Faste signaler

Faste signaler

1065visninger 6 svar | 3. sep 2016

Du har helt sikkert hørt det før, måske også uden at tage det i brug, måske tog du din ny indsamlede viden til dig. Første gang jeg læste om faste signaler, stillede jeg mig selv spørgsmålet ”Bruger jeg egentlig faste signaler i min træning? ”.

Det var noget jeg tænkte over et par dage, og i min dressur, lagde jeg mærke til at jeg brugte de samme signaler til de forskellige ting, det gav jeg selvfølgelig mig selv ros for, hvilket du også bør gøre hvis du bruger faste signaler, jeg opdagede dog bare at under longering, havde jeg ti forskellige lyde og bevægelser til samme ting… Noget jeg slet, slet ikke havde tænkt over eller lagt mærke til. Sådan var det også med min jordtræning, mine signaler var vidt forskellige, og jeg tænkte ”Jeg er virkelig en idiot overfor min hest når jeg står her på jorden og ”prøver” at træne den…”

Heldigvis kan jeg forsikre dig om at det aldrig er for sent at starte på at koble faste signaler ind i sin træning, det kan være svært i starten og vænne sig til at bruge samme signal lige pludselig når man bare har brugt det der lige faldt en først ind.

Det var i det første år jeg havde min gamle hest Markus (Himmelhest) at jeg opdagede min fejl, jeg startede med at rette op på det med det samme, og det krævede mindst ligeså meget af mig som af ham, jeg startede stille og roligt ud med signaler til skridt, trav, galop og et signal til at sætte tempoet ned. Mine signaler blev: Skridt, trav, galop og et langt rooooo når han skulle sætte tempoet ned. Det var det jeg havde det bedst med at bruge, senere fik vi komplet ”Woooow” på når han skulle stoppe helt og komme ind til mig. Jeg har valgt helt andre signaler til min nye hest Maggie, jeg tror ikke helt jeg havde lyst til at bruge ”hans” ord, og det faldt mig helt naturligt fra dag 1 at bruge de ord til hende som jeg lidt fraværende valgte. Jeg har valgt at klikke med tungen som frem og pruuuh som tilbage, når hun skal i galop, bruger jeg et andet klik med tungen tre skridt før, så hun er klar, og så siger jeg kom galop.

I starten da hun skulle i gang med galoppen, brugte jeg også pruuuh når hun skulle ned i trav igen, for ikke at forstyrre hende for meget med biddet. Klikkene til frem, bruger jeg også når hun skal søge ned, jeg driver hende fremad når hun ikke søger ned, og hun ved det også godt at hvis jeg bare klikker en to-tre gange er det fordi hun skal lave noget.

Mærkeligt nok har jeg gjort den opdagelse at ens træning bliver mere effektiv, og at man opnår bedre forståelse og man bedre kan lære nye ting sammen, det giver selvfølgelig meget mening at det hænger sådan sammen, men hvis man, som jeg, ikke selv havde tænkt over det, så giver det pote at starte. :D

 

Jeg kan følges på Facebook ”Louise og Maggie Tisted”. Har man læst mine tidligere blog indlæg omkring longering, så ligger der nogle videoer på min side, både af Maggie og af Markus, som evt. kan bruges til at se hvad jeg mener hvis man er i tvivl.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Faste signaler
 •   4. sep 2016 måske det bare er mig, men er det ikke logisk at man skal bruge de samme stemme signaler fra jorden som man bruger på ryggen?

 •   4. sep 2016 Jeg er jo dressurrytter, så for mig er det at bruge faste signaler nødvendigt i træningen - læres aner hesten jo ikke om jeg giver signal til galopanspring eller fx skridtpiurette som ligge forholdsvis tæt på hinanden signalmæssigt.

  Jeg har altid brugt stemmen meget i træning - jeg er i det hele taget en "talende person", så det falder mig naturligt at bruge stemmen i min træning. Men det går jo kun så længe hestene er unge - som stævneheste går det ikke at "snakke dem igennem" smiley

  Generelt kan man vel sige, at dem som er gode til HMS og til dressur, det er folk som er gode til at give faste signaler, og som har en rød tråd i deres signalgivning.
  Som ved at når unghesten lærer et signal til fx galopanspring skal det på et tidspunkt langt ude i fremtiden bruges i en serie af changementer, og derfor skal det fra start af være lagt udfra den viden om fremtidig brug.
  Som i håndteringen af unghesten ved at det er godt at lærer dem fx reagerer på en anholdning med hoften betyder stop, fordi det på sigt også skal bruges i ridningen til den halve parade.

  Jeg var faktisk ret gammel før en berider fik mig til at forstå forskellen på at ride rundt, og på at træne dressur - og det var fordi jeg red "ubevidst" rundt uden en plan for hvad jeg reelt ville. Da jeg først lærte at have en plan, en rød tråd i min træning, så fik jeg meget mere velopdragne heste fra jorden af, samt veluddannede dressurheste.

  mvh Charlotte


 •   4. sep 2016 Ditte: Det var ikke noget jeg tidligere har haft brugt, og derfor har jeg aldrig tænkt over det smiley

 •   4. sep 2016 Charlotte: Det er helt rigtigt, selv har jeg selvfølgelig også brugt de samme signalr fra ryggen i dressur, men opdagede bare at jeg faktisk var rigtig god til at bytte rundt på mine signaler fra jorden eller lave dem meget upræcist. Nu er jeg også opmærksom på det i min ridning, og det er virkelig en simpel ting, som man måske som jeg bare er uopmærksom på smiley

 •   4. sep 2016 arh ja okay på den måde.
  det kommer jo nok også an på hvordan man er "opdraget" i den her heste verden.
  jeg har brugt de sidste 15 måneder på jordarbejde på min nu 3 års. så for mig er jo logisk at signalerne følger med smiley


 •   4. sep 2016 Det er det også, det er dog efterhånden år tilbage at jeg opdagede det, og det har også givet pote nu hvor jeg fik "Unghest" i vinters smiley

Kommentér på:
Faste signaler
Annonce