Den nemme agilitybane

Den nemme agilitybane

8654visninger 14 svar | 5. nov 2016
Hej igen alle sammen! Som ejer af 2 ponyer hvoraf den ene er erklæret skovturspony og den anden er for lille til at jeg kan ride, er jeg med tiden blevet mere og mere opmærksom på agility og jeg er blevet helt utroligt glad for det. Der er den "detalje" med agility at det kræver forskellige redskaber. Som nærrigpind har jeg derfor kigget godt omkring på nettet efter hvad andre har på deres agilitybaner. Derudover var min bedste veninde, min tidligere part og jeg afsted med mine 2 ponyer og min venindes pony til DHE HeyDay agility og trail 2016 hvilket var rigtig inspirerende og lærerigt. Således har jeg også fundet inspiration fra denne dag og flere andre elementer. Det er ideelt at kigge med her uanset om man har ridehus eller ridebane, vil træne jordtræning, agility, noget trek lignende, trail, bygge en sjov forhindringsbane, bygge en hyggelige bane til rideholdet, eller generelt miljøtræne sin hest.

Dette indlæg kommer til at handle om ideer til ens agilitybane m.m., og ideer til hvordan man billigt kan få fat i redskaberne til banen.

Billedet til overskriften på indlægget er af min veninde og hendes 1,5 års. Føllebølle synes ikke vores gardin var farligt men forsøgte på at smutte fra sin menneskemor og fange mig med kameraet.


Her kommer en lang liste over ideer til hvordan man får samlet sin egen agility- og trail-bane.

En udfordring som er nem at få fat i er en paraply. Min er ret kedelig og en i regnbuefarvet eller en anden klar farve vil sikkert være en større udfordring. Der er tre åbenlyse trænings muligheder med paraplyen: lade hesten snuse til den, have paraplyen i hånden og åbne/lukke den, og man kan prøve at træne hesten i at ride med den, også når den skal åbnes og lukkes. 


Det er også super nemt at få fat i en motionsbold, de kan fås mange steder, heriblandt Harald Nyborg og Tiger. Sådan en bold koster typisk omkring 50 kr. Husk at tjekke størrelsen på pakken, hvilken størrelse du synes passer er op til dig. Man kan spille hestefodbold med bolden men der er ikke lige den mulighed vi kigger på nu. Bolden har flere muligheder: Man kan vende ens hest til at køre den rundt over kroppen, spille med bolden rundt om hesten uden den reagerer, og endda lærer hesten at være rolig når man (blidt og forsigtigt) kaster bolden på den! Man kan også lære ens hest at skubbe til bolden som trick. Lærer man sin hest at skubbe til bolden kan man også prøve at hjælpe den til at få bolden gennem en labyrint lavet af bomme på jorden. Labyrinten kan også prøves hvor hesten skubber til bolden med sine ben.


En hulahopring har også flere muligheder! Man kan lære ens hypper at parkerer dens forben eller bagben inde i ringen og så lave en forparts- eller bagparts-vending. Derudover kan hulahopringen bruges til at træne at tage over hovedet eller at hesten strækker hovedet igennem. Min hulahopring er fra Harald Nyborg og har et eller andet inden i den som rasler, dette giver selvfølgelig lidt ekstra udfordring.

Skal du bare bruge den til at have liggende på jorden så kan et gammelt cykeldæk også bruges.


Man kan bruge kegler til mange ting. De kan sættes på række i slalom, ring i slalom eller parkere hesten i en lille firkant. Man kan finde så meget lækkert inspiration ved brug af en større firkant af kegler inde på DHE's jordarbejdsklasser - det er absolut inspirationsluksus at kigge der forbi.
4 kegler koster 32 kr i Harald Nyborg og jeg har også 4 stk fra Tiger som kostede mig 20 kr. Tiger havde dem endda både i orange, gul og lilla. Foderspande kan også sagtens bruges som kegler.

Denne øvelse er primært tiltænkt at man rider. Dette er to røde spande stablet i hver ende og en sort spand på toppen. I den ene spand i den ene ende er der en tennisbold. Det er meningen man samler denne op og rider ned og lægger den i spanden i den anden ende. Dette kan man træne til at gøre i alle gangarter og man kan sætte kegler til slalom, labyrint af bomme eller andet imellem, man bestemmer selv hvor stor sværhedsgraden skal være.

De sorte spande koster meget lidt og kan bruges til mange ting, de kan blandt andet købes i Harald Nyborg. De røde spande er gamle spande som er kommet med foder i, som jeg har malet og genbrugt.


Dette er to støtter, noget hegnstråd og et håndtag. På denne måde har jeg lavet en port.
Man kan træne med den fra jorden at hesten placerer sig rigtig når man åbner led, men det er nok mest spændende fra ryggen. 

Min veninde og jeg lavede vores eget gardin ved brug af to støtter, en gren, og en presenning. Grenen var en vi gik ud og fandt i passende længde og størrelse. Vi brugte gaffatape til at sætte presenningen fast til grenen og så klippede vi strimlerne i presenningen. Grenen bandt vi grundigt fast til støtterne og testede ved at skubbe og hive i den at den blev hvor den var, så den også blev der når der kom en hest igennem.

 

Har man 4 støtter, 2 bomme og enten en stor presenning som kan klippes i to, eller to presenninger, så kan man lave en smal passage. Dette kan også gøres uden presenningerne, men presenningerne øger udfordringen.

Man sætter således bomme og støtter som hvis man ville lave en bred okser, sætter bommene højt, hænger presenningerne over bommene, og man kan således gå igennem den smalle passage.

Jeg har desværre ikke noget billede lige nu.

