Dækken-reparation

Dækken-reparation

3242visninger 6 svar | 11. nov 2016
Hej igen allesammen! Nu er dækkentiden jo efterhånden godt over os, og jeg vil derfor gerne skrive en lille smule om dækken-reperation og mine erfaringer. 
Da jeg gik på efterskole fik Zache desværre tæv i massevis. Han er ellers en smart pony der smutter hvis der opstår problemer. Held i uheld gik han med dækken, dette betød at han ikke fik så mange skrammer og sår som han helt sikkert ellers ville have haft. Til gengæld betød det at det nærmest blev en rutine for mig at bruge nogle timer, nogle aftener om ugen på at reparere hans dækkener. Det var nemlig store huller der blev lavet. Det var møgdyrt for det var ligemeget om jeg købt 600 denier i den lokale udstyrsforretning eller 1200 denier Horseware Amigo.

Kort fortalt: hvad betyder denier for et dækken?
Denier er slidstyrken på dit dækken. Når man kigger rundt har de fleste dækkener 600 denier. Jeg har dog lagt mærke til at økonomiserien fra ABrideudstyr har denier på 400, altså er slidstyrken lavere end på de fleste gennemsnitlige dækkener. 
De dækkener jeg har fra Amigo har denier på 1200, altså burde de kunne holde til det dobbelte af de førnævnte "almindelige" dækkener. Min erfaring med de 1200 denier er at de rigtig nok holder meget bedre end de 600 denier, og der skal mere til at skabe et hul. De andre heste på min efterskole var dog meget hårde, så selv 1200 denier ikke var nok. Man kan også få dækkener med denier helt op på 1600, og de fleste ser dette som noget nær et ubrydeligt panser, da de holder til så godt som alt.

Dette er faktisk én af mine Amigo-dækkener, med en lidt mindre skramme. Og bestemt meget mindre end skrammerne på de dækkener der ikke er Amigo.

Hvordan reparerer jeg mit dækken bedst?
Det bedste man kan gøre er at sy det. Der findes mange lapper som skulle gøre arbejdet men de er dyre og duer kun til små huller, derudover kræver de at blive placeret meget præcist og rigtigt, ellers falder de af igen. Det bedste man kan gøre er at sy det i hånden. Des mindre sting man laver des bedre holder det også, det tager dog også en del længere tid.
Jeg har altid et sysæt i mit staldskab og det er blevet brugt til mange ting, men til at starte med lagde jeg det derud for at sy mine dækkener. Et basis sysæt består af en god, stærk, nål, solidt tråd (det jeg har kaldes kinatråd) og en saks. Man skal sikre sine knuder godt i starten af ens syning og i slutningen, det er træls hvis det går op fordi den knude man lavede ikke var god nok.

Her er et eksempel på en af mine større reparationer. Dækkenet fungerede fint efter at være blevet repareret.

Hvad med vandtætheden efter reparation?
Når man har syet ens dækken er man dog ikke færdig. Da der har været hul i dækkenet er det stykke ikke længere vandtæt og i regnvejr kan vand derfor trænge ind og gøre hesten og dækkenet våd i området med syningen. 
Der findes mange dyre og smarte imprægneringsmidler specielt til hestedækkener, men jeg synes ikke det er det værd. Ved flere af dem kræver det endda at man vasker dækkenet i imprægneringsmidlet. Det kommer hurtigt nærmest til at koste halvdelen af et nyt dækken. 
Jeg bruger en telt-imprægneringsspray købt i Harald Nyborg. Den er meeeget billigere, holder til hele dækkener eller mange reparationer. 
Når jeg har syet hullet sammen giver jeg det derfor syningen et par sprøjt i en godt område omkring syningen og det virker som det skal!

Lige meget hvilken type imprægnering man bruger, så husk at tjekke brugsanvisningen på bagsiden af imprægneringen.

Vil man opnår størst mulig åndbarhed så skal man nok bruge en af dem der er beregnet til dækkener, dog har jeg aldrig har problemer med åndbarheden med denne.
Jeg har før imprægneret et helt dækken som angiveligt skulle være vandtæt ved køb, men som slet slet ikke var det. 

Jeg har før set det anbefalet at bruge stearin, men efter at have prøvet det må jeg konstatere at det slet ikke virker. Stearinen falder af ved sne eller regnvejr.

Er det det værd at investere i dyrere dækkener?
Kort og godt siger min erfaring mig at ja det kan det i flere tilfælde, både når det kommer til slidstyrke og pasform. Der findes flere gode billige dækkener og man skal selvfølgelig købe dækken efter de behov ens hest og man selv har. Jeg har været glade for mine Amigo som i manges øjne ligger i den lavere ende af en mellemdyr prisgruppe. Jeg synes dog det er mange penge på et dækken, men de har også tjent mig godt. Lige meget prisen så får jeg mest muligt ud af mine dækkener, til brug til det aller sidste og sidenhen til reservedele.

Slidmærker og pasform
Kort fortalt betyder slidmærker i pelsen at dækkenet ikke passer hesten. Det varer til at man som menneske konstant går rundt i et alt for små eller alt for store bukser (alt efter problemet med dækkenet selvfølgelig). Det er ubehageligt. Mange prøver på at løse problemet med en undertrøje, det har jeg også selv prøvet. En undertrøje ser måske ud til at virke men det ændrer ikke på at dækkenet ikke passer og er ubehagelig for hesten at gå med.


Jeg håber dette korte indlæg kunne bruges.

Jeg vil bliver super glad hvis I vil sende mig billeder af jeres projekter! Dette kan gøres på min Instagram: Metzci, eller oploade dem på væggen på min Facebookside: Det Kreative Hestemenneske! :D I kan også oploade jeres billede på instagram og bruge #kreativhyp

Hvis I har ønsker til guides så skriv endelig til mig! :D

Rigtig god fornøjelse! 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Dækken-reparation
Kommentér på:
Dækken-reparation
Annonce