Hesteloven - lov om hestehold

Hesteloven - lov om hestehold

1782visninger 1 svar | 28. jan 2016

I forbindelse med min uddannelse er jeg blevet meget klogere på hesteloven og jeg er i særdeleshed blevet opmærksom på, hvor få hestehold, der overholder den. Jeg har mødt mange hestemennesker i min tid og særligt her på det sidste, hvor jeg har skullet finde et opstaldningssted til min egen hest og jeg undres over, om disse mennesker er klar over loven og derfor bare ignorerer den eller om de reelt set ikke ved, at den findes?

Jeg har mødt folk, der udmærket er klar over, at loven eksisterer og de er også udmærket klar over, at de ikke overholder den. De fleste tror ikke, at lige netop de kan risikere at få besøg af myndighederne. Men faktum er, at cirka 5% af alle hestehold udvælges hver år til at blive tjekket igennem. Det er alt fra stutterier som Blue Hors til Jytte Nielsen, der har to heste i baghaven. Flere tror dog, at fordi de er et lille hestehold, bliver de ikke tjekket. Det er også rigtig forstået at driver man forretning på sine heste og eksempelvis har opstaldere, rideskole eller avl, så er risikoen, for at blive udtrukket, større, end hvis man bare har sine egne heste gående hjemme. Men derfor skal man ikke tro, at man ikke behøver at overholde loven.


Vi skal huske på, at hesteloven er lavet for at beskytte vores heste og ikke for at genere hesteholdere, selvom flere tror dette. Mange hestehold får problemer, når lovkravene i 2020 træder i kraft. Disse er krav til loftshøjde, lysindfald og boksstørrelse.

Mange hestestalde er bygget i ældre staldanlæg, som oprindeligt var tiltænkt køer eller svin og disse har sjældent højde nok til loftet eller lysindfald nok.

Det er korrekt, det kommer til at kvæle mange hestehold og netop derfor, er disse krav de sidste, der træder i kraft. Loven udkom i juni 2007 og allerede dengang var der fastsat datoer for, hvornår de forskellige lovkrav trådte i kraft, da man godt var klar over, at flere hestehold kom i klemme. På den måde har de udsatte hestehold haft mulighed for at bygge om eller finde andre steder at have deres heste.


Ved indgangen af 2016 trådte kravet om adgang til fold i kraft. Det betyder, at fra 1. januar 2016 skal alle hestehold have adgang til fold og hestene skal gives fri bevægelse på fold eller motioneres mindst 2 timer om dagen 5 dage om ugen. Dette betyder i praksis, at hestene ikke behøver at være på fold alle ugens 7 dage, men kun 5 dage og hvis hesten motioneres tilstrækkeligt, enten ved ridning eller eksempelvis på skridtbånd, behøver den ikke komme på fold.

Denne del af loven er en anelse omdiskuteret, da flere mener, at 2 timer på ingen måde er nok og, at motion ikke kan sidestilles med at hesten kommer på fold.

Heldigvis er loven under konstant revidering og siden loven trådte i kraft i 2007, er der heldigvis kommet en masse forskning, der sørger for, at vi hele tiden bliver klogere på vores dyr.


Allerede i 2008 udkom første revidering i forbindelse med loftshøjderne. Det kunne ikke være rigtigt, at en shetlænder krævede lige så stor loftshøjde som en oldenborger. Derfor blev loven ændret og der blev fremsat nogle andre mål for mindre heste.

Det betyder også, at man sagtens kan have heste i de ældre staldanlæg, som oprindeligt var beregnet til svin og kvæg. Det kan bare ikke være særligt store heste.


I forbindelse med flytningen af min hest, er der nogle ting jeg er blevet opmærksom på. Og det er nogle råd jeg vil give videre til jer, der læser dette:

Skal man købe ejendom med henblik på hestehold, skal man være opmærksom på, hvilke forhold ejendommen tillader. Det nytter ikke noget at købe en ejendom hvor stalden kun kan huse ponyer, hvis man vil avle dansk varmblod, ligesom man skal være opmærksom på om der er foldplads nok. (En fold skal som MINIMUM være 800 m2, hvilket svare til en 20x40 ridebane og der kan KUN gå 4 heste på denne!)

Desuden skal man også overveje disse ting, når man kigger efter opstaldningssted til sin hest. Er foldene store nok? Er der nok lys i stalden? osv.


Det er vigtigt at huske på, at det er rigtig svært at få det hele og ikke skulle betale ret meget for det.

Jeg har valgt et sted til min hest, hvor boksen måske lige er i underkanten af, hvad hun burde stå i, til gengæld ved jeg hestene kommer på fold i døgnets lyse timer og at foldene er store nok til alle hestene. Derfor betyder boksstørrelsen ikke så meget lige her, som den ville gøre, hvis jeg vidste hun skulle stå inde det meste af døgnet.

Man må prioritere (:  


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hesteloven - lov om hestehold
Kommentér på:
Hesteloven - lov om hestehold
Annonce