{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.822 visninger | Oprettet:

Din hest har ONDT! {{forumTopicSubject}}

Er jeg den eneste der er begyndt at være lidt træt af at ligemeget hvilket emne man klikker sig ind på, så skriver folk at hesten nok har ondt, bør få tjekket sadlen, blive tjekket af en kiropraktor osv. Jeg ved godt at det er i en god mening folk skriver det, da der sikkert ER rigtig mange heste der har ondt, og jo skal have en eller anden måde at vise det på.

Men er det bare mig eller er det ikke de seneste par år, blevet en smule "overvurderet"? smiley altså jeg mener, en hest er jo ikke lavet af porcelæn, og husk på at finder de ud af hvordan de kan slippe for at lave noget, så gør de det altså. Er lidt ærgerlig over at folk næsten ingen hjælp får i deres tråde, andet end de bør få hesten tjekket. Jeg synes dårlig nok man tør skrive noget uden folk tror ens hest har ondt. Og som sagt, det er jo super fint at man gør opmærksom på at hesten kan have ondt, men glem nu ikke at der også er andre muligheder.

Er jeg virkelig den eneste der har det sådan? smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Din hest har ONDT!
  • #1   25. aug 2012 Jeg er enig med dig!
    Havde selv problemer med at min hest var umulig under ridning, og fik også af vide af flere at han måtte have ondt eller at sadlen trykkede. Så fik ham i røntgen fra top til tå uden nogle bemærkninger, og købte ny sadel og intet hjælp før at jeg fik ny underviser, som med det samme kunne se at min hest "bare" stressede og efter bare en måned med den rigtige undervisning var han ridelig igen!
    Men det er den nemme løsning at skrive at hesten må have ondt. Hvilket den i mange tilfælde også kan have. Synes selv at man især altid skal sørge for at ens sadel passer hesten, da det ofte kan give hesten smerter, hvis den ikke ligger ordenligt på hesten! smiley


  • #2   25. aug 2012 Heste er faktisk utroligt skrøbelige på trods af at de er store dyr. Så 9/10 gange er det fordi hesten har ondt. Hesten er ikke klog nok til at tænke den ikke gider arbejde eller vil prøve at "snyde" rytteren. Hvis hesten ikke har ondt er årsagen som regel rytteren. Så det er meget rigtigt når folk skriver den nok har ondt. Desuden kan du ikke se alt i røngten. Du kan jo også sagtens have sindssyg mavepine uden en scanning kan vise noget, sådan er det også med heste.

    -Men jeg kan derimod sagtens følge dig da folk OFTE skriver det uden at have noget ordenligt grundlag til at påstå hesten har ondt. Det har man sjældent medmindre man har set hesten eller oplevet problemet selv.


  • #3   25. aug 2012 Enig!! smiley

  • #4   25. aug 2012 meget enig med TS.

    Og så skal vi altså heller ikke gøre dem dummere, det kan godt være de ikke tænker som vi mennesker, men de har nu deres vilje, og den kan være ret så stærk når de bestemmer sig for noget.


  • #5   25. aug 2012 Jeg foreslår altid at få hesten tjekket, for hvis den så ikke fejler noget, er man da sikker på at man ikke skader den mere. Hvis hesten er skadet, og man vælger at tro at den ikke er det, så kan man sgu lave enorme skader på den. Det er ALDRIG overvurderet at få tjekket sin hest, uanset om den så fejler noget eller ej. Jeg synes så det er dybt grotesk og uansvarligt, at mene at det er overvurderet. Puha, det chokerer mig godt nok...

  • #6   25. aug 2012 Men jeg vil give jer ret i, at der er andre ting der også kan spille ind, så man må kigge på situationen. Jeg har dog kun sjældent set folk skrive, at de simpelthen kn kan være fordi den har ondt. Har mange gange set, og også selv foreslået, at hesten fx kan være signalforvirret, angst osv. Eller at rytteren kan sidde forkert osv. Alt efter hvilken situationer man snakker om.

    Men når det handler om, at hesten pludselig skifter adfærd, så er det vigtigt at kigge på smerten først


  • #7   25. aug 2012 jeg er enig.:)

  • #9   25. aug 2012 Jeg er meget enig med jer. Men jeg tror generalt at vi er blevet mere bevidste om, at hestene reagere på smerte. Men man skal også bare huske at det ikke altid er sådan. Reagere hesten anderledes end den plejer kan ligeså godt være piloten der giver hesten forskellige signaler som gør hesten forvirret. Det kan være nok til nogle heste reagere, nogle heste er jo mere følsomme end andre.

    Tit og ofte hjælper det også hvis man modtager undervisning eller ie skifter underviser som kan se hvilke problemer der er opstået. smiley


  • #10   25. aug 2012 Når folk siger heste ikke kan "snyde" - ak jo!

    Har da før haft en hest som viste at den var halt hver eneste gang under ridningen.. Fik svaret om at vi skulle blive VED med at ride - efter nogle gange stoppede den med at halte. Hesten gad enkelt ikke at arbejde - den kunne bedre lide at være på fold og æde med vennerne.. smiley Ikke alle heste er glade for at arbejde, ligesom vi mennesker. Vi har da også mødt nogle dovne kajer .. smiley


  • #11   25. aug 2012 Jeg tænker egentlig bare at når hesten pludseligt (eller gradvist) ændre adfærd, er det første man skal tænke på om der er sket nogle ændringer med hesten. Det kan være ting som at den har flyttet fold, en ny hest er kommet i flokken, man har købt et nyt hovedtøj, eller hvad det nu lige kan være man har ændret som kan have indflydelse på hesten. Det er nemlig oftest det der påvirker den.
    Nogle gange kan det også være ting som at den trænger til at raspet tænder, eller ordnet hove, altså ''dagligdags'' ting, hvor der bare er gået lidt for lang tid smiley

    Men jeg synes bestemt ikke at det første man skal tænke er at hesten har ondt, men ligesom prøve at analysere på hvad der er det mest realistike.

    Og så vil jeg altså også godt påpege at hesten sagtens kan ''snyde'' sin ejer, og de kan være langt klogere end man lige regner med. Der er bestemt også heste der ikke er ''kloge nok'' til at prøve at ''snyde'' folk, men det er jo forskelligt ligesom med mennesker smiley
    Men som udgangspunkt gør en hest altid hvad dens rytter/ejer beder dem om, forudsat at beder den rigtig om det smiley


  • #12   25. aug 2012 Mange heste har ondt, men ja, det kan skyldes ridningen, eller de tæsk de får på folden. smiley

    Det er sjældent, de er født med så dårlig en krop, at de har konstante, fysiske smerter uden at blive redet.

    Har en ældre hest med diverse kropslige problemer. Sålænge jeg ikke rider hende ret meget (15 minutter hver eller hveranden uge), er der ingenting.

    Og jeg rider hende bestemt ikke for MIN skyld. Det kan ikke betale sig at hente hende (tager 15 min), sadle op og ride ud for 15 min. Så det er kun for at hun oplever andet end folden.

    HVER gang jeg prøver at ride hende op igen, går det galt - med et kæmpe brag. Er hun meget foldbums som nu, er hun glad, frisk og står absolut ikke og hænger.

    Begyndte hun at stå og hænge og ikke bevæge sig pga. smerter, så vidste jeg også, hvad klokken var slået. smiley


  • #13   25. aug 2012 man høre igen og igen - din hest kan ikke tænke
    Nej den tænker ikke som os, men tænke kan den.
    Hvis den en dag, har lidt ondt i ryg, fordi den måske ikke er striglet godt nok i sadel leje, og den så bukker, rytter står af og trækker den ind til foder
    Ja så skal der ikke ret mange gange til før den har lært at buk med rytter er lig med fri og foder smiley
    Jeg har haft heste hele livet og min erfaring siger mig, at i mange tilfælde er buk, bid, spark osv misforstået indlæring og/eller rytter fejl.


  • #14   25. aug 2012 Er virkelig enig med dig Lene O. smiley

  • #15   25. aug 2012 Jeg foreslog det til en igår og ved ikke om det er den debat du tænker på. Men det drejede sig altså om en pony der var decideret svajrygget af overvægt, havde hjertenumse, ikke kunne få en sadel der passede, havde svært ved at komme frem i trav. Der synes jeg nu det er på sin plads at høre om hesten er tjekket igennem, inden man kommer med forslag til træning.

    Men med det sagt, så jo, der er nærmest kommet en slags ny "tendens". Og det er altså ikke alle heste der har ondt, der er også mange tilfælde hvor det bare drejer sig om problemer i træningen. Men i NOGEN tilfælde, synes jeg det er på sin plads at høre om alt er okay fysisk først.


  • #16   25. aug 2012 Mint:

    Nej, mente ikke det du skrev, men mere bare sådan generelt.
    Jeg er enig med dig faktisk smiley


  • #18   25. aug 2012 Man skal ikke undervurdere hestes intelligens smiley

  • #19   25. aug 2012 HØRT!

  • #20   25. aug 2012 Nej jeg er ikk træt af den slags tråde, jeg er træt af tråde hvor man ikk har forstand på hestens måde t reagerer på.. Jeg kan blive så gal når folk skriver at heste ikk gider, eller bare er frække... Det er mangel på forstand ved de mennesker...

  • #21   25. aug 2012 Jeg syntes det er vigtigt at man får tjekket sin hest, med måde selvfølgelig. Men hvis man har et problem der har stået på over en tidsrække og problemet ikke er afhjulpet så bør man da klart få hesten tjekket.

    Dino, min pony, begyndte at bukke i galoppen og folk mente at "Ponyen var bare fræk den skal bare vide hvem der bestemmer". Ejerne fik så endeligt en dyrlæge ud og det viser sig at ponyen har kissing spines og utroligt ondt. Min anden pony før jeg fik hende "ville ikke have bid på og gik utroligt stiv" og det var jo bare fordi at den var en dårlig pony... men faktisk havde hun så spidse tandspidser hun havde lavet sår i munden.

    Måske er det "nedern" at bruge penge på sin hest, men hvor er det dog forfærdeligt hvis man går og skælder sin hest ud og den faktisk har ondt, det er da et tillidsbrud der vil noget. Så ja alt med måde, men jeg stemme også for at har man et problem der har været systematisk, så skal hesten tjekkes.


  • #22   25. aug 2012 jeg tror også at et af "vores" store problemer ligger i at mange har låne- halv- og rideskole heste/ponyer
    Den enkelte hest har 1 til flere "ejere" som har hver deres måde at omgås hesten.
    Mange svæger til de råd de får her, hvor andre mener, de ved bedst selv.
    Jeg har en pony med sommer eksem, og jeg kunne godt finde på at søge "råd" herinde, men hvis en af krikkerne begynder at smide mig af, ja så ville jeg selv finde problemet. Det at en hest pludselig smider af, ja det kan der være 1000 årsager til, og i det tilfælde, er det mig der kender hesten


  • #23   26. aug 2012 Må sige at denne tråd chokerer mig meget. Man kan aldrig tjekke sin hest nok for smerter...

  • #24   28. aug 2012 Tjah tror de fleste problemer skyldes ubehag (kan være smerter, udstyr der ikke passer eller dårlig ridning) resten skyldes dårlig eller forkert træning.. Desværre vil folk sjældent høre at de gør noget galt.. Oftest virker det som om mange helst bare vil give hesten skylden.. Og så er helbredet/udstyret jo lidt en mellemvej..
    Og ja heste kan fx lære at bukke, men det er altså hverken fordi de er udspekulerede eller frække, det skyldes forkert træning og er tillært adfærd.. Fx min tidligere hest bukkede i starten ved galop ansporing, fuldt ud min fejl.. De første par gange vi galoperede kendte hun jo ikke signalet, hun prøvede så at bukke for at fjerne mit pres, da jeg var uforberedt røg benene væk og hun får jo så besked om at det er den rette adfærd og fortsatte derfor.. Blev så hurtigt rettet ved at ignorere det og holde benene til indtil hun var i galop, så lærte hun at det bare var det hun skulle


  • #25   28. aug 2012 Enig med TS.
    Fint at gøre opmærksom på vigtigheden af ikke at undervurdere hestens behov for professionel hjælp, MEN
    derfra og så til at skulle ringe til dyrlæge over det mindste, synes jeg man går for vidt.
    Desuden skriver man ofte for at søge inspiration til selvhjælp eller gøre det bedre end man allerede gør, og så behøver man ikke diskutere frem og tilbage om hvorvidt dyrlæge er nødvendig, og desuden har vi her online ingen føling med det, og hvad der sker, alligevel..
    Men gode råd, inspiration og meninger/erfaringer kan bruges!


  • #28   29. aug 2012
    Syntes sådan set heller ikke folk foreslår dyrlæge ved det mindste :o)

    Men finder det klar at hvis kræet bukker, viser ret meget ubehag ved bidet e.l så er det en god idé at tjekke det fysiske først så man har det på det rene istedet for at den næste måned ride rundt i en hest der ikke kan det man vil fordi det gør naller.



  • #29   29. aug 2012 Er så enig!! Jeg tror på, at det altså ofte har noget med ridningen/rytteren at gøre. O som andre nævner, så er heste altså ikke dumme som døre smiley De har en fin hjerne, der virker optimalt hos de fleste heste.. Finder de ud af at de kan slippe/er ikke motiverede nok, så kan de godt 'drille' lidt (forstå drille rigtigt) smiley Og nu når vi er ved det emne, så er det vist også en trend at hver gang der er et emne der omhandler noget med en hest BAG lod, hvis der så er en der skriver under lod, eller over lod for den sags skyld, så bliver det rettet, og det gør det HVER gang! Selvfølgelig er det ikke ligemeget hvis man fx skal skrive en bog, men når man skriver herinde, og folk med garanti godt ved hvad man mener - hvorfor så blive ved med at rette det? Seriøst, det er altså ikke en danskdiktat eller sådan noget smiley

  • #30   29. aug 2012
    hvorfor ikke lære det rigtige udtryk fra start? En dansklærer eller engelsk lærer vil da også rette en i sproget.

    Det gør det også lettere at søge på emner fx.


  • #31   29. aug 2012 Men nu er man altså ikke på HG for at få rettet sit sprog smiley

  • #32   29. aug 2012 Mette - Nej, oftest ikke, men mange er her for at lære mere om heste, så når folk som dig er ligeglade med hvad de kalder tingene, så er der andre der lærer det forkert, og tror at det du siger er korrekt, og det er det jo ikke. Så har de lært noget forkert, for det er jo ikke sikkert at DE ved, at du mener bag lod, når du siger under lod.

    Du kalder heller ikke kolik for noget andet, eller en hovbyld for noget andet. Kald tingene det, det er. Det gør det nemmere for alle andre. Hvis du godt ved at hvad det rigtigt hedder, hvorfor så skrive noget andet?


