Byggeklodser - 4. af de 4 basis i Centreret Ridning

Byggeklodser - 4. af de 4 basis i Centreret Ridning

701visninger 5 svar | 15. maj 2017

Vi er nu nået til den 4. og sidste af de 4 basiselementer i Centreret Ridning, nemlig byggeklodserne. Byggeklodserne er en rimelig konkret måde at forklare balancen på.

Hvis du kan forestille dig, at kroppen bliver inddelt i 5 byggeklodser, ligesom dem små børn leger med. Hvis vi tager dem oppefra og ned indeholder den første byggeklods dit hoved og din hals, den næste byggeklods er dine skuldre og den øverste del af din brystkasse. Den tredje byggeklods indeholder resten af din overkrop og den fjerde er dit bækken. Den sidste og nederste af byggeklodserne er dine ben og fødder. Disse klodser skal nu stables omhyggeligt ovenpå hinanden således at de er i balance. Hvis ikke de bliver stablet omhyggeligt ovenpå hinanden vil ”tårnet” blive ustabilt og i værste fald falde sammen.

Den korrekte placering af byggeklodserne når du rider dressur er når der løber en lodret linje fra øret ned gennem skulderen og gennem hofteleddet ned til anklen (set fra siden). Lige før linjen går gennem dit bækken vil linjen passere gennem dit center.

For at kunne balancere dine byggeklodser rigtigt er der to vigtige forudsætninger, der skal opfyldes, nemlig længden af dine stigremme og at sadlen ligger i balance.

Længden på stigeremmene kan variere i takt med rytterens størrelse, sadeltypen og hestens bygning. Hvis du rider i en kombineret sadel eller i en springsadel, skal stigremmene være kortere, end hvis du rider i en dressursadel. Det, der er afgørende for længden af dine stigeremme er din balance og din mulighed for at indvirke korrekt på hesten med dine schenkler. Dine ben er i den rigtige position, når dine fødder hviler let og vandret i stigbøjlerne. Hvis du skal fiske efter stigbøjlerne, så er stigremmene for lange, hvilket betyder, at du mister din nederste byggeklods. Stigeremmene skal altid hænge lodret ned og være bag dine knæ og foran dine ankler så dine hofter befinder sig lige over dine ankler.

Mange sadler er designet så de ser pæne ud og for, at rytteren sidder godt i dem. De tager desværre ikke højde for hestens bygning og derfor er det umuligt at ligge sadlen i korrekt balance på hesten. For at vi kan placere vores byggeklodser rigtigt i forhold til hinanden når vi rider er det en forudsætning, at sadlen ligger korrekt i balance på hesten. Sadlens dybeste punkt bør være i midten af sadlen tæt ved forsvidslen. Hvis det dybeste punkt er for langt tilbage, har du som rytter ingen mulighed for at placere dine byggeklodser korrekt ovenpå hinanden. Det er muligt at bruge forskellige korrektionsunderlag for at få sadlen til at ligge i balance, men det allerbedste vil selvfølgelig være, at du får en sadlemager til at hjælpe dig med at finde en sadel, der passer perfekt til din hest.

 

Det var hvad jeg har valgt at skrive om de 4 basic i Centreret Ridning. Jeg håber du har fået noget ud af det og hører gerne fra dig hvis du har forslag eller ønsker til fremtidige emner.

 

Hvis du gerne vil lære mere om Centreret Ridning så er den første bog Sally Swift, grundlæggeren af centreret Ridning, lige blevet genudgivet på dansk og kan bestilles på www.letridning.dk/webshop eller gå ned i din lokale boghandel.


Rigtig god dag


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Byggeklodser - 4. af de 4 basis i Centreret Ridning
 • caroline f
  caroline f Tilmeldt:
  jul 2011

  Følger: 1 Svar: 5
    18. maj 2017 Flot skrevet af fra bogen

 •   19. maj 2017 Tak - Det var da så lidt smiley
  Det er mig der har oversat bogen så jeg har de fulde rettigheder til teksten, men synes folk skal have mulighed for at se hvad det drejer sig om og det er der vel ikke noget galt i eller hvad?


 • caroline f
  caroline f Tilmeldt:
  jul 2011

  Følger: 1 Svar: 5
    19. maj 2017 Det fremgår ikke , så vidt jeg kan se, at du citerer fra en , iøvrigt fremragende , bog. Det mener jeg det burde.


 • caroline f
  caroline f Tilmeldt:
  jul 2011

  Følger: 1 Svar: 5
    19. maj 2017 Min bog, Centreret Ridning ag Sally Swift, er oversat i år 2000 af Gunnar Langthjem . Jeg ved godt den er revideret for nylig , men de ting du skriver er jo faktisk de oprindelige formuleringer og det bør fremgå når det bliver brugt på denne måde synes jeg. Men dejligt at der er andre som er begejstrede for denne teknik.

Kommentér på:
Byggeklodser - 4. af de 4 basis i Centreret Ridning
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet 25. jun
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet 11. jun
x