Brug godbidder uden frustration og tiggeri

Brug godbidder uden frustration og tiggeri

2993visninger 5 svar | 26. jun 2016

Mange hesteejere oplever at deres heste begynder at tigge, skubbe og møve hvis de giver dem godbidder og af den årsag fravælger de godbidderne i træningsøjemed.

Det er en skam, fordi der findes mange positive sider ved at bruge godbidder i træningen. For det første, så er det højt motiverende for mange heste, så de bliver mere interesseret i hvad træningen går ud på. De kommer til at forbinde træningen med noget positivt, og så har det også en direkte beroligende virkning på hestens nervesystem, hvis man kan få en stresset hest til at tygge. 

Så hvis du har haft lyst til at bruge godbidder i træningen, men er gået fra det igen, fordi din hest tigger, så kommer der en masse gode råd lige her.

1)      Timingen er det vigtigste. Den adfærd, som din hest udviser lige før den får sin godbid, er den adfærd du forstærker (belønner) og derfor er det den adfærd din hest vil gentage.

Det vil sige, at hvis du først skal ned i lommen og hente godbidden, når din hest har gjort det ønskede, og din hest orienterer sig mod lommen mens du fisker efter godbiddden, så forstærker du din hest for at søge mod lommen. Og det er den adfærd, din hest vil blive bedre og bedre til. Og næste gang den synes du er lidt for langsom med lommen, kan det være den når at skubbe lidt til dig og vupti, så har du trænet din hest til at møve og skubbe ved lommen.

Løsning: Hvis du sørger for at tage godbidden op af lommen inden du beder hesten udføre den adfærd du gerne vil belønne, så kan du lynhurtigt række hånden med godbidden frem, præcist når hesten har gjort det ønskede. På den måde når hesten ikke at øve sig i en uønsket adfærd og den forbinder meget præcist den ønskede adfærd med godbidden. Så tager du en ny godbid op og holder klar i hånden og næste gang du har fået den ønskede adfærd, så er godbidden klar med det samme igen. Dette kan du gøre både fra jorden og fra sadlen.

2)      Tænk over hvordan hesten står med hovedet, når den får godbidden. Ligesom det er vigtigt med timingen når du giver godbidden, så er det også en god idé at tænke over hvordan du gerne vil have hesten står med hovedet, når den får sin godbid, fordi det vil blive den måde den vil forsøge at ”tigge” på fremadrettet. Hvis hesten får godbidderne inde ved din krop, så vil det blive her den vil forsøge at lede efter dem fremadrettet.

Løsning: Når du giver din hest godbidden kan du sørge for at strække hånden frem foran hesten, så den skal holde halsen helt lige og evt sænke den lidt. Så lærer hesten at det er i denne position at godbidderne kommer. Nogle træner også at hesten skal vende hovedet lidt væk og det kan være en fin idé især hvis man har en hest, der allerede er veltrænet i at møve. Jeg foretrækker, den llige hals, fordi jeg gerne vil have at hestene øver sig i at have fokus på mig og det føler jeg går en smule tabt, når de trænes til at vende hovedet væk, men der er mange muligheder, alt efter hvilken situation du er i. En ekstra bonus ved at give godbidderne med en lige og let sænket hals, er at hesten får en positiv association til denne position og så kan du bruge det hvis du trækker med den et sted hvor den føler sig utryg og gerne vil have hovedet op og holde øje med potentielle sabeltigerangreb.  Dette er primært fra jorden, da hesten er nødt til at dreje halsen, hvis du giver godbidder fra sadlen.


3)      Brug en markør. Når heste bliver frustreret hvis du bruger godbidder, så er det oftest fordi de ikke kan gennemskue præcist hvad der skal til for at de kan få fat på godbidderne. De har ikke et klart billede af løsningen og det udløser frustrationen som udmønter sig i møve og nogle gange bideadfærd. De bider altså ikke for at få godbidderne, men fordi de bliver frustreret over at de ikke forstår reglerne og hvad de så skal gøre for at få fat i dem.

Løsning: Brug et markør signal, som fortæller hesten at NU svarede du rigtigt og godbidden er på vej. Hvis man bruger en klikker, er det den absolut mest præcise markør, men du kan også bruge et lyd signal, hvis du gerne vil undgå at være afhængig af klikkeren. Det som er vigtigt med dit markør signal, er at det er kort, tydeligt og at du kan udtale det på (nogenlunde) samme måde hver gang. Det skal også være et ord du ved du ikke bruger ubevidst hele tiden. Her på BBH bruger vi ”braaa” eller ”fiiint”, men det kan også være ”tak” eller ”ja” udtalt tydeligt på samme måde hver gang.

Du kan bruge og indlære markørsignalet efter samme retningslinjer som beskrevet ovenfor, hvor du sørger for at være præcis med timingen når hesten udfører den ønskede adfærd, sig markøren og giv den godbid du havde klar, i den ønskede position.