 

Har du 4 støtter kan du således også lave en tunnel! Du sætter de 4 støtter op så de danner et rektangel og lægger en stor presenning over. Bind gerne presenningen fast til støtterne, eller på anden måde fastgør den så den bliver hvor den er.

Desværre har jeg ikke noget billede lige nu.


Man kan nemt lave en udfordrende ”pool”/vandgrav/kasse, alt efter hvad man vil kalde den. Vi har nederst langt en presenning og så 4 bomme, en langs hver kant, da vi var udenfor og ville være sikker på den ikke blæste væk. Da vi så lagde bolde og poolnoodles ind i kassen fungerede bommene således også til at holde disse inde. Man kan nøjes med en af delene eller gøre ligesom os, og blande dem.

Boldene er købt i Fætter BR til 150 kr pr pakke. Der er mange i en pakke og vi har kun brugt en pakke til vores kasse. Vi ville dog også gerne at de skulle være mulige at gå udenom. Vores kasse er dog også ret stor. Jeg synes en pakke var nok. Poolnoodles er primært købt i Tiger, men de kan også købes i Jem og Fix hvor de kaldes svømmeorme.


Vælger man at købe poolnoodles er der også mange muligheder med dem. Vil man til at bygge en ramme så kan man både lave en ramme på jorden så poolnoodles vender op i luften og hesten skal gå henover/igennem dem.

Man kan også bygge to rammer, en til hver side af hesten, og lade poolnoodles stikke ud fra siden, således at poolnoodles er vandrette på hver side af hesten og hesten skal gå igennem en form for ”port”.

Endnu en mulighed er at sætte dem på gardinet fra tidligere således at de hænger ned og hesten skal gå igennem.

Poolnoodles kan også bruges som bomme (i andre situationer end lige til spring).

Jeg har desværre ikke noget billede af disse muligheder, da det ikke er noget jeg har lavet på nuværende tidspunkt.


Har man bomme tilgængelig kan man lave en labyrint. I stedet for bomme er der nogen som køber hegnspæle og saver den spidse ende af. 
Labyrinten på billedet havde til formål at være med til at lære min tidligere part at ride. Den var lidt svær og der var indimellem lidt fejl, men hende og ponyen var smadderseje. 
Des smallere man laver "gange" og vendepunkter i labyrinten des sværere bliver den. Man skal dog også være realistisk i forhold til ens hests størrelse. En 3'er pony som på billedet vil have lettere ved at komme igennem en mindre og smallere labyrint. Labyrinten skal således tilpasses hest og rytter. Des sværere man laver den des mere vil det også være nødvendigt at lave parader, halve parader og virkelig gennemtænke sine bevægelser. En labyrint kræver at man som fører kan skabe ro og danne sig et overblik, i stedet for bare at tonse igennem forhindringen.
Man kan både lave dette fra ryggen og jorden.
Fra jorden kan man enten følges med hesten, men det ideelle er at kunne lære hesten at føreren står udenfor/ved siden af labyrinten og guider hesten igennem. 
Man kan også bakke igennem en labyrint, dog skal man så tænke over ikke at gøre den helt så kompliceret som hvis man red/gik normalt igennem.

Vil man gerne tilføje en ekstra sværhedsgrad så kan man lægge en presenning, et tæppe, en skummadras eller andet under bommene. Hertil kan man også overveje at man endda kunne bruge mere end én ting i forskellige dele af labyrinten.

Apropos underlag kan man som før nævnt bruge presenning, men man kan også bruge en dug, et tæppe eller en vandgrav. Noget andet super smart er en gammel skumgummimadras. Angående skumgummimadras er det også værd at kigge på noget propriotræning, men det er ikke det, det skal handle om nu.
Man kan også lave sin egen vandgrav ud af bomme, en pressenning (man ruller bommene ind i kanten af presenningen) og så eventuelt fylde noget vand i.

Endnu en ting man kan tilføje til sin agilitybane er noget så simpelt som paller. Ud af paller kan man lave et podium eller man kan stille en enkelt og se om hesten først kan få forbenene op og dernæst alle fire ben på en gang. 
Lægger man et underlag under og sætter paller i forlængelse af hinanden kan man således imitere en bro.
Man kan med et par paller også lave en lille trappe. Man skal dog passe på ikke at lave disse for høje da det så kan bliver farligt. Jeg vil sætte max ved omkring 2 paller stablet. 

Her til sidst synes jeg at jeg vil nævne balloner som en mulighed! Man kan sætte dem på en pind og lade hesten snuse til dem. Man kan eventuelt lave en passage med balloner på hver side.
På billedet har min pony balloner om halsen i anledningen af hans 17 års fødselsdag i 2014. 


Man behøver ikke ret mange af de forskellige redskaber/materialer for nemt at kunne lave flere forskellige forhindringer fra gang til gang. Før man ved af det har man en lækker forhindringsbane til agility eller trail. Jeg beklager det ikke blev mere detaljeret eller gør-det-selv-agtigt denne gang, men jeg har eksamen lige for døren. Jeg har desværre ikke selv fået udført alle de ideer jeg har, og derfor er der desværre også nogle af de nævnte ideer der ikke er billeder til. Jeg vil gerne takke de seje ponypiger på billederne som har prøvet flere af mine skøre udfordringer. Jeg vil blive super glad hvis I vil sende mig billeder af jeres projekter! Dette kan gøres på min Instagram: Metzci, eller oploade dem på væggen på min Facebookside: Det Kreative Hestemenneske! :D

Hvis I har ønsker til guides så skriv endelig til mig!

Rigtig god fornøjelse! 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Den nemme agilitybane
Kommentér på:
Den nemme agilitybane
Annonce