Rideudstyr - Brugte sadler, ridehjelme og ridestøvler

Vi har lavet en lille guide til det mest solgte rideudstyr på HesteGalleri. Læs mere om valg af brugte sadler, gode råd ved valg af ridehjelme og ridestøvler.

Sadler og sadeltyper
Det er svært at finde rundt i junglen af dressur-, spring- og kombisadler, bomløse sadler og sadler til heste og ponyer. Hvilken kvalitet er den bedste? Hvad koster en sadel? Hvordan kan man finde en sadel til en hest med kort ryg, lige ryg eller høj manke? På HesteGalleri kan du finde gode råd om sadeltyper fra bruger til bruger. Du kan blandt andet finde brugte sadler til salg, informationer om forskellige sadelmærker og tilpasning af sadler samt høre egne erfaringer om udvælgelsen af den rigtige sadel.

Materiale
Materialet til sadlen er enten læder eller kunststof. Læder er det mest slidstærke, men vejer mere og kræver mere vedligeholdelse end kunststofsadlen. Det er op til den enkelte rytter at vurdere, hvad der egner sig bedst.

Opbygning
Sadlens fundament er den såkaldte bom. En bom kan fremstilles af forskellige typer kunststof, men de fleste fremstilles i lamineret træ med stålforstærkninger. Der findes to typer bomme; faste bomme og fjederbomme. Den faste bom er ikke særlig fleksibel. Fjederbommen er funktionsmæssigt klart at foretrække, da den tilbyder den bedste trykfordeling på hestens ryg og arbejder med både hest og rytter. Dog er fjederbommen også den dyreste. Bredde og vinkler for bommenes dele er essentielle for, at sadlen passer på din hest – hvis bommen ikke passer hesten, kan en omstopning ikke afhjælpe problemet.

Forrest på bommen sidder nederst kopjernet og øverst forsvidslen. Her er også monteret stigremlåsen. Bredden og vinklen i kopjernet er et af de vigtige mål, der skal passe hesten, men mange moderne sadler kan indstille eller udskifte kopjernet i forbindelse med hestens udvikling.

Bag kopjernet er bommens talje, som er et smalt stykke. Derefter er sædet, hvor rytteren er placeret med støtte fra knæstøtterne foran på sadelklapperne. Bagved igen er bagsvidslen. Under hele sadlens trykflader er sadelpuder, der skal fordele trykket rigtigt på hestens ryg og derved undgå rygskader hos hesten. Det er disse puder, der kan omstoppes, så sadlen kan tilpasses bedre.

Dressursadel
Dressursadlens funktion er at optimere kontakten mellem hest og rytter gennem rytterens hjælpere; sæde, schenkler og lår. Det dybe sæde og de lodrette sadelklapper hjælper rytteren til en opstilling, hvor hjælperne kan udnyttes optimalt, og hesten kan mærke selv små signaler. Ridning i dressursadel kræver lange stigbøjler – som tommelfingerregel hvad der svarer til længden fra armhulen til fingerspidserne. De lange stigbøjler sikrer, at rytteren kommer godt rundt om hesten, hvorved den lettere kan løfte sig i gangen og vige for schenklerne. Der benyttes oftest en kort gjord, idet gjordstropperne på dressursadlen er lange og går ud under sadelklapperne, så det kan undgås, at gjordspænderne irriterer rytterens ben under ridningen. Det er dog vigtigt, at gjorden ikke er så kort, at hestens albuer kan støde mod gjordspænderne. Dette kan hæmme hestens bevægelsesfrihed og føre til skader.

Springsadel
Springsadlens funktion er at give rytteren den bedste støtte i springet og at give hesten den største bevægelsesfrihed. De høje knæpuder på den fremadrettede sadelklap sikrer rytteren en fremadrettet position og balance i springet. Desuden kræver ridning i springsadel korte stigremme, der hjælper rytterens bevægelse og balance i springet og samtidig ikke forstyrrer hesten. Der findes to typer sæder i springsadler:

1. Dybt sæde, der hjælper rytterens opstilling og balance.
2. Flat seat, altså fladt sæde, der giver en bedre kontakt mellem rytterens ben og hesten.

En springsadel har korte gjordstropper, og der bruges ofte en lang gjord, som fastholder sadlens placering under springning.

