt at 'tage fat i bagebenene' og få flyttet vægten tilbage under ridningen.

    Jeg har erfaret (siger ikke der aldrig findes undtagelser, for sådan en har jeg haft) men i det fleste tilfælde, så kommer ryggen når hesten kommer frem og ned.. Derefter kommer styrker til at træne bagparten, og når bagparten er styrket og hesten kan bære sig med vægten på bagparten, kommer der utrolig lethed og smidighed fortil..


  • #20   13. dec 2014
    Rikke - Du ved hvad jeg mener ;o)


  • #24   13. dec 2014 Meget spændende læsning, Lisette smiley

  • #25   13. dec 2014 Der er stof der skal læses når jeg finder en computer! smiley

    Når man ikke kan se nogen fordel i frem og ned, hvordan skal man så opbygge de krævede muskler til samling? Gerne med udførlig beskrivelse smiley


  • #27   13. dec 2014 min pony er meget højtstillet og går af sig selv op med hovedet hvis man ikke har styr på bæringen, så derfor arbejder jeg meget med at få ham dybtgående når jeg traver varm og af
    desuden gør det også hesten mere smedig over ryggen og får strukket forskellige muskler og sener, derfor er det noget jeg altid bruger når jeg traver af, men man skal passe på ikke at overdrive det, så er det ikke sundt til hesten/ponyen


  • #28   14. dec 2014 Det med frem og med i de link er meget sigende synes jeg. Jeg fortsætter i hvert fald med at ride min unghest med hovedet oppe og hun skal have lov til selv at finde balancen og kigge udaf i hjørner.

  • #30   14. dec 2014 Lisette: Prøv lige og læse Thea's kommentar ordenligt inden du kommentere på noget smiley

  • #31   15. dec 2014 Lisette, vil du ikke linke til et billede, eller endnu bedre en video, af en hest du mener går korrekt?

  • #34   15. dec 2014 Lisette: Du prøver og forklare Thea at det som hun skriver er forkert med at hendes pony er højtstillet, men det som du forklare er fuldstændig magen til det som Thea selv skriver smiley

  • #35   15. dec 2014 Og så kunne jeg faktisk også godt tænke mig en video af hvordan du mener hvornår hesten går korrekt smiley

  • #37   15. dec 2014 Så lad vær med at rette på andre smiley
    For du skriver fuldstændig det samme som hun selv skriver om sin pony smiley

    Hun skriver heller ikke at højtstillet er en pony/hest med hovedet højt, hun skriver blot at den både er højtstillet og går med hovedet højt, hvis du går ind og kigger på hendes pony, kan du se at ponyen faktisk er højtstillet smiley


  • #40   15. dec 2014 Må vi ikke se en video Lisette? smiley

  • #41   15. dec 2014 Nu er jeg ikke så god til engelsk, så hvis du kommer enten en oversættelse eller en artikel, så kan det komme på tale.
    Men hvorfor kan du ikke bare vise en video, så skal jeg nok komme med mening smiley

    Vi lever sjovt nok i et frit land hvor at vi må komme med vores egene meninger, derfor må jeg godt kommentere på hvad du skriver til Thea, da i rent faktisk skriver det samme smiley
    Men du kan da bare lade vær med at rette på andre uden du ved hvad de mener, du gør det rent faktisk i mange forum smiley


  • #43   15. dec 2014 Nu er det faktisk sjælendt jeg kommentere i forums og hvis du mener at "fnidder" jeg er ekspert i, vil jeg så gerne høre hvad er du så ekspert i? smiley

    Hvorfor er det lige at du ikke bare vil smide en video til os, som spørger smiley


  • #46   15. dec 2014 Tak Lisette, det vil jeg se nærmere på når jeg kommer hjem smiley

  • #47   15. dec 2014 Jeg vil lige tilføje at jeg rent faktisk interesserede mig for at se hvad du mente hvordan hesten bruger sig korrekt smiley

  • #48   15. dec 2014 Jeg synes der er flere former for "frem og ned" og forskellige grader af det.

