En hest i trivsel og et sundt lederskab

En hest i trivsel og et sundt lederskab

1850visninger 3 svar | 14. maj 2017

Står du ofte i den situation hvor du bare ville ønske at du ville kunne læse hestens tanker? Eller at din hest ville fortælle dig hvorfor den reagere som den gør, eller hvorfor den har ændret adfærd?

 Jeg har igennem tiden mødt mange heste som er blevet stemplet som ”problemhest” eller adfærdshest.  Jeg får fortalt at de enten pludselig har ændret adfærd eller at der en nogle bestemte øvelser eller ting under ridning som er helt umulige for hesten at udføre.

Hestene er ofte nervøse, dominante, eller på anden vis udad reagerende.

 Derfor har jeg valgt at ville ligge fokus på netop noget af dette. Min erfaring er jo desværre at 90% af de heste som jeg møder eller bliver bedt om at træne som er blevet stemplet som ”problemheste” eller ”adfærdsheste” har ondt et eller andet sted.

Ofte er det heller ikke mere kompliceret end som så at finde ud af hvor hesten har ondt, eller læse de signaler som hesten sender.

 Når adfærd hos heste skal ændres, så handler det om at læse og forstå hesten for at finde roden i problemet. Oftest har hesten fået denne adfærd fordi ejer og hest har misforstået hinanden, og ikke har kunne tale hinandens sprog. Vi kan ikke lære vores hest at tale dansk, og vi er nødt til at acceptere at hesten er hest og ikke et menneske så derfor handler det at etablere et lederskab hvor hesten har ret til at vælge at være en del af træningen, og hvor vi lytter til vores hest og agere ud fra det den fortæller os.

Vi kan ikke være en god leder for vores hest hvis ikke vi lytter til dem!

 

Jeg vil derfor fortælle kort om hvad der er vigtigt at huske på, hvis vi ønsker at være en god leder for vores hest og hvis vi ønsker en hest i trivsel.

 

  • Husk på at hvis din hest pludselig ændre adfærd eller ikke længere har den samme adfærd, så søg roden til problemet. Har hesten ondt feks.? Husk at søge professionel hjælp hvis du er tvivl eller hvis du har mistanke til smerte osv.

 

  •  Husk altid at sikre den bedste komfort for din hest, og vær en god leder ved at acceptere din hest ønsker. Det er vigtigt at acceptere hvis din hest feks. ikke er glad for bid, eller hvis din hest elsker biddet. Vælg din sadel og udstyr med omhu. Og vælg din træner og underviser med omhu.

  • Sørg for at få din saddel tilpasses ofte. Sadlen er årsag til mange smerter hos hestene, og sadlen skader kun mere end den gør godt hvis ikke den er korrekt tilpasset. Hestens krop udvikler sig konstant, og hvis hesten enten får flere muskler eller taber muskler så skal sadlen tilpasses.

  •  Husk altid på at hesten ikke er bygget til at være ridehest, og den i mange år har fungeret som et vildt dyr. Din hest har følelser og instinkter som der med måde skal tages hånd om for at få det bedste frem i hesten.

 

  •  En hest er ikke i stand til at tænke onde tanker. Den vil aldrig smide dig af fordi den har lyst til det eller fordi den synes det kunne være sjovt. Heste er et flugtdyr, og en hest i smerte eller en misforstået hest vil vælge flugtvejen, eller få en adfærd som gør at den kan undgå fx smerter.

 

  • Der ligger altid en årsag bag hestens adfærd. Derfor er det vigtigt at kunne læse deres adfærd. Det er altid rytterens ansvar at finde årsagen til problemet ved at være en lyttende leder. Vi skal bryde det dårlig mønster hos hesten og sikre os at hesten er glad, og i trivsel.

 

  • Og til sidst, husk altid at værdsætte hverdagen med de prægtige og lærerige væsen en hest er. Værdsæt at de lader dig ride på dem, og at de lader dig være i deres nærhed. Den bedste læremester der findes er din egen hest.

 Hesten vil til hver en tid fortælle os alt hvad vi har brug for at vide, hvis vi lytter godt nok efter.

 Jeg vil i det næste blogindlæg forklare lidt om hestens mere skjulte kropssprog som alle kan bruge i dagligdagen. Det er vigtigt at kunne læse hesten for at kunne hjælpe og forstå hesten, og på den måde bliver både ridningen, træning fra jorden og almen omgang med hesten meget nemmere.

 

 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  En hest i trivsel og et sundt lederskab
  •   15. maj 2017 Rigtig god indlæg:-)

  •   11. sep 2017 Hej Cecilie
    Det er sådan at hesten ikke er i stand til at tænke ondt, det er videnskabeligt bevist.
    En hest kan ikke få den tanke om den vil udføre en ond handling, som led i at den fx ikke kan lide sin ejer.
    Dog skal det siges at heste sagtens kan føle sig misforstået, have det svært være ked af noget. Det kan jo ske at hest og rytter ikke altid har den rette kemi, og hesten er for svær, eller man ikke kan give den, det den kræver.
    Jeg vil ikke mene at det er en ond tanke at den siger den ikke kan regne med din søster, tværtimod lyder det på mig som en hest i afmagt, og som ber om en forandring.
    Men ikke en ond tanke, tværtimod.


Kommentér på:
En hest i trivsel og et sundt lederskab
Annonce