{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
860 visninger | Oprettet:

Sådan blive du vegetar: {{forumTopicSubject}}

En vegetar er en person, der lever af planteføde: frugt, grøntsager, nødder, ærter, bønner, brød, pasta og andre kornprodukter. De fleste vegetarer er sunde mennesker, fordi det at være vegetar tit er en del af en livsstil uden rygning og for meget alkohol. En vegetar lever i hovedsagen som andre mennesker, men spiser altså normalt ikke kød, fisk eller fjerkræ.
En del vegetarer supplerer imidlertid deres kost med mælkeprodukter, æg eller fisk. Hvis man ønsker at specificere dette, gøres det sådan :

Lacto-vegetar: supplerer med mælkeprodukter
Ovo-vegetar: supplerer med æg
Pesco-vegetar: supplerer med fisk
Veganer: En veganer er en vegetar, der ikke spiser æg eller mælkeprodukter. Mange veganere søger desuden at undgå animalske produkter på andre områder f.eks. beklædningsgenstande.

Hvorfor skal du være vegetar?
Der er flere gode grunde til at blive vegetar:

Sundhed – man kan forebygge eller evt. helbrede sygdom eller tabe sig.
Miljø - produktion af animalske levnedsmidler forbruger relativt store mængder energi og vand.
Dyrevelfærd - dyrene behandles ikke godt i det industrialiserede landbrug.
Etiske grunde - man ønsker ikke at være medvirkende årsag til at dyr slås ihjel.

Vegetarer har betydelig færre tilfælde af blodpropper i kranspulsåren end kødspisere. Vegetarisk kost nedsætter den farlige kolesterol meget effektivt og mindsker dermed risikoen for hjertekarlidelser. Mange lidelser forsvinder som f.eks. allergi og gigt. Mange melder om forøget energi, og så taber man sig !

Vigtigt at få proteiner
En vegetar spiser hverken kød, fisk, fjerkræ eller noget biprodukt fra slagtehusene, f.eks. gelatine. Derfor er det vigtigt at få proteiner på en anden måde, så man undgår fejlernæring. En alsidig vegetarisk kost indeholder alle de næringsstoffer, som du har brug for til at bevare et godt helbred. Proteinerne findes i tilstrækkelige mængder i æg og mælkeprodukter, såvel som i nødder, bønner og korn.

Kom let igang
Hvis du ønsker at blive vegetar, så start med at lægge dine kostvaner om lidt efter lidt. Morgenmaden er som regel vegetarisk i forvejen, så du kan f.eks. starte med frokosten. Køb eller bag et dejligt groft brød. På brødet kunne du f.eks. komme avocadostykker m/citron, figen/dadelpålæg med æbler, æg (ovo-vegetar) m/karrydressing osv. Husk at pynte med masser af grønt - persille, dild, karse osv.

Gradvist udvider du så også til aftensmaden. Her er det vigtigt at huske bønner, tofu eller andre proteiner, så du undgår fejlernæring.

Spis gerne sunde mellemmåltider - (æbler, pærer, avocado, gulerødder, rosiner, nødder).

Opskrifter
Der findes mange gode bøger og hæfter med forslag til, hvordan man kan tilrettelægge en varieret og alsidig vegetarisk kost. Køb en god kogebog med vegetarisk mad og få gode ideer til sunde og nærende retter.

Se bogshoppen: Vegetar
"Hurtig vegetarmad" af Nadine Abensur
"Vegetarisk hverdagsmad" året rundt af Kirsten Skaarup
"Vegetarisk Kogebog" af Inga-Britta Sundqvist


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Sådan blive du vegetar:
Kommentér på:
Sådan blive du vegetar:

Annonce