6 tips til at undgå ressourcespild i stalden

6 tips til at undgå ressourcespild i stalden

3. apr 2020
I disse klima tider, må vi alle prøve at tænke minimering af ressourcespild ind, hvor vi kan. Ryttere og heste entusiaster er vant til at komme meget udenfor, og i naturen, og vi har derfor en helt særlig interesse i at værne om den, og beskytte den. Vi ved nemlig, hvilke fantastiske oplevelser den kan give os. Det kan virke uoverskueligt hvor man skal starte, og her er derfor seks bud på ting du kan gøre i din lokale stald for at undgå ressourcespild i stalden.

1. Få jordvarme
De fleste stalde har et opvarmet rum tilgængeligt til møder eller andet. Idet mange stalde ligger ude på landet, og dermed ikke har mulighed for fjernvarme, så er de fleste af disse opholdelsesrum, opvarmet af et oliefyr. Men oliefyr er utroligt miljøskadelige, og energiineffektive . Står dit opholdsrum over for en renovering, kan det derfor stærkt anbefales at tænke i en anden type opvarmning, såsom jordvarme. Man kan spare 50% med jordvarmeanlæg. I nogle tilfælde mere endnu. Jordvarmeanlæg er eldrevne, og producerer tre gange så meget energi som de bruger. 

2. Undgå unødig belysning 
Der kan i særdeleshed blive mørkt i en stald om aftenen, det kan de fleste ryttere skrive under på. Meeen derfor betyder det ikke at hele stalden behøves at blive lys som dagen, når man trykker på kontakten. Det er værd at overveje, om alle lyskilder virkelig behøves, for at udføre det nødvendige arbejde i stalden. Man har trods alt ikke brug for så meget lys igen, for at muge ud. Alternativt kan man dele lysene op i grupper, og have flere kontakter, så man kan nøjes med at tænde de lys man har behov for, i stedet for hele stalden. 

3. Skift til LED
Dette råd fortsætter hvor det sidste slap. Lyset i mange stalde landet over, er forældet og kunne trænge til at blive skiftet ud. Hvorfor ikke skrifte det ud med LED-pærer? LED lys består af dioder, og er en moderne og effektiv lysform, der giver sparepærer og halogenpærer baghjul. LED er den mest energieffektive lysteknologi, og bruger cirka 75 procent mindre energi end klassiske pærer, og varer 25 gange længere. I modsætning til sparepærer, tænder LED lamper øjeblikkeligt ved fuld styrke, og du undgår derfor at skulle vente på at de varmer op, som det er tilfældet med sparepærer. LED pærer er en smule dyrere end normale pærer, men betaler sig selv hjem hurtigt, i kraft af deres lange levetid. 

4. God udluftning 
At have god udluftning i stalden har flere fordele. Den første, og mest indlysende er, at med god udluftning, undgår man at stalden kommer til at lugte af møg, og at fluerne dermed ikke strømmer så hurtigt til.
Den anden, og mindre indlysende fordel er, at i et vel udluftet miljø, holder tingene bare bedre. Hestenes fodder går ikke til så hurtigt, når fugten har mulighed for at slippe væk, og det samme er tilfældet for sadler, hovedtøj, dækkener, grimer, med mere. Med en vel udluftet stad, forlænger du levetiden på dit dyrt indkøbte udstyr, foder og halm. Udluftningen giver tingene en mulighed for at tørre af, efter du har været ude i regnen med dit udstyr, eller fugten er sluppet ind på de regnfulde dage. 

5. Undgå varmelamper
Nogle stalde vælger at have varmelamper sat op, så man får mindre kolde hænder i stalden i de lange vintermåneder. Men det er værd at overveje, hvorvidt dette virkelig er nødvendigt. Kan man nøjes med et par ekstra lag, i stedet for de energi spildende varmelamper? En varmelampe varmer kun få meter rundt omkring den, og varmen går til spilde næsten med det samme, da de ikke kan varme en stald op, kun luften lige omkring den. 

6. Køb kun de nødvendige mængder hø og halm
Her er et tip, der både kan spare dig penge og rescourser. Mange stalde laver alt for ofte den fejl, at de køber for meget hø og halm ind ad gangen, og der dermed ender med at gå uanede mængder til spilde, fordi det når at blive fugtigt og rådne, før det bliver spredt i båsene, eller bliver fodret til hestene. Der bliver brugt meget plads, vand og tid på at producere hø og halm, og derfor er det en skam at lade det gå til spilde. Prøv derfor at danne et overblik over hvor meget hø og halm der bliver brugt i din stald, og køb ind efter det.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce