{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.624 visninger | Oprettet:

Over 8 uger mellem smed giver forøget risiko for forfangenhed {{forumTopicSubject}}

Jeg læste lige dette på Ridehesten ang ny forskning i forfangheden. Det er dog kun en artikel, og ikke selve studiet smiley

Det fleste af os ved nok, at overvægt er et problem ifht forfangenhed - det nævnes i artiklen.
Og vi ved jo så også, at EMS/PPID heste har en meget forøget risiko for forfangenhed, og ofte også er dem som er overvægtige.

Men jeg synes det er interessant, at der muligvis er en sammenhæng mellem smed og forfangenhed - at smedeinterval over 8 uger øger risikoen for forfangenhed.
https://www.ridehesten.com/nyheder/vaegtogning-fordobler-risikoen-for-forfangenhed/58616

Pas på jeres heste der ud, nu hvor vi så småt går i gang med indgræsning.

Mvh Charlotte


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Over 8 uger mellem smed giver forøget risiko for forfangenhed
  • #1   13. apr 2019 Min tidl forfangen hest for ikke engang smed hver 8 uge. Han kan jo ikke få en beskæring når der intet er at blive beskåret.

    Generelt alle dem her, der ikke går med sko, slider deres hove så naturligt her, at der går 8 uger ved nogen og helt op til 16 uger ved andre. Og ingen af dem har nogensinde været forfangen (alder fra 3 - 23 år med racer der har tildens til forfangenhed iblandt enda). Ham der har været forfangen blev det i en periode hvor han gik med 4 sko og havde smed hver 6 uge. Og her var han 21 år vel og mærke og det var min skyld helt alene at han blev det, jeg gav alt for meget stivelse selvom han ikke længere red det niveau han plejede gøre.

    Så jeg tror ikke en disse på det. Blot endnu en 'forskning' til at øge fortjenesten hos nogle fag smiley


  • #2   13. apr 2019 Tja...... Min Basse har ikke fået beskåret hove i 8 år!!!!!! Han må da om nogen så være i ekstrem-høj-risiko-zonen, godt han ikke ved det. - for han er sunde og stærke hove, som slides lige præcis som de vokser, så jeg ved ikke lige hvad smeden skulle gøre ved ham????

    (Dyrlæge og smed er enig)


  • #3   13. apr 2019 Men hvad når det ikke er noget at skære og file af? Min trimmer tog sig ikke betalt engang den ene gang hun var her (efter 12 uger) da der intet var.. Hun filet lidt, og så var det, det..
    Det gjaldt begge mine heste..

    Mvh TT


  • #4   13. apr 2019 Men der står jo ikke hvorfor, at heste som kun får smed hver 8. uge eller længere, har større risiko for at få forfangenhed? Det er vel bare taget fra en statistisk: Dem som skoede deres heste hver 8.uge og derover havde procentvis flere heste med forfangenhed. Men hvad var grunden til det?

    Er det fordi hestenes hove når at vokse sig længere end hos dem med hyppigere smed, og dét gør forskellen?
    Er det fordi hovene får længere tid til at vokse sig skæve og hestene så derfor generelt går i længere tid og træder skævt end dem som skoes/beskæres hyppigere?
    Er det fordi, at de hestejere som kun skoer hestene hver 8.uge eller derover, generelt også så tager lidt lettere på andre områder også? (foder, fold/græs etc.)
    Er det fordi dem som har en smed ude oftere, hurtigere får opdaget begyndende symptomer af smeden, og man derfor hurtigere kan gøre noget ved det?
    Eller noget helt femte?

    Selv kan jeg ikke genkende, at heste som kun skoes/beskæres hver 8. uge eller derover generelt bliver mere forfangne. Hverken på egen hest eller heste som jeg har trænet eller kender. Men det er da spændende og noget som der burde forskes grundigere i.


  • #5   13. apr 2019 Jeg synes at denne tråd er super underholdende!

    Denne artikel er da bedre end gennemsnittet af populær videnskabelige artikler, der forsøger at genfortælle fund fra en videnskabelig undersøgelse.
    Men, ja, litteratur henvisning er ikke klar nok til at man kan finde artiklen via pubmed - eller hvad ens favorit database nu hedder.
    Metode afsnittet er ikke taget med.
    Herunder, spørgsmål i spørgeskema, hvad er odds ratio for forfangenhed osv.

