{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.505 visninger | Oprettet:

EMS og huldvurdering {{forumTopicSubject}}

Hej,

Det er blevet noget langt, men håber at I vil læse det alligevel og hjælpe en hesteejer som er helt ude af den


Hvad gør I mht. jeres EMS-heste foder og huldvurdering?

Landet ligger sådan at jeg har en pony med EMS. Derfor går jeg meget op i hans foder, hvad han får, hvor meget og hvorfor. Måske jeg er en hystade, dont know, men jeg vil bare gerne have styr på det!

Vinteren 2011 var han for tyk - og blev fodret helt forkert, med musli og alt det der dumme stads. Han havde tydelige fedtdepoter på halsen og bagparten.

På det her tidspunkt er jeg ikke klar over problemet og fortsætter som normalt.Først da han bliver syg i foråret (forfangen) bliver jeg opmærksom på hans problem, og en slankekur og omlæggelse af hans liv træder i kraft.
Ingen græs længere, intet musli, men til gengæld helt og aldeles stivelsesfrit foder og mere motion.

- Det tog mig en evighed og en krig mindst at komme de her fedtdepoter til livs, men det lykkedes mig! Og jeg var så stolt.

Fik ham huldvurderet ved mine foderspecialister og ud af en skala på 9, hvor 9 er desideret fed, fik han scoren 4 (5 er normalvægtig). - Så lige i underkanten var han blevet, og jeg skulle derfor gradvist prøve om han kunne tage på. Dog var sejren i hus, INGEN fedtdepoter overhovedet!

Nu havde jeg så dyrlæge til ham først på året til årlig vaccination og tjek af tænder, hvor hun så kommenterer at han er for tynd!?!!? Jeg bliver vildt ulykkelig, da jeg kun vil mine dyr det bedste (dog drejede det sig kun om ca 50 kg) Så det var ikke noget faretruende, og havde heller ikke selv bemærket det - jo jeg vidste godt han var til den slanke side, og det var et bevidst valg grundet hans sygdom.

Men jeg måtte så i gang med at få ham til at tage på efter dyrlægens anvisninger... Problemet var/er så bare at han for 14 dage siden har haft dyrlæge igen (noget kolikuro), hvor hun igen kommenterer at han skal tage på - trods han får alt det hø han gider spise - plus jeg kunne se at fedtdepoterne på halsen var/er på vej tilbage. Dette mente hun dog ikke var et problem.

I sidste uge havde jeg igen besøg af min foderkonsulent, som også bemærker at han har fået sine fedtdepoter tilbage, og udtrykker en lille bekymring herom, da vi jo var sluppet af med dem. Hun ser dog også at han stadig er en anelse tyng, men virker ikke umiddelbart meget bekymret for ham..

Og nu i dag gik jeg helt i baglås. Synes han var meget tyk i halsen, plus jeg synes der er kommet et depot på bagparten også.

SÅ..... Mit spørgsmål er hvad hulen skal jeg gøre - hvem skal jeg tro på?!
Skal jeg tro på dyrlægen, min konsulent eller min egen intuition?

Min egen løsning er umiddelbart at sætte ham på kur igen, og komme af med de depoter hen over sommeren, og så holde ham på de der ca 50 kg under "normalen", da jeg er hulens bange for de depoter, og hvad de kan medføre af grumme sager!
- Men har jeg totalt hul i hovedet?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  EMS og huldvurdering
  • #1   20. feb 2013 Der kan ses billeder i mit indlæg her:
    http://www.heste-nettet.dk/forum/5/646731/646731/


  • #2   20. feb 2013 Min holdning er, at der må godt være en lille smule fedt tilbage. Naturligvis ikke kæmpe fedtdepoter men der skal være lidt at tære på da hestens ellers begynder at nedbryde muskulaturen...... Ligesom det kan være hårdt for hesten at komme gennem en sygdom, hvis de ikke har en lille smule at tage fra

    Hvis man holder mennesker/dyr undervægtig i længere tid kan det også give problemer... Så det bedste er i den lave ende af normalen og så Masser af motion, så der kan komme gang i stofskiftet.
    Det er ca det samme man siger til mennesker m stofskifteproblemer Masser af Motion og kost der Ikke får blodsukkeret til at stige drastisk. Motion er virkelig noget af det vigtigste, da det ruster kroppen bedre til at fordele sukkeret(insulin receptorer bliver mere følsomme).

    Er han ellers sund og rask? Jeg tænkte nemlig på om (m hans alder), måske også kunne have cushing, som kan holdes på afstand m medicin smiley


  • #3   20. feb 2013 Sommer 2011 billedet, hvad antages han at være i huld der?

  • #4   20. feb 2013 Han er ikke huldvurderet sommer 2011, så det tør jeg ikke udtale mig om.

