Hesten, der skraber på staldgangen

Hesten, der skraber på staldgangen

14355visninger 16 svar | 18. feb 2016

For nogle måneder siden blev jeg kontaktet af Signe, der havde købt en unghest som hun lige havde fået hjem.

Han går i løsdrift med andre på hans egen alder og der er stald og bane på stedet. Når Signe trækker ham op i stalden stresser han lidt op, hviner og skraber med forbenene. Denne adfærd ville hun rigtig gerne have hjælp til at få stoppet så det ikke blev alt for indgroet.

Der er rigtig mange ejere, der desværre fejlagtigt tror, at man ikke kan gøre noget ved det og indretter sig efter hesten.

Mange tror også, at det er fordi hesten er fræk, men som jeg også har skrevet i et tidligere blogindlæg har heste ikke udviklet det præfrontale cortex (pandelapperne) så den er ikke i stand til at udtænke måder at være frække på ;-)

De fleste heste skraber med forbenene, enten fordi den ønsker opmærksomhed, eller fordi den er utryg/lettere stresset, hvilket var tilfældet i denne situation. Uanset om hesten gør det af den ene eller anden grund er fremgangsmåden til at afinstallere det, den samme.

Når hesten skraber er der mange hesteejere eller andre der, enten hæver stemmer og siger NEJ, STOP eller andre ting, eller går hen til hesten og evt. sætter benet ned på hesten.

I alle tilfælde får hesten opmærksomhed af den ene eller anden slags. Og ligesom med børn er negativ opmærksomhed bedre end ingen opmærksomhed.

Derfor er det vigtigt, at man ignorerer den uønskede adfærd, som i dette tilfælde er at skrabe på staldgangen og belønne den gode og ønskede adfærd.

Så imens hesten skraber på staldgangen ignorerer vi den – nogle hesteejere synes det er lettere hvis man vender ryggen til hesten så man ikke kommer til at give den uønsket opmærksomhed.Så snart hesten står stille bare et kort øjeblik så roser vi den og går hen og giver den opmærksomhed i form at nus og evt. godbidder.

Så snart hesten igen begynder at skrabe går vi et skridt eller to væk fra dem og ignorerer deres adfærd (negativ straf). Dette bliver vi ved med at gentage, mens vi øger kravet til hvor længe hesten skal stå stille inden den opnår opmærksomhed/nus/godbidder (positiv forstærkning).

Du vil helt sikkert opleve at hestens skrabe adfærd bliver mærkbart forværret. Grunden til dette er, at hesten har været vant til at få opmærksomhed når den skrabede med forbenene og nu ”er reglerne” for, hvornår den for opmærksomhed ændret. Dette er utrolig frustrerende for hesten fordi den plejer at kunne få opmærksomhed ved at skrabe. Hvis der nu sker det, at du bliver alt for irriteret over at høre/se hesten skrabe, når den er i gang med sit udslettelsesudbrud og du eller en anden så får givet den opmærksomhed så lærer du hesten at skrabe endnu mere. Grunden til dette er fordi hesten så lærer, at det den har skrabet tidligere ikke har været tilstrækkeligt og den derfor skal skrabe endnu mere for at opnå den samme opmærksomhed.


Og så vil meget af den træning du har lagt i hesten gå tabt. Det er derfor rigtig vigtigt at du får sagt til de andre i stalden at de ikke må råbe eller på anden måde give hesten opmærksomhed når den skraber men derimod gerne må gå hen og tale med den når den står stille og roligt.

Det samme skal du huske når din hest står stille og roligt når du fx strigler den, sadler den op eller andet. Husk at rose hesten for at stå stille fordi det er det du gerne vil have mere af. Hvis vi glemmer at rose hesten i en lang periode så er det faktisk det samme som at ignorere den altså negativ straf og derfor vil hesten så begynde at tilbyde en anden adfærd for at få opmærksomhed – hvilket tit er en form for adfærd som vi ikke ønsker.

 

Hvis du har behov for gode råd eller sparring er du altid velkommen til at kontakte mig.

Rigtig god fornøjelse med træningen J


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hesten, der skraber på staldgangen
 •   19. feb 2016 Super godt og meget relevant blog indlæg!
  Godt arbejde smiley


 •   19. feb 2016 Vil denne metode også virke på heste der tigger? smiley

 •   19. feb 2016 Med heste der tigger er det også fordi de opnår noget. Først og fremmest vil jeg anbefale dig at finde et ord som du ALTID bruger når du giver godbidder fx. Dygtig og ALDRIG på andre tidspunkter. Så ved din hest hvornår den kan få en godbid.
  Derudover skal du stille og rolig flytte hans hoved når han vender det imod dig. Og når han så går fint med hovedet lige ud så belønner du han med ros, nus og evt. Godbidder.
  Giver det mening?