    Men helt ærligt - det er fint at være kritisk, men så prøv at læs lidt mere nu jeres nysgerrighed er vækket.
    Det er da trods alt bedre evidens niveau end "kendt debattør på hestegalleri skriver, hvem personen er i virkeligheden er ukendt" og det er trods alt det niveau som er udgangspunktet.

    .. Men nu ved I, hvorfra min skepticisme ift journalister kommer.
    De kan ikke gennemskue nok til at genfortælle godt nok...


  • #6   13. apr 2019 Doktor: “Problemet” er bare at når man har haft heste i 30 år, og ALDRIG har haft smed med 8 ugers interval, og samtidig heller aldrig har haft skyggen af en forfangen hest - så giver deres undersøgelse bare ikke rigtig mening.

    Og jeg tror vi er rigtig mange som ikke overholder smed hver 8. uge, og som ikke har forfangne heste.

    I min barndom var smedebesøg da med flere måneders mellemrum normalt og det galt os alle, da sko var et særsyn. Og jeg mindes ikke en eneste forfangen hest, og dengang gik alle hestene på saftig rigeligt græs om sommeren.

    Altså var vores heste både fodringsmæssig og nu beskæresmæssig i højrisiko gruppen og stadig ingen forfangne heste.

    Nu betyder længere smede intervaller jo ikke nødvendigvis, at hestene går rundt på hove som er dårlige, skæve, flossede og generalt dårligt passede. - hvis der skulle være en sammenhæng mellem det og forfangenhed.


  • #7   13. apr 2019 nu har jeg ikke læst studiet eller artiklen, men der er stor forskel på om der er en sammenhæng eller om det er forsaget af x. Altså forsager lange hove forfrangenhed, eller har heste med forfrangenhed bare en tildens til at få trimmet hove med 8 ugers mellemrum?
    Kan Huske min mor læste en artikkel om at sorte biler er i flest bil ulykker. Men er det fordi de er sorte eller er det fordi der bare er flere sorte biler i forhold til alle de andre farver?


  • #8   13. apr 2019 Jeg synes det er interessant artikel - igen jeg har ikke set selve studiet - og som doc who skriver kan man ikke en gang lurer sig frem til hvad man skal søge efter.

    Men står artiklen til troende, så synes jeg det lyder interessant at man ved at følge 1070 heste/ponier over 29 måneder dvs 2,5 år, og får info direkte fra ejerne online hele tiden udfra det overvejer at der er en sammenhæng mellem smedeintervaller og forfangenhed.
    Samtidig er der fokus på “kort tid morgengræsning” og “brug af mundkurv deltids”.

    De siger ingen steder andet, end at det er områder som kunne være relevante for mere dyberegående forskning smiley

    I en mere dyberegående forskning vil man jo så kigge på om det er “hønen eller ægget”, dvs er det overvægtige heste som bliver forfangne, eller er det fx EMS heste med overvægt som bliver forfangne.
    Er det heste med sko OG langt smedeinterval som har øget risiko for forfangenhed, eller er det ligegyldigt om det er sko eller beskæring vi taler om ? Er der flere heste end ponier som har sko på ? Er der flere ponier end heste som bliver forfangne ? Er engelske heste/ponyracer med udsat for forfangenhed pga racen ? Osv osv osv.

    Men interessant er det da smiley

    Mvh Charlotte


  • #9   13. apr 2019 Hvis folk har facebook så findes der en gruppe Hestens Hove.

    Her er smede og trimmere i og jeg ved de gerne ville se billeder af hove der bliver beskåret sjældnere end hver 8 uge, da de af erfaring ved at det sjældent giver nogen korrekt stilling på hovene og giver problemer.

    Der er i gruppen øverst et fastgjort indlæg der viser hvordan man tager gode hovbilleder.


  • #10   14. apr 2019 Krikken: Præcis hvilke problemer giver det at der går mere end 8 uger, på heste som går uden sko?