  • #33   29. aug 2012 Laura: Det er helt korrekt at heste kan lære at bestemt (for os uønsket) adfærd giver en bonus, men det er jo tillært adfærd, dvs noget mennesket har lært den og problemet når folk kalder det fræk er at nogle ser det som om hesten gør det for at drille/genere dem og derfor bør straffes..
    Og ja den gør det den er mest motiveret for, men igen så driller den jo ikke, det er dens indstinkt at gøre hvad den er mest motiveret for og vores job at motivere den for det vi ønsker..
    Derfor mener jeg det kan være skidt at bruge forkerte betegnelser


  • #34   29. aug 2012 Cts: Regner med at den var til mig? I så fald, så skriver jeg selv bag/foran lod, det der selvfølgelig ikke er nogen mening med at kalde det noget forkert med vilje når man godt ved hvad det hedder smiley Men jeg for nærmest dårlig smag i munden over at nogen mennesker kan blive ved med det der ordkløveri, så har min virkelig ikke bedre ting til at tage sig til smiley måske tror folk selv de gør en god gerning, men de fleste folk der udtaler sig om har jo lidt viden om det fra andre steder, hvor de næsten med garanti kalder det bag/foran lod. Det er bare en fejl folk ofte laver, da ordene under/over er mere brugt i de daglige sprog smiley

  • #35   29. aug 2012 Signe, fuldstændig enig! Selvfølgelig er det tillært adfærd, de gør det ikk for at være frække. Men som sagt ser folk det jo som en ønsket adfærd = hesten er fræk. Jeg skrev det fordi at som emnet handler om så er den eneste udvej herinde at få hesten tjekket i hovede og røv, og hvis det fx er en ubevidst tillært adfærd, så er der jo ikke noget galt med hesten, rytteren har blot lavet en fejl smiley Det var heller ikke for at bruge de forkerte betegnelser, da der i denne sammenhæng er stor forskel på det det menes med dem, men fordi mange folk kalder det at drille smiley

  • #36   29. aug 2012 Laura: helt enig, tror oftere det er tillært adfærd eller bare forkert ridning/træning end at det er smerter, men jo altid godt at udelukke smerter hvis der er tvivl og desværre er ret mange ikke åbne over for at fejlen kan være deres

  • #37   29. aug 2012 Laura - Ja, den var til dig, det var for at illustrere at det at skrive forkert, er rigtig irriterende og kan være forvirrende. smiley

    Jamen hvad er grunden til at du ved det så? er det ikke fordi du har fået det afvide? hvis du havde fået afvide at det hed noget andet, ville det være det du troede. Hvis alle bare skrev det rigtige, ville der slet ikke være den slags ordkløveri.

    hvad der er mest brugt, er ikke ensbetydende med hvad der er mest rigtigt. smiley

    Men jeg tror så heller ikke du har fulgt så mange tråde, hvis du mener at der kun bliver foreslået smerte o.lign. som årsag til uønsket eller ændret adfærd. der nævnes nemlig TIT, og jeg tror det er næsten altid, at det også kan være signalforvirring, tillært adfærd, rytterfejl eller noget andet, der ikke har noget med fysisk ubehag at gøre.

    at kalde det 'at den driller' er forkert, og hentyder til at hesten faktisk driller. kald det hvad det er, og gør det nemmere for dig selv og alle de andre der læser med og svarer på det du skriver. smiley så undgår man unødige misforståelse og man kan i mange tilfælde også undgå unødige diskussion, hvis man bare siger det rigtige, i stedet for noget man i virkeligheden ikke mener sådan. smiley


  • #38   29. aug 2012 Cts: Øøøh smiley

    Grunden er at jeg har læst nogle eksperters/forskeres udtalelser/forsøg om det, og der har de skrevet bag/foran lod.

    Det var kun min teori om hvorfor der var så mange der skriver under/over lod smiley

    Jeg er helt sikker på at jeg ikke har fulgt så mange tråde som dig, hehe, men jeg synes nu stadig jeg har fulgt en del smiley Det er helt rigtig, men det er virkelig sjældent hvis ikke aldrig jeg ser en tråd hvor der ikke liver skrevet at den har ondt!

    Det var lidt ironi, men fair nok at du forstod det, kunne være jeg skulle have gjort det lidt tydligere smiley

    Signe: Enig. Synes også man altid skal være sikker på at den ikke har ondt før man arbejder med dem, men synes også man godt kan prøve lige at prøve at omlægge sin træning i lidt tid før man ringet til dyrlæge o lign, da det hurtigt kan blive en dyr fornøjelse og nogen penge man kan bruge på noget andet.


  • #39   30. aug 2012 Laura: ja havde min tidligere hest lånt ud, hun havde så noget kiropraktor til den og både hende og rytter mente den havde tand problemer fordi hun ikke kunne ride den.. Men havde lige haft tandspecialist ude 3 måneder før (dyrelæge med videreuddannelse i tænder) så jeg sagde som det var at jeg ikke mente det var det.. Men hun insisterede og fik dyrelæge ud, tænderne fejlede intet.. Så jo er man i tvivl og der ikke sker fremskridt ved ændring så får man tjekket.. Men kræver også man ser egne fejl i øjnene

  • #40   30. aug 2012 Jeg er helt enig med dig, traadstarter.