Kombisadel
Den kombinerede sadel er – som navnet antyder – en kombination af spring- og dressursadlen. Det er en all-round-sadel, der kan bruges både til spring og dressur. Kombisadlens sadelklapper er hverken så lodrette som dressursadlens eller så fremadrettede som springsadlens – de er en mellemting, der kan støtte rytteren i begge discipliner. Gjordstropperne er som regel korte, og der anvendes en lang gjord ligesom hos dressursadlen.

Prisen på en kombisadel er som regel lavere end på de mere specialiserede dressur- og springsadler. Til gengæld er den kombinerede sadel ikke beregnet til mere ambitiøs ridning i én af disse discipliner – da vil det være at foretrække at have en særlig sadel til enten spring eller dressur. Mange kombisadler er dog rettet mod enten dressur eller spring og giver på den måde flere muligheder for en af disse discipliner.

Den bomløse sadel
Den bomløse sadel er noget ganske særligt. Her er selvsagt ingen bom, og dette giver rytteren en nær kontakt med hestens ryg. En bomløs sadel kan følge med hestens konstante udvikling og dermed undgå rygskader, idet den er bøjelig. Bomløse sadler, der tilmed ikke har et fast kopjern, kan tilpasses enhver hest og er oftest billigere en bomsadler. En bomløs sadel optimerer hestens rygsøjle- og skulderfrihed, så hesten har mulighed for at samle sig og bære sin rytter. Samtidig giver den god mulighed for kontakt mellem hesten og rytterens hjælpere.

Det er dog en stor udfordring for rytteren at ride i en bomløs sadel – der er så godt som ingen støtte for rytterens opstilling, og det kræver en utrolig god balance at kunne ride hesten. En sløset og dårligt balanceret opstilling vil sløre rytterens signaler og gøre samarbejdet med hesten sværere.

Bomløse sadler er tilladte ved almindelige stævner, og mange fremstilles endda, så de ligner ”almindelige” sadler. Der findes både bomløse spring-, dressur og kombisadler.

Tilpasning
Det er meget vigtigt, at sadlen ligger rigtigt på hesten for at undgå rygskader. Dens vigtigste funktion er at fordele trykket jævnt på hestens ryg. Først og fremmest skal bommens krumning passe på hesten – en smal hest skal have en smal bom. Hestens muskulatur må være parallel med kopjernets vinkel, og bredden på bommens talje og hestens manke skal stemme overens. Hverken kopjern, talje eller bagpude må være for bred eller for smal. En bom er for smal, hvis den hviler på skuldermusklerne, og for bred, hvis den rører hestens mankekam. Kammeret skal helst være 2-3 fingerbredder over manken.

Bommens krumning i længden er også vigtig. En sadel til en hest med dyb ryg må ikke have en for lige bom, da denne ikke vil have kontakt med hesten på midten. Samtidig bør en sadel til en hest med lige ryg ikke have en for krum bom, idet sadlen da vil vippe. Bombredden og sadelkammeret skal give frihed til hestens rygrad, ligesom sadlens placering skal være bag skulderbladet, så dette kan bevæges frit. Desuden må sadlen ikke ligge længere tilbage end det attende ribben, da dette er svagt.

Desuden skal sadelpuderne være jævne, men ikke for hårde, og ligge fladt mod hesten. Altså er der følgende at tage højde for:

- Bomvidde
- Puder
- Sadlens balance
- Sadlens længde
- Om hesten har dyb eller lige ryg, høj manke, stejl eller skrå skulder.

Det er dog væsentligt at bemærke, at hesten konstant udvikler sig, og sadlen vil derfor skulle tilpasses løbende – hesten kan tage på, tabe sig, sætte muskler etc., og denne udvikling skal sadlen følge.

Størrelser
Der findes ingen standardstørrelser for bommen. Da hvert sadelmærke har sine egne mål for de forskelliges størrelser, er det nødvendigt at prøve forskellige sadler. Det er bedst at få hjælp af en sadelmager, hvis du skal finde en sadel, der passer din hest perfekt. Alle bomme måles dog i samme enhed, som er tommer.

Sadler til islændere og fjordheste
Der findes specialfremstillede sadler til islændere. Dette er på grund af islænderens lille størrelse, store styrke og det faktum, at mange voksne rider islændere. Derfor har islændersadler en kort anlægsflade på grund af hestens korte ryg, men samtidig et stort sæde til den voksne rytter. Islændersadlens vigtigste funktion er at optimere rytterens balancepunkt, så det ikke forstyrrer hestens gangarter, samt sikre en stor bevægelsesfrihed. Dette er vigtigt, fordi konkurrencer med islændere indebærer et særligt fokus på gangarter, der adskiller sig fra fokus i andre ridediscipliner.