  • #11   14. apr 2019 Jeg har set du er på facebook. Så hvis du er nysgerrig på det tænker jeg at smede og trimmere meget bedre kan svare på det end mig.

  • #12   14. apr 2019 Krikken: Nu var det dig som skrev at det gav problemer, og du plejer at have styr på dine reference inden du smider en holdning ud.


  • #13   14. apr 2019 Jeg har fulgt med i flere debattwr vdr emnet, derofr ved jeg de flere gange har nævnt at hvis folk har billeder af hove der beskæres sjældent vil de gerne se dem - for det kunne være at der for en gangs skyld var nogen der havde ret i hovene så fine uden selvom intervallerne var lange.

    Men nej jeg har ikke tænkt mig og udtale mig om hvad der kan ske, jeg kan smide omkring mig med diverse gloser men er man reelt nysgerrig tænker jeg man får det bedste svar af en fagperson.


  • #14   14. apr 2019 Jeg synes det er super godt at krikken henviser til en FB gruppe af smede og trimmere - som gerne vil se hove som klare uden trimning/beskæring igennem lang tid.

    Generelt vil de fleste fagpersoner jo gerne udvide deres horisont - og der hvor hestene fungere uden beskæring/trimning, der kommer de jo ikke, ergo er det oplagt de er nysgerrige efter at se det.

    Så det her er jo en god måde at få forbindelse mellem to “grupper”, som normalt ellers ikke “mødes”. smiley

    Mvh Charlotte


  • #15   14. apr 2019 Krikken: Det er ok - det er bare fordi jeg har aldrig stødt på nogle problemer, ved at mine går længere end de 8 uger. Og det har jeg ikke gjort i de sidste 30 år.



  • #16   14. apr 2019 Det er lidt sjovt, fordi jeg havde denne gang sidst i marts, og da havde de ikke haft smed siden før jul. Så Ca 16 uger siden. Jeg spurgte min smed hvornår han ud fra at kigge på deres hove, vurderede at de havde smed sidst. Han gættede 8 uger smiley jeg havde selv troet at han ville sige lidt mere, men han sagde at det var det han kunne se.. Jeg har normalt hver 12 uge Ca men det har ikke set ud til at der har været noget at tage af, så derfor ventet jeg indtil han skulle have sko på sådan at jeg ikke behøvet at have smed på to gange indenfor en lille måned. smiley

    Mvh TT


  • #17   14. apr 2019 Hvis du er nysgerrig på en mening/faglig vurdering så er jeg sikker på de i Facebook gruppen gerne vil komme med deres besyv.

  • #18   14. apr 2019 Altså jeg tager gerne billeder af mines hove og ligger i grupperne. Nu skal der så lige gå noget tid igen, da de netop har haft smed.

    Når det er sagt så tænker jeg at samtlige 'facebook smede' nok skal finde fejl og mangler, som min egen klassificeret smed der ser dem live, er uenige i, blot så de kan tjene en skilling mere ved at sætte andre tanker i hovedet på folk smiley


  • #19   14. apr 2019 Der er en del uddannede smede og trimmere i gruppen Hestens Hove smiley

  • #20   14. apr 2019 Daydreamer - jeg er heller ikke af personlighedstype den som går rundt og tror “alle vil mig det kun godt”, men derfra til at “alle smede og trimmere i den pågældende fb-gruppe er kun ude på at snyde mig og andre” er der alligevel et stykke vej hos for mig smiley

    Hovedparten af de pågældende smede eller trimmere bor jo formentlig ikke en gang i nærheden af hvor du bor, så du er slet ikke relevant som kunde smiley

    Mvh Charlotte


  • #21   14. apr 2019 Men det er jo en decideret selvfølge, at smede kun kan tale dårligt om andres værk. Det hører til yderst sjældenhederne at smede roser andre smede, selvom der ingen fejl er. smiley Også hvis de ikke prøver at få dig som kunde. Det er som om alle smede bare er i krig med hinanden.
    Mine heste har været flyttet rigtig meget rundt pga efterskole, job osv. så de har også haft maaaaange forskellige smede. De har alle sammen uden undtagelse sagt, at den tidligere smed har gjort et forfærdeligt arbejde. Og enkelte af dem, når jeg så fortalte hvem tidligere smed var, så var skoningen pludselig helt okay igen, fordi de var venner med den forrige smed. Det er simpelthen så åndssvagt! smiley
    Så hver gang en smed siger noget om beskæringen/skoningen af min hest, så er jeg bare sådan "jaja det er godt med dig". Medmindre det er deres eget arbejde de kritiserer fordi jeg har brugt smeden i længere tid.