    Hvad jeg personligt vil med det er at først og fremmest have en afslappet, men alligevel tilpas energisk hest. For mig er det okay at hesten i starten vælger at gå meget langt ned med mulen (nærmest støvsugning), i hvert fald momentvis og så længere henne må den gerne gå mere stabilt - ca. med mulen i bringehøjde, uden at halsen bliver stiv, som et kosteskaft og uden at den krøller sammen, som en kringle. Afslappet og ikke anspændt.

    Jeg har selv nogle skavanker og de gør at jeg ikke ønsker at skulle bruge særlig mange kræfter i ridningen, så jeg vil have en hest der selv kan bære hoved og hals, som er smidig og behagelig at ride - super svært synes jeg, men det er mine ideer og mål, sådan lige kort.


  • #49   15. dec 2014 Jeg synes ikke, det er pæn ridning. Den går jo med åben mund nærmest hele tiden?

  • #50   15. dec 2014 Bidløse Madsen: Jeg kan kun sige det samme smiley

    Synes heller ikke at det er pæn ridning ikke kun med at hesten går med åben mund, men faktisk er der også en hel del masser andre ting jeg ikke synes der ser godt ud... smiley


  • #52   15. dec 2014 Jeg bryder mig godt nok heller ikke om hverken jord arbejdet eller ridningen.
    Kan slet heller ikke se, hvad et kandar har at gøre på en KS hest der skal rettes op, og da slet ikke fra jorden...
    Men fedt det virkede for dem, helt sikkert! Men bestemt ikke måde jeg ville gøre det på...


  • #53   15. dec 2014 Nu har jeg altså set videoen igennem 3 gange og alle gange tænker jeg det samme.

    Jeg ser altså en hest med åben mund, pisker med halen, ser spændt ud og så forstår jeg endelig heller ikke hvorfor at man skal pakke hest sådan ind når den har KS....


  • #55   15. dec 2014 Spørgsmål? Så vidt jeg kan se, har jeg ikke spurgt til eller om noget, jeg er kommet med en konstatering af min mening om klippet, som jeg ikke bryder mig om.
    Der findes 1000 undersøgelser, som fortæller at den og den måde/holdning gør det og det.
    Det er også videnskabeligt bevist, at frem og ned (uden det er for meget ned) også er godt for heste med KS, idet at ryggen bliver løftet og torntappene bliver adskilt.
    Det er også "videnskabeligt" bevist at RDL er godt for hestene (personlig giver jeg dog ikke 2 potter pis for de undersøgelser), lige som det er bevist at det ikke er godt for hestene.
    Lige som det er bevist at både det og det er godt for heste med KS, selvom de modsiger hinanden.

    Personligt tror jeg mere det er et spørgsmål om, hvad man kan/vil står inde for, og ikke mindst, heste er forskellige, så det der virker på den ene, virker måske slet ikke for den anden, og omvendt. smiley


  • #57   15. dec 2014 Det kan jeg kun give det ret i. smiley
    Der findes alt for mange undersøgelser, som der egentlig ikke er noget hold i, idet, som du selv nævner, de er baseret på teorier, og så er der ikke plads til at det viser noget andet. smiley
    Men det kan være rigtig svært at skelne den ene fra den anden. Personligt forsøger jeg så vidt muligt at holde mig fra de som har lavet undersøgelser, som er tydeligt indefor det de undersøger, og holder mig mere til de neutrale som er mere "hvad sker der egentlig her", men jeg er sikkert også faldet i "fælden" ved flere af dem, og forsøger derfor at holde et så åbent sind som muligt. smiley
    Som de eksempler du har lagt op, der mener jeg, at trods det måske ikke er gjort som jeg ville, så betyder det ikke det er forkert. smiley


  • #58   15. dec 2014 lisette:
    Min far hedder peter busk og er dyrlæge, specialiseret sig i heste sååh...
    men du har sikkert ret, men jeg er ligeglad så længe folk forstår hvad jeg mener ;-D

    men jeg vil også mene at det med at lave dybtgående arbejde virker, jeg syntes i hvert fald det virker smiley


    profilbillede
  • #59   15. dec 2014 Vi er så ikke enige i at rytteren har en fjerlet forbindelse, flere gange er kandarstangen meget tæt på at være vandret.

    Men tak for det, har ikke kunne gennemskue hvad du mente var en korrekt redet hest. Er det sådan du mener en hest generelt skal gå, også uden KS?


  • #61   15. dec 2014 også håber jeg ikke at nogen tror at folk vil deres heste ondt med det, det vil jeg i vert fald ikke, jeg elsker min pony over alt på jorden <3<3<3

  • #62   15. dec 2014 og var det ment til mig, for jeg har aldrig redet med kandar og har ingen forstand på det.og ja syntes han har en flot stævneholdning der .

  • #63   15. dec 2014 Thea: Det var en kommentar til en video der er lagt ind længere oppe smiley

  • #64   15. dec 2014 Lisette (jeg har pt. læst til 51#): Du skal nok passe på med at virke alt for bedrevidende i denne her situation. Folk (inklusive mig selv) bryder sig ikke om at hesten skal skumme så ekstremt (hvilket btw ofte er et tegn på stress) eller at den går og åbner munden hele tiden.

    Det er godt gjort af manden at han får den til at kunne bruge sig selv, men så kan vi jo snakke om, om man bør sluge alt hvad han siger som om det var livets kilde. Der findes rigtig mange knald hamrende dygtige undervisere, og han er sikkert rigtig god til det han laver, men jeg ville stadig ikke ride på den måde fordi jeg ikke bryder mig om hans ridestil af hvad jeg har set indtil videre.
    Jeg er selv ved at rette op på en hest lige for tiden, og det får jeg hjælp til at en underviser som jeg mener er super dygtig og som hjælper mig og min hest rigtig meget. Jeg har desværre ingen billeder af det, men lad mig bare sige at der er tydelige forbedringer siden vi begyndte med undervisningen her i starten af efteråret.


  • #65   15. dec 2014 super smiley

  • #66   15. dec 2014 Lisette: Ikke for at komme helt uden om emnet, men jeg synes det er så spændende at høre folk, der måske har nogle andre holdningers mening smiley

    Hvad mener du så om den akademiske ridestil?

    Og bare lige en konstatering - så vidt jeg husker skrev du engang, at en hest ikke ville kunne arbejde 100% optimalt med nogen form for vægt i munden, men videoen du viser, har han da vægt i munden på hesten, hvilket viser sig i form af en næsten vandret stang til tider.?

    Hvordan hænger det sammen? smiley


  • #67   15. dec 2014 Nikoline - Lisette havde samme holdning til frem og ned indtil hun blev "omvendt"/så lyset eller hvad vi nu skal kalde det..Ligesom vores alle ven her inde der idoliserer Nevzorov.. smiley Vi har alle vores "tro", min er ikke i tråd med Lisette sin. Fred være med det. smiley

    Mvh TT


  • #68   15. dec 2014 Det er så i orden - vil gerne høre hvad hun har at sige alligevel smiley

    Jeg vil bestemt heller ikke stræbe efter den ridning der vises i videoen, men vi er jo alle forskellige smiley


  • #69   15. dec 2014 For at få det på det rene..Jeg er altså IKKE "vores alles lille ven" smiley

  • #70   15. dec 2014 Nej, det ved jeg godt - jeg holder skam øje med næsten alle fra sidelinjen, og ved at du går meget ind for at tage det 100% i hestens tempo smiley

  • #72   15. dec 2014 Hvad er så fordelen ved kandaret, når der ikke skal være pres i munden på hesten? smiley

  • #74   15. dec 2014 Lisette, jeg mener ellers at have læst fra flere trænere at kandaren har sænkende virkning eller er jeg helt galt på den? Mine meget få erfaringer med kandaren er også at den motiverer hesten til at sænke hovedet mere end at løfte det.

  • #75   15. dec 2014
    Så er det da sjovt at western folk bruger kandar/stangbid hvis det har en løftende effekt når de netop udøver det modsatte med succes pga. netop stangbiddet..


  • #77   15. dec 2014 Lisette: mine erfaringer er ikke store, de personlige omfatter blot 1½ times ridning på en ung (6 års), men velredet hingst. Her oplevede jeg på ingen måde en opløftende, snarere sænkende virkning hvis jeg kom til at bruge kandaret i stedet for trensebiddet (begynderfejl fra min side af)

  • Signe
    Signe Tilmeldt:
    jan 2008

    Følger: 68 Følgere: 65 Svar: 41
    #78   15. dec 2014 Tilføjer lige denne til debatten. Tænkte den godt kunne indgå her (har ikke læst kommentarene). Og her melder jeg mig så ud, da debatter giver mig stess smiley
    https://www.youtube.com/watch?v=I8cOq7YWXys


  • #80   15. dec 2014 KS hesten på videoen går da som en hest i smerte... Den har en meget galop, inaktiv galop, træder ikke op i sit eget spor hverken i skridt eller trav, den kommer ikke engang ud gennem sine skuldre... Det er da bestemt ikke noget at stræbe efter at en hest skal gå sådan der.. Intet bækkenkip, ingen bærende bagben, passiv ryg, en falsk forholdt holdning på kandar....

    Ej smiley

    Jeg tror bare jeg holder mig til god gammeldags ridning...


    profilbillede
  • #81   15. dec 2014 Jeg vil ti gange hellere have en hest, der går lidt i over tempo, men stadig går afslappet og som ikke spænder op, end en hest der går lige som den video du har vist lisette.

    De heste jeg arbejder med træder fint igennem og kommer med bag parten fint med, nogen gange lidt mere vægt på for parten, men det vil jeg hellere have end en hest der går og spænder op og åbner munden.

    Min gamle araber dreng er redet kun for benene og kan derfor samle sig bagfra og op, han går med en dejlig afslappet holdning smiley


    profilbillede
  • #82   15. dec 2014 Ikke det bedste billede af min gamle araber, men et indblik af hvordan jeg mener.

    Hvis et bedre øsnket, så skriv, så finder jeg det frem smiley


    profilbillede
  • #83   15. dec 2014 Jeg rider altså også hellere frem og ned på min unghest, end det der vises på videoen længere oppe i tråden...
    Det synes jeg får min hest til at bruge sin krop på bedst mulige måde. Og så er jeg i øvrigt meget enig med Jeanette H....


    profilbillede
  • #84   15. dec 2014 Jeanette, jeg bliver altså snart træt af dig... smiley
    Jeg kan ikke være mere enig smiley

    Tror nok lidt du er en af de få personer jeg er enige i med så mange ting smiley


  • #85   15. dec 2014 Hahahaha.... Sorryyyyyy.... Eller smiley

  • #88   16. dec 2014 Hvis man sammenligner de to videoer ser man på den første video nogle af de tegn på ubehag som bliver forklaret i den sidste..

  • #89   16. dec 2014 Lisette 51#
    Jeg snakker mere om de billeder jeg efterfølgende så af min ridning hvor den skænkende virkning var meget tydelig - det var bestemt ikke fordi hesten bare bukkede nakken. Vi (mig og underviseren) blev også enig om at jeg blot skulle ride timen uden at bruge kandarbiddet efter et stykke tid hvorefter hesten begyndte at gå langt mere naturligt da den ikke længere blev generet af mine begynderfejl på kandaret.
    Ved man hvordan det skal bruges, så kan det blive et fantastisk værktøj, men jeg har aldrig set eller hørt om at det løfter hestens holdning - snarere det modsatte


  • #90   16. dec 2014 C sværke, jeg tror måke det handler om at man stadig gerne vil have en fornemmelse af at man kan styre hesten og derfor ikke er villig til at slippe tøjlen helt så meget som man måske burde. Selv finder jeg det også lidt underligt, men man ligger faktisk ikke så meget mærke til det hvis ikke man er opmærksom på det når man rider. Selv er jeg ved at vende mig af med vanen om altid at strække hænderne frem, som kommer af at jeg red en pony der var hyperfølsom over for pres i munden eller på næseryggen.

  • #91   16. dec 2014 Tænk at man tillader sig at være aå nedladende overfor fremmede mennesker.. Specielt i en alder af 33...

  • #92   16. dec 2014 "Jeg alene vide" smiley

    C: Ofte er det for at give et aflastningssæde, ikke at forveksle med at man skal lægge ens vægt på forparten... Det er en hårfin balance....