Sadler til fjordheste er imidlertid ikke specialfremstillede, men ofte svære at tilpasse. Dette sker på grund af fjordhestens bygning, som dog også er vidt forskellig. At finde en sadel til en fjordhest er som at finde en sadel til enhver anden hest eller pony. Det er dog væsentligt at medregne fjordhestens lille størrelse og store styrke ligesom hos islænderen. Desuden rider også mange voksne ryttere fjordheste.

Sadel og rytter
Det er yderst vigtigt, at sadlen passer til rytteren – hvis rytteren ikke sidder rigtigt, fungerer sadlen ikke på hesten. Sammen med hestens ryglængde er størrelsen på rytteren en afgørende faktor for det korrekte valg af sadel og bomlængde. Hvis disse ikke stemmer overens, kan det være problematisk at finde en ordentlig sadelløsning. En regel siger, at der skal være plads til bredden af en damehånd fra rytterens bagdel til bagsvidslen, for at rytteren passer i sadlen.

Når man skal undersøge rytterens anatomi i forhold til sadeltypen, bør man være opmærksom på:

- Længden af sadelklapperne
- Knæstøtternes placering
- Størrelsen og dybden af sædet

Ligesom hesten udvikler rytteren sig også konstant. Dette bør der tages højde for ved jævnlige justeringer af sadlen.

Tilbehør til sadlen
Til enhver sadel bruges et sadelunderlag. Disse er tilpasset spring-, dressur- eller kombisadler og måles også i tommer. Der findes mange typer og mange materialer, og det er op til den enkelte rytters smag, hvilket underlag der er bedst. Det er dog vigtigt, at underlaget hjælper til at fordele sadlens tryk bedst muligt og ikke nager hesten, da dette kan give sår.

Gjorden er et andet vigtigt element, og der findes næsten lige så mange gjordtyper som sadeltyper. Igen er det vigtigt, at gjorden fordeler trykket, ikke nager og ikke behøver at spændes unødigt hårdt. Mange moderne gjorde af blandt andet elastisk materiale har en bred overflade under hesten, der medvirker til at skåne den for rytterens vægt og tryk. Forskellige pads og puder kan afhjælpe det problem, at sadlen ikke passer helt og forbedre sadlens placering og trykfordeling. En sadelpude er dog ikke en permanent løsning på en dårligt tilpasset sadel.

Gode råd, hvis du skal købe en sadel
Det bedste råd er, at du bør konsultere en sadelmager i dit valg af sadel. Sadler findes i mange afskygninger, og der er utallige forholdsregler, man må tage for at undgå skader på hesten i forbindelse med sadelbrug. Det er dog væsentligt først at tage stilling til, hvad du ønsker at bruge sadlen til, hvilket materiale og hvilken bomtype der passer dig og din hest bedst.

Prisen på sadler afhænger af mærke, type, form og materiale, men i alle tilfælde vil du nok skulle slippe nogle tusinde kroner alt afhængig af dit ambitionsniveau og hestens fysik. En god sadel vil også være en dyr sadel, så pris og kvalitet hænger sammen.

På HesteGalleri kan du købe eller sælge sadler til heste og ponyer, få gode råd om valg af sadel og læse andre brugeres erfaringer med sadler og sadelmærker.

Ridehjelme

Ridehjelmen er den absolut vigtigste sikkerhedsforanstaltning, du skal tage, når du rider. Hos de fleste rideklubber og –forbund kræves det ligefrem, at alle ryttere bærer hjelm. Men hvilken ridehjelm skal du vælge? Hvilket mærke er bedst? Hvilke størrelser findes? På HesteGalleri kan du finde gode råd om typer af ridehjelme fra andre brugere. Du kan læse om de forskellige mærker, se ridehjelme ridehjelme til salg eller få gode råd om tilpasning og valg af ridehjelm.

Sikkerhed
En ridehjelms sikkerhed er selvsagt dens grundlæggende egenskab. Først og fremmest skal størrelsen passe til rytterens hoved – ellers fungerer den ikke. Desværre beskytter nogle billige ridehjelme ikke optimalt, selvom de måske passer hovedet godt. Derfor har EU indført en sikkerhedsmærkning, som er et kvalitetsstempel for godkendte ridehjelme. Du skal derfor vælge en sikkerhedsridehjelm, som er CE-mærket og godkendt efter EU-standarden EN-1384. Det er vigtigt at tænke på, at pris og kvalitet hænger sammen, når man taler om ridehjelme. En billig og ikke-godkendt ridehjelm er således ikke sikker til ridning.

