Bomme og cavallettis - i dressur

Bomme og cavallettis - i dressur

4943visninger 14 svar | 20. jul 2016
Så får i et nyt blog indlæg fra mig. Jeg har valgt det denne omgang skal handle om at benytte bomme og cavalettis til den daglige dressurtræning.

Når ryttere tænker dressur tænker de altid en flad bane med et dressurhegn omkring banen og hesten går rundt med knejset nakke og laver en masse mærkelige øvelser. Men dressur behøver altså ikke kun at være alm. flade øvelser på en bane. Udover bom træning kan man også ride dressur oppe i skoven. I skoven får man det sidste energi fra hesten og derfor får men en naturlig mere givende fremadsøgning i hesten. Hvis hesten har svært ved at koncentrer sig (både når der bomme og i skoven) så må man lære og træne hesten i at bevare fokus.

Så: Hvordan kan man arbejde med bomme i dressur? Hvilke øvelser kan vi lave og hvad gør det godt for?

Vi kan arbejde med bomme i dressur på rigtig mange måder. Nogle foretrækker blot at ligge nogle bomme efter hinanden med en vis ensartet afstand. Nogle foretrækker at ligge nogle spredt ud på hele dressurbanen. Nogle vil hellere have et par bomme spredt ud på en volte og andre foretrækker at ride mere kompliceret bomøvelser. Ergo; Det er selvfølgelig helt an på hvilken slags hest du har og hvad jeres svagheder er - altså; Hvad vil man have fokus på.

At ligge 8-10 bomme på en lige strækning (fx hovslaget) er godt til den ufokuseret hest som har tendens til at "ville slæbe sine ben". Dvs ikke er helt påpasselig med, hvor den sætter sine hove (fx unge heste). Til en "alm, str hest med alm. gangarter" skal der ca. være 120-125 cm i mellem hver bom i trav. Der skal være mere i galop.

Ligger man i stedet blot nogle enkelte bomme ud på en volte - gør vi det lidt nemmere. Det hjælper ikke på samme måde hesten om at bevare fokus, men i stedet kan du opnå en bedre form for smidighed i hesten hvis den arbejder i korrekt form over bommene.

Det vigtigste i disse øvelser jeg kommer med her er, at hesten er nogenlunde stabilt gående, har lært at rejse ryggen og slappe nogenlunde af når den ser en bom. Er hesten anspændt, stresset når der ligger en bom på banen så skal dette altså trænes inden man går i gang med en masse bom/cavaletti træning. Hvis man skal have udbytte af træningen er det derfor vigtigt at hesten arbejder korrekt i kroppen over bommene. Skal hesten først lære at arbejde korrekt over bomme kan dette fx gøres i lange liner/kapsun i longen.

Altså: Lad vær med at gøre det kompliceret i starten hvis hesten ikke arbejder korrekt - så starter man med én bom og kan altid tilføre flere og svære bom/cavaletti øvelser når hesten er klar til det.

I får mine absolut yndlingsøvelser og det er dem jeg bruger allermest i træningen selv (og på mine elever)

- Afstands bedømmelse/korrektion af tempo/sætte sig bagtil
- Viften
- Bomme og cavalettis veksling af højdeforskelle
- Halv vifte ud og ind af volte (smidighed)

Afstandsbedømmelse/korrektion af tempo/sætte sig bagtil:
En meget lang overskrift til en også rimelig svær øvelse. I denne øvelse vil jeg gerne have hesten mindst går en LA i dressur og er stabilt gående hvis man ligger og leger med "at hesten skal sætte sig bagtil".

I øvelsen kan man bruge bomme eller cavalettis (an på hvad man synes er bedst, jeg foretrækker cavalettis og de behøver ikke at være høje, men let hævet fra jorden er fin). Man placerer en cavaletti i den ene ende af hovslaget og i den anden ende placere man endnu en. Der skal mindst være 24-25 meter mellem de to cavalettis. Nu handler det om at kunne ride forskellige afstande på disse to cavalettis. Dette vil gøre at man kan sætte sin hest bagtil for at få en længere afstand og ride mere fremad for et få en kortere afstand. Dette er super godt for hesten. Den lærer at vente på rytterens signaler og hjælpere og samtidig styrker vi den bagtil.

