Centrering - 3. af de 4 basis i Centreret Ridning

Centrering - 3. af de 4 basis i Centreret Ridning

1324visninger 3 svar | 18. apr 2017

Den 3. af 4 basis inden for Centreret Ridning er centrering. Det kan være lidt svært at forstå hvad det er og jeg vil derfor prøve at gøre mit bedste for at forklare det.

For at du kan opnå et godt og harmonisk samspil med din hest er du nød til, at kunne kontrollere både din egen men også hestens krop.

Når en rytter mister balancen eller sidder stift og anspændt skyldes det næsten altid at rytteren ikke er centreret og er placeret bag ved centeret og ikke følger hestens bevægelser.

Du finder dit center ved at ligge hånden på den nederste del af maven og placere tommelfingeren ved navlen. Centeret ligger mellem navlen og skambenet inde midt i kroppen. Du kan forestille dig at dit center er en kugle der ligger i en skål som er dit bækken.

Dette sted er samtidig kroppens balance- og energicenter og derfor også kontrolcenter. Fra undersiden af dit mellemgulv og din brystkasse går der nogle store muskler ned til den nederste del af rygsøjlen. Andre muskler igen forbinder rygsøjlen med bækkenet og lårene. Disse dybtliggende muskler er nogle af de stærkeste muskler i hele kroppen. Dybt hernede ved lændehvirvlerne befinder sig også det største muskelkontrollerende nervebundt i kroppen. På dette sted med det store nervecenter og de kraftige muskler finder du dit center.

Hvis du kunne foretage et tværsnit af din krop ved centeret, vil du opdage, at punktet ligger på forsiden af rygsøjlen, da hvirvlerne på dette sted er meget tykke.

Hvordan får du så kontrol over dit center? Det gør du ved at bruge dine bløde øjne og trække vejret dybt og regelmæssigt. Når du trækker vejret med mellemgulvet som jeg skrev om for et par uger siden vil du samtidig også trække vejret gennem dit center. Du kan også forestille dig, at du er en tumling som små børn leger. En tumling er de ”dukker” som er meget tunge i bunden og når barnet skubber til dem rejser de sig op igen. Man kan skubbe toppen til siden så meget man har lyst, men tumlingen vil altid vende tilbage til den oprejste stilling. Det er sådan din krop skal føles - lige så

stabil og tung i nederste halvdel, at den øverste halvdel af kroppen altid vil vende tilbage i balance i oprejst stand. På den måde kan du sikre dig, at du altid er i balance.

Mange ryttere er ikke bevidste om brugen af deres center så jeg vil opfordre jer til, at lave en enkelt øvelse så I kan blive bevidste og jeres center. Forestil dig, at du har en laserstråle ud fra navlen som hele tiden peger i den retning som du ønsker at ride. Hvis du laver 12-15 m volter så skal laserstrålen og dermed også navlen pege en smugle ind i volten. På den både sikre du dig at du drejer ved brug af hele kroppen og ikke kun dine hænder og/eller skulderne og dit hoved.


Er du blevet mere nysgerrig på hvad Centreret Ridning er så er  den første bog som Sally Swift har skrevet lige blevet genudgivet med en ny oversættelse og kan bestilles på www.letridning.dk.

 

Rigtig god fornøjelse med træningen.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Centrering - 3. af de 4 basis i Centreret Ridning
Kommentér på:
Centrering - 3. af de 4 basis i Centreret Ridning
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet 15. sep
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet 19. aug
x