{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.325 visninger | Oprettet:

Er DU skyld i, at andre mennesker dør? {{forumTopicSubject}}

I dag bebos Jorden af 6 milliarder mennesker. Men allerede i 2040 kan vi i bedste tilfælde forvente at få følgeskab af yderligere 4 milliarder mennesker. Spørgsmålet i denne artikel er, hvilket konsekvenser har dette faktum for vores spisevaner, jordens økologiske balance, planter, dyr og alle planetens indbyggere?

Sult
I dag lider ca. 1.2 milliarder mennesker af ikke at have nok at spise, mens ligeså mange lider under såkaldte livsstilssygdomme pga. for meget eller forkert mad. Et sådant misforhold kan logisk henføres til en for dårlig fordeling af de ressourcer, som er på jorden. Men dette er ikke hele svaret på at udrydde sult i verden for den nuværende landbrugsproduktion med vægt på kød gør, at en sådan omfordeling kun i ringe grad er mulig.
Foder vs. mad
I mere traditionelle landbrug, der opdrættede langt færre dyr end nutidens industrialiserede landbrug, var det almindeligt, at dyrene fandt en del af deres eget foder (f.eks. ved græsning), mens andre dyr levede af mad, der ikke var egnet til menneskelig føde. F.eks. spiste grise typisk resterne fra middagsbordet. I takt med landbrugets intensivering er dyr dog i højere og højere grad blevet fodret med planteproteiner, der kunne være spist af mennesker. Et alternativ til fodring er græsning, men dette kræver store landarealer og når man skal producere så meget kød som vi gør i dag, er der simpelthen ikke plads nok. Derfor holdes dyrene inde og gives kraftfoder baseret på f.eks. soja.
Det andet alternativ er fodring med overskudsprodukter, hvilket i dag heller ikke er en reel mulighed. Den nylige mund- og klovsyge epidemi i Europa startede således pga. smitte fra madrester anvendt til at fodre grise, og i et intensivt system spredes smitten som en løbeild. Når man holder sig fra at fodre med restprodukter giver dette dog også problemer for så skal dyrenes foder hentes fra marker der lige så godt kunne bruges til at brødføde mennesker. I dag anvendes omkring 38% af verdens kornproduktion således til dyrefoder.
Dyrkning af sojaplanten illustrerer problemet. Mange er bekendt med beskyldninger mod bla McDonald's for at rydde regnskoven for at give plads til kvæghold, der i sidste ende skal være burgere. Der er et vist mål af sandhed i dette, men den største trussel mod regnskoven kommer dog ikke fra det lokale kvæghold, men fra de høns, køer og grise der opdrættes i den vestlige verden. Sojaplanten, der er en af de mest brugte foderplanter til husdyr, dyrkes primært i USA og Brasilien. I takt med at forbrugere har taget afstand fra genmanipuleret soja, som er udbredt i USA, sker en større del af den Europæiske sojaimport fra Brasilien, hvor markarealer skabes ved netop at rydde regnskov. Så indirekte er det meste kødproduktion i Danmark og resten af Europa skyld i regnskovsrydning og kødspisere kan sjældent sige sig fri for at tage en bid regnskov med, når der er bøf på bordet!
Problemet er dog ikke alene, at uvurderlige naturressourcer ødelægges, men at de marker der bruges til at dyrke foder kunne anvendes til at mætte landenes ofte sultne befolkning. Noget polemisk har nogen kaldt denne produktionsform for "fødevare imperialisme". Grelle eksempler på konsekvenserne af denne politik er sultkatastroferne i Etiopien og Nordkorea, men de færreste ved, at begge lande eksporterede henholdsvis majs og korn til vestlige landes kødproduktion, mens deres befolkning døde af sult. Denne form for fødevarekriser er ikke et spørgsmål om fordeling, men kan kun løses, hvis de vestlige lande ikke længere efterspørger kød. For så længe dette ikke sker, vil det være nødvendigt for vesten at bruge fattige landes marker til at dyrke foder til deres slagtedyr, og vesten vil altid kunne betale mere for afgrøderne end de fattige mennesker, som har brug for dem. Gandhi udtalte engang, at "den rige mands ko stjæler den fattige mands brød" og dette holder langt hen vejen stadig stik. Produktionen af animalske fødevarer giver dog ikke kun problemer med verdens fødevareforsyning, men med hele planetens balance i et stort ressource spild.
De fleste i den vestlige verden er klar over, at mangel på rent vand er et problem og vil derfor gerne gøre en indsats for at bevare denne ressource. Således indkøber mange mennesker vandsparerer, opsamler regnvand til at vande haven og lignende. Men de færreste sparer, der hvor det virkelig tæller- i deres kost.
Mens en vandsparer kan sænke en persons vandforbrug med et par hundrede liter kræver produktion af bare et kilo oksekød 100.000 liter vand. Sammenligner man dette med en intensiv vegetabilsk proteinkilde som soja kræver denne bare 2000 liter til et kilo. Andre former for kødproduktion er mindre krævende; (Får:9000) (Gris:4500) (kylling:3500), men overstiger alligevel langt vegetabilske fødevarer: (Kartoffel: 500) (Ris:1000) (Hvede:900). I dag har 80 lande i verden mangel på vand, hvilket påvirker en milliard mennesker. Med mindre problemet løses, så vil dette tal i 2025 stige til 2,7 milliarder.