Start med at ride helt normalt arbejdsgalop ind i serien. Tæl de galopspring i får i mellem (an på str på din hest) Får du fx 6 galopspring i mellem så kan du nu lege med at få bremset hesten op, sat mere bagtil, vente tilbage i nogle halve parader mellem cavalettis og derved prøve at få 7-8 galopspring i mellem i stedet for 6. Derudover kan du også gøre det den anden vej, nemlig at ride mere fremad og få 4-5 galopspring i mellem. Dette kræver altså hele tiden hesten lytter, er opmærksom på sin rytter og reagerer med det samme. Derfor er det godt at veklse. Rid tilbage, rid frem, rid tilbage, rid frem.
Dette træner automatisk dit øje for afstande.

Den cavaletti serie som beskrevet her er også god at bruge til heste der løber eller stresser op (der kan bruges bomme i stedet). Rid henover første bom og lav en parade mellem begge bomme/cavalettis. Sørg for der ro på hesten og den skal stå stille for let løse tøjler i mellem. Rid først frem og over sidste bom når hesten er afslappet. Du kan også bremse og lave en parade før og efter begge bomme hvis hesten er meget stresset og gerne vil løbe. Man kan øge sværhedsgraden ved at lægge flere end to bomme - fx 4 bomme og bremse mellem hver (parade).

Viften:



Viften er en af mine yndlingsøvelser. Den er god til at få en fokuseret og smidig hest. Man kan benytte ca. 4-8 bomme i viften. Nu flere bomme du bruger nu svære er det for hesten. Læg afstanden i viften så det passer med, at det midterste spor har ca 100 i mellem (skal tilpasses alt efter gangart). Det yderst spor vil derfor have en større skridtlængde og det inderste en mindre. Start altid i skridt når det nyt for hesten og dig selv. Forstil dig du skal ride et helt alm. skridttempo. Dette gør du derfor i midten og det skal så passe med at hesten skridter over i dens alm. skridttempo. Når du rider ind i viften så sørg for at bevare rundingen igennem hestens krop ligesom når du laver en volte i dressur.  Det samme i traven. Når nu du skal prøve at ride længere ud i viften er det vigtigt du husker mere energi. Nu der nemlig længere mellem bommene. Hold rundingen i hesten stadig og rid mere frem fra indvendige schenkel til udvendige tøjle. Hesten skal nu tage længere trin for at komme over bommene og derved strække sig mere frem til hånden.  Når du kommer helt inderst i viften skal hesten bremses op. Halve parader er i fokus her. Hesten skal lytte tilbage for sædet og tøjlen i de halve parader hele vejen igennem viften ellers vil dens hove støde på bommene. Den inderste del anbefaler jeg kun at tage i skridt medmindre man har en hest som er meget under hjælperne.



Bomme og cavalettis - veksling af højdeforskelle:
Jeg foretrækker her at lave en serie på langsiden med bomme og cavalettis (let hævet an på sværhedsgraden) Hesten skal derfor skridte og trave igennem serien. Højderforskellene vil gøre hesten bliver nødt til at tænke over placeringen at sine hove og ben. Du opnår mere løft og hase bagtil.



Halv vifte:
En halv vifte er to bomme der starter i starten af en 20 m volte og slutter igen i 20 meter volten. Den halve vifte kan du bruge til at bevare rundingen i din hest og derved få aktiveret det indvendige bagben. Det samme når du slutter volten. Rytteren skal formå at bevare rundingen og smidigheden i hesten hele vejen rundt i volten. Mister du rundingen og smidigheden og aktiveringen af hestens bagdel - får du problemer på vej ud af volten.

(de fleste billeder er lånt af min elev og hendes hest)

Har i spg så spørg gerne. Jeg uddyber så meget jeg kan. Det er en god ide at have en hjælper med fra jorden til at rette afstande.

Næste blogindlæg kommer til at omhandle gode Fif og råd til stævner - og hvad betyder alle de der dommer kommentarer på din kritik egentlig :) Har i nogle ideer til hvad blogindlægget skal handle om ellers - så skriv gerne og jeg vil tage det med i mine overvejelser :)

Tak fordi i læste med. God sommer.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Bomme og cavallettis - i dressur
  •   20. jul 2016 Fedt indlæg - tak for det, det kan jeg snildt bruge smiley

    Kan du evt skrive om træne i kørerliner ?

    Mvh Charlotte


  •   20. jul 2016 Super gode øvelser - specielt viften er jeg blevet fan af smiley
    Nu er jeg så dårlig til det med afstande så på lige strækning hvor stor afstand skal der så ca. være mellem bommene til Tjalfe? smiley


  •   20. jul 2016 Fedt indlæg ! Jeg elsker bomme, så det er altid godt med lidt nye ideer smiley

    Et lille spørgsmål. Jeg har en hoppe, som altid har været lidt utryg ved bomme. Hun er nu lidt oppe i årene (25 år) og rides ikke længere, men holdes stadig igang m longe og køreliner + skovture. Efter lang tids tålmodighed, så er vi nået op på at arbejde afslappet men aktivt over 2-3 bomme i trav - men mere end det, så taber hun småkagerne og bliver ked. Sidst jeg prøvede var det 4 bomme i trav.

    Har du nogle gode fif til at komme videre - udover mere tålmodighed og massere af ros?


  •   21. jul 2016 Charlotte: Tak skal du have. Jeg laver et indlæg om lange liner. Jeg skal dog lige have taget nogle billeder/billedeserier så er det nemmere at skrive om smiley

    Mia: I må i gang med at træne og træne og træne. Ja viften er populær og ekstrem god. Tjalfe var faktisk rigtig god til den. Prøv i trav med omkring 110. Måske lidt mindre endda hvis du rider det langsomme og rolige travtempo hvis han bliver en smule ivrig.

    SilverFlake: Tak skal du have. Hvis hestene stresser over bommene er det en god ide at give dem et "break" i midten. Læs evt. den første jeg forklare omkring korrektion af tempo. I stedet for at lægge bommene lige efter hinanden (som hun virker til at have svært ved at overskue) så læg en bom og længere henne en bom mere og længere henne en bom mere. Så du får spredt bommene lidt ud. Det er super at kunne træne det, fx i kørelinerne og longen. Det kræver dog at hesten kan basis signalerne for din stemmeføring (at stoppe op, derfor er kørelinerne helt klart bedst til formålet) Start nu med at skridte henover første bom og stop hesten op inden hun får lov til at gå over nr 2 bom. Stop hende op og ros hende og få hende helt afslappet. Er hesten meget stresset allerede nu går man gerne hen til hesten, giv den evt. en godbid og nus den lidt. Rid så videre over nr. 2 bom og lav igen en parade inden næste bom. Først når hesten er afslappet, afventende og rolig går du over næste bom osv osv. Til sidst kan du lægge bommene tættere og tættere på hinanden og lave være med at lave paraderne. Giv gerne hesten en godbid efter endt serie (når alle bommene er taget) smiley


  •   21. jul 2016 Super - vi skal i den grad igang med meget mere bom træning - også Helios må lide under lidt bom træning 😂

  •   21. jul 2016 Hej
    Fantastisk godt indlæg smiley jeg fik en masse gode fif jeg kan bruge i min træning af mine to islændere smiley
    Men jeg sidder her og må læse det fra min mobil da vi lige er flyttet og internettet til pc'en virker ikke endnu 😐
    Var det mon muligt at du ville sende det til mig på min mail :D?
    Der er nemlig så mange gode forklaringer og opstillinger som er gode at slå op når man lige vil træne bomme. smiley
    Min mail er maiblarsen@gmail.com hvis du skulle have lyst til at sende det til mig smiley
    Men ellers tusinde tak for et super blog indlæg :D💖
    Rigtig god sommer til dig og alle i andre smiley
    Majer


  •   21. jul 2016 Hvor stor afstand vil du mene jeg ca. Skal have til en islænder størrelse ??