  • #41   30. aug 2012 Enig med CTS : altså omkring det med at man ikke kan få sin hest tjekket for meget. Hvis man er det mindste i tvivl så få hesten tjekket igennem så man da ved at det ikke er sådan noget der gør at hesten ikke opfører sig som den plejer eller burde. Derefter kan man kigge på andre problemer som fx at hesten ikke nyder arbejdet.



  • #42   30. aug 2012 Jeg vil så hellere få hesten tjekket end bare tænke : Den er bare dum og driller mig.
    Ja heste kan tillæres en uønsket adfærd, ligesom den kan blive tilladt tricks og sådan. Det er ikke noget den bare lige finder ud af på en dag.
    Jeg har en adfærdsvansklig hest, han har lært at vis han bliver bange for noget og evt truer med at stejle så hopper rytteren af og sætter ham på boks. Så dette prøver han med mig for at slippe for de sværer ting.
    Men vis han på et tidspunkt ændre adfærd over en lidt lang periode, altså vis han f.eks begynder at gå på to spor konstant i 2uger og intet ride mæssigt hjælper, ja så ville jeg få tjekket om han har ondt.


  • #43   30. aug 2012 Laura - ja, så har du også fået det afvide. Havde de skrevet noget andet, ville du tro det var rigtigt. Derfor må kan bare skrive det rigtige i stedet for det forkerte, der gør det nemmere for alle, og det er ikke ret svært.

    Så du synes simpelthen, at der ikke er nogen grund til at man skal tjekke sin hest for smeter? Hold da op, det var da en træls holdning. Så det er da direkte latterligt, at du er træt af, at der altid bliver foreslået smerte som en grund. For ofte så ER det smerte. Og tit bliver der spurgt hvad der kan være galt, og da vi jo faktisk ikke kan vide det, så skriver man det man TROR. Og man kan ligeså vel tro at det er smerte som at det er undervisning.

    Ja undskyld, men jeg synes faktisk det er helt forfærdeligt, at man kan mene at man kan få sin hest tjekket for meget. Hold da op, det kommer virkelig bag på mig, at man kan blive forarget over, at nogle er bekymrede over om hesten har smerter. Puha da. Hvis din hest er i smerte, så gør du det kun værre ved at ride rundt på den, så for mig at se skal man ALTID få sin hest tjekket, inden man gør noget andet. Det chokerer mig meget, at man kan mene der er for meget fokus på smerte ved hesten. Wow...


  • #44   30. aug 2012 CTS: jeg synes det er fint at folk foreslår smerter hvis det er en mulighed, men ind imellem er folk også læst fast på det uanset hvad trådstarter skriver.. Altså fx min historie med min hest, der var sikkert også nogle der ville have foreslået smerter/tænder, men tænderne var jo næsten lige ordnet og jeg var ret sikker på at den ikke havde ondt fordi jeg kender den, med rette rytter var promener også hurtigt løst da det netop var ridemæssigt, der havde alverdens tjek været spild af tid og penge..
    Men er man i tvivl eller andet ikke har en hurtig effekt, jamen så tjekker man for smerter, og nogle gange er der jo heller ingen tvivl om at det er smerter



  • #45   30. aug 2012 Signe - Det er korrekt, men at man ligefrem synes der er for meget fokus på det, og at det bliver nævnt alt for tit, og ofte slet ikke burde komme på banen, synes jeg faktisk er meget skræmmende..

    Jeg er godt klar over at det ikke altid er årsagen, men det KAN være årsagen, og jeg synes bestemt ikke man kan have for meget fokus på det! smiley og ja, jeg synes ALTID at man skal tjekke for smerter først, man kan altid få den tjekket for meget. Og det skader ikke at tjekke en hest, der ikke har ondt alligevel, men det kan derimod let skade, at man starter ud med ny træning eller underviser, hvis det viser sig at hesten havde ondt i stedet for.

    Jeg synes også det er fint, hvis man kender sin hest, og 'ved' at det ikke kan være smerter. Men oftest skriver man jo ikke her, hvis man godt ved hvad der er problemet, så er det jo fordi man ikke ved hvad der kan være grunden eller hvad man skal gøre ved det. Og de kender måske ikke hesten ret godt, eller har ikke viden nok til at kunne fraskrive smerter, og så er det vigtigt at gøre dem opmærksom på at det KAN være årsagen. smiley


  • #46   30. aug 2012 CTS: Er enig i at det ofte er godt at få tjekket en hest og nej fra hestens synspunkt kan man ikke tjekke for meget.. Men ikke alle har råd til en masse unødvendige dyrelægeregninger(noget andet med nødvendige) ..
    Så vil sige at man bør bruge sin sunde fornuft, gode råd og de eksperter man har til rådighed.. Snakker vi mindre ting mener jeg godt man kan forsøge med træning først, snakker vi grelle ting eller tydelig smerte adfærd, jamen så er det doktor dyr med det samme


  • #47   30. aug 2012 Tit og ofte er det jo en pludselig ændring i hestens adfærd, der får folk til at spørge her. Det er derfor jeg mener, at det stortset altid er relevant at foreslå smerte som årsag. smiley og der er jo ingen der siger at man SKAL tage imod de råd man får. Hvis man ikke mener det er smerte, så må man ignorere det forslag. Så jeg kan faktisk ikke forstå at man kan blive irriteret over at få det foreslået. Det er da bare godt, at folk har fået øjenene op for det, og har forstået hvilke konsekvenser det kan have..