Faldet i tilgængeligt vand på verdensplan får en selvforstærkende negativ virkning, da høstudbytte er afhængigt af brugen af selvvandingssystemer, når der ikke falder tilstrækkelig nedbør. Over hele verden ses nedgang i vandforsyningen, og dermed kan også forventes et fald i høstudbyttet, samtidig med at der bliver flere munde at mætte.
Vi har allerede erfaret, hvorledes produktionen af animalske fødevarer fører til spild af vand, og bidrager til en uhensigtsmæssig fødevareforsyning. Men hvordan tegner fremtiden sig for dette system, og hvad er de langsigtede konsekvenser?I USA er ca. 33% af landbrugs muldjorden forsvundet. Alligevel holdes produktionen oppe ved at stimulere jorden med gødning og pesticider, der svarer til 46 liter brændstof per hektar i den vestlige verden. Dette er en almindelig konsekvens af intensivt landbrug. Tab af denne jord skyldes primært erosion. Ved manuelt arbejde kan et menneske dyrke omkring 1 hektar. Anvender man maskiner, kræver det dog kun 3,5 liter benzin at erstatte, hvad der svarer til 375 timers menneskeligt manuelt arbejde. Derfor er madpriser nært knyttet til benzinpriser, ligesom vores intensive landbrugsproduktion er det. Vi er altså helt afhængige af et stabilt oliemarked, hvis vi skal kunne holde den nuværende madproduktion, som knap kan brødføde planetens nuværende befolkning på 6 milliarder. Men hvordan ser fremtiden ud for befolkningsudviklingen og oliepriserne?
Sandheden er, at verdens olielagre er forudsagt til at vare 50 år ved nuværende udbytte, mens der er naturgas til endnu 20- 35 år og kul til 100 år. Hvis vi skulle begynde at bruge flere fosil brændstoffer end vi gør nu ville det vare kortere, og hvis hele verden forbrugte energi som USAs befolkning ville de nuværende reserver kun vare 15 år. Selvom vi næppe skal frygte at løbe tør for olie foreløbigt, må vi forberede os på højere priser, hvilket vil betyde dyrere fødevarer og lavere produktion. Dette skyldes, at de fleste oliekilder er fundet for mere end 25 år siden, hvilket betyder, at manges udbytte daler. Omkring 2010 kan det formodes, at OPEC landene vil kontrollere om mod 50% af markedet og derved kan diktere prisen. Vi kan altså forvente stigende priser, selvom verdens olieforsyning ikke er ved at forsvinde.
Selv hvis vi ved hjælp af bioteknologi kan producere vegetabilske afgrøder, som giver et højere udbytte, vil dette ikke afhjælpe problemet. Sådanne afgrøder kræver nemlig mere vand og pesticider. Denne type afgrøder er heller ikke tilgængelige for folk i den 3. verden, hvor de ikke har råd til hverken frø eller pesticider. Samtidig er det i disse lande, at befolkningstilvæksten er størst.

