Købekontrakt til hest - få styr på ejerskifte

Uanset om man er køber eller sælger, så er der en masse områder, som det er en fordel at få klarhed over via en kontrakt, når det drejer sig om køb og salg af heste.

Selvom køber og sælger umiddelbart er enige om det hele, opstår der til tider uventede uoverensstemmelser, og så er det en stor fordel for begge parter, at vilkårene er helt klare i form af en skriftlig kontrakt.

Vi har derfor - i samarbejde med en advokat - udarbejdet denne købekontrakt, som behandler alle de vigtigste områder.

Du kan hente pdf’en lige her: Hent købekontrakt

Kontrakten behandler bl.a. følgende områder:


- betaling
- levering
- ejerskifte
- anvendelse
- fortrydelsesret
- forkøbsret
- forsikring
- prøveridning
- undersøgelse hos dyrlæge
- skjulte fejl og mangler
- tvister

Gode tips - køb af hest


Hvis der opstår tvister i forbindelse med hestehandel, afgøres disse i dag i henhold til købeloven. Hvis man inden handlen får foretaget en dyrlægeundersøgelse samt udfylder en grundig købekontrakt, vil man oftest kunne undgå eventuelle tvister og konflikter.

Betaling


Generelt anbefales det til sælger at opkræve kontant betaling i det øjeblik hesten leveres til køber.
Ofte vil beløbet dog være så højt, at det kan være nemmere at håndtere elektronisk. Er det tilfældet, anbefales det, at parterne noterer betalingsmetoden og de andre detaljer i købekontrakten.
Hvis man vil sælge sin hest på kredit, kan det stærkt anbefales at søge professionel vejledning inden, så man får helt styr på sine rettigheder og muligheder.

Undersøgelse af hesten


Inden handlen gennemføres, anbefales det at køber får tjekket hesten grundigt, og dermed sikrer at hesten er velegnet til det eller de områder, som køber forventer - fx konkurrenceridning, avl eller noget helt tredje.
Det kan også være relevant at tjekke hvordan hesten opfører sig i forskellige daglige sammenhænge - eksempelvis om den er nem at opsadle, binde, få med i en traileren o.s.v.

Sælgers oplysningspligt


Som sælger har du loyal oplysningspligt og skal derfor informere køber om eksempelvis tilbagevendende sygdomme eller større skader, som hesten evt. har haft. Sælger skal også besvare købers spørgsmål loyalt og korrekt.

Fejl og mangler - reklamation


Hvis køber opdager fejl eller mangler ved hesten, bør der straks kontaktes en dyrlæge eller lignende, så manglen kan blive dokumenteret.
Det er desuden vigtigt at sælger bliver underrettet om fejlen eller manglen med det samme - gerne skriftligt.

NB:


Disse tips er generelle betragtninger vedr. spørgsmål, som ofte opstår i forbindelse med hestehandel, men det anbefales at få professionel juridisk bistand, hvis du er i tvivl om noget.

Annonce