{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
741 visninger | Oprettet:

[DEBAT] Hjælpetøjler . {{forumTopicSubject}}

Ja, vi har efterhånden haft denne debat tusindevis af gange, men synes lige jeg ville åbne den en gang for alvor og komme med min klare mening. Specielt om glidetøjler.

Mange mener at disse er virkelig dårlige, og ødelægger mere end de gavner. Men hvorfor dog? Måske fordi de personer der har den holdning ikke selv kan finde ud af at bruge dem. Dem der mener de ødelægger hesten, gør det måske selv, fordi de bruger glidetøjlen forkert.
Kan godt være jeg er lidt spids. Men siger min mening ligeud og lægger ikke skjul på noget. De ødelægger sgu selv hesten..
For disse er jo ikke lavet til at ødelægge hesten. De er lavet som et hjælpemiddel, som navnet "hjælpetøjler" antyder. Hvis personerne der bruger dem er kloge eller dygtige nok og tænker en smule logisk er disse et fantastisk hjælpemiddel, der kan bruges til lidt af hvert. Det er bare min mening. Ked af hvis jeg har stødt nogen.

<b>Hvorfor er der så mange der har noget imod disse?

Og hvad er jeres mening?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  [DEBAT] Hjælpetøjler .
  • #1   28. nov 2006 En af verdens bedste ryttere sagde engang: Folk der ikke ved hvordan det skal bruges og ik ka få hesten ned på andre måder skal slet ik bruge det, og dem der er dygtige nok behøver dem ik... Hvorfor ik bare lære at ride ordentligt? smiley

  • #2   28. nov 2006 Hm. Jeg tror ikke at de fleste har direkte noget imod hjælpetøjler, men de bryder sig bare ikke om, at næsten alle bruger dem forkert, så hesten bliver spændt fast i en svær og ubehagelig stilling. Hvis den bliver brugt rigtigt/ordenligt, har de fleste ikke noget imod det..

  • #3   28. nov 2006 Helt enig, .. dem der har oplevet at ders pony eller hest er blevet ødelagt med dem, må jo være personens egen skyld, fordi de ikke har kunne finde ud af at bruge dem rigtigt..!!! mener desuden det samme ved en chambon og skarpebid...

  • #4   28. nov 2006 Jeg synes personligt ik glidetøjler ødelægger hesten .
    Det har hjulpet en hest jeg har redet på med at lære at gå til biddet , og hun går flot nu .. Indspændingstøjler synes jeg dog kun man skal have på når man longerer .


  • #5   28. nov 2006 Mie A:

    fordi hesten måske IKKE er dygtig nok...

    eller hvis hesten har haft en skade, kan de altså godt være gode at bruge til at rette op på skaderne.. måske ikke helt op, men et godt stykke ....


  • #6   28. nov 2006 Mie: Nu lyder jeg lidt dobbelt moralsk, men det er jeg faktisk enig i.

    Men det kan alligevel være en stor hjælp. F.eks. bruger jeg dem nogle gange for at hjælpe Filippa til at søge ned. Og jeg mener virkelig ned. Men det er mere for at hun er ved at lærer en ny metode.
    M en er faktisk på en måde enig.
    Men det jeg har skrevet et også min mening. (?)


  • #7   28. nov 2006 Er fuldstændig enig med dig Pernille M .. - glidetøjlen er et genialt hjælpemiddel , syntes bare hurtigt det bliver for nemt for rytteren at få sin hest til at gå bøjet.

  • #8   28. nov 2006 hvis de bliver brugt ordentligt, synes jeg det okay.. men ska ikk bruges på hesten hvis folk har den der nu-ska-jeg-fandme-få-knækket-den-her-stive-krikkes-nakke-ned attitude! så går det galt

  • #9   28. nov 2006 dem der ikke kan få hesten til biddet bruger dem.. og de lærer heller aldrig at bruge hjælpetøjler inden de har ødelagt deres stakkels hest..
    jeg forstår<b> ikke</b> hvad folk med hjælpetøjler ??!?!!
    De lærer alligevel aldrig at ride med dem ! for du må ikk have dem på til dressur stævne.. hvilket for mig er logisk nok !


  • #10   28. nov 2006 » FoxySuua «:
    DEt kan altså også være en stor hjælp til hesten. For Filippa har tidligere lært bare at gå op i nakken og gå højt, men hun var ikke på bagparten og gik med sænket ryg. Men for at de virkelig for alvor kan komme på bagparten skal de søge ned af. Og det har Filippa haft svært ved, da hun var blevet vant til bare at gå op i nakken. Og de dage hvor hun kan være helt umulig er det altså et supert hjælpemiddel. Det er jo ikke et tvangsmiddel hvis den er løs, og kun bliver brugt når heste spænder totalt op. Den bruges jo ku som "vejviser"


  • #11   28. nov 2006 de bliver bare brugt i flere dårlige tilfælde end i gode !

  • #12   28. nov 2006 Selvfølgelig kan den hjælpe +en, men det er bare det, at når man først har og er i gang med at bruge den, bliver det en slags vane, og man syntes at hesten går laaangt bedre med den på, så man lader den sidde og ødelægge hesten..

  • #13   28. nov 2006 Carina: Enig ..
    Hvis den ødelægger hesten er det jo pga rytteren. For det er jo altså et godt hjælpemiddel. Chambonen er jeg så ikke helt så begejstret for ..


  • #14   28. nov 2006 Becki: Så er det jo også rytteren der ikke kan finde ud af at bruge den, ikk? Og så er det jo rytterens egen skyld .

  • #15   28. nov 2006 Becki:

    det er altså IKKE rigtigt.. jeg bruger en til undervisning, men bruger det ikke derhjemme, fordi der har jeg ikke lyst til at bruge dem, og fordi jeg hellere vil ha undervisning når jeg bruger dem, for at jeg ikke skal komme til at lave fejl..


  • #17   28. nov 2006 » FoxySuua «: Det er bare svært ved en hest der de sidste 4 år er blevet vant til at gå og spænde op :S Men ja, det kan da lade sig gøre, og er det da også for mig, men der har alligevel været enkelte dage hvor jeg har lagt en glidetøjle på.

  • #18   28. nov 2006 Kristine: Igen. Hvis den bruges korrekt og ikke hver dag. Fra mig selv kan jeg sige at jeg har haft Filippa i lidt over et år og har kun haft en glidetøjle på hende to gange ..

  • #19   28. nov 2006 hvor mange bruger hjælpetøjlerne korrekt ?
    hvor sidder brugsanvisningen henne når i køber dem i forretningen ?
    Hvorfor ikke sparer de penge og tage en ekstra ridetime ?


  • #20   28. nov 2006 Jeg siger heller ikke at I laver fejl, men det gør lang de fleste. Dvs. her sidder jeg på en hest der ikke vil/kan gå til biddet. Nårh ja, jeg snupper lidt hjælp. Så efter cirka en måned går min hest rigtigt med hovedet, men jeg tænker, nåårh nej, den går nok op igen hvis jeg tager den af. Så lader man være med i det hele taget bare AT PRØVE og lader hesten ødelægge sig selv.. Det er ikke ment til NOGLE med der er stadig nogle der gør sådan .. Jeg fotstår det ikke, har ingen problermer med dem der bruger dem, men det er da lang bedre selv at arbejde med hesten.. Så har man jo til sidst ligesom også noget at være stolt over..

  • #22   28. nov 2006 Tja, bruger ikke selv hjælpetøjler, og har aldrig brugt det.
    Jeg synes, at man burde lære at ride uden - man kan godt lære (selv den mest dumme) at gå til biddet naturligt. Men det er så bare min mening..