  • #22   14. apr 2019 Charlotte

    Min pointe er at de kan bedømme ud fra billeder, med en tilgang der fra start giver dem viden om at der er gået mere end 8 uger og derfor er de farvet på at finde fejl.

    Men en smed der ligesom smeder dem og kender dem igennem flere år, han ved nu nok stadig bedst! Derfor kan jeg slet ikke se hvad det skulle gøre godt at vise billederne til dem i gruppen, de vil jo højst sandsynligt gøre så deres påstande er korrekte, selvom man har fagpersoner der er uenige fra start. Min erfarring er at smede og andre fagfolk altid kan finde fejl på alle andres arbejde end deres egne. Så selvfølgelig kan de det via billeder igen. Og hvis det kan få dem i arbejde fast hver 8 uge, er det win win.

    Ligesom mekanikere 'ej din bil fejler alt, det bliver 10 timers arbejde' hvor hvis man selv har forstand på biler kan se det kun er en bremse der er slidt and thats it.


  • #23   14. apr 2019 Omvendt ved jeg at min egen smed er i den pågældene gruppe, så måske det kunne være meget sjovt at se dem starte en krig smiley

  • #24   14. apr 2019 Her er er link til studiet den oprindelige artikel er skrevet over, den er nemlig ordentligt refereret i artiklen inden den blev oversat hos Ridehesten smiley
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6373032/


  • #25   14. apr 2019 Daydreamer: ja, det er ulempen ved specialister, som selv skal finde de fejl de skal tjene penge på.

    Jeg flyttede og måtte have ny tandlæge, den første gang fandt hun 3 eller 4 huller i mine tænder, (jeg har normalt ikke hul i mine tænder ret tit.) som hun ville lave.

    Jeg ville lige spørge en anden tandlæge, og han mente ikke der var 3-4 huller, og der skulle gå yderligere 10 år, inden jeg fik et hul lavet. Og jeg har heller ikke mærket noget til de såkaldte huller.

    Tilbage til smeden, idag har jeg en ret dygtig en, han ramte præcis Aslans vinkel da han pillede skoene af, Aslan slider hovene total i den vinkel. og Klausen som i flere år døjede sådan med “andefødder” er også nærmest en saga blot. Efter jeg har brugt denne smed i 2 år.

    Så når han siger at hovene er fine, og jeg heller ingen problemer har med mine heste, ja så fungere det nok som det skal.


  • #27   14. apr 2019 Jeg synes egentlig det ret spændende, men ved nu ikke lige hvor meget jeg tror på det. Har selv haft 2 forfangene heste, den ene pga overvægt og græs, den fik nye sko hver 7 uge og den anden pga en forgiftning, han fik på daværende tidspunkt trimmet hovene hver 4-5 uge.
    Kender en del tidl. forfangene heste, men ingen af dem, har gået mere end 8 uger mellem smede besøg.


  • #28   15. apr 2019 Det er sjovt med den slags registrering, for det kan være tilfældigt, at en hest er blevet forfangen, og har et beskæringsinterval på mere end 8 uger. Jeg ville nødigt læne mig op ad en undersøgelse med så lille et datagrundlag.

    Og hvad er forfangen/laminitis i den undersøgelse - er det behandling af dyrlæge, eller en subjektiv vurdering af en privat hesteejer?

    Laminitis er en stofskiftesygdom. Sammenhængen med hovlidelser skal findes i, at en halthed kan medføre lavere aktivitetsniveau, og dermed negativ påvirkning af stofskiftet - der kan føre til vægtøgning (Som den artikel du linker til i virkeligheden handler om).

