{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter

Model hest Katalog nr. 10. SOLGT!

696 visninger | Oprettet:

LITTLE SORREL.
General Stonewall Jacksons War Horse.

Heste har gennem historien spillet en stor rolle i krige og korstog. Hesten er mere end blot et transportdyr. De er loyale og fuldstændigt ligeglade med politik, intriger og hykleri forbundet med krigen. Den er en trofast ven og føljesven, der bærer sin herre i kamp, ligeså tappert og patriotisk som nogen soldat. Mange af fortidens store generaler har haft følgeskab af en sådan hest og i mange tilfælde er deres navne blevet ligeså berømte som deres herres. Det var især sandt under den Amerikanske borger krig. I Konfederationens hær blev Robert E. Levis hest Traveller hurtigt et ikon i hele syden. I Unions hæren, var det Philip Sheridans hest Winchester, der fangede hjerterne i hele nordens befolkning.

En anden hest, der endte med, at blive ligeså kent og elsket som sin herre, var J "Stonewall" Jackson's hest, Little Sorrel. Ingen anden hest har tilsyneladende været så yndefuld og undervurderet som denne lille hest. Som sin herres historie er historien Little Sorrel fyldt med både triumf og tragedie.

I 1861, blev Col. Thomas Jonathan Jackson udstationeret på Konfederationens yderste nordlige punkt på Harper´s Ferry. Hans ordrer lød på at tage komandoen over tropperne fra Valley distrektet, der var udstationeret der og sikre ammunition og våben. I den tid fokuserede Jackson på at træne sin hær og holde styr på og vedligeholde stedet. Opkøb af heste var en af hans vigtigste opgaver.

Heldigvis ankom et tog fuld af kvæg og heste få dage efter hans ankomst. Hestene ombord blev øjeblikkeligt indskrevet i hæren.

Tydeligvis skræmte og nervøse ovenpå rejsen, blev hestene ledt ud af deres vogne og ført til en nærliggende flod, for at drikke. Jackson havde ikke nogen hest på det tidspunkt, så med hjælp fra Major John Harmon, tog han afsted for at udvælge to kandidater. En stor muskuløs hingst og en mindre Morgan, som han døbte ”Fancy”, og som han tænkte ville blive en god gave til hans kone. Sådan blev det dog ikke. Den store hingst viste sig, at være besværlig og nervøs, mens den lille morgan havde en behagelig gang og en roligt temperament. Jackson besluttede at beholde hesten selv og den blev kendt af alle som ”Little Sorrel”. Little Sorrel var ikke særligt høj, ca. 150 høj men utroligt udholdende. Hesten var ikke nogen aristokratisk skønhed. Dens største fortrin var dens smukke øjne. Intelligente og udtryksfulde som hos en gazelle. Men Jackson elskede Little Sorrel, der bar ham utrætteligt sommetider op til 40 mil om dagen. Den lille hest var desuden frygtløs under slag, blev sjældent bange for skud eller kanonild og da Jackson kun var en middelmådig rytter, passede hestens ”gyngestole gang” ham perfekt. Jackson sov endda på hesten ved nogle lejligheder. Mange mente, at ”Fancy”tog særligt hensyn til sin mindre dygtige rytter, ledte tropperne og fandt vej uden at Jackson behøvede røre tøjlerne.

Jackson og hans kavaleri blev kendt for deres mod og frygtløshed i kamp. Jackson selv var en meget Gudsfrygtig mand og mente, at da Gud allerede havde fastsat hans dødsdag, behøvede han ikke bekymre sig om det i kamp. Derfor fik han tilnavnet ”Stonewall” af General Barnard E. Bee, der udtalte de berømte ord "Look men, there is Jackson standing like a stone wall!. Let us determine to die here, and we will conquer!"
Det smittede af på hans mænd og de blev senere kendt som ”Stonewalls Brigade.”

Gennem alle de slag Jackson deltog i, bar Little Sorrel ham sikkert frem. Den lille vallaks bedrifter var enestående. Nogle af hans milepæle inkluderer Slaget ved Manassas, Syv Dages Slaget, Slaget af Fredericksburg og Slaget ved Chancellorsville.

Den 2. Maj 1863 under Slaget ved Chancellorsville, kom Jacksons egne mænd ved en fejl til at åbne ild mod ham og han blev ramt tre gange og måtte have amputeret en arm. Netop som det så ud til at han ville komme sig fuldstændigt, fik han lungebetændelse og døde.

Jacksons enke mary Anna tog sig af Little Sorrel indtil manglende midler tvang hende til, at sende hesten tilbage til hæren, hvor den blev en maskot og symbol på Sydens stolthed. Little Sorrel blev 35 år gammel og hans aske endte med, at blive spredt for foden af en statue af ham selv og sin herre.

Little Sorrel blev udødeliggjort som Breyer model i år 2000.
Modellen, der blev brugt er en Foundation Stallion model (der iøvrigt, for fans af Den Sorte Hingst - står på Alex Ramseys natbord i 2érne af filmen "Den Sorte Hingst Vender Tilbage". I sin oprindelige udgav - Kulsort uden aftegn;). Modellen er yndefuld og med de store udtryktfulde øjne, som Lillte Sorrel var kendt for.

Nuggi A
| 40 år | Oprettet: 7. feb 2008


Kommentér på:
Model hest Katalog nr. 10. SOLGT!
x