  • #48   30. aug 2012 ENIG! smiley

  • #49   30. aug 2012 CTS: jeg kan så heller ikke forstå at råd kan irritere folk, der er vi helt enige..

  • #50   30. aug 2012 jeg forstår så heller ikke dem, som her inde spørger - min hest halter, hvorfor - min hest har tynd mave som vand, hvorfor - min hest har kramper, hvorfor - osv osv
    Hvis man næsten på forhånd ved at her er det dyrlæge der skal til, så (efter min mening) spørger man ikke her.
    Hvis man står med noget som dyrlæge og andre kloge folk er i tvivl om, ja så kan man spørge om der er nogen der ved noget her.
    Hvis man står med et ridemæssigt, pleje, foder eller andre spørgsmål, ja så er HG og HN geniale


  • #51   30. aug 2012 Cts: Hold da op hvor du propper ord i munden på mig, vildt ubehageligt. Læs dog hvad jeg skriver før du kommer med sådan en udtale, andet er jo yderst latterligt. Jeg skriver at hesten selvfølgelig skal tjekkes igennem, men hvis nu din hest fx er begyndt at kaste med hovedet el lign, så kan man godt lige give det et par dage/ en uge alt i forhold til hvor slemt der er. Som sagt, du kan have tillært den noget ubevidst. Hvis du kommer ud en dag og din hest er halt, så er det selvfølgelig klart at man ringer til dyrlægen.. Så læs hvad jeg skriver en anden gang før du kommenterer, tak smiley

    Team Grafik: Var det til mig? Hvis ja, så læs hvad jeg har skrevet ovenover smiley


  • #52   30. aug 2012 Laura - Men du skriver, at du er træt af aldrig at se en tråd, hvor det IKKE bliver nævnt. For mig at se betyder det, at du synes det bliver nævnt for meget, hvilket jeg slet ikke kan forstå man kan mene.

  • #53   30. aug 2012 Ja, alle problemer er jo ikke lig med ponyen har ondt. Går selvfølgelig udfra at man får sin hest tjekket hvis man selv har det på fornemelsen/er i tvivl smiley

  • #54   31. aug 2012 De der skriver her, ved jo oftest ikke en dyt om hvad der kan være galt. Så man kan ikke gå udfra noget som helst, her på HG.

    Men det ændrer jo ikke på, at du ikke synes det skal nævnes så ofte som det gør.
    Og det synes jeg virkelig er grotesk. Der kan ALDRIG være nok fokus på det, ALDRIG. Uanset om det så er årsagen eller ej, sker der da ingenting ved at det nævnes. Vi ved jo ikke præcist hvad det kan være, så vi kommer bare med det vi TROR, eller udfra hvad vi tidligere har oplevet. Oftest skriver man jo heller ikke "det er 100% smerter" med mindrer der faktisk ikke kan være nogen tvivl. Så kan ikke se hvordan man kan blive træt af at det nævnes..

    Så jeg siger ikke at alle problemer er lig med smerter? Det er der ingen der siger. Men det skader ikke nogen at nævne det, eller få hesten tjekket uden grund, hvorimod det kan skade RIGTIG meget, hvis det ER smerter, og det ikke bliver nævnt og derfor heller ikke tjekket.


  • #55   31. aug 2012 Det er simpelthen ligefrem latterligt at jeg synes det er latterligt, at når en person har skrevet at man skal få hesten tjekket, så er der ikke 10 mere der behøver at skrive det?
    Hvis man har max fokus på om hesten har ondt, kan man ikke lave andet. Selvfølgelig skal hesten ikke have ondt, men det er alle også enige om smiley


  • #56   31. aug 2012 Det var jo ikke det du skrev? Du skriver at du er træt af at det bliver nævnt, ikke at det bliver nævnt 10 gange. Der er forskel.

    Jeg mindes desuden ikke at have sagt at det er latterligt, men nærmere skræmmende. For ja, jeg synes det er skræmmende at du er træt af, at det nævnes for tit. Jo, man kan da sagtens lave andet. Men jeg synes så også det er noget af det aller vigtigste. Men igen, så bliver der stort set altid foreslået ANDET end smerter også, med mindre smerte er det åbenlyse svar.

    Men du synes så, at man skal lade være med at tænke så meget over, om hesten er i smerter eller ej, og i stedet begynde at ændre undervisning først fx, før man begynder at tænke over smerter?


  • #57   1. sep 2012 Mente groteskt første gang smiley


    Det kommer an på situationen, læs længere oppe hvor jeg giver et eksempel.


  • #58   1. sep 2012 Synes altid kun CTS har negativt sige smiley
    Hvis du virkelig er skræmt af DET, så skal du da ikke ud og se den virkelige verden.

    Det handler især meget om, at man ingen hjælp får herinde, medmindre hesten er gennemtjekket for smerter. Det et ok at én foreslår at man får den tjekket, men behøver resten af HG at gøre det samme, når de kan se det allerede er blevet skrevet mindst en gang før?


  • #59   1. sep 2012 Fregnehesten - du har måske set mig skrive negativt nogle gange, men tvivler på at du har set alt det jeg har skrevet. smiley det er desuden ret så irrelevant, om du synes jeg er negativ eller ej. smiley

    Ja, jeg synes også det er træls, hvis 20 skriver det efter hinanden. Men ud fra dit start indlæg, virker det ikke til, at det er det du er træt af, men bare generelt at det nævnes. Du må undskylde hvis jeg ikke fik læst de usynlige ord der siger, at det er når mange skriver det, at det er træls. Men ja, det fremgår ikke ret tydeligt ihvertfald.

    Men ja, jeg synes det er skræmmende og pisse ærgerligt, at man er træt af at der er fokus på hestens smerter. Hvad den virkelige verden har at gøre med det, kan jeg ikke lige se. Men måske er der igen nogle usynlige ord, jeg ikke lige forstår.. For det bruger i åbenbart en del her, smiley


  • #60   1. sep 2012 Fregnehesten: Helt enig smiley

  • #61   1. sep 2012 Men jeg forstår godt, at I synes det er træls at det bliver skrevet 10 gange i træk. Men det står der jo ikke noget om i indlægget? Og Laura, det er først her til sidst du siger at det er DET du er træt af. Måske skulle I have skrevet det til at starte med så. smiley

  • #62   1. sep 2012 smiley


  • #63   1. sep 2012 Cts: Det var jo fordi det slet ikke var det vi diskuterede i starten smiley

  • #64   1. sep 2012 Øh? Det var det da. smiley
    Der bliver sagt, at det er træls det bliver nævnt hver gang man søger råd, hvortil jeg skriver at jeg ikke synes man kan have for meget fokus på det. Hvilket du ikke er enig i, men nu kommer det frem, at det du ikke er enig i er, at man ikke skal skrive det 10 gange efter hinanden? smiley

    Og det lyder også til at det er dét trådstarter er træt af - altså at det nævnes 10 gange efter hinanden. Men det skriver hun jo ikke til at starte med. smiley


  • #65   1. sep 2012 Nej, i starten diskuterede vi bag lod/under lod smiley

  • #66   1. sep 2012 Det er ikke det emnet handler om. smiley

  • #67   1. sep 2012 Det er jeg da godt klar over, men det var nu det vi gjorde smiley

  • #68   1. sep 2012 Tror ikke du forstår hvad jeg mener smiley

  • #69   3. sep 2012 Nej heste er ikke dumme.. Jeg har lige købt en tidligere rideskole hest der har gået rideskole omkring 20 år, nu går han så på sommergræs ude i midten af ingen ting, når jeg kommer ud for at ride ham får jeg da bukketure (små benløft) jeg tror han kun gør det fordi han vil tilbage til sine venner, og jo jeg har da også tænkt om han kan have ondt i ryggen eller noget, men jeg tror det ikke, men jeg må jo vente og se til jeg får ham hjem i ordentlig ridning.

  • #70   3. sep 2012 Cts: Lige over smiley

  • #71   3. sep 2012 Kan ikke se hvordan din sætning 'Det var jo fordi det slet ikke var det vi diskuterede i starten' har noget som helst med det jeg skrev, at gøre. smiley
    Og hvordan det kan ændre på, at trådstarter åbenbart ikke har gjort klart i indlægget, hvad det er problemet var. smiley
    Det er dét du ikke forstår...


  • #72   4. sep 2012 Lad os bare stoppe den her smiley Tror vi har fået det maksimale ud af den nu..

  • #73   7. sep 2012 havde en pony der IKKE havde ondt, men som folk konstant fortalte mig kun lavede ballade frodi den havde ondt... så kom en mere rutineret rytter til, red den få gange og den var "sød" igen... den ville smide af når den blev bedt om at lave andet end mormortrav og bedstetempo i andre gangarter... pigen blev bange for at presse den for den smed af når hun gjorde... hmm... så jo de kan godt finde ud af at idag gider jeg ikke lave noget så AF MED DIG LILLE RYTTER... og den gjorde det med alle... kun hvis de satte sig igennem fra første sekund og til ridningen var færdig kunne den rides... den blev solgt, og rides nu af en pige der har rigtig meget glæde af den, og den laver ikke numre mere! trængte nok mere til forandringer end til kiropraktor :O))

  • #74   7. sep 2012 En hest er et forholdsvist dumt dyr.
    De er slet ikke kloge nok til at være onde, eller "lade som om" at de har ondt.
    - Jeg tror på, at en hest under arbejde, kan være i det dovne hjørne og til tider prøve at slippe for at arbejde.
    Men at en hest skulle begynde at vise symptomer på smerte, ved f.eks at smide ryggen helt, eller bukke - det tror jeg simpelthen ikke på de er kloge nok til.


