En Rolig Hest - Hvordan?

En Rolig Hest - Hvordan?

1. nov 2016
Vi vil alle gerne have en hest der er rolig, og som vi føler at vi kan stole 110% på.
Men hvordan får vi en varm hest til at slappe af, og stole på os?

Ofte ser man heste der er meget nervøse og tændte på tur, nogle er bange for blomsterne på stævnebanen, andre ser spøgelser i ridehuset osv…
Hvordan afhjælper vi disse problemer, og hvor skal man starte?

Mange heste har tendens til at blive nervøse i uvante situationer, fordi det ikke er naturligt for dem.
Nogle løber hvis de bliver forskrækkede, andre hidser sig voldsomt op og det kan være rigtig ubehageligt at være rytter på sådan en hest.
Hestene vil ikke være onde og prøver ikke at gøre sin rytter bange. Tværtimod!
Hesten søger tryghed, og den søger den ved det velkendte, nemlig hos sin rytter. Hesten kender dig, og du er det eneste der kan hjælpe den når der er noget uvant og farligt på færde.
Det er derfor din opgave at give tryghed. Det første skridt til det er selv at komme over sin frygt. Hvis du får ondt i maven over at skridte på vejen med din hest, så kan du være sten sikker på at når der kommer en bil, bliver hesten bange. Din frygt slår direkte ned i hesten, og derfor reagere den.

En god metafor som jeg ofte bruger i min undervisning:
Eksempel 1)
Du skal springe faldskærm for første gang, og instruktøren er helt rolig, og fortæller dig at han har gjort dette tusindvis af gange før, og det hele skal nok gå. Han skal nok sørge for at guide dig gennem det hele, og hvis du føler dig usikker så kan du bare læne dig op af ham.
Eksempel 2)
Du skal springe faldskærm for første gang, du står i flyet og i er ved at være klar til at skulle springe. Da døren åbner går instruktøren helt i sort, han giver tydeligt udtryk for at han er bange. Han bliver lidt skidt til mode, og da du spørger ind til hvad du skal gøre i denne uvante situation siger han at det ved han ikke, han er heller ikke selv tryg ved det, og føler sig meget nervøs.

Hvilken af disse to instruktører vil du helst have?

Den følelse du får da instruktøren bliver nervøs og ikke tør, er den samme følelse din hest får når du bliver nervøs og utryg. Hesten er et flugtdyr, og er der noget farligt så flygter den.
Hvis vi vil undgå at hesten flygter, så må vi gøre hesten tryg i den utrygge situation. Det er derfor yderst vigtigt at du er instruktøren fra eksempel 1, at du giver udtryk for at du bare har styr på det her. Du ved at bilen ikke er farlig, den kører bare forbi, den bidder ikke, og er ikke til fare for hesten.
Den rolighed og afbalancerede måde din krop er på når du er tryg og rolig, vil gå direkte ned i din hest.
HUSK! Det tager tid for din hest at finde ud af, at du er okay med dette. Det sker ikke første gang du prøver det, og selvom du føler dig rolig, kan du stadig godt være nervøs.

Hvordan opnår man så denne tryghed, når man selv er nervøs?
Jeg bruger selv denne metode meget, og finder den yderst effektiv.
Når du er ude et sted hvor din hest kan bliver lidt nervøs eller bange, så tal!
(Jeg går ud fra at alle ryttere snakker til deres hest, uanset om det er på staldgangen eller under træning.)
Hesten kender din stemme godt, og bliver glad når du kommer. Du nusser om den, og giver den kærlighed. Din stemme er lige med dig, og du er tryghed. Så når du er ude og ride ved vejen, og du kan hører en bil nærme sig, så tag en dyb indånding og tal din hest gennem hele forløbet. En rolig og dyb stemme. Det er lige meget hvad du siger, bare du slapper af. Kan du mærke at du får ondt i maven som bilen nærmer sig, så træk vejret dybt, og forsæt din snak til din hest. Klap hesten undervejs, så den kan mærke at du er der for den.
Dette er selvfølgelig gældende uanset, om det er nervøsitet over lyde i skoven, spøgelser i ridehuset, biler på vejen, flag på stævnepladsen eller blomster på opvarmningsbanen.
Lad hesten se tingene an, og vær der for den, vis den vejen med tryghed, og i kan opnå de vildeste ting sammen.


Sir Baron Baxter Bazz med Berit på Harley

Prince Chato & Lord Korpus går parade i Næstved centrum


Lord Korpus i teltbaren hos Pihl & Co. i Dyrehaven


Skriv endelig hvis der er spørgsmål
- Sielja

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce