{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.061 visninger | Oprettet:

Kan ikke holde huld!:( {{forumTopicSubject}}

Hey,
jeg står i problemer med min fantastiske unghest: han tager simpelthen ikke på :(!
Han er blevet sat op i hø, og olie, men tager ikke på. Han har været MEGET underernæret for et års tid siden, men kom sig rigtig fint isommers. Nu er han igen alarmerende tynd. Jeg har tænkt mig at teste ham for orm her i løbet af ugen, men har også andre tanker. kan det være han fryser og bruger al energien på at holde varmen istedet for at sætte fedt? i så fald, kan jeg godt smide et 300g på ham nu, eller er det for voldsom en temperatur ændring?

jeg har også hørt at sort havre skulle være godt, nogle erfaringer?

Kan det have noget med voksepause at gøre? Han har nemlig téet sig underligt (nægter at gå, dog kun på banen) her på det sidste når han får nok af træningen.

Har meget brug for hjælp, er ret frustreret, og i herinde plejer at være gode til at hjælpe på rette vej.
glædelig 2. december!


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Kan ikke holde huld!:(
  • #1   2. dec 2012 Jeg vil anbefale linamix... Det er super til at give huld..

  • #2   2. dec 2012 ring til dyrlæge med det samme - kan tænkes det er orm der har udviklet sig!

  • #3   2. dec 2012 Skal undersøges med gødningsprøve, så du er sikker på, at han ikke deler maden med andre.

    Du kan gi ham tilskud af majs, som er godt til at fede op. Samtidig så ville jeg gi roepiller, som har et sukkerindhold på ca. 10%. Det er hurtig energi som kan hjælpe ham med varmen og kan sætte fedt.
    Ud over det så skal han ha et godt plag foder og vitaminer/mineraler.


  • #4   2. dec 2012 han får alllerede roepiller og er også godt dækket ind med vitaminer.

    har aldrig selv taget ormeprøve, skal jeg bede dyrlægen komme og gøre det, eller skal jeg selv tage den og køre ind med den med det samme?


  • #5   2. dec 2012 Massere af majs og godt hø! smiley Min pony var også blevet tynd sidste år, men det hjalp hende meget smiley

  • #6   2. dec 2012 Det er umuligt at rådgive herinde uden at vide hvad den får at spise i forvejen, hvorfor har den fået "lov" til overhovedet at blive alarmerende tynd? Er dens tænder tjekket for nylig? Hvornår fik den sidst taget fuld ormetjek? Hvordan spiser den sit krybbefoder og sit hø? Hvad lever den af på fold? Er den kold? Har den allerede dækken på? Bevæger den sig på folden, leger med de andre?

  • #7   2. dec 2012 Du tager bare en pose på hånden, og samler en klump afføring op i posen, det er ikke så vanskeligt at tage en gødningsprøve, og så bare ind til dyrlægen med den smiley Evt. lige ring til dyrlægen inden, så du ved, om denne overhovedet er der nu, eller er ude smiley

    Husk at skrive din hests navn på posen smiley


  • #8   2. dec 2012 Om ormetjek www.equilab.dk

    Og det skal være fra en NY pære....


  • #9   2. dec 2012 Hvis du selv vælger at samle prøver ind skal du være helt sikker på at det er dens lort og at den er ny. Men ring til dyrlægen imorgen og snak med ham/hende smiley ligegyldig hvad ville jeg få taget et dyrlæge tjek smiley


  • #10   2. dec 2012 Det er vigtigt med den gødningsprøve. Hingsteplage kan dø at ormeangreb, så få en pose afsted til dyrlægen eller til et "internetlab".


  • #11   2. dec 2012 Jeg syntes det er en god ide med at få en dyrlæge ud til ham.
    Det kunne jo også være noget andet galt, end lige orm. smiley


  • #12   2. dec 2012 Har du fået tjekket hans tænder ORDENLIGT? smiley Kendte en hest, der fik ordnet tænder jævnligt, men den ville bare ikke tage på. Tilsidst ringede ejeren efter en hestetandlæge/specialist, og det viste sig, at der var betændelse i rødderne og at der lå gammelt mad under hestens tænder, så den havde så forfærdelig tandpine. Hesten kunne desværre ikke reddes, og måtte aflives.... smiley