  • #75   7. sep 2012 jeg tror nu heller ikke de kan lade som om, men derfor kan de vist godt tillægge sig nogle dårlige vaner hvis de finder ud af at hvis jeg gør sådan skal jeg ikke have pulsen op... så det prøver jeg da lige igen, jo jo den virkede og igen og igen...
    men de viser ikke halthed eller hovedkasten uden grund...


  • #76   7. sep 2012 Hedegaarden: det har jo ikke været fordi den tænkte den ikke gad og nej heller ikke ondt, den har simpelthen lært at når rytteren gjorde sådan og den så gjorde sådan så fik den fri, dvs den tror den gør det rigtige.. Det er oftest det der sker og det folk ofte antager er frækhed eller "prøven af"

  • #77   7. sep 2012 Jeg kan godt forstå din tanke, men det var jo ikke ved en bestemt øvelse eller et bestemt sted på banen, det var med nybegyndere som øvede ryttere... ud af "ingenting" så jeg er ikke enig med dig, denne gang... jeg stod flere gange og tænkte hvad f... kom det lige ud af?? men rytteren kunne ikke sige hvorfor eller underviseren... og det var med forskellige ryttere... så kom hun hjem og gjorde det sågar med mig, og jeg lagde ikke ben til eller tog i tøjlen... vi skridtede for lange tøjler, og vup vup så lå jeg der squ!... så jo de "tænker/reagerer" ud fra vilje, dog slet ikke som mange gerne vil tro... de tænker jo ikke som vi mennesker, men ofte nemmest at sammenligne med vores tankegang for at folk forstår :O)

    Og igen så havde den altså ikke ondt... den var bare ualmindelig doven, fordi... hmm... ja fordi den kunne!


  • #78   7. sep 2012 Hedegaarden - Hesten KAN ikke tænke sådan. Den kan ikke tænke "i dag gider jeg ikke" eller "den her rytter gider jeg ikke". De mangler den del af hjernen, der gør det muligt for dem, at tænke sådan.

    Men man kan lære sin hest det, ubevidst. Når man hopper af hver gang hesten begyner på sådan noget fx, eller hesten finder ud af at rytteren ikke hopper op igen, når vedkommende er faldet af, så tror hesten at det er rigtigt. Det er faktisk helt basis indlæringsteori, og det samme som når vi fjerne trykket fra schenklen, når hesten går i den retning vi ønsker. Så fungerer det som ros, at vi fjerner trykker. Her får hesten fri = den slipper/vi fjerner noget, når den gør en bestemt ting. Det behøver ikke være på et bestemt sted på banen eller ved en bestemt øvelse. Det er bare ren indlæring. Ligesom man kan lære en hest at stejle på den måde, helt uden det er med vilje fra rytterens side.

    Heste gør ikke sådan noget, bare fordi den er doven eller ikke lige gider den dag. Den gør det, fordi den har lært det - også selvom det ikke er meningen at den skulle have lært det. Håber du kan følge mig her. smiley


  • #79   7. sep 2012 CTS du har helt ret, dog kan en hest godt være "doven"
    Lige som med alle andre dyr, så er der også heste der er mindre aktive end andre. Vi kalder dem - dovne - fordi vi ikke rigtig har andre betegnelser for det.
    Nogen er bare født sådan, andre har ikke energi nok til arbejde og andre igen har bare lært at slippe for arbejde.


  • #80   7. sep 2012 Hedegaarden: Nej vi er så ikke enige smiley for det at den gjorde det med alle viser jo lige netop at det er en ting den har "lært" som værende rette respons..

  • #81   8. sep 2012 Lene - ja, selvfølgelig er hestes temperament ikke ens, det er der heller ingen der siger. Men hesten kan ikke tænke "ej, i dag gider jeg godt nok ikke det her". smiley

  • #82   8. sep 2012 CTS nej, nemlig smiley men da vi jo heller ikke tænker som heste, selv om vi prøver thi hi så bliver vi jo nødt til at kalde det et ord vi kender. I dette tilfælde doven.
    Vores ene pony kaldte vi doven, da hun slet ikke havde temp til at kunne hisses det mindste op. Hun gik i et stille tempo, uanset hvad smiley


  • #83   8. sep 2012 Jeg forstår dig, men det jeg mener med doven er, at den kun er det nogle gange, og det mener jeg ikke de kan. smiley

  • #84   8. sep 2012 nej de er enten "doven" eller ikke, men heste (dyr) kan jo også have dårlige dage.
    Igen, ikke "dårlige dage" som vi har, men dage hvor de er "sure og trætte" af det hele, fordi deres fold kammerat er væk, der er nyt foder, ny trense der lugter osv osv, hvis du forstår.
    Ofte glemmer vi de små ting der kan være galt og fokusere på de store smiley
    Vores ene plag blev sur og mistroisk, de første gange jeg kom i stalden, nyvasket og duftet af parfume. Han var vant til jeg lugtet af ko thi hi
    Men alt i alt er vi nok ret enige smiley


  • #85   8. sep 2012 Ja, men igen, så er det ikke fordi de tænker at de ikke gider, og så smider de af - sådan som vi mennesker tænker. smiley
    Og ja, tror vi er enige. smiley


Kommentér på:
Din hest har ONDT!

Annonce