Størrelser
Ridehjelmens størrelse angives ganske enkelt i centimeter. Hovedets omkreds måles over øjenbrynene og i en lige linje over nakken, og derved findes altså størrelsen på ridehjelmen. Mange typer ridehjelme kan justeres i størrelsen. Dette er især en fordel, hvis man skal købe ridehjelm til et barn. Det er meget vigtigt, at størrelsen passer. En hjelm, som er for lille eller for stor, vil være lige så usikker som en ikke-godkendt hjelm eller slet ingen.

Udskiftning af din ridehjelm
En tommelfingerregel siger, at en ridehjelm bør udskiftes, hvis man er faldet af hesten og dermed har beskadiget hjelmen. Efter enhver type slag vil en ridehjelm ikke have samme styrke, som den før havde, og vil derfor ikke beskytte optimalt. Derfor bør man også undgå at tabe sin hjelm på et hårdt underlag. Da en ridehjelm bør udskiftes relativt tit, er det værd at overveje en ekstra gang, hvor mange penge der skal ofres på hjelmen. Det er muligt at finde en god og sikker hjelm til en overkommelig pris.

Hvornår skal du bruge ridehjelm?
Egentlig bør man bære ridehjelm i al omgang med heste. Når du strigler, trækker eller rider din hest, kan du komme til skade, og det er derfor en god idé som udgangspunkt altid at have hjelmen på.

Tilbehør til ridehjelmen
Heldigvis er ridehjelme ved at blive lidt af et modefænomen i hesteverdenen. Der findes mange modeller, typer og designs, som gør det mere eftertragtet at bære hjelm. Derudover er der mange muligheder for selv at præge sin hjelms udseende. Eksempelvis kan man købe pynt, så man selv kan dekorere sin ridehjelm med sten eller lignende. Ridehjelme kan også købes i dekoreret tilstand, og der er i det hele taget mange muligheder for at sætte et personligt præg på dette vigtige sikkerhedsudstyr. Så er det ikke så kedeligt at ride med hjelm!

Mærker
Der findes et væld af mærker inden for hesteverdenen. Her bringes en gennemgang af de bedste, sikreste og mest kendte mærker:

- Samshield
- Casco
- John Whitaker
- Scharf
- Euro-Lite
- GPA
- Charles Owen

Ridehjelm fra Samshield
Samshield-hjelmen kommer fra Frankrig og er en særligt prestigefyldt ridehjelm af højeste kvalitet. Prisen er dog også derefter. Mange eliteryttere rider med Samshield-hjelme, så det er altså et mærke, der er helt i top. Der findes dog meget få danske forhandlere af Samshield, så det vil nok være nødvendigt at købe en hjelm fra Samshield online. Når man skal købe en Samshield-hjelm, skal man være opmærksom på både at vælge størrelse på selve hjelmen (M, L eller XL) og størrelse i inderskummet (53-63). Størrelseskombinattionen er i de fleste tilfælde således:

- Inderstørrelse 53-57 = hjelmstørrelse M
- Inderstørrelse 58-60 = hjelmstørrelse L
- Inderstørrelse 61-63 = hjelmstørrelse XL

En ridehjelm af mærket Samshield vil koste fra omkring 2500 kr. og opefter.

Ridehjelm fra Casco
Casco er en tysk producent, der laver ridehjelme af høj kvalitet med stor sikkerhed og god komfort. Casco er et af de mest populære mærker hos danske ryttere, da de er lette at bære og har en yderst veludviklet ventilation. Der findes mange forskellige modeller af Casco-hjelme. Her er nævnt de mest populære modeller hos danske ryttere:

- Casco Champ er god til udendørs brug. En komfortabel hjelm med størrelsesregulering.
- Casco Choice er til nybegynderen. En letvægtshjelm med god ventilation.
- Casco Ecco er producentens billigste hjelm – og ligeledes er materialerne. Hjelmen er sikkerhedsgodkendt, men ikke så robust som de andre typer.
- Casco Nori er til børn. En behagelig og sikker hjelm med et børnevenligt design.