    Så kan laminitis forebygges ved optimal beskæring? Ja, men det er indirekte, da beskæring påvirker hestens aktivitet. Og for at komme tilbage til data, så har man en kæmpe data-bank om netop dette hos malkekvæg, hvor man har endnu flere registreringer. Disse danner baggrund for min påstand smiley


  • #30   15. apr 2019 Lisette S - det som flere af os har stillet os undrende over for, er jo netop at hovene på vores heste netop hverken er overgroede, langtåede, eller på anden måde misholdte - vi har bare heste som slider deres hove helt naturligt - hvorfor beskæring hver 8 uge ikke er nødvendigt.

    Jeg forholder mig ret tvivlende overfor, - at smeden parkere sin bil ude i gårdspladsen, går ind i stalden, løfter hoven på min hest, og konstatere, at hovene er fine, sætter hoven ned igen, går ud af stalden og køre igen. - på nogen måde skulle hindre forfangenhed.


  • #31   15. apr 2019 Som Dorthe er inde på, så ville det jo netop kræve en hov der var blevt for lang. Fakta er bare der er hove der slides så naturligt at der kan gå op til 6 måneder eller mere før der er bare en lille smule at trimme. Hvad med dem?

  • #32   15. apr 2019 Det her co-horde studie er udført med info fra over 1000 heste ! Det er i særdeleshed i hesteverdenen et kæmpestort grundlag at få en ide om, hvor kunne dybdegående studier med fordel kigge hen, hvis de vil undersøge “noget indenfor laminitis”.

    Da der lykkeligt laves studier om at fx højtydende heste kan leve af hønog vit/min tilskud, udfra 16 koldblodstravere i Sverige - så er et grundlag på over 1000 heste rimelige godttil at give et overordnet ide om “der er noget som går igen ved alle dem som får laminitis”, dermed ikke sagt at 100% får laminitis hvis smedeinterval er over 8 uger.

    Det er ikke et studie der siger noget om, hvad er farligt, hvad skal man gøre eller at det er signibfikatnt at xxxxxx.
    Det er et studie der siger, at disse områder går igen ved de ca 130 heste/ponier som får laminitis - set ud fra gruppen afover 1000 heste som er fulgt i 2,5 år.

    Når man skal lave et studie sidder doc dyr, jo ikke på kontoret og finder på en hypotese om at ponier med lyserøde grimer får laminitis, så det søger jeg lige et par millioner kroner fra nogle fonde, og bruger et par år på at lave. smiley
    Her læser man i litteraturen, ser nogle ting som kunnetyde på, men endnu ikke er undersøgt - og så er det det man søger penge til og bruger tid på.

    Når man laver studier, fx på lungekræft og rygning - så kan man tage en gruppe ryger og ender ud med en gruppe, hvor nogle aldrig bliver syge, en midtergruppe som bliver syg efter fx 10 års rygning, og nogle som dør efter kort tid.
    Er du heldig kan du ryge som en skorsten hele livet, og ende med at dø i et trafikuheld som 89 årig. Er du uheldig kan du få lungekræft selvom du aldrig har røget, men “bare” pga genfejl.
    Men de færreste af os går rundt og siger, at vi ikke tror på at rygningen kan give lungekræft.

    Med smedeinterval er det slet ikke givet det betyder noget - MEN det de ser udfra de 130 heste/ponier med laminitis gør, at “et eller andet” stikker ud mht smedeinterval.
    Det kan jo vise sige at smedeinterval og brugen af lyserød grime hænger sammen - og det er farvestoffer i lyserød som giver laminitis.... og det ville da også være relevant at finde ud af en gang, hvis det er den sammenhæng man ser når man laver et specifikt dybdegående studie smiley

    Fx er det også interessant at de i studiet ser “et eller andet” ifht mundkurv og “morgengræsning”.

    Mvh Charlotte


  • #33   15. apr 2019 Det er skam udmærket at undersøge det, hvis det var længden på hovene eller misholdte hove, som øgede chancen for forfangenhed, så vil det give mere mening. Men at man skal have smede besøg uden at der er noget at beskære, og dette alene skulle være forebyggende, er lidt svært at se logikken i. - der nævnes jo intet om misholdte hove, kun smede-interval.

  • #35   15. apr 2019 Lisette S. hvis du havde læst hele denne tråd, ville du have læst, at mine heste er tjekket af både dyrlæge og smed, og begge er enige i, at hovene er ok.

