Longeteknik - Træning af overlinjen

Longeteknik - Træning af overlinjen

2415visninger 9 svar | 25. jan 2016
Der er mindst 100 forskellige metoder at træne sin hest på, men hvilke er de bedste?

Der findes forskellige hjælpemidler som f.eks. chambon, indspændingstøjler, pessoa system.

Vi har alle som heste mennesker vores egne meninger, og vi vil alle vores dyr det bedste. I det her blogindlæg, vil jeg fortælle og videregive min erfaring, om man lytter eller man lukker af, er ens eget valg.

Jeg har aldrig brugt en chambon på en hest, men jeg har set andre gøre det, og jeg har aldrig været begejstret. Til gengæld har jeg brugt indspændinger, men jeg stoppede, da jeg erfarede, hvad det gjorde ved hesten.

Hvis man longerer en hest meget med indspændiger, og så derefter lader den longere kun med torv, vil man typisk se, at hesten stiller sig ud af, som en konsekvens af indspændingernes "arbejde".

Det jeg ser ved brug af indspændinger og chambon, er at hesten bukker nakken, og får en pæn holdning i halsen, hvor halsmusklerne arbejder godt, og fremstår på trænede heste, som en flot pølse af muskler. Halsmusklerne er også en vigtig del at få trænet, men desværre glemmer hesten tit og ofte ryg og bagpart ved brugen af indspændinger og chambon.

Pessoa system er ikke noget, jeg er særlig bekendt med. Jeg har prøvet det 2-3 gange, dog ikke på min egen hest eller af fri vilje. Jeg kan godt se, at selve princippet er en okay ide, men måske ikke helt den optimale løsning.

Snoren bag hestens bagpart skal hjælpe med at give hesten afskub, og sætte gang i brugen af bagparten. Snoren som går bag hesten, strammer op, hvis hesten tager hovedet op, og holder op med at arbejde, altså systemet tvinger hesten mildt til at arbejde. Det jeg har set i videoer og på den hest jeg selv longerede, er at: hesten arbejder med ryggen og bagparten, den arbejder rimelig konstant, den skynder sig lidt, måske er det dog ikke tilfældet hos alle heste.

Da jeg afprøvede pessoa systemet, vurderede jeg det, og skabte min egen mening om det. Jeg så, at hesten skyndte sig lidt mere, end den måske burde, men måske var det kun tilfældet for den her hest, fordi det måske var svært for den at arbejde hele tiden, så prøvede den at løbe lidt væk fra det.

Jeg blev nysgerrig på, hvordan det fungerede, og hvad det gjorde, så jeg undersøgte det nærmere. Jeg så nogle videoer på nettet, af forskellige personer der longere forskellige heste. Ud fra det, kan jeg sige til mig selv og andre, at det kunne være en udmærket løsning, fordi hesten får arbejdet rimelig rigtig igennem hele kroppen, men en ulempe er, at hesten bliver "straffet", hvis den siger: ”Jeg kan ikke arbejde mere nu, lad mig lige hvile”, i det, at hesten tager hovedet op for at hvile musklerne lidt, så bliver den mindet om af snoren bagpå, at der skal arbejdes.
Den ultimative løsning, ville nok være at longere uden noget overhovedet. Det er en kæmpe udfordring, at kunne longere uden nogle former for hjælpemidler. Det er ikke den lette løsning at lære hesten at arbejde uden hjælpemidler - det kræver træning og tålmodighed. Mange heste vil måske have svært ved at finde ud af selv at arbejde i longen uden noget, og det er helt klart lettere at lære hesten det i longen, hvis den allerede kan i ridningen.
Det kan lykkes at lære hesten at komme frem og ned i longen, og ja selvfølgelig vil det kræve, at man starter ud med brug af hjælpemidler, og så trapper delvist ned, hvis man f.eks. normalt longere med indspændinger, kan man starte med at spænde dem bare et enkelt hul ud ad gangen.
Det er en hård kamp, men det er arbejdet værd, især hvis man gerne vil have en hest, som holder længe, og gerne vil have bygget nogle gode muskler op, så den kan blive stærkere i både spring og dressur. Det kan også være distancehesten, som skal have bygget nogle stærke muskler op til det næste stævne.

Om det er hyggehesten, genoptræningshesten, eller en hvilken som helst anden hest, så er det helt sikkert sundt for hesten at få lov til at strække sig ned og få brugt ryggen, både med og uden rytter. Ingen hest kan holde til at gå i en holdning til LA hele tiden, man er blevet utrolig opmærksom på, hvor vigtigt det er, at hesten arbejder i ryggen og i bagparten.
Så kæmp kampen for din hest og din egen skyld, det giver pote :)

Jeg skal selv til at arbejde med min 4 års hoppe, hvor vi starter på at nå målet at kunne longere uden noget. Hvis det er noget, du / I har lyst til at følge med i, kan i følge mig på min facebookside Louise og Maggie Tisted, hvor der løbende vil blive lagt videoer op og nogle små kommentarer om hvad og hvordan jeg har arbejdet :)

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Longeteknik - Træning af overlinjen
  •   25. jan 2016 Lyder spændende at følge med i. Jeg har en 14 årig gammel traver der ikke kan ret meget. Jeg longere uden nogle hjælpemidler, men er alligevel igang med at lære hende at strække sig frem og ned. Det kan sagtens gøres uden hjælpemidler til start. 'Kapriole longering del 1' hedder den nok, den youtube-video jeg følger lidt efter. Så det kræver ikke hjælpemidler til at starte med, når man skal lære hesten/ponyen at strække sig frem og ned, og bruge ryg/bagparti, fra starten af, dog kræver det at man er villig til at få lidt ondt i ryggen af at vise hesten hvor hovedet skal være, samtidig med at man går baglæns, hehe. Og så kræver det tålmodighed -og ros selvfølgelig smiley

  •   25. jan 2016 Lige præcis Ida, man behøver ikke hjælpe midler smiley Jeg droppede min fra den ene dag til den anden på min gamle hest, men hvis opgaven virker uoverskuelig, er det nemmere at spænde hjælpe midlerne et hul ud end at tage dem helt af smiley Jeg går også altid med hovedet på skrå når jeg longere, jeg kan simpelthen ikke lade være smiley

  •   27. jan 2016 Fylla jeg er enig i det du skriver, dog kan jeg ikke helt se fordelen ved systemet... Det arbejder rigtigt og træner hesten som jeg selv gerne ser, dog ville jeg foretrække hvis hesten kunne tage hovedet op, og bruge bagparten lidt mindre hvis den har brug for det smiley Hvis du forstår, hvis hesten ikke er vant til at arbejde på den måde kan dens muskler ikke holde til at arbejde så længe på en ny måde smiley

    Personligt foretrækker jeg at longere uden noget, og lade hesten strække sig ned og drive den lidt frem, så den træder godt ind under sig. Det er utrolig god træning for overlinjens muskler, og det er vigtigt de er stærke, da hesten fra naturens side ikke er beregnet til at bære rytter smiley + Hvis overlinjen er stærk giver det en stor bonus i ridningen uanset hvad man bruger hesten til smiley

    Selvfølgelig er det ikke optimalt at trappe ud af indspændnigerne, men hvis hesten ikke helt ved hvad den skal, er det dog en bedre vej til resultatet end at man slet ikke kommer derhen af smiley


  •   27. jan 2016 Altså når hesten øger sit afskub, og får sænket hovedet, så får den ryggen op og arbejdet i de muskler, som gør at hesten har muligheden for at bære sig selv, det er den lange rygmuskel, som sammen med en anden muskel der er de afgørende muskler at få trænet, da det er dem der skal være stærke så hesten kan bære sig selv smiley Jo stærke de muskler er, jo mere bæring og styrke får hesten, selvfølgelig skal den selvom den går højt og i en samlet holdning stadig strækkes ned, det skal alle heste, uanset hvor "trænede" / højt uddannede de er smiley

    Når de muskler er stærke, for hesten selvfølgelig også endnu mere bagpart med sig, og det er der jeg personligt som rytter gerne vil hen. Jeg ønsker at min hest skal strække sig ned og styrke musklerne, når den er klar til det, skal den momentvis samles og bære sig selv, ved hjælp af de muskler vi har trænet ved at strække sig frem og ned smiley Hvis du er med på hvad jeg mener smiley


Kommentér på:
Longeteknik - Træning af overlinjen
Annonce