  • #13   2. dec 2012 US: Det er en 4 års vallak smiley

  • #14   2. dec 2012 Jeanette: Han er først lige blevet det, har kæmpet med at få ham op i vægt, men han tager det ikke rigtig til sig. Nu skal der bare gøres noget ved det. Så tynd er han heller ikke, men med allarmerende mener jeg, at der skal gøres noget NU inden det får konsekvenser.
    Ligenu spiser han hestespark, en god nærende müsliblanding, ca 7-8 kg hø og roepiller. Tænderne er lige tjekket, og ormekuren fik han med de andre da de kom på stald. Spiser op af alt hvad der bliver serveret. Spiser halm ude på folden. Ikke kold, men heller ikke varm. Intet dækken da han er nordsvensk koldblodstraver og regnede ikke med at han havde brug for det. Heller ikke i sommers var han den store legetrold, men han løber lidt rundt i ny og næ, men står ellers bare og æder ligesom de andre heste og ungheste.

    tak for hjælpen


  • #15   2. dec 2012 Ej en trist historie Signe!
    Var det en dyrlæge der tidligere tjekkede hestens bisser? Og havde han så bare ingen forstand på det, eller er det bare svært at se betændelser???


  • #16   2. dec 2012 Du bør nok rådføre dig med dyrlægen, da der kan være rigtig mange grunde til at den taber sig.

    Orm
    Husk at bændelorm ikke kan ses i en gødningsprøve.

    Tænder
    Tandspidser

    Stress
    Nogle heste kan stresse så meget, så de ikke enten ikke spiser (kaster maden rundt) eller de kan få mavesår.

    Kulde
    Hvis de fryser bruger de meget energi på at varme sig.

    Foder
    Det kan være den slet ikke kan optage det foder du giver den.

    Der er sikkert mange flere, men det er dem jeg havde i tankerne sidste år, da min DV ikke var til at holde huld på.

    For mig hjalp det at pille havren ud af foderet.


  • #17   2. dec 2012 Linamix er IKKE noget jeg ville bruge. Det virkede ikke her og min unghest blev ikke pænere. Hun fik ordnet bisser og ormekur og det hjalp også blev hun sat en del op i foder og fik vitamintilskud.

  • #18   2. dec 2012 Syntes du skal få en dyrlæge ud, hvis den slet ikke tager på kan det være så mange ting og ikke bare orm.
    Hvis den f.eks. hvis den også tisser meget kan den have sukkersyge, for der kommer de også til at tabe sig og se meget usunde ud.
    Det kan også være noget med tænderne.


  • #19   2. dec 2012 Det var dyrlæger, der før havde ordnet tænder på hesten, men dyrlægerne havde blot puttet filen ind og raspet. De havde ikke tjekket tænderne ordenligt, hvilket resulterede i, at det var rigtig svært at finde ud af, hvorfor hesten ikke tog på, når den fik mere end rigeligt at spise, og ikke skulle fejle det mindste. Betændelsen sad "nede" i tandkøddet, fordi nogle tænder var blevet skubbet til sidde... smiley

  • #20   2. dec 2012 tjek for orm, tjek især for bændelorm - det var synderen hos min! Tjek tænderne, og læg et dækken på (ville starte med maks 200g)

    måden jeg har holdt huld på min på, var at fodre med fiberpiller, olie, vitaminer, lidt lucerne, build op og så MASSER af hø/wrap, og her snakker vi altså 20kg+.
    hun får dertil gulerødder og mash også, men det gør hun uanset smiley


  • #21   2. dec 2012 Isa: Chancen for at din hest er smækfyldt med orm er stor, for at der er givet en ormekur til alle i stalden er noget af det dummeste man kan gøre... Du aner ikke om din hest har orm, i så fald hvilke, hvor mange og om der skulle resistenstjekkes.. Du sender en gødningsprøve afsted imorgen til fuld ormetjek, og jo, man kan godt se bændelorm i en gødningsprøve (Camilla B), hvis man vil være 100% sikker omkring bændelorm, får man taget en blodprøve som skal sendes til titer måling i England...

    Hestespark er noget nær det værste gang sukker/stivelses helvede du kan give en hest Isa.. Og 7-8 kg hø til en koldblodstraver i vækst er IKKE nok smiley
    Du skal nok fordoble det tal hurtigst muligt.. Ligeledes er halm ikke næring og bør kun gives til overvægtige heste, for at de kan holde mavesyren nede på et tåleligt niveau...

    Roepillerne skifter du ud med Horselux eller NAGs Fiberpiller, der opnår du langt mere fedt og gode fibre ved små mængder end ved roepiller... Og så ville jeg kraftigt overveje at skifte den Hestespark ud med noget der har langt mindre stivelse og sukker, især med henblik på en hest som din, der nemt kan få hudproblemer ved hovskæg osv, samt den stress disse mængder giver tarmsystemet, blodsukkeret farer op og ned og det er ikke just sundt for nogen levende væsener, slet ikke dem der ikke bruges på højt plan, hvor den hurtige blodsukker stigning kan udnyttes...



  • #22   2. dec 2012 Jeanette:
    Du lyder som om du er sikker i din sag. Desværre er mange af overstående forslag meget svære end som så at få realiseret.
    Men mange tak, jeg vil gøre mit bedste, takker meget for din hjælp. Har du evt. råd til noget godt og billigt foder?


  • #23   2. dec 2012 hovsa, han får speedibeet og ikke roepiller, ved ikke helt hvad forskellen er, men er det bedre eller værre??

  • #24   2. dec 2012 og kan jeg bestille dyrlægen ud og så "slippe" for selv at skulle køre derind med prøven? Min mor har ikke tid i morgen før 16 hvor klinikken lukker og jeg har ikke bil.

  • #25   2. dec 2012 (link fjernet)

    Bændelorm er svære at påvise.
    Et andet væsentligt forhold er, at bændelormeæg er meget vanskelige at påvise ved en traditionel gødningsprøve, medmindre der er tale om en meget kraftig infektion.

    Det skyldes tre forhold.

    Dels er bændelormeægs fysiske egenskaber anderledes end andre parasitters æg. Derfor kræves til bændelormediagnostik speciel laboratorieteknik. Undersøges en af gødningsprøve, på samme måde som proceduren er for cyathostomer, blodorm eller spolorm er det næsten umuligt at påvise bændelormeæg.
    Mængden af voksne ægproducerende orm er mindre. Heste med bændelorm har ofte en infektion på måske 50 og i sjældne meget alvorlige tilfælde 800 udvoksede kønsmodne bændelorm. Til sammenligning kan det nævnes at heste med infektion af blodorm har flere tusinde kønsmodne parasitter, og ved infektion med de små blodorm (cyathostomer) findes titusinder af kønsmodne ægproducerende parasitter. Det betyder at ægudskillelsen fra de kønsmodne parasitter altså er væsentlig mindre end ved infektion med andre indvoldsorm.
    Udskillelsen af æg sker med en ujævn fordeling.


  • #26   2. dec 2012 ja dyrlægen kommer og tager prøven også

  • #27   2. dec 2012 Er den tjekket for bændelorm? eller blærebetændelse?

  • #28   2. dec 2012 super godt! så får jeg dyrlægen ud snarest. Mon ikke han også kan rådgive vdr. foder og dækken? tusind tak alle sammen!

  • #30   2. dec 2012 Camilla B: Korrekt, men de kan skam stadig påvises, har selv fået det påvist 4 gange førhen uden "problemer" via gødningsprøve, og i dette tilfælde med Isa's dreng, så er chancen stor for et udslag på bændelorm, hvis det er det som plager den....

    Isa: Hvis du kan køre på posthuset med bus eller cykel, kan du spare pengene på dyrlægen, ved selv at sende en-to prøver afsted til Equilab, læs på det link jeg satte ind før, det er meget nemt og et fuldt ormetjek koster 139 kr mener jeg det er.. Bruger dem selv 2-3 gange om året med stor tilfredshed...
    Hvilke produkter har du mulighed for at købe? Så skal jeg gerne give mit besyv med, hvilke der er værd at bruge penge på, for uanset hvad der skyldes hans vægttab, bør han ikke blive på Hestespark...
    Du har mulighed for at give mere grovfoder i boksen ikke? Hvorfor får de halm på folden? Er der ikke mere græs og kan de andre ikke tåle fri adgang til grovfoder?
    Speedibet er de gode roepiller, uden sukker og stivelse, men du vil få langt større succes med Fiberpiller grundet det høje FE indhold kontra udfodret mængde dagligt.. smiley


  • #31   2. dec 2012 Okay, så hvis man nu gjorde følgende:
    Fik dyrlæge ud for at tjekke for orm osv. snarest.
    lagde dækken på 200g på
    gav ham sort havre og doblede hø

    ville jeg være relativt homesafe?
    den med hestesparken er rigtig svær, da jeg ikke selv har mulighed for at ændre foder lige pt, desværre


  • #33   2. dec 2012 Dyrlæger er sjældent foder eksperter, så nej jeg ville ikke uden at blinke, ty til dyrlægen når det kommer til foder... Dækken, det er lidt mere relevant, men hvis din hest ikke er kold, ikke ryster og pelsen ikke er rejst 24/7, så skal du være meget varsom hvis du lægger dækken på, for du kan risikere du giver for meget på og så får du først problemer, hvis hesten sveder....

  • #34   2. dec 2012 Jo, jeg kan betale mig fra at han får mere hø. Hestesparken er dog som sagt rigtig svær at ændre på desværre, kan kun supplere op med anden form for tilskud.

    Foldhalmen er grundet der ikke er penge til andet, det er ejeren af stedets beslutning. og nej, ikke mere græs.

    så du mener jeg burde sende gødningsprøven ind i stedet for at tilkalde dyrlæge?


  • #35   2. dec 2012 jo bare alt det hø den vil have også tøj så den ikke skal bruge energi på at fryse

  • #36   2. dec 2012 Nej ikke mere stivelse til den hest Isa... Han får rigeligt som tingene er nu og for megen energi han ikke udnytter via hård træning, skal han derved bruge energi på at forbrænde, på den måde kan du faktisk fodre en hest tynd... Også selvom det er sort havre... Du fordobler hans hø, det er virkelig en fantastisk start smiley

    Og ja, dyrlægen ud til at tage gødningsprøve og blodprøve, der skal du bede om en titer måling, den eneste måde du kan tjekke for bændelorm via blodprøve, derudover vil der "kun" komme udslag på om der er parasit/infektion i hesten og det kan være svært at vide hvilke præparater der skal gives, når man ikke ved hvilke parasitter/infektioner det drejer sig om...

    Hvorfor har du svært ved at skifte foder nu?



  • #37   2. dec 2012 Isa: Et sted hvor du ikke selv kan bestemme hestens krybbefoder og hvor der kun gives halm på jordfold hele vinteren, virker ikke som det rette sted for din hest, og da slet ikke når det ovenikøbet er et sted, hvor der bare gives ormekur til hele banden uden at tjekke hvilke orm der eventuelt er og hvilke heste der overhovedet har behov for ormekur... Det lyder IKKE som et optimalt sted!



  • #39   2. dec 2012 Efter pels og hvis han ikke er kold, ville jeg dælme kun starte med 100 gram!
    Hvis han har sat en sædvanlig koldblodstraver pels og pelsen er sund, så bør det ikke være mere der skal til for at holde hans temperatur på et normalt niveau smiley


  • #40   2. dec 2012 hold op hvor er det her kompliceret, men nu får du hele historien:

    Lige nu har jeg været nødt til at fokusere på at hans krybbebidning blev mindre voldsom, derfor har jeg indtil nu fodret ham med foder med MEGET lavt stivelsesindhold (ca 6%), dog masser af lucerne, vitaminer og olie. Han er også blevet sat godt op i hø, og er faldet godt til.

    Jeg er dog lige blevet tilbudt at rykke ham i løsdrift. Økonomisk vil er være lidt mere, men jeg får mere frihed til at vælge hvor meget hø og foder han skal have. Dette er dog en svær beslutning, da jeg så vil rykke på selvpas, og det har jeg som nystartet gymnasieelev svært ved at få tid til. Dog kan jeg godt se at han helbredsmessigt vil få nemmere ved at indhente noget vægt ved denne løsning. Her vil han også få hø på folden og de har hø stortset adlibitum. Tror du denne løsning vil være bedre?

    Er lidt forvirret, skal jeg ringe til dr dyr eller selv køre ned med det? Nemmeste er for mig selv at aflevere det, men hvis det er bedre at ringe dyrlægen ud gør jeg også gerne det.


  • #41   2. dec 2012 Vil også sige tjek for bændelorm
    Og ja roepiller fylder bare i maven uden at give noget specielt
    Tror jeg ville købe en sæk kalvepiller, valset byg eller nogle majsflager i stedet for sort havre.


  • #42   2. dec 2012 Stedet er udemærket, til prisen. Vi har desværre ikke den bedste økonomi i år, hvilket dog ændre sig til januar. Han har desværre allerede været rykket 4 gange indenfor det sidste år ("kun" to gange i min varetægt) så stressmessigt vil jeg ikke flytte ham endnu engang før om et års eller lign.
    100g dækken vil hermed blive købt i morgen.


  • #43   2. dec 2012
    I selvpas steder er folk ofte behjælpelige med at man aftaler at hjælpe hinanden med at give mad morgen/aften og skiftes. Folk arbejder jo forskelligt så man kan bedst på forskellige tidspunkt.

    Men til en krybbebider hest der skal tage på, der vil løsdrift med hø ad libitum være en stor fordel og meget bedre løsning end nu.
    Halm fremmer ikke ligefrem det at få krybbebidning til at forsvinde, samt det ikke hjælper til at tage på som hø gør.


