Frihedsdressur -sådan kommer du i gang

Frihedsdressur -sådan kommer du i gang

3421visninger 12 svar | 8. jul 2016
Hej mit navn er Charmaine Berdino. Jeg er hestetræner og laver shows og opvisninger med mine heste i ind og udland.  Jeg er opvokset i Cirkus og har optrådt med heste fra jeg var 6 år gammel. Jeg træner bla. tricktræning, frihedsdressur og jordtræning med mine heste. Jeg rider også Alta Escuela -den høje skole.
 
I mit første blogindlæg vil jeg meget gerne fortælle lidt om hvordan jeg starter hesten op træningsmæssigt når den skal til at lære frihedsdressur. 
Det der er vigtig for mig når man skal til at træne, det er at hestens grundtræning er iorden.
Med grundtræning mener jeg at hesten er almindelig velopdragen, opmærksom på ens kropsprog og signaler og at den er vandt til arbejde fra jorden.
Det kræver nemlig en lydhør og velopdragen hest når man skal lave frihedsdressur netop fordi at hesten er løs/fri. Det er en fordel hvis hesten er vandt til at blive longeret da den så er vandt til at løbe i en cirkel rundt om dig og det  skulle hesten gerne kunne senere hen uden longentorvet. 
 
Den første ting jeg lærer hesten er at den skal følge efter mig når jeg går. I starten har jeg træktorv eller longe på for at være sikker på at hesten bliver tæt på mig. Men til sidst følger hesten mig rundt helt frit uden snor. Derfra arbejde jeg videre med at hesten skal løbe rundt om mig og den skal komme hen til mig når den står langt væk fra mig. Jeg lærer også hesten at bakke væk fra mig og komme hen igen ved at give små tegn med hånden. Når jeg beder hesten bakke løfter jeg hånden og vifter hen mod hesten samtidig med at jeg siger bak. Når hesten skal komme hen til mig bukker jeg mig let fremad og tager et skridt tilbage mens jeg siger kom.  Jeg bruger verbale kommandoer meget i min træning da det gør det nemmere for hesten at adskille de forskellige signaler som den får. Derudover bruger jeg også godbider i min træning. Det gør jeg både når jeg træner frihedsdressur og tricktræning.
En god ide når man begynder at arbejde hesten løst første gang, er at man arbejder på et lille område. 
Feks. kan man afgrænse ridehallen eller ridebanen hvis man ikke har en Roundpen. Det gode ved at arbejde på et mindre areal er at man er tæt på hesten og på den måde lettere kan fange dens opmærksomhed. Hvis man er meget usikker på hvordan man kommer i gang med løsarbejde er det en god ide at bede om hjælp hos nogle som har trænet løsarbejde før eller få noget undervisning. Så er man sikker på at komme godt fra start. 
 
Det vigtigste i frihedsdressur og generel omgang med hesten er for mig, at man har det sjovt og leger lidt med de forskellige øvelser. Netop løsarbejde giver plads til at man kan eksperimentere og lege sig frem til øvelserne på en sjov og spændende måde. Jeg træner ofte løsarbejde med mine heste efter ridningen. Jeg tager udstyret af og lader hesten rulle. Derefter løber jeg lidt væk fra hesten stopper op og kalder på den. Hesten kommer så travende eller galloperende hen så vi løber lidt rundt sammen og stopper op igen bakker osv. . Især mine hingste syntes det er rigtig hyggeligt at man "leger" lidt på den måde. Man skal dog huske på at det er vigtigt uanset om man har en hoppe, hingst eller vallak, at hesten kender og respekterer dit personlige rum. Ellers kan især de unge heste blive lidt for påtrængende og det kan skabe problemer i den videre træning. Så husk at være tydelig i dit kropssprog, husk at rose hesten når den gør det godt og hav det sjovt så får man det bedste resultat.

Lidt extra info. om frihedsdressur:
Ordet frihedsdressur er blevet meget populært blandt hestefolk at bruge om det at arbejde med hesten løst. Det kan både være med 1 eller flere heste. Vi har i mange år også brugt ordet frihedsdressur men for os dækker det arbejdet med 6-12 heste løse samtidig. Når vi har 1 enkelt hest som laver løsarbejde kalder vi det en dacapo hest. Det betyder at det er 1 hest som laver frihedsdressur eller tricktræning til sidst i showindslaget. Ordet Da capo er faktisk et musikalsk udtryk som groft overstat betyder extranummer.


Mange hilsner fra Charmaine  -CB Hestetræning

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Frihedsdressur -sådan kommer du i gang
  •   8. jul 2016 Glæder mig til også at læse om dine næste blogindlæg! smiley
    Copy og jeg er nået meget længere siden I var her sidst. Han er nu ved at lære at ligge på ryggen, og han er blevet lidt mere velopdragen smiley Det du skriver med at løsarbejde kan føre til nye, sjove øvelser vil jeg gerne skrive under på! Copy er begyndt selv at eksperimentere med øvelser over jorden! Blev godt nok overrasket da han pludselig sprang op i luften, selvom jeg egentlig bare bad om et stejl smiley
    Han er blevet en helt anden hest siden I var her! smiley


  •   8. jul 2016 Mange tak Frida smiley
    Hvor er det dejligt at høre med Cody det er skønt når de er så ivrige i træningen. Og hvor er det sejt med øvelser over jorden godt gået. smiley
    Jeg glæder mig rigtig meget til at komme forbi igen og se jer, jeg har bare rigtig travlt her for tiden med optræden og nye shows, men jeg regner med at komme en tur til Jylland i August så skal jeg nok sige til når jeg har Datoen fastsat smiley
    Mange hilsner herfra.


  •   8. jul 2016 Super godt indlæg! Det er virkelig noget jeg kan bruge smiley

  •   8. jul 2016 Mange tak! Vi glæder os til du kommer igen smiley
    Held og lykke med alle jeres optrædener smiley


  •   9. jul 2016 Kan du lave et blogindlæg omkring indkald? smiley
    Glæder mig til at følge med!


  •   10. jul 2016 Godt bloginlæg:) Er selv i gang med at træne friheds dressur og kan longere uden longetov:)

  •   10. jul 2016 Mange tak allesammen for de søde kommentarer smiley Baysen mht. indkald mener du da når man longerer eller bare at hesten kommer hen til en generelt? smiley

  •   10. jul 2016 Generelt smiley

  •   14. jul 2016 Jeg er også klar hvis du laver kursus i Jylland en gang.


  •   17. jul 2016 Et virkelig godt indlæg smiley Ville spørge om det er muligt at udøve frihedsdressur på folden, ved godt at hesten er meget ufokuseret og nok også bare vil slappe af på folden smiley Men har ikke mulighed for at gøre det andre steder, da jeg har part på en pony (en slags rideskolehest) og hendes ejer+ejer af gården ikke vil have løse heste i ridehuset og på ridebanen smiley Har snakket med hende om noget i træktov, men hun siger at hesten hader det smiley Men jeg brander virkelig for det, og vil ikke opsige min part da vi har et vildt godt forhold til hinanden smiley Undskyld lang besked håber du forstod spørgsmålet smiley

  •   18. jul 2016 Mange tak smiley
    Som du selv skriver er det ikke optimalt at træne ude på folden da det er hestens fristed og det er der at hesten bare kan slappe af og hygge sig. :)Derudover er det måske en dårlig ide at træne det hvis ejerne ikke vil have det, Måske du kan låne en anden hest som er ok med træktorv/longe og så træne lidt med den i stedet? Ellers er der jo heldigvis en masse andre ting end frihedsdressur som du kan træne der er lige så sjove smiley Håber du kan bruge svaret. smiley Mange hilsner fra Charmaine


  • Sara M
    Sara M Tilmeldt:
    jan 2015

    Følger: 2 Emner: 1 Svar: 21
      16. apr 2017 Hej, dette her indlæg hjælper virkelig meget og lyder super fedt smiley
    Jeg har trænet heste fra jorden før, men mere som hygge. Og da jeg nu ridder på rideskole igen, har jeg jo ikke min egen hest, men rideskole hest. Så jeg ville høre ad om det vil være besværligt for hesten hvis man lavede noget frihedsdressur i slutningen af ride timen. Hun er vant til at man tager sadel af hende sidst i timen (det er noget jeg gør) og skridter rundt uden sadel. Det er bare mere for at skabe et bånd at jeg gerne vil prøve det på den søde hoppe jeg rider, at prøve frihedsdressur.
    Hvad er din mening om det? smiley


Kommentér på:
Frihedsdressur -sådan kommer du i gang
Annonce