  • #23   28. nov 2006 Kan godt være at man med hjælpetøjlen kan afhjælpe indlæringsperioden med x antal måneder, men så ville jeg hellere ride de x antal måneder, og så vide at det var gjort alene for sædet og schenkler...

  • #24   28. nov 2006 Nemer det samme som mie!!!!

  • #25   28. nov 2006 Mener heh

  • #26   28. nov 2006 Altså jeg har den holdning - hvorfor bruger hjælpetøjler, hvorfor ikke lade være? Nogle siger det er for hestens skyld. Allerede der er jeg fuldstændig uenig. Hjælpetøjler er ikke en hjælp til hesten - hesten kan skam godt gå pænt. Det handler om rytteren, og atter RYTTEREN !

    Nogle sys det er så nemt at hvis hesten ikke lige går så stabilt, hvis den kaster med hovedet eller hvis man i det hele taget ikke kan få den bøjet nogle veje, at så er det så nemt lige og bruge glidetøjler, chambon indspændig osv osv. Hvorfor ikke tage sig den tid, og lære sig SELV og gøre det rigtige for at få sin hest til at gå som man ønsker istedet?


  • #29   28. nov 2006 Team KARR ( Katja )
    Enig!

    Jeg har også redet med chambon før. Faktisk rigtig meget endda - det var en regel på rideskolen (Dengang var min hest rideskolehest), så havde ikke rigtig noget valg selvom jeg ikke ville ride med det!
    Det har overhoved ikke gjordt noget godt og ride med chambon for mig, tværtimod. Hesten blev nærmest mere stiv og havde ingen muskler i halsen.. Så jeg har ingen 'gode' erfaringer med det - overhoved.


  • #30   28. nov 2006 Jeg bruger glidetøjlen en gang i mellem.
    Men jeg gør det kun hvis Ølle en dag er meget tvær, så lige for at hjælpe hende lidt på vej, eller hva nu man siger :b

    Eller, jeg har samme mening som <b>Pernille M</b>


  • #31   28. nov 2006 Har brugt glidetøjle på min nye pony Vivi, fordi at han hun slår med hovedt helt ekstremt og hun har stejlet bagover med mig, og var ikk lige det fedeste, men har ikk noget imod det men den må ikk være strammer end den "rigtige" tøjle.


  • #34   28. nov 2006 Hvis du ikke kan ride din hest til biddet uden, skal du måske lære at ride ordentligt ;-P

    de ryttere, der er dygtige nok til at bruge dem, har ikke brug for dem.
    - de heste, som de dygtige ryttere alligevel har brug for at lægge glidetøjle på, er ikke klar til at blive redet.

    Det er min mening, meget hellere chambon!


  • #35   28. nov 2006 MIN Chevallo *ELSKET & SAVNET* smiley C
    Den eneste forskel på en Chambon og glidetøjle er altså at det er rytterens hånd der bestemmer hvor hård den skal være ellers er det det samme


  • #36   28. nov 2006 Min holdning:
    En glidetøjle er et ganske udmærket instrument, HVIS den bruges korrekt.Ja minsandten så kan den faktisk bruges uden at tvinge hesten ned......

    Til de ungheste vi har haft i tilridning har vi også brugt den. Efter at de kan gå rundt med rytter i skridt, trav og galop - ja så er de kommet i longe en enkelt dag eller to med glidetøjlen (som retningsviser) og derefter har rytter redet en enkelt dag (med løse glidetøjler) også har hesten ligesom forstået hva den skal når man rører på biddet.

    Derudover bruger vi den i longen, hvor flere heste har gjort fremskridt og kommet op og bruge ryggen og søge ned netop ved hjælp af glidetøjlen.

    Chambon og indspændinger er ikke noget vi bruger ret tit. Indenfor de sidste 5 år har de vel måske været i brug en enkelt gang.