Ser vi dette i sammenhæng med, hvor meget landbrugsjord, som er til rådighed, så ser tingene sorte ud. En gennemsnitlig vestlig kødbaseret diæt kræver omkring 0,5 hektar for at brødføde et menneske. Dette er til stede nogen steder i verden, men lande som Kina har f.eks. kun 0,08 hektar til rådighed per person; verdensgennsnittet er 0,27 hektar og der forsvinder ca. 10 millioner hektar landbrugsjord hvert år. Hidtil har 3. verdens lande som Kina og Indien levet overvejende vegetarisk, men som i vesten, forlanges der nu i stigende omfang kød på bordet, og presset på planetens ydeevne er så hårdt som aldrig før. Fattige lande som Indonesien, Iran, Pakistan, Nigeria, Etiopien, Mexico og Egypten er i dag alle afhængige af import af korn til deres animalske produktion. Kina som har en stor svinekødsproduktion er således gået fra at være eksportør af 8 millioner tons korn i 1993 til i 1995 at importere 16 millioner ton korn til sine svinefabrikker.

Hvor stor en indflydelse produktionen af animalske fødevarer har illustreres af en beregning som FNs organ for landbrug (FAO) foretog i 1993, hvor de kom frem til, at Jorden kunne brødføde 6.3 milliarder mennesker, hvis disse ernærede sig ved en næsten 100% vegetarisk diæt. Skulle blot 15% af de spiste kalorier komme fra en animalsk kilde kunne Jorden kun bespise 4,2 milliarder, og var hele 25% af animalsk afstamning blot 3,2 milliarder mennesker.
Jo mindre land, der er til rådighed desto højere udbytte vil hver enkelt stykke jord skulle give, samtidig med at brændstofpriser, forurening og vandmangel nødvendiggør, at vi har en mindre intensiv landbrugsproduktion for ikke at ødelægge planeten.
Det eneste troværdige alternativ til disse monumentale problemer er, at vi spiser lavere i fødekæden og baserer vores kost på frugt, grønt, bælgfrugter og korn. Dette vil muligvis ikke udrydde sult fra den ene dag til den anden, men vil bevare livsnødvendige ressourcer til kommende generationer og give lande, der i dag eksporterer afgrøder til Vesten mulighed for at opbygge en stabil fødevareforsyning for deres eget folk.
NOTER
Foot and mouth- will the lesson be learned: Animal Aid 2001 Pimentel, David et. al. "Ecological Integrity", 2001
Pimentel, David: "Food, Energy and Society", 1995
FAO: Yearbook 1993 - FAO er FNs organisation for landbrug og fødevarer.
Holm, Jens: "Mad miljö rätvisa. Köttkonsumptionens påverkan på miljön och den globale livsmedelsförsörjning", 2000.
D'Silva, Joyce et. al.: "The Meat Business; Devouring a hungry planet", 1999.
The Independent, 18. juli 1997.Tilbage til artikler

- kig forbi gruppen www.hestegalleri.dk/grupper/vegetar og meld dig ind!


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Er DU skyld i, at andre mennesker dør?
  • #1   7. okt 2009
    jeg tro man døde der i teksten ...

    en vær person ønske måske at gøre en lille forskæld men det er pisse
    vandskligt at gøre så meget tros du som ene person gør någet ..
    så en vær kan igrunde bare se til at folk dør af sult at der er krig og
    masser af reglion men så længe vi et styrret af støre magter og folk gør som fleste andre forbliver ders egen egoister så overlever man så
    længe og tror at tingen får forme sig som de nu gør ..
    vi har så kort en tid her på jorden .. og det er bedst at få det bedste ud af det man nu bor i og det land man opholde sig i ... gør den lille forskæld for dig og din familje og meget mere kan man så ikke gøre ...
    tro bare du skal vær glad for at du er her og ikke er ned i et U land ..
    eller i krig og sult ...


  • #2   7. okt 2009 du li skyld i jeg gået død i den tekst der.

  • #5   7. okt 2009 hmm.. Gik også død i den tekst der..
    Men der mangler så også det økonomiske perspektiv på hvorfor de rige lande, ikke hjælper de fattige lande med deres sult problemer smiley


  • #6   7. okt 2009 Jeg er hermed erklæret død.....GAAAAB den var kedelig!!!