    Han lider umiddelbart ikke af cushings nej, og det er ikke hensigten at han skal komme til det smiley

    Både sommer 2011 og 12 har han været motioneret regelmæssigt. Her hen over vinteren har han stået stille må jeg dog indrømme, da jeg ikke har faciliteterne til det, når det sner. Har ingen bane eller noget. Og en hest med sko på, på isglatte markveje kan være noget af en oplevelse.

    Dog har jeg noget æbleeddike, som han kan få, som også øger forbrændingen (har han dog ikke fået her i vinter, da det ikke har været nødvendigt), men det har han fået den sidste uges tid igen.


  • #8   20. feb 2013 Jo det gør jeg smiley Har fodret med det i en periode, og overvejer at gøre det igen i en periode.
    Det er jo som sådan ikke et "fuldtidsfoder", når der er styr på fedtdepoterne kan man sagtens begynde at fodre med almindelige mineraler i stedet smiley


  • #9   20. feb 2013 Det var i øvrigt metaslim jeg talte om smiley SB fodrer jeg altid med smiley

  • #11   20. feb 2013 Har desværre ikke et bilede fra nu nej.

  • #12   20. feb 2013 Masca har ikke haft og får heller ikke adgang til græs om sommeren. Det tør jeg ikke.

  • #14   20. feb 2013 Men det gør det ikke for Masca smiley Det er i hvert fald ikke en chance jeg vil tage, når jeg ved hvad det vil føre med sig. Plus det er lettere at holde en stabil vægt, hvis det er det samme sommer og vinter.

    Det er ikke sundt med elevatorvægt, og slet ikke for en EMS-hest.


  • #16   20. feb 2013 Jo altså det der kommer til at ske er at han for det første skal motioneres mere.. Og så vil jeg skære ham lidt i hø (han får pt 8 kg, og tænker at gå ned på 6 med halm for resten)

    Han får en liter green gold, sine mineraler og så.. Jaeh.. 300g lucie pellets måske? Men lucie pellets bør han kunne få uanede mængder af jo. Så det er nok det bedste forslag - at sætte ham op i dem... Og så ned i hø.. Det er sku ikke let -.-


  • #18   20. feb 2013 Lucerne er som sådan heller ikke kraftfoder.

    - Og nej det er heller ikke fordi han skal stå og mangle. Han får det i hønet, og vil så få halm. Men det nytter heller ikke noget at have en holdning om at hesten SKAL død og pine have både græs og uanede mængder af hø, hvis den ikke kan tåle det. Hans livskvalitet bliver jo ikke ringere af det - nærmere bedre, hvis han dermed så er sund og rask.

    At du kan holde din hest fin trods græs er jo heldigt. Men den mulighed har jeg ikke, og derfor skal der tænkes i andre baner.


  • #20   20. feb 2013 Tranums: Mange tak smiley Prøver i hvert fald efter bedste evne! smiley

  • #23   20. feb 2013 Kanel skulle også hjælpe på forbrændingen smiley

    Tænker netop nu (hvor han ikke bliver synderligt motioneret), så har han behov for hjælp m forbrændingen.

    Og tror du ikke du kan lave en aftale m gårdejer om at måtte ride på folde, når de alligevel er frosne? Det har da givet mig og min (forsko-dame) ekstra træningsmuligheder smiley


  • #24   20. feb 2013 De sejeste fjordbasser: Det er foder fra Simple Balance (link fjernet) og det er helt UDEN tilsat stivelse. Deres lucerne er REN lucerne, ingen hverken olier eller melasse. Metaslim er et mineralprodukt med noget andet tilført, som er specielt udvilket af dyrlæger til EMS heste - igen uden tilsat stivelse, og er produceret helt organisk. Derfor har jeg intet problem med at putte det i krybben, da det er helt og aldeles rene råvarer smiley

    Silverflake: Det er sandt. Har også overvejet at give ham noget kanel. Men synes bare det er lidt ad ad smiley

    Og jo, kan helt sikkert bruge fold til træning (Der er allerede hegnet noget af til det) Men når det er frost duer det bare ikke til ret meget, da jeg jo alligevel så ikke kan få pulsen op på ham ved fx trav, som jo egentlig er det bedste.. Men til skridtarbejde har jeg muligheden.


  • #28   20. feb 2013 Ja både og. Men eftersom korn nærmest kun indeholder stivelse, er det i min vernen udelukkende stivelse, og naturligvis heller ikke en del af mit foder.

    Tror ikke du finder et foder der har en lavere stivelsesprocent end SB.

    Og ligesom tranums ville jeg heller aldrig fodre med kraftfoder. Min frieserplag får også SB selvom hun er en almindelig hest.


Kommentér på:
EMS og huldvurdering

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce