{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
5.115 visninger | Oprettet:

Lær din hest at stoppe for let tøjle signal {{forumTopicSubject}}

Man oplever tit at folk skriver deres hest er doven, stædig, stærk mm. Men ofte skyldes det bare at hesten er trænet forkert og simpelthen ikke forstår signalerne, eller mangler motivation for det.

Her kommer en "lille" guide til en metode der kan lære din hest at være mere følsom på dine signaler og stoppe uden at du skal bruge kræfter på det.

Det er her ofte en fordel at indlære et helt nyt stopsignal først. Jeg ville vælge at bruge en cordeo/halsring, da det er dem måde der som regel giver mindst signal forvirring og er sværest at blande sammen med andre signaler.

Start med at øve det fra jorden, hvor du går ved siden af hesten (ud for skulderen eller lidt bagved) Bare gå lidt rundt på banen i afslappet skridt. Indimellem beder du hesten om at stoppe ved at trække i halsringen. Start med at lægge et let pres, men byg gradvist mere pres på. Dog ikke alt for hurtigt. Hesten skal nå at mærke de forskellige niveauer af pres. Bliv ved med at lægge pres på hesten til den stopper op, og lad være med at blive hidsig selvom det tager lang tid. i Samme sekund hesten stopper op, slipper du presset og skynder dig at rose med klø på halsen og evt. en godbid. Giv en god lang pause inden du prøver igen og øv evt. en anden øvelse som hesten kan i forvejen, inden du prøver igen.

Har du en hest der ikke er ret følsom eller hurtig til at lære, så kan du i starten kombinere cordeo signalet med at hive i grimen også. Ydermere kan det være en fordel for nogle at starte med at rose et hvert skridt i den rigtige retning. Det vil sige at presset altså også slippes og der roses bare hesten sætter farten lidt ned. Husk dog at målet er at den skal stoppe helt op, så før eller siden er du nødt til at forlange mere.

Når du har lært hesten at stoppe op for cordeo fra jorden skal du til at øve det i sadlen. Rid med hovedtøj også og brug kun cordeoen til at stoppe med. Det kan være en fordel at have en til at gå med ved siden af de første par gange og give stopsignal med en snor i næsebåndet (ikke biddet!) samtidig med at du giver signalet i cordeoen. I skal dog kunne gøre det mere eller mindre synkront for at det virker.

Husk at slippe presset med det samme hesten stopper og ros, samt forstærke med klø på halsen og evt. en godbid. Det er ligemeget om hesten ikke står helt stille i starten, bare den stopper.

NU kommer vi til overførslen, for det skulle jo gerne ende med at blive til et tøjle signal igen.
Så når hesten er blevet rigtig god til hurtigt at stoppe på cordeo signalet, samt blive stående til den får besked på andet, så kan du begynde at indføre tøjlen. Først giver du et lille signal med tøjlen. (dette bliver dit endelige stopsignal så vær omhyggelig med at gøre det ensartet og præcist.) Hurtigt herefter giver du signal med cordeoen.
Det gør ikke noget at hesten ikke reagere på det lille tøjle signal i starten, den skal bare reagere på cordeoen.

Før eller siden vil hesten vil hesten forstå sammenhængen og stoppe på tøjlesignalet inden du når at give cordeo signalet. Her skal du rose ekstra meget og den aller første gang hesten gør det helt rigtigt, der stopper du træningen og giver hesten fri for resten af dagen.

Selvom hesten er ved at have lært at stoppe kun for tøjlen, så bliv ved med at ride med cordeoen et godt stykke tid efter, som sikkerhed, så du ikke bliver nødt til at hive hårdt i tøjlen hvis hesten en dag ikke vil stoppe.

For nogle heste tager det længere tid at lære end for andre. Så træningsperioden kan tage alt imellem et par måneder til et års tid. Det afhænger både af hesten og træneren.
Det kan være nødvendigt at lære hesten at gå frem mens du går ved den skulder før du overhovedet kan gå igang. Det virker måske som meget besvær, men det kan være meget brugbart i mange andre situationer at du kan styre hesten fra flere positioner.

Du skal øve dig i at være lynhurtig til at slippe alt pres og/eller rose når hesten gør som den skal. Dette er essentielt for at træningen bliver en succes! Jo langsommere du er til at reagere, jo længere tid tager det for hesten at forstå sammenhængen.

BEMÆRK: Denne metode er naturligvis ikke den eneste og heller ikke nødvendigvis den bedste for netop din hest. Jeg deler den fordi det er en metode jeg selv har haft stor succes med i forskellige variationer, og man kan jo altid bare tage det af det man finder brugbart og glemme resten.
Det er en stor fordel hvis man kan få hjælp fra en med mere erfaring i det, som kan komme og hjælpe en gang imellem, men metoden er lavet sådan at man burde kunne klare det meste selv hvis man er øvet rytter.

Lad mig gerne høre hvad du synes om det og skriv endelig hvis du har nogle spørgsmål smiley
Mvh Julie


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Lær din hest at stoppe for let tøjle signal
Kommentér på:
Lær din hest at stoppe for let tøjle signal

Annonce