Dressur; Rid hjørnerne

Dressur; Rid hjørnerne

2979visninger 4 svar | 20. dec 2016
Så kommer vi til et nyt blogindlæg fra mig. Denne gang har jeg valgt det skal handle om dressur og hvordan vi ryttere skal huske at ride hjørnerne.

Vi ryttere har ofte tendens til bare at følge ridehusets 4 vægge og glemmer derfor at styre hesten i hjørnerne. Dvs hesten får blot lov til at gå igennem hjørnet uden at rytteren egentlig tænker så meget over det. Men hvis vi nu skulle lave en fri trav eller starte en travers så ville vi da tænke over det ikke? Så hvorfor er det vi glemmer hjørnerne som er lige så vigtige som alle de andre øvelser vi laver i dressur.

Hvad menes der med at "ride hjørnerne"? Hvad kan man opnå ved at ride hjørnerne? Hvad sker der hvis vi glemmer at ride hjørnerne?



Hvad menes der egentlig med at "ride hjørner"?
At ride hjørnerne er en betegnelse i dressur for at man skal huske at få redet hesten korrekt ud i hjørnet. Hesten skal rundes let igennem hjørnet så den følger det runde og korrekte spor i ridehuset. Vi ryttere har tendens til at dreje med igennem hjørnet fordi hesten jo bare at vant til at gå igennem hjørnet uden nogle korrektioner eller andet. Du kan lave en hjemmetest. Rid din hest for løse tøjler og skridt på langsiden. Når du når hjørnet af ridehuset - drejer din hest så automatisk og følger hovslaget? = forkert. Hesten bør netop IKKE dreje af sig selv og følge hovslaget. En lydige hest, som er vant til at blive redet korrekt i hjørnerne vil IKKE dreje af sig selv, men stoppe op og støde ind i barrieren. Det må vi have ændret - ikke.

At ride hjørnerne er ikke blot at huske at runde hesten korrekt og bevare smidigheden i gennem alle hjørner, nix. Det er også at forbedrede hesten til at nu sker der noget nyt (når vi kommer ud af hjørnet, dvs halve parader), men også til at få spændt fjederen og derved kan vi ride med mere bæring og power ud af hjørnerne. Dette gør så at øvelsen der kommer efter hjørnet fx ender med at blive mere bærende, forbedret, smidig og mere opmærksomt udført. Altså i hjørnerne bringer vi også hesten i balance. Nu har jeg snakket meget om det med at hesten skal være i balance og det gælder jo netop hele tiden. Er det en rytter opgave at holde og bringe hesten i balance = ja det er det. Det er derfor altid din opgave omend du laver volter, piaffe, skridtøvelser eller andet.



Hvad kan man opnå ved at ride hjørnerne?
Du kan som skrevet opnå mere bæring og smidighed ved at ride dine hjørner mere effektivt. Lad os antage at du rider en 20 meter volte. For at opnå mere smidighed og balance kan du - i hvert hjørne (2 stk hvis vi laver den i den ene ende af ridehuset) få rundet hesten korrekt i gennem begge hjørner + når du starter og når du slutter volten. Rund hesten på indvendige tøjle, indvendige ben lidt på og få drevet energien frem til udvendige tøjle. Derudover hold rundingen i indvendige side til hesten lige giver lidt mere efter og slapper af og så slipper vi let presset igen. Dette opnår man en smidig hest af som kan rundes korrekt.

Vi kan også opnå mere bæring. Rid ud i hjørnet og hold den korrekte runding så vi får indvendige bagben til at træde mere indunder hesten igennem hjørnet via en halv parade. Altså - hold rundingen og lav nu en halv parade, sæt hesten lidt bagtil. Ved endnu større effekt kan man lige tappe let med pisken på indvendige bagben. Brems lidt op i udvendige tøjle og brug også dit sæde. Når du har lavet den gode halve parade i hjørnet og derved fået markeret over for din hest den skal give dig mere bæring og sætte sig noget mere - skal du nu ud og hjørnet ride mere frem. Husk nu halve parader - fremaddriften bagefter (læs evt. tidligere blogindlæg om halve parader). Når du nu rider mere energisk frem og ud af hjørnet efter den gode halve parade i hjørnet vil hesten balancere bedre og bevare bæringen bedre, især hvis der kommer en øvelse lige bagefter. Prøv at gøre dette i alle hjørnerne og husk at holde rundingen. Er det en yngre hest kan man nøjes med kun at træne smidigheden i gennem hjørnerne og stille begynde at lægge små halve parader i hjørnerne også for at få hesten mere lyttende og begynde at tage vægt bagtil.

Vi kan også bruge hjørnerne til at indlære piaffe og passage. Ja i hørte rigtigt. Dette kræver dog at man har lært hesten at løfte fusserne fra jorden via pisken. Hvis man nu - lige inden man rider ind i hjørnet - stiller hesten lidt til udvendige tøjle og bruger let ben og pisketap på indvendige side af hesten vil hesten nu flytte sig lidt på to spor UD i hjørnet. Her kan man udnytte at hesten flytter sig på "mindre trin" og derved få nogle piaffe trin ud af hesten. Det samme hvis man kommer i trav og gør præcist det samme som beskrevet - god halv parade imens (kræver hesten er på et højere niveau og har styrke) og derved kan man opnå at få et par passage trin igennem hjørnet.



Hvad sker der hvis vi glemmer at ride hjørnerne?
Det er der mange ryttere der glemmer og det er ikke noget voldsomt farligt der sker. Som overstående eksempel; din hest vil bare fortsætte rundt langs hovslaget og gå som den gjorde før. Men hvis vi nu kan spænde buen ekstra meget - hvorfor så ikke udnytte det. Hvis vi nu skal fri trav skråt igennem. Rid dit hjørne korrekt og du vil opnå endnu mere bæring og endnu mere power når du rider ud af hjørnet. Halv parade igennem hjørnet, lidt runding (så hesten bevare smidigheden) og når du kommer ud af hjørnet kan du nu sætte hesten af i den frie trav. Kapow. Ikke give mere power end hesten kan bære (husk nu; hesten skal ikke skubbe mere end en kan bære, se tidligere blogindlæg om tempo i dressur evt).

Vi kan også bruge det hvis vi skal lave en sidetravers ud af hjørnet. Halv parade i hjørnet, hold bæringen, evt lidt pisketap. Hold allerede rundingen og du er klar til at skyde den afsted i en sidetravers lige når du kommer ud af hjørnet. Hesten bevare både takt, bæring, smidighed og energi.

Altså - der er ingen begrænsninger. Du kan bruge hjørnerne til lige præcist det du vil og til den øvelse du lyster.

Overordnet set; Hjørnerne bruger vi til at bevare smidigheden i hesten, mærke at hesten hele tiden er eftergiven og under hjælperne. Mærker at den lytter korrekt på de halve parader, at den er korrekt fremme til udvendige tøjle. At hesten kan spænde fjederen, sætte sig mere bagtil (tage mere vægt) og derved forberede hesten bedre til øvelsen kommer efter hjørnet.

Tak fordi i læste med.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Dressur; Rid hjørnerne
Kommentér på:
Dressur; Rid hjørnerne
Annonce