Bidløs ridning.

Bidløs ridning.

1980visninger 7 svar | 27. jan 2016


Hej alle sammen.

I dette blogindlæg vil jeg komme omkring hvilke bidløse trenser der findes, og komme lidt ind på hvad der kan være godt til de forskellige ryttere og heste. Der findes mange varianter, men fælles for dem alle er at de skal sidde cirka to fingres bredde under kindbenet, man skal også være opmærksom på at sidestykkerne ikke ryger op i hestens øjne når man tager i tøjlen, så er trensen ikke tilpasset korrekt.


Den trense der er mest almindelig er nok en side-pull. En side-pull minder meget om en normal trense med bid, da tøjlerne fastgøres på siden, og signalerne derfor er meget de samme. En side-pull er som regel en god trense at starte med, og et hovedtøj som de fleste heste kan gå med. De kan fås i forskellige modeller, både som en hel trense, eller som et næsebånd som du kan sætte på din normale trense. Det er en trense der kan bruges til alle dicipliner, og er godkendt i springklasser.


Hvis man kigger hvad den mest brugte trense til store stævner er, vil det som oftest være hackamoren der er mest brugt. Hackamoren er et næsebånd som oftest sættes på en almindelig trense. Den har stangeffekt ligesom et stangbid, hvilket gør den til en af de lidt stærkere modeller af bidløse trenser. Hackamoren kan fås i mange forskellige versioner, soft hackamore som er den mest almindelige, mekanisk hackamore og S-hackamore som især bruges inden for western eller spring på højere plan, akademisk hackamore med buet stang som i sær bruges til akademisk dressur og blomsten som bliver brugt i alle dicipliner. Der er en meget populær myte om at en hackamore kan brække næseryggen hvis man tager for hårdt i tøjlen, dette kan IKKE ske, der er undersøgt og det er kun muligt at brække næseryggen hvis den sidder alt for langt nede, og hesten træder på tøjlen.


Bitless trensen er en trense med et lidt blandet ry, de er mange gange blevet beskyldt for ikke at slippe presset når man slipper tøjlen. Der er nogen mærker der godt kan være problemer med, men de fleste er fine at ride med. Ved en bitless trense går der to remme under hovedet, som krydser over hinanden og derved fordeler presset over et større område end mange andre trenser. Bitless trensen er mere kendt i udlandet, men den vinder mere og mere frem herhjemme også. Bitless trensen kan også bruges til alle dicipliner, den kan dog kræve lidt mere tilvænning end fx en side-pull da signalerne bliver lagt anderledes.


Kapsunen har været kendt i mange år, men det er først de senere år at den er blevet populær at ride med, kapsunen har tendens til en lidt opad gående effekt, og mange heste kan godt reagere lidt de første gange man rider med den, da signalerne sidder længere fremme end normalt. Det smarte ved kapsunen er at man kun behøver en trense til både longering, jordarbejde og ridning. Kapsunen bliver oftest brugt inden for akademisk dressur og longering.


Rebgrimen er nok den der er billigst at anskaffe og man kan få dem i utallige farver og modeller. De kan bruges både til ridning og jordarbejde. De bruges i alle dicipliner, men på konkurrence plan ser man dem oftest indenfor western. Rebgrimen er skarpere end en normal grime og da den er bundet i et stykke har den meget svært ved at gå i stykker, derfor må man aldrig binde eller lade en hest gå med en rebgrime uden opsyn. Rebgrimen kræver lidt tilvænning at ride med, da tøjlerne fastgøres under næsen, i stedet for på siderne.


Bosalen ses som regel kun inden for westernridning, de er oftest lavet af et hårdt materiale, som gør den til en af de lidt stærkere versioner. Ligesom ved rebgrimen fastgøres tøjlerne også her under næsen, hvilket gør at den oftest kræver lidt tilvænning.


Jeg håber at dette indlæg har kunne hjælpe dig lidt på vej til hvilken trense der passer til dig og din hest, alle heste er forskellige. Ligesom at nogen heste går bedst på trensebid, og andre bedre på et muffebid, er der ligeså stor forskel indenfor den bidløse verden. Det vigtigste er at vælge det der passer til sig selv og sin hest, bid eller ej.

I er velkomne til at skrive enten en kommentar eller en besked hvis i har spørgsmål.


Mvh. Emilie / Stald Munkholm


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Bidløs ridning.
Kommentér på:
Bidløs ridning.
Annonce