En Casco-hjelm kan erhverves fra omkring 5-600 kr. i de fleste danske rideudstyrsbutikker. Mange kan dog findes online på tilbud – oftest hos tyske netbutikker.

Ridehjelm fra John Whitaker
John Whitaker er en ægte engelsk klassiker. Den har et tidløst design af sort velour og hudfarvede læderremme, ligesom komforten er sikret af en foret inderside af Coolmax lining. Ventilationen er dog ikke i top, da en sådan sort ridehjelm uden lufthuller i fronten let bliver en varm fornøjelse. Mærket har en lang historie inden for engelsk hestesport og prisen er også derefter. En ridehjelm af mærket John Whitaker kan købes for omkring 2000 kr. i mange danske netbutikker.

Ridehjelm fra Scharf
Scharf er et dansk mærke, som søger at kombinere eksklusivt design med funktionalitet. Mærket er relativt nyt, og det er opstået i et samarbejde med firmaet Aegis Helmets, som i 1992 opfandt In-Mold-teknologien, hvorfor de har en stor viden om hjelmes teknologi, støbning, plast og skum. Scharf er et tydeligt eksempel på ridehjelmens voksende rolle som modefænomen, hvor både kvalitet, sikkerhed og design går hånd i hånd.

Alle Scarf-hjelme er håndlavede, og der vil derfor være en længere leveringstid. De forskellige modeller kan fremstilles i en Chrystal-version, hvor de er dekoreret med Swarovski sten. Hjelmene kan også dekoreres ud fra kundens eget ønske om design, og prisen bliver i det tilfælde fastsat efter omstændighederne. En ridehjelm af mærket Scharf koster fra omkring 1300 til 2500 kr. alt efter design og kan erhverves online.

Ridehjelm fra Euro-Lite
Euro-Lite er en danskproduceret hjelmtype fra firmaet Scan-Horse A/S. Mærket er billigt og især meget populær hos nybegyndere. Dette betyder dog ikke, at kvaliteten er dårlig. Hjelmen har et simpelt design, er let og behagelig at bære, har ventilation i fronten og er sikkerhedsgodkendt. Euro-Lite-hjelme forhandles i de fleste danske rideudstyrsbutikker, og prisen ligger på omkring 5-600 kr. Netop dette mærke er dog let at finde brugt – undersøg eventuelt markedspladsen på HesteGalleri.

Ridehjelm fra GPA
GPA er et schweizisk firma, som startede ud med at producere hjelme til motorcykelsport. Altså er hjelmenes sikkerhedsniveau helt i top. Du kan læse om motorcykelhjelme på MotorcykelGalleri.dk. GPA-Hjelmene er yderst komfortable og af gode materialer, som er meget hårdføre. Designet er enkelt og elegant med en særligt veludviklet ventilation. Mange professionelle ryttere vælger GPA-hjelme, da deres sikkerhedsstandarder faktisk ligger over det krævede niveau.

GPA-hjelmene kan lettest købes online, da der findes ganske få danske forhandlere af mærket. Den billigste model koster omkring 2000 kr., mens de dyreste er oppe på omkring 6-7000 kr.

Ridehjelm fra Charles Owen
Charles Owen-hjelmen er også en ægte engelsk klassiker og et meget populært valg for danske ryttere. Udvalget er meget bredt og har varierende funktioner både i ventilation, størrelsesregulering, materialer, hårdførhed og hygiejnemæssige foranstaltninger. De har et elegant og klassisk design – ofte ses den velkendte model i sort velour og med læderstropper. Flere nyere modeller har dog også ventilation og er produceret i et mere slidstærkt materiale beregnet til udendørs brug, hvor komforten er i højsæde.

Ridehjelme fra Charles Owen forhandles mange steder i danske rideudstyrsbutikker, men er lettest at finde online. Priserne starter fra omkring 2000 kr.

