{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter

Model hest Katalog nr. 3.

683 visninger | Oprettet:

"SUNNY DAY"
Gylden brun Shire Hingst.

Sunny day er ikke en model med en stor historie, men den er alligevel unik for mig:)
Han er min første Shire model og det var "Kærlighed ved første blik". Jeg forelskede mig i modellen på Herning Messen 1999, og besluttet på stedet at "den dér", den skulle bare med hjem! Han har sådan en dejlig varm lød og er meget smuks malet. Selve modellen hedder "Shire" og er "født" i 1972. "Sunny day" er så vidt jeg ved den 9. i rækken. Jeg har selv navngivet modellen, der blev udgivet i 1998.

Shire - riddernes krigshest.

Shire hesten stammer fra England. Dens ældste forfædre kan spores tilbage til de romerske korstog, hvor de store stærke heste blev anvendt af ridderne i kamp. Hestene dengang var store og stærke, så de kunne bære en ridder i fuld rustning (rustningen alene vejede ofte omkring de 100 kg!), men de så ikke ud præcist som vore dages Shire hest. Bl.a. manglede de det kraftige hovskæg.

Denne gigangt af en hest (én af de største i verden), blev primært avlet i den del af England, der blev kaldt midtlandet. Ordet "Shire" er udledt af det Saksiske ord "Schyran", der betyder "at dele", derfor navnet, der hentyder til avlsområdet, der "delte" landet. I Historien kaldtes den forskellige navne som "Den store hest", "Krigshesten", "Vognhesten", "Den gamle engelske sorte hest", "giganten fra Lincolnshire" og "Shire".

Shiren er en STOR hest. En fuldvoksen hingst måler i gennemsnit 183 cm og vejer op til 1120 kg. Den har relativt store udtrygsfulde øjne, en konveks profil ("romernæse"), samt store og dybe skuldre. Benene er rigt behårede (man er på vej væk fra den overdådige behåring, da den kan skjule forkert benstilling). De almindelige farver er Brun, Sort og Skimmel.

Shire hesten er rolig, venlig, energisk og samarbejdsvillig.

Da turneringerne og ridderne forsvandt, blev Shirens store forfader sat til andet arbejde. Den blev spændt for ploven, eller vognene, som den trak over de stenede ujævne veje. Den blev dengang som nu også brugt til at trække bryggeriernes store tunge vogne.

Op igennem tiden er en del andre racer blevet brugt i avlen. Størst inflydelse har den Belgiske hest fra tyskland, samt den Hollandske Frieserhest haft. Det var en mand ved navn Robert Bakewell, der fattede stor interesse for racen, der satte sig for, at forbedre den, ved at bruge nogle af Hollands bedste frieser heste i avlen. Den kombination frembragte nogle fremragende køreheste, der var meget eftertragtede i det 18. århundrede, hvor vejene var blevet væsentligt forbedrede.

I midten af 1800-tallet blomstrede Shirehesten og mange store hingste blev født. Mange mener at Lincolnshire Lad var den største hingst på den tid. Han blev født i 1865 og fædrede hingsten Lincolnshire Lad II i 1872, der langt overgik sin far og som selv fædrede mange show vindere. Den mest kendte var nok Harold, født i 1881, der blev Champion i London i 1887.
I disse år opstod der et behov for at få hestene registreret og der opstod en stambog. racens antal fortsatte med at stige op gennem det 19-århundrede og racen spredte sig nu også til Amerika og Canada.

Racens populæritet faldt siden, men den store koldblods race er nu på vej tilbage. Riddernes store hest, bliver atter brugt til ridning i høj klasse, til shows og som kørehest.


Nuggi A
| 42 år | Oprettet: 7. feb 2008


Kommentér på:
Model hest Katalog nr. 3.
Annonce