  • #93   16. dec 2014 Josephine - Ja det er lidt irriterende..eller ikke(både og).. at være så meget enig med en her inde, som jeg også er ret tit med Jeanette.. Fornuftig kvinde.. smiley

  • #94   16. dec 2014 Ja, det er faktisk meget irriterende smiley ..... Eller faktisk ikke synes jeg, det bare dejligt og vide at ens holdning ikke er helt forkert smiley

    Ja, Jeanette er faktisk en ret fornuftig kvinde smiley


  • #95   16. dec 2014 Nu sidder hun nok og pudser glorien smiley smiley

  • #96   16. dec 2014 Haha ja, det gør hun sikkert smiley smiley

  • #97   16. dec 2014 Hahahahaha.... I er sq skøre!! smiley smiley
    Noget fornuftigt må der jo komme ud af at have nørdet alle aspekter af "hest" i 25 år smiley


  • #98   16. dec 2014 Hahah, ellers ville der nok være et eller andet galt hvis der ikke have gjort det Jeanette smiley smiley

  • #99   16. dec 2014 Tænker jeg også!! smiley

  • #100   16. dec 2014 Jeg er også enig med Jeannette H smiley Er selv igang med at tilride min unghest og rider også efter frem og ned princippet. Kan tydeligt mærke, at min hest fungerer rigtig godt med dette, og er dejlig afslappet. Så kan vi putte mere samling på hen af vejen, når han er klar til det. Nøjagtig ligsom det billede Jeanette har lagt op illustrerer:)

  • #101   17. dec 2014 Jean Luc er vildt dygtig og er en guldbrube af viden...
    Alle burde se hans videoer - bare i det mindste for at lære noget nyt..

    Jeg bruger selv frem og ned i min træning, for jeg har fundet gavn af det..

    Og Lisette har ganske ret omkring kandaren - man kan se en forklaring omkring dette hos Marijke de Jong på http://straightnesstraining.com/ - hun forklare det i en af hendes webinars..

    Jeg fandt det lige igen...Forklaring starter 56.03 inde...

    http://youtu.be/QZ15XRuQNcE?t=56m9s




  • #102   17. dec 2014 MLC
    Jeg spørger kun af interesse, for jeg går selv ind for frem og ned, men strider "frem og ned" ikke med Jean Lucs metoder? For jeg har fundet flere videoer på youtube, hvor han snakker dårligt om frem og ned? smiley


  • #104   19. dec 2014 Hesten skal ikke tordne fremad når den går frem og ned heller. For nej gør den det får man ikke noget ud af det

  • #105   19. dec 2014 Jeg brugte med stor succes frem og ned på en fuldblods/sportspony blanding her for et par år siden. Den havde meget få rygmuskler og en vane med at stikke hovedet i sky og løbe afsted uden brug af ryggen. På en uge hvor vi trænede med frem og ned, gik vi fra at kunne trave 5 skridt i trav med rygbrug til at kunne trave 5 minutter med volter, slangegange m.m. hvor han brugte musklerne i ryggen. Nej, vi lignede ikke nogen skønhed som han travede rundt for lange tøjler, og ja, han røg da en smule på forparten (han var desuden også overbygget fra naturens side af), men jeg vil langt hellere løfte en hest en smule tilbage når den kan finde ud af at slappe af og bruge ryggen, end jeg vil ride på en hest der ikke forstår at bruge rygmusklerne.

    Jeg har desværre ikke nogen billeder af ham i starten da vi ikke lige fokuserede på fotografier, men derimod at han skulle kunne slappe af i sin krop. Men et par dage inde i ugen så det ret ofte sådan her ud da han ikke havde styrken til at bære hovedet højere og samtidig bruge ryggen:


    profilbillede
  • #106   19. dec 2014 Hvorimod det i ugen slutning allerede var kommet til at vi kunne trave langt mere i denne holdning som jeg viser nedenfor. Selvfølgelig havde han stadig brug for 'pauser' i form at at kunne strække sig, hvilket han fik lov til.
    Og denne udvikling kom altså på blot en uge uden hastværk:


    profilbillede
  • #107   19. dec 2014 Tina J
    Min hest løber ikke, og jeg bruger faktisk ikke "frem" i "frem og ned". Hun får lov at gå i det tempo, hun kan bære sig selv bedst i. Måske går hun på forparten, men hellere det, end at hun går og får ondt, fordi hun løber med næsen i sky....


  • #109   19. dec 2014 Men hellere forparten end at få ondt alle mulige steder....

  • #111   19. dec 2014 Bidløse Madsen

    Det er meget enkelt - Tager det jeg kan bruge smiley



  • #112   19. dec 2014 Frem og ned uden bagbensaktion-brug af ryg-mave, er ligeså skadeligt som hovedet i sky ridning...

    Man bør stræbe efter en hest i balance som bruger sig, ikke bare tuller rundt på forparten eller med tabt ryg mens den kigger stjerner... Al opstart tillader momenter af forpartsbelastning eller tabt ryg, målet skal være at det bliver mindre og mindre, som hesten styrkes....


  • #113   19. dec 2014 Nu rider bruger jeg ikke frem og ned til at opbygge muskler, men blot og få en afslappet hest, der ikke stresser og lytter for de mindste signaler jeg giver.

    I mens der er en anden en jeg rider på, ham rider vi også frem og ned, og stadig ikke for at opbygge muskler men blot og få en hest der får mere energi i stedet for at tæske løs på den smiley


  • #115   19. dec 2014 Jeg er helt enig i, at det er bedst hesten hverken går på forparten eller render med næsen i sky. Men det billeder jeg lægger ind her, er det eneste ridebillede, jeg har fra siden i trav, og jeg er enig i, at hun er på forparten på billedet.
    Det e gammelt og det er fra dengang hun var ved at blive tilredet, så - og nu skal det ikke lyde som en "undskyldning", for det er rigtig nok - det er altså blevet bedre. Hun placerer hovedet højere selv nu, og hun er bedre til at komme ind under sig selv, få løftet ryggen og bære sig selv bagfra. smiley Billedet der illustrerer kun, at jeg bruger frem og ned. smiley


  • #116   19. dec 2014 Ja og heste er vidt forskellige det der hjælper på hende her er at ride med løs tøjler så hun selv kan finde frem til hvor hun vil gå med hovedet, i mens at jeg stadig selv bestemmer tempo.

  • #118   19. dec 2014 Jeg nævner ryggen, Tina? smiley

  • #120   19. dec 2014 Mine to nye har lige nu ikke behov for at skal bruge dig 100 % rigtigt, da de har andre problemer der løses først.
    Ryggen og bagparten kommer med lige så snart at de er klar til at bruge sig mere rigtigt.

    Shaman er først nu begyndt og kunne bruge sig bagfra og op, da han før hen stressede som en sindsyg og der har frem og ned hjulpet en hel del, da han netop kom ned og skulle tænke sig om i stedet for at putte sig.

    Jeg bruger frem og ned til en start for at skabe en afslappet og selvsikker hest, med de mindste signaler som muligt.


  • #121   19. dec 2014 bettina R: Det var da en frygtelig form for longering du viser... Hvad er pointen?

  • #124   20. dec 2014 Der er ikke nogen pointe. Jeg ved godt den ikke har mulighed for at gå frem og ned. Men synes bare det er en video som rigtig godt illustrerer Hvordan hesten låses i sin bevægelse.

  • #125   20. dec 2014 Den låses jo fordi Pessoa systemet ikke lader den bruge sig rigtigt da det fikserer den!

  • #126   20. dec 2014 Ja ikke smart. Dømmer ikke nogen. Jeg tror bare selv på at man ikke skal tvinge den unge hest til nogen som helst holdning men selv lade den finde balancen. Mine unghest bliver ikke engang rundet i hjørnerne endnu.

  • #129   7. jan 2015 Lisette: Jeg forsøger ikke at afvise dig, men jeg har svært ved at være åben over for det du skriver fordi du (set fra min side) ikke kommer med noget nyt. Ja, du skriver det vi gør ikke er rigtigt, men hvad skal vi gøre i stedet. Jeg baserer min ridning på den undervisning jeg får og de erfaringer jeg har haft ved at prøve nye metoder gennem året.
    Jeg har haft 100% positiv oplevelse ved at bede hesten om at strække sig ned i starten. for mig at se er det ikke et mål at komme ned - men det er for at give hesten en valgmulighed. Har hesten tendens til stjernekiggeri, så giver jeg den et alternativ i det at kunne strække sig ned i stedet - det er ikke en holdning jeg vil opnå, det er et værktøj til at komme videre. Når min hest så har fundet ud af at tage det stille og roligt, så kan jeg begynde at træne den. Men jeg vil 1.000 gange hellere have en hest der vælger at strækker sig frem (og ja, på forparten) når den bliver træt, end en hest som smider ryggen og tonser der ud af. Så må jeg som rytter tage hensyn til min hests styrke og træne derefter så jeg undgår at den tøffer rundt på forparten. Men igen: Jeg ser hellere en hest der strækker sig frem, end en hest der løber med næsen i sky.