    Glidetøjlen er absolut min favorit også netop fordi jeg ikke mene at hverken chambon eller indspænding hjælper til en unghest men er bedre til de ældre som ved hvad det handler om og alligevel foretrækker jeg også glidetøjlen til disse da den virker på en anderledes måde.
    Har selv fået en del undervisning/hjælp i at bruge den så man opnår den rette effekt istedet for at ødelægge hesten. Men glidetøjler bliver sjældent brugt i den daglige ridning netop også fordi det er nødvendigt at kunne ride den korrekt til biddet uden.

    Vil gerne støtte Pernille M...


  • #38   29. nov 2006 En glidetøjle kan til nød bruges til at løse et specifikt problem hvis rytteren ved hvordan den skal bruges.. og så vidt jeg kan læse mig til herinde så er der ingen af jer der rider med den der har et begreb om det smiley
    En glidetøjle kan og skal ikke bruges til at få en hest til bidet på nogen måde.. og bare fordi man "hiver" hoved på plads betyder det absolut ikke at den har ryg og bagpart med..
    Ud over spændinger i nakke og ryg så har glidetøjlen (og såkaldte andre hjælpe tøjler) endnu en ulempe, hvis man bare ved lidt om hesten indlærings evne og hestes adfærd så ved man også at hesten kun kan lære en respons på et signal.. altså tag i begge tøjler = stop.. tryk med schenklerne = fremad.. når man så rider med glidetøjle (eller andet) lære man pludseligt hesten tag i tøjlerne = buk nakken og så "glemmer" den at de betyder stop.. hesten vil blive snot forvirret og ikke forstå hvad rytteren vil.. nogle bliver sværere og sværere at stoppe.. andre bliver sløve, fordi de tror du beder den om at stoppe..
    Dem der stopper vil rytteren sikkert ligge ben, spore eller pisk til for at få dem frem.. igen en fejl, da hesten ikke kan forstå 2 modsatte signaler på en gang (tag i tøjlen + schenkler = stop(eller bøj nakken) + gå) og hesten bliver endnu mere forvirret ..
    Her vil de fleste så enten få en nervøs og opfarende hest der er svær at ride eller en apatisk hest der ikke er til at ride frem... og så er der nogle heste der bare finder sig i det og prøver at tyde rytterens signaler..
    Så derfor nej glidetøjler og andre hjælpe tøjler bør ikke benyttes..


  • #39   29. nov 2006 Signe L: Tak du får det jo til at lyde som om vi er nogle tumper der bare strammer glidetøjlen så hesten ingen frihed har men bliver låst fast i "holdning"..... Her vil jer gerne lige sige stop, når jeg bruger glidetøjlen - hvilket sjældent sker under ridningen - ja så sidder glidetøjlen løs og bliver kun brugt hvis den løfter hovedet højt.

    Team KARR (Katja): Vil her gerne lige komme med en kommentar. Glidetøjlen behøver altså ikke kun at hive op og ind. Når vi bruger den i arbejdet derhjemme er det for at lære hesten og søge ned og frem istedet for op og ind. Hesten vil selv lærer at gå op og ind når det er rigtig redet igennem bagbenene og op igennem ryggen, så kan man langsomt begynde og se at hesten kommer mere og mere bagtil og når den går det begynder den også automatisk at gå op i nakken uden tvang men fordi den er klar til det.
    Men på et eller andet punkt har du ret for når man tager til stævner rundt omkring ser man dælme mange heste som bliver "holdt op" i nakken og ikke er redet ordentlig igennem, hvilket jeg syntes er en stor skam for det må absolut gå ud over hestenes holdbarhed.


  • #40   29. nov 2006 Min helt enkle holdning er: hvis man er dygtig nok til at bruge dem rigtigt - så har man ikke brug for dem!
    Altså er jeg bestemt ikke tilhænger af hjælpetøjler i noget omfang.