  •   22. jul 2016 Det er svært at svare på afstand med travbomme og galopbomme uden at have set hesten og dens gangarter. Det er fint nok man skriver man har en middelstor hest eller en islænder eller fjordhest - men de tre forskellige hesteracer tager mange forskellige længder af trin selvom de har samme race.

    Mit råd er i prøver jer frem. Start evt. med 1 m og rid henover den. Er der for kort, så må i ned og rette den til. Er den for lang så ned og ret den til med nogle få cm mindre/mere.

    Islænder ville jeg prøve omkring 90-100 cm hvis den traver normalt over.


  •   22. jul 2016 Tak det var også fint nok svar smiley blot det at få en ide om hvor ca man skal prøve fra smiley bruger også en meter når jeg leger med bomme nu smiley ville du sende dit indlæg til mig måske?? For kan ikke komme på nettet med min pc før efter den første 😐

  •   22. jul 2016 Hej Sandra,

    Tak for din ide, hvor tæt mener du bommene skal være på hinanden?

    Vi startede i skridt (i laaaang tid) med massere af ros, godbid og tænketid. Så en enkelt bom i trav, så enkelt bom to steder på volten, så tre steder (hele tiden med start i skridt og altid med skridtperioder, hvis hun følte sig det mindste presset). Derefter gik jeg over til en bom på et sted på volten og så to bomme et andet sted. Sådan byggede jeg videre til også at kunne lave 3 bomme i streg. Så har virkelig prøvet at tage baby steps smiley
    Vi laver også mange skridtøvelser for hånd (L, I_'_l og lign figurer) smiley

    Det er bare som om hun tager hovedet under armen, hvis hun skal arbejde med mere end 3 bomme i streg.... Det kunne bare have været super lækkert, hvis du sagde "ved du hvad, hvis du liiiiige gør sådan, så har jeg god effekt med at de bliver trygge ved det" smiley


  •   22. jul 2016 Du kan prøve at ligge 4-5 bomme og lade hende trave henover. Hvis du får en masse spænding i starten så lad hende spænde lidt de første par gange. Efter et par gange stopper du hende op efter serien og giver hende gerne en godbid.

    Du kan også prøve at lade hende skridte - fx i liner - hen til bommene. Stoppe op foran dem (lav en parade) og stå lidt. Så lad hende skridte over dem og så parade igen efter bomserien (evt med godbid) Dette kan også gøres i trav smiley


  •   22. jul 2016 Hej Sandra
    Spurgte tidligere om jeg måske kunne være så heldig at kunne lokke dig til at sende dit blogindlæg til mig om bomttæningen da jeg ikke kan komme på nettet med pcen før efter den første
    Min mail er maiblarsen@gmail.com
    På forhånd tusinde tak 💐

    Kh
    Mai-Britt


  •   23. jul 2016 Sandra: hvis jeg lægger 4-5 bomme ud, så stresser hun, ender med at træde på halvdelen af bommene, mister (selv)tilliden og begynder at skridte over / løbe udenom.
    Ide 2 kan vi prøve, men så skal vi lige først have fin-justeret parade-trav overgangen, den bruger jeg ikke så tit smiley

    Jeg prøver at lege lidt med dine ideer smiley Tak !


  •   23. jul 2016 Glæder mig til at bruge dem i praksis smiley

Kommentér på:
Bomme og cavallettis - i dressur
Annonce