Hestens tænder

Hestens tænder

1210visninger 4 svar | 7. feb 2017
Tandpleje  er god kutyme
Jeg tror de fleste hesteejeren ved, at det er vigtigt at få tjekket hestens tænder med jævne mellem rum. Hvor tit det skal være, er op til den fagperson, der er ansvarlig for din hestes tænder. Jeg selv har  en hest, der skal hver 6 måned og en anden der kan gå 12 måneder før det er tid til eftersyn.

God tandpleje er vigtigt
Desværre møder jeg tit i mit arbejde som behandler, heste der ikke har fået ordnet deres tænder godt nok. Det kan der være flere årsager til.

  • Ejer har ikke råd
  • Arbejdet er ikke udført at en veluddannet fagperson
  • Manglende bedøvelse   
  • Uvidenhed

Ejer har ikke råd
I min model af verden er det ikke en gyldig grund. Hvis man ikke har penge til at passe sin hest, bør man nok overvejer, om man skal have en hest.  Især fordi disse ryttere oftest er dem, der råber højst, når de ikke kan forstå, at hesten ikke gør som den bør i træningen når der opstår kropslige udfordringer. Det er ikke så vanskeligt at spare en fast beløb op hver måneden og sætte dem til side på en bank konto.

Arbejdet er ikke udført af en veluddannet fagperson
Desværre møder jeg ofte heste, der har fået tjekket tænder for nylig, men hvor arbejdet ikke er blevet lavet ordentligt. Det er en rigtig ærgerlig situation at stå i, da man har handlet i god tro, da man valgte fagperson. Det er dyrt, da arbejdet er nødt til at blive lavet om. Derfor er det vigtigt, at forhøre sig om, hvilket kendskab dyrlægen har til tandpleje. Det er ikke sikkert, at din dyrlæge er god til tænder, fordi han/hun er en god dyrlæge til alt andet vedr. din hest. 

Manglende bedøvelse
Jeg har svært ved at forstå, at et tandeftersyn kan gøres uden bedøvelse. Da jeg var helt grøn hesteejer, synes jeg det var cool, at min hest kunne stå stille når den fik tjekket mund, men ser helt anderledes på det i dag.

Vi ved i dag, at der findes en del special udstyr når dyrlægen/tandplejeren skal se ind i hestens mund. Hvis hesten står uroligt, så er det ikke særlig let at danne sig et overblik over det arbejde der skal udføres. Den næste problematik er, at dyrlægen ikke kan udføre arbejdet, da det kræver præcision og den bliver betydeligt forringet når hesten bevæger sig.

Den  3 problematik er, at hvis hesten pludselig flytter hovedet, så er der en risiko for at enten dig eller dyrlægen bliver ramt af hesten. Det der sker, når arbejdet af den eller anden grund ikke udføres ordenligt er, at din hest ender som Sorte Per, hvilket så kan få konsekvenser for dig som rytter.

Hvilke symptomer ser jeg oftest
Jeg behandlede en hest, som havde til vane at sikke af med rytteren. Efter tandeftersyn går hesten nu roligt med rytter og udviser ikke adfærden mere. Den forsøgte at løbe fra den smerte den havde i munden.

Et andet eksempel er, en hest jeg arbejde med, som havde problemer med kæben. Det var som om, hans kæbe låste sig fast under træning og han havde en tendens til at trække hovedet ned. Efter tandeftersyn kunne jeg korriger kæben på plads og adfærden er nu væk.

Oftest ses der tyggebesvær eller vægttab hos heste med problemer med tænderne. Andre ryster voldsomt på hovedet, når de skal have trense på eller under ridning. Dette kan dog også være symptomer på nakke/hals udfordringer.

Alt andet lige, så er det vigtig at vi vælger vores fagpersonale med omhu når vi skal have udført et stykke arbejde. I denne her blog er det tænderne der er hovedfokus, det kunne lige så godt have været sadelmager, kiropraktor eller en anden for behandling.

Prisen for en god og en dårlig tandpleje er ofte den samme, så hvorfor ikke vælge den gode :-)


Her er jeg ved at tjekke tungebenet på en hest, som kan være påvirket af dårlig tandpleje

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hestens tænder
  •   8. feb 2017 TAK!!! For dette blog indlæg, specielt delen med at tandpleje altså ikke kan gøres ordenligt uden bedøvelse... Jeg håber virkelgit der kommer mere fokus på dette emne :D. Jeg har også to heste der får tandlæge hvert halve år, og en hvert år... Det har gjort en stor forskel for "holdbarheden" smiley

  •   8. feb 2017 Det betyder bare rigtig meget at der er styr på bisserne

  •   15. feb 2017 Dejligt for dig Eva at din hest tænder har det fint. Men i min model af verden så hænger det sådan sammen at når man har sagt A så er man også nødt til at sige B. Hvis man anskaffer sig en hest, så er man også nødt til at have penge til at holde den vedlige og sund og rask. Der er mange heste der har smerter pga dårlig tandpleje og der er synd når det kan undgås.

    Jeg beklager hvis jeg har ramt noget i dig, som giver dig udfordringer i din hverdag, men det fortæller mere og dig end om mit blog indlæg. Det har intet med tykke mennesker eller om at sætte penge tilside.

    Jeg er ved ikke mere end så mange andre, men jeg har en erfaring som jeg deler ud af via mit arbejde med heste. Jeg har haft rigtig mange heste i hænderne, hvor netop dårlig tandpleje har været skyld i at hesten af den ene eller anden årsag ikke fungere hensigtsmæssigt. Derfor deler jeg ud af den viden, så de problemer måske kan undgås for andre.

    Jeg er sikker på, at du via dit arbejde også har nogle erfaringer du også deler med andre, hvad det så end måtte være.

    Hvis du er nysgerrig og vil se, hvad det er jeg arbejder med til daglig, er du velkommen til at besøge min hjemmeside, så du kan se, at det ikke bare er noget jeg har grebet ud af den blå luft, men at der ligger faglig viden bag det jeg har skrevet om.


Kommentér på:
Hestens tænder
Annonce