  • #133   7. jan 2015 Hesten(e) skal heller ikke på nogen måde tæske frem, Tina. De skal gå i et normalt, gerne lidt under, tempo.

  • #135   7. jan 2015 Der er mange der misforstår ordet 'frem' i frem og ned. Det er næsen der skal frem, ikke tempoet, så jo det er frem og ned.

  • #136   7. jan 2015 Jo det er. Frem betyder ikke, at den skal løbe hurtigt. Frem betyder, som Nikoline så fint skriver, at det er næsen og ikke tempoet.

    Ved virkelig ikke hvor du har fået fra, at heste skal tæske frem for at gå frem og ned.


  • #138   7. jan 2015 Hvis næsen ikke skal være fremme/i lod, skal den så være bag lod? Og jeg siger heller ikke næsen skal 'hænge'. Jeg siger den skal være fremme.
    Hesten skal gå med hovedet i bringehøjde, i normalt, gerne lidt under, tempo.
    Og jo, det kan de. Hvorfor skulle de ikke kunne det?


  • #139   7. jan 2015 Tina: Så forstår jeg langt bedre din holdning. Havde jeg selv stået med en sådan hest havde jeg nok også været ret opsat på at gøre et eller andet. Faktisk står jeg med en sådan hest, som er endt ud i at bruge sig forkert fordi vi aldrig kom videre fra frem og ned fasen. Det er vi kommet nu, og han er allerede i bedring.
    Så ja, hvis man hænger fast i at målet er frem og ned, så ender man med en hest der bruger sig forkert - sådan som findus gør det. Billederne på hans profil illustrerer det tydeligt, da de er taget inden jeg begyndte på min nye undervisning som også hjalp mig op fra den cirkel jeg gik rundt i da jeg ikke vidste hvordan jeg kom videre.
    Men det jeg gerne vil med frem og ned er at give hesten muligheden for at vælge en holdning jeg kan arbejde videre med. Jeg vil til hver en tid hellere samle hesten op end side på noget der ikke bruger ryggen smiley


  • #141   8. jan 2015 Okay, jeg har så misforstået det du mente med det du skrev. Men i hvert fald hvordan ville du selv arbejde hvis den hest du stod med aldrig havde fundet ud af at trave på anen måde end ved at stikke næsen i sky og løbe der udaf? smiley
    Jeg selv ville ty til at lære den frem og ned som en anden valgmulighed, og jeg har svært ved at se hvordan det gøre anderledes, da jeg ikke ved hvordan? hvad ville du gøre? (jeg er blot nysgerrig smiley )


  • #144   8. jan 2015 Lisette: Må vi ikke nok se lidt video af din hest som nu vender rigtigt og går rigtigt, i din optik? smiley
    Syntes jeg kunne være meget interessant!


  • #147   9. jan 2015 Lisette, hvad er egentlig din definition af frem og ned? Hvordan går hesten når den trænes frem og ned? Det du skriver lyder nemlig ret meget som en videreudvikling af den frem og ned jeg kender smiley

  • #149   9. jan 2015 Jeg er meget interesseret i at høre, hvor "hesten komfortzone" er henne... smiley
    Er det her over/under hestens komfortzone?


    profilbillede
  • #151   9. jan 2015 Det er blot for at fået et konkret eksempel.

  • #152   9. jan 2015 Lisette: Af ren nysgerrighed og tips til senere træning: Hvor sundt er det, at hesten kommer ud af sin komfortzone? Jeg prøver at den gamle så langt ned, som hun selv føler, hun kan. På en god dag er det ned i knæhøjde, men hvor godt er det? Og hvor længe bør man "presse" hesten ud af sin komfortzone?

  • #153   9. jan 2015 Det er spændende læsning det her, når I kan holde jer fra mudderkastningen..;)
    Jeg vil gerne give mit besyv med.

    Frem og ned er blevet populært igen, men jeg synes rigtigt mange forstår og bruger det uhensigtsmæssigt. Det er lige så sørgeligt at se Lille Lotte fedte rundt på en hest med mulen i sandet og al vægten på forparten som det ville være hvis hun red rundt med mulen trukket ind til bringen. Ingen af delene kommer man nogle vegne med.

    Nogle heste går meget højt nogle meget dybt fra naturens side, og de er ekstremer, men langt de fleste heste har en normal vægtfordeling igennem kroppen når de går med halsen i en let bue frem og op foran sig. Hvis jeg skal sætte billede på, så er det nogenlunde som nr 2 af de fire med den hvide hest længere oppe i tråden. Afhænger af hestens bygning.

    For mig at se handler det ikke om, hvorvidt hesten går i den ene eller den anden holdning, den skal gå der, hvor den er i balance. Og så er det vores opgave at styrke den gennem træning, til at skubbe sin grænse, så man som resultat på den ene side får længere, friere gang (øgning) og på den anden side får højere, kortere gang (samling).
    Det gør jeg ved temposkift. Mange temposkift! Hele tiden. Rider ikke 20 m uden at skifte tempo. Den halve parade (lad os kalde den det, så er alle med) samler, fremadridningen øger. Herigennem kommer svinget (Og når jeg skriver sving er det hverken vild bagbensaktion eller sug på tøjlen eller at hovedet svinger for den sags skyld. Det er at hesten slapper af i balance, så dens ribcage kan svinge fra side til side.) og den fremadsøgning, der er målet og midlet i al min ridning. Hvis hesten ikke tænker frem, hvis jeg ikke tænker frem, er der ingen ridning, kun transport. (Igen, sug på tøjlen er ikke ridning, og skulle meget hellere hedde søg til tøjlen, det beskriver fornemmelsen bedre.)
    I temposkiftarbejdet følger helt naturligt at hesten samler sig lidt når den halve parade gives, og længer sig lidt når den rides frem igen. Jo stærkere den bliver, jo længere vil den kunne bære sig i den ændrede form begge veje.
    Og når man begynder at ride stillet, bøjet, versade og traversade betyder en samling af den ene side af hesten naturligt en forholdsmæssig forlængelse af den anden.
    Frem og ned er altså for mig ikke et mål. Det er et skridt på vejen og varer typisk ikke længere end den tid det tager at ride 20 m som sagt, for så skal tempo eller retning eller takt ændres.
    Hvis hesten efter at have arbejdet selv søger meget langt ned, eks. i aftravning, så får den lov, men kun kort for lige at strække sig igennem, hvorefter jeg tager en halv parade og beder den komme op i neutral position igen. Den får dog gerne lov at gentage.

    Det er hvad jeg kort (haha!) har at sige om frem og ned.


  • #155   9. jan 2015 Jeg skal se, hvad jeg kan gøre. smiley Lige to sekunder, så kigger jeg lige mine billeder igennem smiley

  • #156   9. jan 2015 Må den være i bevægelse?

  • #157   9. jan 2015 Du må gerne bruge dette smiley

    Mvh TT


    profilbillede
  • #158   9. jan 2015 Hvis bevægelse er ok, så har jeg det her gamle billede med sommerfede Mini. :o)

    profilbillede
  • #162   10. jan 2015 Jeg havde ikke så mange fra siden i stilstand, desværre. Det eneste jeg egentlig kunne finde var et billede, hvor hun ingen muskler har rigtigt og er rigtig grim fordi hun vokser. smiley

  • #163   12. jan 2015 Men Lisette, hvis det ikke er sundt at gå i den holdning, hvorfor benyttes den holdning så hos reiningheste i westernbranchen? smiley Jeg mener bare: Hvis det virkelig var så usundt, altså, bevist og bekræftet, hvordan kan reiningheste så være "sunde" i deres muskulatur? Jeg håber, du forstår mit spørgsmål smiley

Kommentér på:
Hvad vil i med frem og ned?

Annonce