 • Stine J
  Stine J Tilmeldt:
  maj 2015

  Følger: 1
    19. feb 2016 Spændende indlæg som i den grad er relevant for mig, der har en sensitiv hest som kræver opmærksomhed på mange opfindsomme måder, herunder skraben.
  Han er meget godbidsfokuseret, og kan stresse meget over det nogle dage.

  Den seneste tid har der været en del tumult på hården og det har øget hans stress og dermed også behovet for opmærksomhed. Han er slet ikke i balance.
  Vil denne øvelse minimere stressen, og hvordan kan jeg ellers hjælpe ham?
  Det er ikke alle dage han skaber...

  Kh Stine & Orage


 • Rikke S
  Rikke S Tilmeldt:
  mar 2012

  Følger: 2
    19. feb 2016 Jeg har et hoppeføl på 9 mdr som står og skraber med forbenene når hun spiser, er det stres eller fordi det ikke går hurtigt nok med at få maden indenbords?

 •   19. feb 2016 Måske du kan give mit et tip til hvordan jeg får lært min store dreng at blive stående ved skamlen når jeg skal op ??
  Han gør 1 af de to ting selv om der står en hjælper
  1 går sidelæns så vi står hovede mod hovede eller trækker baglæns
  Det gør så det er svært for mig når jeg vil ride alene at komme op 😳😳😳
  Jeg syntes jeg har været rundt om tandlæge og sadlen lægger også rigtigt


 •   19. feb 2016 Min hoppe har fået af vane, at slå ud med forbenene og sparke ud med bagbenene, når jeg vil klippe hende nede ved benene, har du et super godt råd til, hvordan jeg får hende til at stoppe, hun er Barokfrieser og har derfor kraftigt hovskæg, som kan skjule mug osv. Så det er derfor yderst nødvendigt at hun skal have klippet ben. Håber meget på et svar 👍 De venligste hilsner fra Anja

 •   20. feb 2016 Hej Helle, tak for besked. Indparkering kræver en lidt mere omfattende beskrivelse end jeg lige kan give dig her. Jeg synes det er et vigtigt spørgsmål du stiller så jeg vil skrive om det i mit næste blogindlæg på torsdag.
  Håber du kan vente så længe smiley


 •   20. feb 2016 Hej Stine, ja denne øvelse vil hjælpe Orage, men jeg ville også lave andre øvelser for at arbejde med ro. Det er lidt svært at komme med forslag når jeg ikke ved hvad han eller gør. Men stå stille på staldgangen er også godt, hvis han ikke gør det i forvejen.
  Når han generelt har et forhøjet stressniveau ville jeg også kigge på hvad han får at spise og hvor meget samt hvor han er placeret i stalden.


 •   20. feb 2016 Hej Rikke, det er også et tegn på forhøjet stressniveau når hesten skraber/slå med forbenet når den spise. Det kan tilmed også være at det er et ressourceforsvar hvor den beskytter sig mad fra de andre heste.
  Jeg tror jeg ville finde den boks i stalden med mest ro og prøve at stille hende der. Hvis der er åbent ind til begge naboer så ville jeg sætte en "væg" op ind til den hest hvor krybben er nærmest.


 •   20. feb 2016 Hej Anja, hun slår og sparker med benene fordi hun har haft held med at fjerne presset fra klipperen på den måde. Klipper du hende også andre steder på kroppen, hvor hun står stille?
  Jeg ville tage klipperen hen imod hende og hvis hun står stille så slukke og fjerne klipperen igen og give hende en godbid. Komme tættere på og igen slukke og fjerne klipperen. Rører hende på benet med en tændt klipper uden at klippe hende og når hun står stille så vil jeg slukke og fjerne den og give hende en godbid. Langsom kan du holde klipperen på benet længere og længere tid inden du slukker og fjerner den og giver hende en godbid.
  Jeg håber du fik noget ud af svaret og så vil jeg bare ønske dig held og lykke med klipningen.


 •   20. feb 2016 Hej. Ja hun står helt stille, når kroppen klippes smiley Super 👍 Tusinde tak for rådet, det vil jeg begive mig i gang med 👍

 •   20. feb 2016 Hej altså når hun tigger "vifter" hun med benet, smiley det gør hun når noget rasler eller bare når nogle går hen mod hende.??

 • Rikke S
  Rikke S Tilmeldt:
  mar 2012

  Følger: 2
    20. feb 2016 Hej 😀 hun står som sidste hest i stalden, men det er der hvor vores foder og skabe med udstyr også er. Måske jeg skulle prøve at flytte hendes krybbe længere væk fra naboen, der er ca 1,5 meter væk nu. Der er tremmer mellem boksene.
  Tak for svar. Mvh Rikke


 •   20. feb 2016 Ashlee jeg ville bruge samme fremgangsmåde så du bliver ved med at rasle indtil hun står stille og så roser du hende med ros, nus og godbid

 •   20. feb 2016 Hej Rikke, hun må gerne kunne se en nabo så hun ikke føler sig isoleret

Kommentér på:
Hesten, der skraber på staldgangen
Annonce