750 visninger
|
Oprettet:
Stivelse i foder {{forumTopicSubject}}
Hej HG
Foderverdenen er jo en jungle. Men hvorfor er det helt præcist at der helst ikke skal være stivelse i foderet? Hvad gør stivelse?
Mvh Sofie
maj 2010
Følger: 43 Følgere: 43 Heste: 3 Emner: 26 Svar: 916
Svarer til franskbrød og stivelsesfrit foder kan så sammenlignes med rugbrød
Stivelse gør desuden mavesækken mere sårbar over for mavesyren. Kan ikke huske den præcise kemi. Og hesten bliver derved mere modtagelig over for mavesår og irritation i sækken og rørene.
Desuden binder stivelse fedt og vand i musklerne, så hesten kan se lidt oppustet ud og have svært ved at tabe sig ved meget stivelesesholdigt foder.
okt 2008
Følger: 49 Følgere: 48 Heste: 3 Emner: 90 Svar: 550
jun 2010
Følger: 21 Følgere: 22 Heste: 4 Emner: 164 Svar: 1.161
"Stivelsesmolekyler skal spaltes til glukose for at kunne optages. Det sker ved hjælp af enzymet amylase, og glukosen transporteres herefter over tarmslimhinden og optages i blodet. Fra blodet er det vigtigt at glukosen optages i kroppens celler, og det sker ved hjælp af et hormon der hedder insulin. Insulin dannes i hestens bugspytkirtel og ved hjælp af det optages glukose i hestens lever, muskler og fedtvæv. Det ideelle set fra hestens synspunkt er, at al stivelsen optages fra tyndtarmen. Hvis unedbrudt stivelse fortsætter til blind- og tyktarm, er der stor risiko for problemer med bl.a. kolig og forfangenhed...
Der forekommer stor variation i hestes evne til at fordøje stivelse. forskellene skyldes bl.a., at koncentrationen af enzymet amylase er forskellig fra hest til hest, og en for lav koncentration sætter begrænsning for, hvor meget stivelse, der kan spaltes og optages."
Håber det kunne hjælpe lidt
Stivelse i foder