Vælg din ridehjelm
Der er et hav af mærker, modeller og funktioner inden for ridehjelme - også en del flere end de ovennævnte. Når du skal købe en ridehjelm, bør du overveje, hvad den skal bruges til. Pris og kvalitet hænger sammen, og det er altid nødvendigt at købe en hjelm, som er sikkerhedsgodkendt og passer din hovedform. Du behøver dog ikke den dyreste hjelm, hvis den eksempelvis skal bruges til børn. Gode og sikre ridehjelme kan sagtens findes til under 1000 kr. På HesteGalleri kan du undersøge markedet for salg af brugte ridehjelme, du kan sælge din egen brugte ridehjelm eller læse om andre brugeres erfaringer med de forskellige mærker. På sitet kan du også læse i forskellige forum om andre brugeres køb af hjelme og eventuelt få gode tips til at finde billige ridehjelme eller ridehjelme på tilbud.Ridestøvler
En meget vigtig del af rytterens udstyr er ridestøvlerne. En god ridestøvle kræves ikke bare for udseendets skyld, men også for sikkerhedens. Samtidig er støvlen med til at hjælpe til en bedre opstilling og kontakt med hesten. Men hvilken type støvle skal du vælge? På HesteGalleri kan du læse om forskellige typer af ridestøvler. Du kan se ridestøvler til salg, finde gode tilbud, læse andre brugeres erfaringer med de forskellige mærker og deres gode råd om ridestøvler.

Sikkerhed
En ridestøvle bør have en vis sikkerhed for at undgå alvorlige ulykker under ridning. Den vigtigste foranstaltning, støvlen skal have, er en hæl, der er stor nok til at hindre foden i at smutte gennem stigbøjlen, men lille nok til, at rytterens ben ikke sidder fast i stigbøjlen i forbindelse med en eventuel ulykke. Af samme grund bør slidmønsteret under støvlen ikke være for kraftigt.

Materialer
Ridestøvler findes enten i læder, kunstlæder eller gummi. Læderridestøvlerne er den bedste kvalitet, men også den dyreste støvle, der kræver meget vedligeholdelse. Læderridestøvler egner sig ikke til at gå med i stalden eller på ridebanen, da læderet ikke tåler fugt – de er udelukkende til at ride i. Desuden kræver en læderridestøvle hyppig vedligeholdelse med læderfedt eller andet, hvor kunstlæder- og gummiridestøvler hverken skal vedligeholdes på særlig vis eller skånes for fugt. Ridestøvler af læder er dog flottere, varmere, mere behagelige og af langt den bedste kvalitet, hvilket giver bedst støtte til benet. Valget afhænger af, hvad du som rytter har brug for. Læderstøvlen egner sig bedst til seriøs ridning på hobby- eller konkurrenceplan, mens kunstlæder og gummi egner sig godt til hverdagsbrug, hvis man ikke behøver det ultimative materiale.

Typer af ridestøvler
Der findes et hav af forskellige typer støvler, der hver især egner sig til forskellige formål. Ridestøvler med lynlås er lette at tage på og af hurtigt, og desuden hjælper de til en perfekt pasform. En langskaftet støvle med god pasform sikrer benets placering, vinkel og kontakt med hesten. Disse er en god støtte og hjælper schenklernes signaler til hesten. Der findes dog også korte ridestøvler, nemlig de såkaldte Jodhpur støvler. En Jodhpur støvle ligner lidt en ”ridesko”. Den korte støvle har ikke samme støtte som langskaftede ridestøvler, men er til gengæld meget billigere. Det vil som seriøs rytter være en fordel at vælge den lange støvle. De fleste bruger kun Jodhpur støvlen til daglig ridning. Ved brug af denne korte ridestøvle kræves det, at man bruger et par Jodhpur ridebukser med en strop, som fæstnes under støvlen. Desuden skal man bære tætsiddende leggins uden over støvlen, der lynes langs underbenet – således har man næsten et skaft. Der findes også ridestøvler med lak, som har en skinnende overflade. Disse bruges næsten udelukkende til opvisning og stævner.

Det er desuden vigtigt at have nogle gode, varme ridestøvler til vinter – her er læderridestøvlen især at foretrække. Det er dog bedst at have de såkaldte termoridestøvler, der er bygget til at kombinere varme, bevægelse og pasform. En ridestøvle med indlæg vil med det samme blive forstyrret i pasform og bevægelsesrum, hvis den ikke er bygget som termoridestøvle. Derfor har mange ryttere et par ridestøvler til både vinter og sommer.

Tilpasning
Det er vigtigt for et godt udbytte af ridestøvlen, at den passer godt på din fod og dit ben. Helst skal den sidde helt tæt, så den føles som en naturlig del af benet – derved opnår du bedst støtte og bedst kontakt med hesten. Støvlen må ikke irritere knæleddet, men skal give fuld bevægelsesfrihed. Ridestøvler kan hos de fleste producenter tilpasses, så de passer lige præcis til dit ben. Man kan både vælge ridestøvler med smal eller bred læg, ekstra vidde eller ekstra længde i skaftet. Der findes både smalle og brede ridestøvler, og der produceres nogle meget præcise størrelser, så det er let at finde en støvle, der passer både til fod og underben. Mange af de dyrere producenter kan dog også specialsy støvlerne, så du får en helt perfekt pasform.

Ridestøvler til herrer produceres hos næsten alle støvlefabrikanter. Disse er bredere både i læg og fod og generelt mere kraftige i udformningen.

Ridestøvler til dressur
Dressurridestøvler er generelt længere i skaftet og mere stive i materialet end andre støvler. Benet skal ikke bøjes særligt meget, men kræver i stedet stor støtte under dressurridning. Til dressurstævner kræves oftest sorte støvler. Det er muligt at ride dressur i springstøvler, da disse er langt mere alsidige end dressurstøvlen.

Ridestøvler til spring
Springridestøvler er kortere end dressurstøvler, idet benet skal kunne bøjes mere. Desuden er materialet ofte blødere, så der er større bevægelsesfrihed til anklen. En springridestøvle har ofte snører foran, og det er tilladt at bære både sorte eller brune ridestøvler til stævner. Springning i dressurstøvler er meget ubehageligt på grund af dressurstøvlens stive læder og lange skaft.

Ridestøvler til børn
Det kan ofte være svært at finde ridestøvler til et barn. Børns fødder vokser hurtigt, og det kan som regel ikke betale sig at købe et par meget dyre læderstøvler – både af hensyn til pasform og vedligeholdelse. Mange børn rider derfor i Jodhpur støvler, da disse ikke er så dyre og samtidig giver mere bevægelsesfrihed til børnene. Nogle børn rider bare i gummistøvler, men det er farligt, da mønsteret eller hælen her kan være for kraftigt anlagt, og børnene dermed kan sidde fast, hvis der sker et uheld.

Mærker
Hvilket mærke man skal vælge inden for ridestøvler, vurderes udelukkende ud fra éns behov og smag. Herunder følger en liste over de mest populære og kendte producenter af ridestøvler:

- Cavallo
- Dubarry
- Pioneer
- Carat
- HKM

På HesteGalleri under "Forum" kan du dele og læse erfaringer om de forskellige mærker af ridestøvler og finde frem til dit favoritmærke.

Tilbehør til ridestøvler
På ridestøvlen kan fastkobles et par sporer, der kan hjælpe ridningen af hesten, men det er ikke en nødvendighed. Til Jodhpur støvlen bør man dog have et par leggins, der kan fungere som skaft. Til støvler med langt skaft uden lynlås bør man have et skohorn for ikke at ødelægge støvlen, når den tages på og af. Alle støvler af læder bør smøres jævnligt med læderfedt.

Hvad du skal være opmærksom på, når du køber ridestøvler
Når du skal finde et par ridestøvler, må du overveje, hvad du vil bruge støvlen til. Det er ikke nødvendigt at købe de dyreste læderridestøvler, hvis du kun rider skovture, eller hvis støvlerne købes til børn. Husk også, at dressurridestøvler udelukkende kan bruges til dressur, mens springridestøvler er mere alsidige. Du bør desuden overveje, hvor meget energi du vil bruge på vedligeholdelse, og altså hvilket materiale der passer dig. Du må sørge for, at støvlen passer din fod og dit ben så godt som muligt – hjemmefra kan du eventuelt tage nogle mål af din fod iført forskellige typer sokker og benbeklædninger, så du er sikret en god pasform i støvlen uanset hvad.

Derudover bør du overveje, hvor mange penge du vil ofre på støvlerne. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, når der tales om støvler, så en god læderstøvle vil også være dyrere. Allervigtigst er det dog, at du sørger for at være opmærksom på støvlens sikkerhed – der må ikke være kraftigt mønster under bunden, og hælen må ikke være for høj. Dette er især noget, du skal være opmærksom på, hvis du køber billige støvler.

På HesteGalleri kan du finde gode råd om forskellige typer ridestøvler, mærker og materialer. Du kan købe brugte støvler, finde gode tilbud eller bare læse andre brugeres erfaringer og præferencer med hensyn til ridestøvler.

Læs mere
Kiffer bandager

Blå Kiffer bandager
Sælges, Nordjylland
 
3 minutter siden
kr. 100
Røde og grå fleecebandager

Røde og grå fleecebandager sælges, brugt men fejer intet. ...
Sælges, Nordjylland
 
3 minutter siden
kr. 75
Bandage underlag

Bandageunderlag hvid
Sælges, Nordjylland
 
3 minutter siden
kr. 100
Messing bid 13cm

Messing bid 13cm Køber betaler porto
Sælges, Midt/Vestjylland
 
17 minutter siden
kr. 100
Billige kvalitets spring

Spring består af 2 støtter, med 150 cm galv skinne, 3 bomme...
Sælges, Sønderjylland
 
26 minutter siden
kr. 1.500
RBH sæt BYTTES

Jeg har et RBH sæt i farven Plumeria, som jeg rigtig gerne ...
Byttes, Østjylland
 
36 minutter siden
Sadelunderlag sælges

Hvidt kombineret sadelunderlag sælges. Rigtig fin stand. Ku...
Sælges, Nordjylland
 
38 minutter siden
kr. 50
GJORD

GJORD 45 CM LANG INGEN RUST MED RULLESPÆNDER PRIS : 80...
Sælges, Sydsjælland og øer
 
44 minutter siden
kr. 80
GJORD

NY GJORD 55 CM BRUN EN SOM IKKE GLIDER RUNDT PÅ HESTEN MED...
Sælges, Sydsjælland og øer
 
44 minutter siden
kr. 180
JUMPTEC BANDAGER

Chokolade brune jumptec fleece bandager. Brugt 1 gang. T...
Sælges, Vestsjælland
 
44 minutter siden
Byd
KENTAUR GJORD 140CM

Kentaur læder spring gjord str 140 Med elastik Byttes til ...
Sælges, Vestsjælland
 
44 minutter siden
kr. 200
SØGER DRESSUR SADEL

Jeg søger med lynets hast en dressur sadel: OS Dynamic, Al...
Købes, Nordjylland
 
58 minutter siden
helt nye stigremme

hejsa jeg ha disse helt nye stigremme de er prøve 1 gang en...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 150
Shetland Trænings gjord

Passer til minishet og shetland. 105-125cm, mulighed for a...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 150
13,5 cm bid sælges

Jeg har dette bid til at ligge som jeg ikke bruger da den e...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 50
Billig hubertus dressur sadel sælges

Hejsa jeg har denne ældre hubertus dressur sadel til at hæn...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 300
Nye stigremme sælges

Jeg har disse stigremme tilsalg da de er alt for lange de e...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 150
Helt ny dækken indsats

hejsa jeg har denne helt nye dækken indsats til at ligge so...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 99
85 cm riding house regndækken sælges

Jeg sælger denne dækken da ponyen som den oprindelig var kø...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 250
2 stk 80 cm flecdækner sælges

Jeg har disse to flec dækner som jeg ikke bruger da de er f...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 50
Trenser sælges priser fra 50 kr

Jeg har disse 3 trenser til at hænge som jeg ikke bruger da...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 50
45 cm stalddækken sælges

Jeg har denne fine 45 cm stalddækken til at ligge som jeg i...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 50
145 cm regndækken sælges reseveret

Jeg har denne regndækken med flec foer tilsalg da den er fo...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 200
145 cm vinterdækner sælges reseveret

Jeg har denne vinterdækner til at ligge da den er for stor ...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 150
Køresele til lille pony

Køresele til lille pony, meget fin og enkel, sælges uden ho...
Sælges, Sydsjælland og øer
 
1 time siden
kr. 1.000
BYD! Alt skal væk

Jeg har en masse annoncer herinde. Jeg har ikke hest mere, ...
Sælges, Midt/Vestjylland
 
1 time siden
kr. 10
CATAGO gamacher, FULL, brun

Spritnye CATAGO dressur gamacher str. FULL sælges. De er br...
Sælges, Fyn
 
1 time siden
kr. 450
Undertrøje str. L

Brugt få gange, til DV. Ældre, men i ok stand. Kantbåndet...
Sælges, Østjylland
 
1 time siden
kr. 25
EG/ Elisabeth Greenwood dressur underlag

Super fint gråt EG underlag 17" Standen er flot, underla...
Sælges, Østjylland
 
1 time siden
kr. 100
Mini grimer

Minishet. Minifoal grimer, brugt til lille miniature. Bl....
Sælges, Østjylland
 
1 time siden
kr. 50

Racer


×
HesteGalleri anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.         Læs mere
Personer, der synes godt om dette
×