  • #42   29. nov 2006 Stald Kalhave: De er ligegyldigt om tøjlen er løs eller stram (selvfølgeligt er det meget værre hvis den er stram) du ødelægger stadig hestens stop signal ved at bruge den, da du lære hesten at tag i tøjlen betyder andet end stop.. Men alle der har skrevet her at de bruger den skriver at de bruger den til at få hesten samlet eller lignende og det er den bare ikke egnet til..
    Den kan bruges af meget dygtige ryttere i korte perioder ved specielle tilfælde.. men kun til at fjerne en "fejl kode" hos hesten.. derefter fjerner man glidetøjlen og indlære de rigtige signaler..


  • #43   29. nov 2006 Jeg synes det er noget unødvendigt pjat, kan man ikk klare sig uden, så må man lade være med at ride.

    Kom der en part og spurgte om hun måtte lægge noget på Lady, ja så ville hun selv blive snørret ind i det og derefter fyrret smiley

    Der er desværre alt for mange ryttere der ikke kan finde ud af at ride som bruger dem, desværre.


  • #44   30. nov 2006 Signe L. Vil give dig lidt ret og så alligevel ikke. I starten ja så vil den give hesten et "stop"signal men når hesten lærer at give efter for tøjlen ophører dette og af de heste jeg har set det brugt på er det dem færeste som ikke begynder og forstå at give efter første gang de har den på. Ja det vil forvirre hesten i starten men vil det ikke også det når du begynder at lære hesten det uden hjælpetøjler.....Bare lige en tanke.

  • #45   30. nov 2006 hvad blev der af den følsomme hånd, alle jer der rider med indspændingstøjler? det er sku da noget af det første man lærer! man kommer ingen steder uden en blød hånd.
    Alt det andet gejl er jeg også stærkt imod, hvis ikke man kan ride uden så kan man ikke ride!
    ridning handler ikke om tvang("hjælp" kalder i det så fint), men om lyst og forståelse..


  • #46   30. nov 2006 stald kalhave: Første gang man lære hesten hvad ? Det eneste signal hesten skal lære ved tag i tøjlen er sænk fart/stop... Hvis du mener når man lære den at give efter, så bruger jeg ikke tøjlen til det.. hesten KAN ikke forstå hvis tag i tøjlen haldelen af gangen betyder stop og den anden halvdel bøj nakken..
    Og nej det er ikke bare due første gange du bruger glidetøjlen det forvirre.. brug af "hjælpetøjler" ødelægger hestens forståelse af de grundliggende signaler hvis man tror på eksperterne i indlæringteori omkring heste..


  • #47   30. nov 2006 Jamen hvis hesten ikke kan gå til biddet, skal man lære den det.. Ikke bare tage en glidetøjle på, og så går den automatisk. Hvis den går forkert kan den få ondt i nakken, og blive for spændt. Så hellere bruge tid på at få den til at gå godt, og få masser af undervisning (:
    Det er min mening.


  • #48   1. dec 2006 Signe L: Det er tydeligt at vi ikke er enige og heldig for det sikke en kedelig verden vi så ville leve i, men jeg vil nu stadigvæk holde på mit at hvis den bruges rigtig og ikke for ofte så skader det ikke hesten.

    Kan på den anden side godt forstå at mange er imod den for man ser alt for ofte heste der er blevet ødelagt af glidetøjlens brug. Så ja lad være og brug glidetøjlen hvis forstanden ikke er til det, men for de der lærer det så er det et godt redskab, men sørge for at lære det på den korrekte måde............


  • #50   2. dec 2006 Ja jo altså jeg siger jo heller ikke at man skal bruge dem hver dag men engang imellem og korrekt er der ingen hest der dør af.
    Selv en dygtig rytter har jo også behov for undervisning..... så selv en dygtig rytter kan vel også have behov for hjælpemidler. Ser da ingen skrige op over at springrytterne rider rundt med pisk. Det er da også et hjælpemiddel, så hvis de var dygtige nok burde de vel også kunne ride uden......eller hva


Kommentér på:
[DEBAT] Hjælpetøjler .

Annonce