  • #44   2. dec 2012 krikken: det er jeg udemærket klar over, har stået på selvpas i flere år nu smiley har bare brug for friheden til at tænke "argh, hesten får sgu lige fri idag" et par gange om ugen uden at få dårlig samvittighed over at de andre går og passer min hest smiley

  • #45   2. dec 2012 Isa: Vælg løsdriften, især med henblik på at han er krybbebider! Har selv fodret og miljøskiftet mig ud af stereotyp adfærd med 2 heste, de vævede da jeg fik dem, den adfærd fik jeg elimineret ved korrekt fodring og løsdrift med grovfoder ad libitum og en god flok...
    Spolorm er som regel synderen ved massivt vægttab, og tænker du i første omgang sender 2 prøver afsted imorgen på posthuset, du har nok svaret allerede tirsdag smiley
    Så kan du agere udfra de svar der kommer.... Hvis der ikke er udslag på orm, bør du få tjekket ham af en dyrlæge med forstand på tænder og få taget en blodprøve hvis tænderne er ok smiley

    Hvilket foder har du givet ham og hvilke vitaminer? Hvis du vælger løsdriften, så er jeg gerne behjælpelig med fodersammensætning hvis du er interesseret... Og som krikken skriver, der er ofte en stor hjælpsomhed i en selvpas løsdrift smiley


  • #46   2. dec 2012 Han har fået dangros omega3-easy mener jeg den hedder smiley
    Og okay, må lige regne på det løsdrift hejs der.. oh gosh, hvor er jeg glad for jeg fik skrevet dette her emne. tusind ta jeanette. jeg skriver tilbage snarest. du er en stor hjælp!


  • #47   2. dec 2012 og vitaminerne var nogle økologiske nogle, de eneste på markedet, kan ikke huske hvad de hedder.

  • #48   2. dec 2012 Ja selv tak da, glad for at kunne hjælpe... Du skriver bare i en privat besked hvis du vil, så behøver vi ikke at rykke denne tråd op hele tiden, ikke sikkert andre syntes det er så spændende at læse hvad vi skriver til hinanden smiley

  • #51   3. dec 2012 Majsflager er rigtig godt som protein tilskud og billigt hjalp meget på min den gamle. Vil også sige løsdrift her. Held og lykke.

  • #52   3. dec 2012 Lidt af et emne skift. Men nu hvor vi alligevel er inde på foder.

    Hvad ville i give, til en varm unghest ?


  • #53   3. dec 2012 Har ikke læst hele tråden...
    Men har selv en 4års som jeg har haft siden han var 1 år og han har også altid haft problemer med at holde huld.
    Da han er en stor dreng anbefalede forskellige dyrlæger og avler at han også hellere skulle være den den slanke side og en foderplan blev udviklet sammen med dyrlægen.
    Han fik den anbefalede fodermængde som også dækkede ham ind med de nødvendige vitaminer og mineraler, linamix, speedi beet og stor mængder hø/wrap. Desuden var jeg nød til at give ham dækken på hver vinter, da han ellers tabte sig for at kunne holde varmen.


  • #54   3. dec 2012 tina c: Hvorfor vil du give majs til en hest der krybbebider? Der gælder det om at eliminerer al stivelse og det er ikke proteiner du skal bruge for at hesten skal tage på smiley

    it's magic: Kommer an på hvad den får nu og hvor meget? smiley


  • #55   3. dec 2012 Min pony tabte sig meget efter sygdom, han har i forvejen svært ved at sætte huld, især om vinteren (han er 25 år).
    Ham har jeg fået til at tage på ved at give ham varm mash tilsat olie hver dag, udover hans normale foder.


  • #56   3. dec 2012 Jeg har i år valgt at ligge dækken på mit "føl". Halv er halvandet og vokser helt ekstremt. Han går i løsdrift og kunne tidligt mærke at han skulle have en del ekstra foder for at holde huld. Så jeg valgt at ligge dækken på ham. Hvilket betyder at han nu igen er sat ned til sit normale foder og han holder fint huld.

    Så var jeg dig, ville jeg helt sikkert få taget en ormeprøve. Få behandlet det hvis der er noget (de fleste ungheste døjer med orm, så der er næsten med garanti noget)
    Og så ville jeg købe et 150g dækken og ligge på ham nu smiley Og så skifte til 300gram hvis det bliver nødvendigt smiley

    Foto er taget i går af mine to skønne fyre smiley Er glad fro at jeg tog beslutningen om at lægge dækken på, da han tydeligvis trives uden ekstra tilskud og foder :-))


    profilbillede
Kommentér på:
Kan ikke holde huld!:(

Annonce