{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.366 visninger | Oprettet:

Hvad syntes i? {{forumTopicSubject}}

Jeg har skrevet om den afrikanske elefant. Det ville gøre mig virkelig glad hvis i ville bruge tid på at læse det og skrive hvad i syntes, da jeg har brugt 3-4 timer på det. (;


Den afrikanske elefant
Den afrikanske elefant også kaldet savanneelefanten eller loxodonta africana er et pattedyr som lever på Savannen i Afrika. Det er den største type elefant, og der er også den med de største ører. Udover det er den også verdens største landlevende dyr.

De sidste 30 år er antallet af afrikanske elefanter faldet voldsomt pga. rovdrift for de bruger stødtænderne til smykker. I dag er der 300.000-400.000 og i 1979 var der ca. 1,2 million.

Elefanten kan veje op til 6 ton, så den vejer temmelig meget. Hunnen er en ½ meter mindre end hannen og vejer cirka det halve. En unge vejer fra 100 til 120 kg når den bliver født, når den bliver 6 år vejer den omkring 900.000 kg. Det første år hos ungen tager den 1 kg på hver dag.

Elefanten er et flokdyr. En flok består af hunner med deres unger. Det er dens mest erfarne hun der styrer flokken. Resten af flokken er ofte hendes unger, med deres unger. Hannerne forlader flokken når de bliver kønsmodne og danner så deres egen flok med andre unge hanelefanter. Gamle hanner vandrer alene omkring. Hannerne kommer i nærheden af hunflokkene når en eller flere af dem er i brunst. Det vil sige at de er klar til parring. Når en hun er i brunst kommer der hanner, de kæmper om at parre hende. Det er den stærkeste der får lov, de finder den stærkeste ved at slås. De bruger deres stødtænder.
De bliver kønsmodne i en alder af 8-14 år. Hunnen er gravid i 22 dage, ungen dier ved sin mor i 3-4 år. Den dier med munden og tager snablen bagud. Alle hunnerne i flokken passer på ungerne i fællesskab, også for at beskytte dem for rovdyr. Der set eksempler på at unger der sad fast i et mudderhul, er blevet hjulpet fri igennem samarbejde af de voksne hunner.
Den er fuldvoksen som 10-årig. De bliver højst 60 år i vild tilstand, men kan blive op til 80 år i fangenskab.

Den afrikanske elefant er et meget truet dyr. Antallet af elefanter er faldet voldsomt. Der er kun 300.000-400.000 afrikanske elefanter tilbage, for 100 år siden var der 10 millioner. Det er pga. deres levesteder bliver omdannet til landbrugsjord, de bliver så skudt fordi de spiser deres afgrøder og de vil ikke have dem tæt på menneskerne. De skød også en elefant, blot for at få fat i et par af de kostbare stødtænder. Det gjorde at de næsten blev udryddet. Stødtænderne brugte de til smykker og figurer og solgte det bl.a. til turister. Det er i dag forbudt.
I 1989 blev de fleste lande heldigvis enige om at forbyde international handel af stødtænder. Det hjalp på antallet af afrikanske elefanter da antallet steg igen. Der er dog desværre lidt handel af stødtænder endnu, det bliver solgt på det sorte marked.

Elefanten er et tungt og stort dyr. Den ser langsom og sløv ud, men den kan rent faktisk godt løbe, nemlig op til 40 km i timen.


Stødtænderne er en forlængelse af fortænderne. Både hanner og hunner har veludviklede stødtænder, hvorimod hos den asiatiske elefant er det kun hannen der har rigtige stødtænder, for hos hunnen er de så små at man knap nok kan se dem. Stødtænderne hjælper dem med at skaffe føde, f.eks. til at skrælle bark af træer og grave rødder op.
Snablen er en forlængelse af snuden og overlæben. Den kan blive 2 meter lang. I spidsen af snablen er der to udvækster som de nærmest bruger som finger, da de kan tage det fineste blad af fra et træ. Udover det kan de også en masse andre ting med deres snabel – de kan f.eks. suge vand op putte det i munden eller ud over kroppen som afkøling, løfte tunge træstammer, knække tykke grene, ruske græs op, samle jord og hælde det over kroppen for at beskytte sig mod varmen og insekter. Den kan også bruges som snorkel hvis den skal krydse en dyb flod. Det er også den de udsender lyde med. Snablen er meget muskuløs og smidig, den har ingen knogler.
Den har en fantastisk hørelse! De udsender nemlig lyde som vi mennesker ikke kan høre, det hedder infralyde. De kan kommunikere med hinanden gennem infralyde flere kilometer væk fra hinanden. Lyden er på under 20 Hertz. Førehunnen bruger det meget for at holde samling på flokken. Dog kan elefanten også trutte så højt som en trompet.
Udover den hører godt, bruger den også ørerne til at styre kropstemperaturen med. Når den får det for varmt vifter den med ørerne for at blive kølet ned. Ørerne en tyndhudet og fyldt med blodkar.

Elefanten er planteæder og spiser 150 kg føde hver dag. Føden består af græs, grene, buske, blade, bark, blomster, rødder og frugter. Den spiser så meget fordi den er dårlig til at fordøje maden, de udnytter nemlig kun halvdelen af den føde de æder. Når den æder bruger den snablen til tage maden og føre det ind i munden. Den bruger 16 timer i døgnet på at skaffe sig føde. Resten af tider hviler den sig og bader i mudderhuller eller søer.
Den har 6 sæt kindtænder, når de bliver slidt ned kommer der nogle nye. Når de også er slidt ned kommer der ikke flere nye tænder, så den dør derfor af sult.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvad syntes i?
Kommentér på:
Hvad syntes i?

Annonce