  • #36   15. apr 2019 Personligt har jeg en smed ude hver 6 uge, pga den tidl forfangen pony, der skal holdes øje med. Og når han er der, ser han på de andre samtidig (kan han jo lige så godt). Og der er aldrig noget at tage før ca hver anden gang han kommer, ergo hver 12 uge. Klassificeret beslagsmeds ord smiley

  • #37   15. apr 2019 Nu er det sådan at "lange hove" er et vidt begreb. Det sker jævnligt, især om sommeren at folk ligger billeder op af hestens hove og ikke kan forstå hvorfor de flækker sådan hele tiden selvom de smør og smør med alverdens ting og giver tilskud.

    Og spørger man om smed, siger de at smeden ikke siger de trænger eller at det bare er det tørre vejr.

    Selvom andre tænker at hovene trænger til beskæring og problemet ville kunne løses med kortere interval og at man fjernede det nødvendige.

    Det er ikke noget nyt at nogen smede bruger længere intervaller end hvad godt er - og det stoler ejeren selvfølgelig på. Bare fordi man er smed gør det ikke en til altvidne - ligesom alle andre fagfolk kan lave fejl og have forkert arbejdsmoral eller ikke er opdateret på viden.

    Jeg har ikke oplevet smede kritisere hovene på min eller andre hestes hove, når man spørger til den forrige smeds beskæring/skoning. Medmindre at der reelt var noget galt - fx en smed der sagde her 12 uge var fint når det nok mere var hver 6 der var optimalt.

    Og mim har iøvrigt elendig både bestilling og vinkel på hovene, så vil en smed kritisere så ville det være let. Men samtlige smede ved godt at når hun har den alder hun har, så kan man ikke gøre meget andet end forhindre at det bliver værre som det ville blive med for langt interval.

    Der er kun en smed der har forslået mig 12 uger interval, han røg også ud. Da det ikke er holdbart med de hove mim har. Og hvis det så er fordi smeden har mange kunder og mangler tid, så må de sige det istedet for at trække intervallet.


  • #39   16. apr 2019 Charlotte M
    Et datagrundlag på 1000 heste er ikke stort. Hvordan kan 1000 styk heste repræsentere alle hesteracer og alle de forskellige måder at bruge dem på, fodre dem, beskære dem... Noget andet er - hvor længe har man foretaget registreringer på disse 1000 heste? Og hvem har betalt for denne undersøgelse? Forsøg på udenlandske universiteter er som regel sponsoreret af kommercielle firmaer, og betragtes dermed ikke som uvildige, modsat Seges her i DK, som finansieres af branchen og staten.

    Lisette S
    Det er korrekt, at du kan beskadige lamellerne i hovene, uden hesten er forfangen, men det sker som regel som følge af et traume på hoven. Det må ikke forveksles med klinisk laminitis.

    Krikken S
    Bare lige for at kommentere - hov og benstilling kan ikke rettes alene af en smed, for der ligger også noget genetisk i det. Benstilling kan endvidere ikke påvirkes betydeligt af beskæring efter hesten er udvokset, selvom det kunne være skønt.

    En hest dør ikke af at have lange hove. Hvis man tager underlag, brug og belastning med i sin betragtning og ellers bruger sin fornuft, så er dette også åbenlyst.


  • #41   20. apr 2019 Mine to går med fire sko og har fast smed hver 8 uge.
    Sidste år var den ene blevet lidt tyk, hvilket den aldrig normalt er og den reagererede en enkelt gang på smedens arbejde så vi tog den af græsset og satte den på sparsomt græs og blev ikke forfangen.
    Tror at det sidste år skyldes vejret oåvirkning på græsset. Det var en meget speciel sommer med koldt og varmt vejr blandet sammen i et miks og smeden sagde at hun havde det år flere der reageret på smed og var i fare for at blive forfangne.
    Har aldrig haft en forfangen pony da de bliver holdt fit for fight så de kan få græs mm.
    Så ved ikke helt om det ikke mere skyldes sukkeretindholdet i græsset og vejret end alt andet ?


Kommentér på:
Over 8 uger mellem smed giver forøget risiko for forfangenhed

Annonce