  • #8   7. okt 2009 noget min kæreste har hørt i et tog:

    Han hørste en fra afrika som nu boede her fortælle at de hellere vil have en lille pose med frø som de kan plante og få korn mm ud af end de vil have sendt en kasse brød eller penge. for de frø de sår kan gro op og de for mad, og de kan bruge de frø som de nygroede planter smider tik at så nye , og på den måde har de mad hele tiden igen og igen. men hvis de får penge og det så holder det jo ikke længe.


  • #9   7. okt 2009 Der bliver IKKE mindre vand! Vand indgår i et kredsløb og vi går i princippet og drikker af det samme vand som man gjorde for 10000år siden..

    Problemet er den kæmpe befolknings tilvækst - det har intet med at der bliver indre vand at gøre..

    Og så kunne det vare godt hvis der blev brugt nogle nyere kilder!


  • #10   7. okt 2009 Ja det er jeg fakkertalt... Eeeelsker bøffer....!!!

    Come on, prøv lige at pudse glorien engang...


  • #11   7. okt 2009
    Tror ærlig talt at vi bare skal vær kanon glade for at vi er her i denne
    del af verden .. lade de som mener de kan gøre mere forskæld end os til at tage dene seje kamp så længe vi her en styrre / stat og krig
    fattigdom og elende rundt i verden er der desvær ikke så meget vi kan stille op .. alle de mange penge der er rejst .. ser vi nogen forskæld på de ting nej .. ender vi vores tanke gang fra dag til dag <nej
    er vi som vi sige <nej
    gør vi det der skal til for at efterkomme det der ønske af os Nej..
    vi skal i grunde bare vær taksomme for det vi har her og nu .. få det bedste ud af tingen og hjælpe i det små der hvor vi kan gøre en lile forskæld om det er at hjæpe en over gande eks ..eller sende nogle penge ned tl en sulten unge i de fattige lande .. tage en ind fra gaden som du måske kan gøre en forskæld her og nu . jeg tror ikke tros din aktikke er go eller har punkter man måstte læse sig i gennem kan endre folks måde at leve eller mutivere dem til at lave om i ders vandte livstil . såden er det alså .. vi er for malige og har vores eget ...

    så kan det gort vær at noget syndes at hende der nat er lige et nummer for smart men jeg gør en forskæld ... jeg har 2 unger i polen jeg sende penge ned til og er ved at søge om en inder pige også jeg kan hjælpe i hende s land ..
    så tænke jeg naturligvis på havd jeg hælde ud i naturen og hvordan jeg begrancer mig i skrald og andet .. køber for det meste øklogisk og ja holde modet oppe på de som kan have brug af det .. jeg er igrunde en meget hjælpsom person men også egoist .. og jeg er sikke i at folk kan genkende noget af ders eget i min tekst .. vi er alle int .. i en beder verden og betale mange pengen for at nogen andre skal kunne fordel de ting men i regeringen ske der bare ikke så meget .. de får sky høje lønninger og side i viller til millioner og ja rejse og kan kører over 60.000 kr i røve på dem selv ude at skulle oplyse skatte kontoret om det og de penge lever en pensonist for .. om ikke der er urimelig så ved jeg snart ikke . så sige vi ja men vi hjælper jo det er da meget muligt .. men har du set framgang .. nej i afrika har man skaffe en vacine ifor at de små sultne børn ej skal dø som fluger , men det er måske bare at skyde sig i foden for så , er der flere munde at mette og ingen framtid for dem .. og hvorfor lære man dem ikke at bruge kondomer eller udgiver dem gratis .. så de børn som er der nu kan få mere indlæring og at de penge man så sparrede kunne man kaste i at lave skoler og andet hjælp ... men nej igen .. så heller brande korn og afgrøde af så man holde market oppe i øknomi .. ser du verden er mærklig og der er måske derfor at folk bliver såddan ..

    jeg skamme mig ikke en skid over at være som jeg er . og den lille forskæld jeg gør er ikke at få børn .. netop for at jeg ej syndes at verden er nogen framtid for dem tros jeg kan li børn så er der nok af dem .. det er bare mit lod i livet ...


  • #13   8. okt 2009 Jeg har ikke læst hele artiklen, det gider jeg ikke. Jeg ville godt have haft og få de væsentlige pointer taget ud, så jeg ikke skulle sidde og læse det hele..