En ekstra fordel ved at betinge (indlære) en markør, er at du også kan forstærke (belønne) hesten for fremaddrift. Hvis man er nødt til standse hesten for at give den en godbid, så vil det være standsningen man belønner, men hvis du har indlært en tydelig markør, så kan du sige dit markør ord, når hesten går godt fremad og på den måde belønne den i fremaddrift. Når den hører markøren vil den stoppe og så kan du give den godbidden, men den vil stadig opleve at være blevet belønnet for fremdriften, fordi markøren i dens hjerne = godbid.

Det er super effektivt til heste, som er svære at motivere til fremaddrift, fordi man ikke har så mange andre muligheder for at belønne i fart.

Rigtig god fornøjelse med træningen og hvis du har lyst til at lære endnu mere, kan du se en video fra vores julekalender her, hvor vi træner med en islandsk hingst og lærer ham at tage godbidder uden at være så voldsom.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Brug godbidder uden frustration og tiggeri
  •   28. jun 2016 Lige et spørgsmål i forhold til fremdrift. Vi har nemlig haft let modsat virkning. Når vi roser hesten med markøren 'dygtig' i ridningen hvor der er god fremdrift (trav), så sænker min dreng farten for at få en godbid og nogle gange går brat i skridt/stopper helt, hvilket jo ikke er ønsket. Så hver gang vi roser hans fremdrift så smider han det. Jeg er begyndt at træne det i longe (kan ikke holde til at ride særligt meget og slet ikke til at drive hesten frem). Her bruger jeg ordet 'dygtig' når han går korrekt med fremdrift og sænker han farten eller går i skridt så driver jeg på ham med longepisken og så snart han sætter farten op igen så roses der igen med 'dygtig' og sådan fortsættes der i korte sessioner af gangen. Er der andre metoder hvorpå jeg kan fastholde fremdriften og rose samtidig?

  •   9. jul 2016 Hej Lillepigen & Kalledrengen :-).
    Jeg tillader mig lige at svare på Susan's vegne, jeg er uddannet BBH Basisinstruktør fra BBH.

    Når hesten har indlært "dygtig" som den sekundære forstærker, der fortæller 'godbid på vej' vil hesten stoppe op for at få sin belønning - her er det selvfølgelig vigtigt du altid forstærker hesten med en godbid eller anden form for positiv forstærkning som hesten finder motiverende (f.eks. at blive kløet) hver gang ellers mister 'dygtig' sin betydning over tid.

    Jeg læser det som du søger en måde at få din hest til at holde tempoet på og samtidig forstærke for at hesten gør det rigtige 》lige nu《.
    Den sekundære forstærker 'dygtig' er til at sige "bingo! Dét du gjorde lige dér er rigtigt!"
    Når hesten via gentagelser finder ud af hvad vi ønsker, kan vi få mere af det ved at tilbageholde klikket/den sekundære forstærker en lille smule.

    Et vigtigt element for at gøre frem signalet tydeligt for hesten er vigtigheden af at være stille så snart hesten har øget tempoet.
    Vær helt stille med stemmen og hold din longepisk holdes nede mod jorden - så er der ingen signaler der 》snakker til hesten《.

    Så snart hesten ved 'dygtig' bliver udløst af eksempelvis "øg tempoet" vil den blive motiveret for at øge tempoet.
    Eksempelvis giver du dit signal og din hest øger tempoet. Du forstærker via 'dygtig' din hrdt stopper, får sin godbid og skal nu tilbage til opgaven.

    Det vigtige er at du finder Jeres udgangspunkt for hvor mange travtrin din hest lige nu kan holde tempoet; når du ved det er din opgave at stile efter et eller to travtrin mere i øget tempo - 'dygtig' - godbid - tilbage på sporet.
    Det handler om at bryde opgaven ned i små bidder og hele tiden gøre det tydeligt hvad din hest skal gøre for at udløse 'dygtig'.

    Ved at tilbageholde 'dygtig' (som motivere din hest til at fortsætte) så vil det blive til flere og flere travtrin i øget tempo. Som til sidst ender i en kvart volte, halv volte, hel volte osv :-).

    I starten skal du sige 'dygtig' for bare et enkelt travtrin mere i øget tempo; det vil så blive Jeres udgangspunkt at I nu kan tage 3 travtrin i øget tempo og herefter 4 osv. - når først din hest er med på opgaven er jeg sikker på du vil opleve der kommer flere og flere runder på med det øget tempo :-)..

    Sig til hvis det giver anledning til spørgsmål så skal jeg gerne besvare dem :-)..


  •   9. jul 2016 Det gav en hel opklaring smiley Det er ihvertfald noget jeg vil prøve at gøre brug af fremover. Vil nødig slippe godbidderne da det er så stor en motivation for ham. smiley

  •   9. jul 2016 Perfekt! :-)..

    Jeg tror bare du lige skal justere en lille smule på dit set-up så kører det :-).

    God træning :-).


  •   14. jul 2016 Jeg er fuldstændig enig i det Jeannette så fint beskriver her smiley

Kommentér på:
Brug godbidder uden frustration og tiggeri
Annonce