{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
Kommentarer på:  Farve teknik vedr. Islænder heste
 • #1   21. okt 2019 Vindott er vel silver dapple (black silver) i den rigtige farvebetegnelse?

  For at kunne sige præcis hvilken farve føllet bliver behøver man at vide om forældrene bærer rød og om hoppen har 1 eller 2 sølv gener smiley


 • #2   21. okt 2019 Den kombination har mulighed for at give både sort, vindott, rød eller rød med bærer af sølv. Udfaldet kommer helt an på, om en af forældrene er homozygot for dominant extension og om den vindott er homozygot eller heterozygot for sølv.

 • #3   21. okt 2019 De andre ovenfor har ret og derudover kommer det også an på den sorte hingst. Har den en forælder med creme gen, er der chance for at den er smoky black. Jeg ved ikke om islænderfolket farve tester deres heste?

 • #4   24. okt 2019 Gemstone, få gør, men de fleste gætter.
  Og så er nok 90% af alle sorte heste registeret brune.
  Fordi man hos islænderne kalder sorte for sortbrune, det forvirre folk.

  Og så tror de at alle sorte med rødlig man er Globrun xD • #5   26. okt 2019 omvendt, langt de fleste brune heste er registreret som sorte....
  movindott er vel bare brun med sølv gen. sølv er et modificeringsgen. brun og sort grundfarve kan give brune, røde og sorte afkom alt efter hvad der ligger bag forældrene og mindst 50% chance for sølv


 • #6   26. okt 2019 og ja islænderverdenen er meget spøjs ang farvesnak, man er ved at blive slagtet når man kommer udefra med farvebetegnelser ????

 • #7   26. okt 2019 Nina, movindott er sort med sølvgen. Forskellen på vindott og movindott er bare, at fænotypen er mørkere på movindott, men genotypen er den samme.
  Brun med sølv hedder jarpvindott på islandsk.

  Og ja de farvebetegnelser er lidt spøjse. Jeg har aldrig forstået hvorfor man i Danmark sværger til at bruge islandske ord for farver, bare fordi hesten er islænder. Det er som om folk pludselig selv føler sig islandske, bare fordi de ejer en islandsk hest. smiley


 • #8   27. okt 2019 ???? ja se bare, sort med sølv har jeg kun kendt som vindott og intet andet. og så for ikke at tale om deres farvevekslere, de må jo egentlig være roan hvilket bli'r kaldt brun/sort og rødskimmel på dansk. så kortslutter de når man siger det.

 • #9   28. okt 2019 Nina
  Jeg vil også mene det er forkert at kalde en farveveksler for skimmel, skimmel er skimmel (født med en grundfarve og bliver lysere med årene).
  Roan er kun hvid på kroppen under pelsskifte.

  Vindott betyder bare at hesten er sølvfarvet, ikke hvad dens grundfarve er.
  Derfor bruger man movindott til sort og jarpvindott til brun smiley • #10   28. okt 2019 Lige præcis roan er også lidt forvirrende at skulle oversætte.
  For roaning direkte oversat, betyder et dyr som skimler/der gror hvide hår imellem de andre hår. Hvilket sker ved både skimler og farvevekslere/roan.

  Og på engelsk hedder en skimmel hest bare grey. Altså grå. Også hvis fænotypen er hvid.
  Og en skimmel som er født rød, vil hedde "grey, born red".

  Hvor imod med roan, vil en rød roan på engelsk hedde "red roan" som direkte oversat betyder "rød skimmel" på dansk.

  Så jeg forstår godt forvirringen og at man ikke kan blive enige om danske termer omkring roan. Fordi "skimmel" er allerede blevet taget og accepteret som hvad der hedder "grey" på engelsk. Så man kan være lidt fræk og påstå, at ordet "skimmel" er brugt om det forkerte gen. Og at "skimmel" burde betyde "roan", og at man skulle finde et nyt ord for de heste VI betegner som skimler.

  Men heldigvis er forvirringen hurtigt løst, hvis alle begyndte at bruge de engelske ord. smiley


Kommentér på:
Farve teknik vedr. Islænder heste

x