    Ang. sult osv. så bliver der gjort enormt meget for dette. Organisationer som Dansk Røde Kors har specialiceret sig inden for dette. Men nogle steder er det ikke så let at hjælpe. Der er en flygtningelejer i Sri Lanka, som de ikke må komme ind med mad til. Og der sidder RIGTIG mange flygtninge, som mangler både rent vand, mad tøj osv.
    Man bliver nødt til at tage én ting af gangen, man kan ikke redde alle på en gang, selvom man gerne vil!


  • #14   8. okt 2009 Deschain: Jamen altså hvis du hopper på en hvilken som helst limpind så er du da velkommen, men hvis man sætter sig ind i sagerne er tingene sjældent så sort/hvide som nogen gerne vil stille dem op som værende...

    Ja der er nød, død og elendighed mange steder i verden, men at lade som om alt ville være bedre såfremt danskerne/alle spiste mindre kød er jo direkte åndsforladt... Det ville rejse en hulens masse andre problemer, der er ingen endegyldige løsninger, men man må indgå en masse kompromis'er for at løse verdens problemer og at trække den veganske bevægelse ned over hovedet på folk er bestemt ikke den bedste løsning for hverken verden eller menneskeheden...


  • #15   9. okt 2009 Signe L: Det var rigtig godt sagt smiley

  • #16   2. sep 2013 Det er menneskets natur at jage og spise kød. Det kan ikke rigtig laves om på.
    Derudover tænker jeg, at fx rådyrene er så mange, at vi er nødt til at tynde lidt ud i dem, simpelthen for at de ikke skal dø af sult, fordi der ikke er mad nok til dem alle.

    Og når det nu er menneskets natur at spise kød, men at det tydeligvis er ih og åh så forkert, så må det vel også være forkert at løverne, rævene osv spiser kød. Eller hvad? Tag fx bjørne - de spiser både kød og planter, er det også forkert? Næh, det er såmænd bare deres natur.


  • #17   2. sep 2013 Når det så er sagt, så synes jeg at det er fint at folk vil være vegetarer og veganere, men det er dælme ikke pænt at beskylde folk der spiser kød for at slå folk ihjel, og prøve at få dem "vendt til den anden side."

  • #19   2. sep 2013 Nåh for pokker, det havde jeg da ikke lige set.. Så må folk da meget undskylde at jeg fik trukket det op igen, men det lå lige ud til højre.. smiley

  • #22   3. sep 2013 Jeg kan ærligt talt ikke se hvordan det slår mennesker ihjel. Ja, dyr bliver slagtet, men de der bliver slagtet er avlet som slagtedyr, og ja, mange slagtedyr bliver behandlet forfærdeligt, men så er det man kan vælge at spise frilands eller økologisk, hvor forholdende er fuldstændig udmærket. Hvis folk udelukkende spiser kød fra dyr der har haft ordentlige forhold, så kan de andre industrier ikke klare sig, og bliver nødt til enten at forbedre deres forhold, eller lukke. Og så er der den med de vilde dyr, der i DK bliver skudt og spist; som jeg skrev før, så er det påkrævet for, at der ikke skal komme for mange, så de ikke dør af sult. Hvad er værst: at dø ved et skud, hvor det er en hurtig og smertefri død (vel og mærke at det er en god jæger), eller en sultedød? Jeg ved i hvert fald godt hvad jeg vil vælge.

    Og i stedet for at være så træls over at folk spiser kød, hvorfor så ikke sige "hey, hvis hver dansker spiser i gennemsnit 500g hestekød mere om året, så behøver vi slet ikke sende heste afsted i store lastbiler til Polen, hvor de står oven på hinanden uden mad og drikke" ? 500g er ikke særligt meget fordelt på et år.

    Jeg har intet imod at folk er vegetarer, og jeg spiser heller ikke selv kød <i> hver </i> dag, men jeg bliver faktisk en smule sur, og ikke mindst skuffet, over at folk ikke kan acceptere, at nogle mennesker bare godt kan lide en god bøf. Og den holdning jeg har set fra dig rundt omkring virker ikke ligefrem accepterende.


Kommentér på:
Er DU skyld i, at andre mennesker dør?

Annonce