Genkend en træningsskade

Genkend en træningsskade

2481visninger 3 svar | 1. feb 2017

I weekenden var jeg til hestekongress afholdt af SEGES, hvor vi deltog i et oplæg af dyrlæge Henrik Sten Andersen fra Hørsholm hestepraksis, omkring hvilke synlige tegn der melder sig, når hesten har fået en træningsskade. Det var både spændende og informativt, så jeg vil gerne dele mine noter med jer.

Det skal dog nævnes, at hvis man spotter ét eller flere af disse tegn, betyder det ikke absolut at hesten har en træningsskade. Der kan være andre årsager til at hesten ændre opførsel eller udseende. Den vigtige pointe fra Henrik er at vi skal være opmærksomme på vores heste, hvordan de ser ud og er normalt, så vi er hurtige til at opfatte forandringer, og kan bremse problemer i udvikling tidligt. Oplever vi så forandring har vi muligheden for at konsultere vores fagpersoner. En simpel samtale er altid gratis. Jeg har taget 7 tegn på en træningsskade med, som Henrik snakkede om.

 

Ændret opførsel i boks/på fold

Ændring i din hest adfærd både i boksen og på folden, kan være et tegn på stress såvel som fysisk utilpashed, f.eks. en sceneskade eller mavesår. Henrik nævnte at det også kan udtrykke sig i den måde hesten spiser sit foder på, hvis du ser en markant forandring.

At have en god ide om hvordan din hest opføre sig til daglig, kan være til stor hjælp, når du skal identificerer problemer under opsejling, også under ridning. Uanset om det er hovbylder, kolik eller andet der er på vej.

 

Halthed

Det giver nok sig selv, at halthed kan være tegn på en træningsskade. Den store udfordring vi står med, som hesteejer, er at spotte de helt små uregelmæssigheder i hestens gang. Som Henrik sagde: du er aldrig i tvivl når hesten virkelig er halt.

Er du i tvivl så få ekstra øjne på sagen, tag en snak med dyrlægen over telefonen. Jeg plejer at give min hest en dag eller to til at hvile før jeg tilkalder kavaleriet, men jeg finder det utrolig hjælpsomt at filme min hest på longe henover perioden, så jeg let kan sammenligne. Det ikke altid vores hukommelse er præcis nok.

 

Tiltagende stivhed når kold

Der er et par specifikke problemer der får hesten til at virke stiv inden den bliver varmet op. For eksempel overanstrengte muskler og nyreslag, slidgigt eller problemer i ryghvirvlerne. Hvis din hest lider af spat, er stivhed også noget du kan forvente.

Er hesten stiv kan du selv teste musklerne ganske simpelt (at teste ledende er en anden sag). Løb dine fingre hen over musklerne i det område du mistænker og mærk på musklerne - hvis hesten synes det er ubehageligt kan det også være et tegn på spændte muskler hvor affaldsstoffer har ophobet sig.

Hvis musklerne føles hårde, er der nedsat fleksibilitet og bevægelighed i musklerne. Du kan genkende en løs muskel fra en anspændt muskel ved at mærke efter på din egen hånd. Se området på billederne, hvis du trykker der mens tommelfinger og pegefinger røre hinanden, så føles det som en løs muskel. Hvis du derimod trykker tommelfinger mod lillefinger og mærke igen, kan du mærke følelsen af en spændt muskel.

        

 

Uro for accept af bid/trense

Låsninger i kæbeled og tungeproblemer forekommer hyppigt nævnte Henrik, og viser sig som uro omkring hovedet og munden. Der er selvfølgelig også tandproblemer eller utilpasset bid, som er hver at undersøge, hvis man oplever en forandring her, i hestens normale opførsel.

Du kan teste ved at tage en ridetur på din hest bidløst. Vi skal være opmærksom på at problem i kæden, let kan forplante sig ned langs rygsøjlen og skabe nye problemer. En let test, er at trykke let bag hestens øre, på overgangen mellem kranie og halshvirvel. Er der problemer i kæbeled har det sandsynligvis også forplantet sig i nakken. Bliver hesten irriteret, betyder det at den er øm.

 

Uro ved opsadling/gjordstramning

Rigtig mange heste døjer med rygsmerter. Vend dig til at føre fingrene ned langs hestens ryg, fra lansemærke til lænd. Tryk let når du gør det, hvordan reagerer din hest? For at undgå rygsmerter er det vigtigt at træne hestens overlinje, og eventuelt lavet refleksøvelser hvor du løfter ryggen, regelmæssigt.

Den største synder er desværre sadler der af en eller anden årsag, nager hesten. Selv en tilpasset sadel kan volde nogle hesteejere problemer. Regelmæssig massage af rygmuskulaturen, og relevant træning er den bedste vej tilbage til arbejdet, hvis hesten har udviklet væsentlige spændinger i ryggen.

Oplever du udfordringer i gjordlejet nævner Henrik tre normal årsager: mavesækken, tyktarmen eller brystbenet.

 

Kan ikke gå kendte øvelser

Oplever du en søndag at din hest ikke kan ride en øvelse den ellers fint klarede i mandags, så er det værd at overveje om der kan være forekommet en skade eller overbelastning. Mærk din hest igennem, tjek for eventuelle hævelser eller ømheder. Heste er som os, de har nogle gange en dårlig dag: det kan være en muskel der blev lidt overbelastet i går, som er øm i dag og begrænser bevægeligheden, men det kunne også være en skade under opsejling.

 

Vælger galop frem for trav

Hesten har større kontrol over sin ryg, og hvor langt den strækker sig i galoppen, sammenlignet med trav. Derfor vil hesten foretrække galop, hvis den har en spændt muskel eller rygskade under opsejling.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Genkend en træningsskade
  •   5. feb 2017 Min hest har ingen af dine problemstillinger, men jeg oplever derimod en hest der gaber og rækker tunge rigtig meget(og han knirker?). Hvad betyder dette helt nøjagtig?
    Tænder er ordnet for 1 måned siden, han har et fint bid, der passer ham og han reagere ikke med ubehag for bidet overhovedet.
    Han spiser med velbahag og der er ingen tegn på han skulle have det dårligt. Men undre mig nu over hans gaben, rækken tunge og knirken? smiley


  •   5. feb 2017 Det at hesten gaber er et tegn på afspænding, så det skal du kun være glad for. Når du siger knirker mener du så lyden af led? Jeg kan ikke fortælle dig hvad knirken indikere, det evt. et godt spørgsmål til dyrlægen smiley

    At hesten rækker tunge har ofte en relation til bidet, enten hvordan det ligger eller hvordan det bliver brugt. Det kan også sagtens være en vane, som har sat sig selvom årsagen for længst er væk.


  •   5. feb 2017 Han rækker ikke tunge ved bid i munden, under ridning eller på tur i grime osv. Kun på stald gangen? Når han bare står og slapper af. Det der der undre os, meget.

    Dyrelægen har vi haft fat i med knirken, men umiddelbart kan hun ikke rigtig finde noget, aftalen er jeg prøver at filme det, så hun har lidt at gå ud fra. smiley


Kommentér på:
Genkend en træningsskade
Annonce