{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
8.668 visninger | Oprettet:

novelle? {{forumTopicSubject}}

nogen der gider kigge min analyse igennem som den ser ud indtil videre?

Novelle

1 Hvordan er denne novelle i forhold til definitionen?
Novellen er en typisk novelle på flere punkter. Den er kort, 3 sider. Den kunne sagtens være autentisk, både personerne og selve handlings forløbet. Historien har også kun et hovedtema. Man bliver præsenteret for hovedpersonen i starten.

2 Titel
Når skyerne rødmer:
Denne titel er på flere måder relevant i forhold til historien. Når skyerne rødmer, henviser til personernes samleje. Sætningen er også den sidste i novellen.

3 forfatter
Iris Garnov er født den 23. marts 1939. I 1978 debuterede hun med skuffebarnet, som er en digtsamling. Siden har hun udgivet mange romaner, noveller, digte og selvbiografier.
Iris er i dag en stadigvæk aktiv inden for forfatteverden. Hun holder også foredrag, hovedsageligt og børn og unge. Hun er blevet udnævnt som ”børnenes advokat” pga. hendes store arbejde med børn.

4 Hvornår er novellen skrevet?
Novellen er skrevet i 1984, seks år efter Iris gennembrud.

5 Handling
Hovedpersonen, en 82 år gammel dame bor på et pleje hjem, en dag kommer der ny folk til hjemmet, det er dog ikke det der optager hendes opmærksomhed under fælles mødet, der dukker nemlig en mand på. De beslutter at gå en tur i parken. Efter 3 timers snak bryder de op, og går hver til sit. Om aftnen kommer manden ind på hendes værelse, hvor de har samleje.

6 Analyse af tekstens problemer
Hovedpersonen som bor på et plejehjem føler sig meget alene, selv om hun ofte får familie besøg om søndagen, er hun alene resten af tiden. Hun kan ikke lide de andre beboere på plejehjemmet, som efter hendes mening har mistet en del af deres selv respekt, og i stedet for, som hende at studere, sider de og lave rørflet. Hun syntes også at personalet på hjemmet er trælse. De banker ikke altid på inden de kommer ind, og de tiltaler hende som om de var dus. Hun syntes i det hele taget at de taler ned til hende. Dog bliver dette ændret du hun møder en mand, som hun går en tur i haven med. Hun bliver straks forelsket i ham, og føler det som om hun kender ham. Noget af det jeg tror hun godt kan lide ved denne mand er at han er beslutsom, hvilket ses da han invitere hende ud i parken, og da han sender kommer ind på hendes værelse. han siger også, at ”Deres alder bød dem at tage tiden alvorligt. Vente og søgen og tøven hørte fortiden til. De måtte skynde sig – gerne langsomt – men skynde sig. Sammen” Hun vil gerne havde en at dele tiden sammen.

7 tid
Handlingen strækker sig over ca. en dag. Vi møder hovedpersonen for førstegang på hendes værelse, imens hun tænker over sit liv, den slutter igen om aftnen på hendes værelse. Derfor kan man se at det er en hjemme, ude, hjemme historie

8 sted
Handlingen foregår på et pleje hjem. På hovedpersonens værelse, i fælles lokalet, samt ude i haven.
9 miljø karakteristik
Selve miljøet er beskrevet i novellen

10 person karakterstik
Hovedpersonen, i historien er en ælder dame på 82 år. Hun bor på et plejehjem. Hun har fået mange børn, og har da også fået børnebørn.
Hovedpersonen går meget op i hendes værdighed, hun vil ikke ende med at lave rørflet på et plejehjem. Hun er dybt tænkende person, som tænker grundigt over sin holdning, og hvilket indtryk hun gør på andre folk, dette se blandt andet da hun skal møde de nye beboere, hvor hun tager ekstra fint tøj på.

11 fortæller synsvinkel
Historien er skrevet i 3. person, og historien er alvidende, da fortælleren kender til hovedpersonens følelser

12 & 13 hoved – og sidetema
Novellen handler om hovedpersonens tid på pleje hjemmet, samt den tid hun tilbringer sammen med manden. Den handler også om tiden hvor man er gammel, og hvordan folk der ikke har oplevet denne tid er, samt hvordan den tid påvirker os forskelligt. Kort sagt handler novellen om tid


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  novelle?
  • Magaly J
    Magaly J Tilmeldt:
    okt 2015

    Følger: 1 Svar: 1
    #2   24. okt 2015 hej alle sammen
    kan I hjælpe mig at finder . at perspektivere på titlen

    eller perspektivere på indholdet ?


Kommentér på:
novelle?

Annonce