Hjælp min hest stejler

Hjælp min hest stejler

4002visninger 3 svar | 17. mar 2016

For noget tid siden blev jeg kontaktet af en pige, der har en lille shetlandspony som hun træner forskellige tricks og jordarbejde med.

Hun skrev at hendes hest var begyndt at gøre mærkelig ting når de trænede. Normalt er hesten ret cool, men fra det ene øjeblik til det andet blev hun meget stresset specielt på udendørsbanen og hvis de gik ture.

Hun er vant til at blive longeret, men da hesten blev longeret på udendørsbanen som hun ellers godt plejer at kunne (dog ikke en lige så pæn volte som de kan i ridehuset, men det plejer at gå fint) virkede det som om hun slet ikke vidste hvad hun skulle gøre og ville ikke gå mere end én meter fra ejeren.

Hesten har desværre det adfærdsmønster at når hun bliver presset eller stresset så stejler hun og helst med front mod ejeren og så tæt på som muligt.

En anden dag da ejeren ville træne med hesten ville hun gå helt tilbage til basistræningen men bare at hesten blev presset det mindste fx af en rislen i busken så stejlede hun. Efter de havde trænet lidt tid lagde ponyen sig ned på banen – helt tydeligt fordi at det blev for meget for den. Som ejeren skriver så synes hun det er mærkeligt at ponyen vælger at ligge sig ned et sted hvor den tydeligvis ikke er tryg.

 

Der kan være flere årsager til at hesten stejler, men vi kan med sikkerhed sige at det ikke er normal adfærd og at hesten stejler fordi den enten føler smerte eller ubehag eller er meget stresset/presset.

Da jeg kom ud til hesten havde ejeren fået den tjekket af en dyrlæge så vi vidste at det ikke var noget fysiologisk altså at hesten havde ondt et eller andet sted. Det kunne det sagtens have været da det var noget der var opstået ret pludseligt.

Jeg begyndte derfor at arbejde med den ved at trække den stille og roligt rundt på ridebanen og træne stopsignalet for hver 10. meter for at sikre mig at den reagerede som jeg ønskede det på den kommando. Der var nogle træer på den ene langside af ridebanen som hesten var rigtig utryg ved så vi trænede så langt væk fra træerne som muligt. Lidt efter lidt kunne vi bevæge os tættere på træerne.

Da jeg kunne trække hesten rundt på hele ridebanen og stoppe hesten hvor jeg ville begyndte jeg langsom at ligge afstand til hesten. Som I kan se på billedet så blev det på et tidspunkt for meget for hesten og den stejler.

Så snart hesten stejler er hestens stressniveau blevet for højt og vi overtrådt grænsen for hvad hesten kan kapere.

 

Når man som i dette tilfælde har en hest der stejler så er det vigtigt at man hele tiden træner den med så lavt et stressniveau som overhovedet muligt så hesten ikke får lyst til at stejle.

For lige så snart hesten stejler så har den igen har haft held med at udvise den uønskede adfærd og har et stykke hen af vejen fået succes med det. Så for hver gang hesten bliver presset så meget at den stejler skal den opleve 10 lignende situationer, hvor den ikke bliver så stresset at den stejler.

Denne her hest lagde sig også ned på ridebanen, hvilket kan virke meget underligt når den er utryg ved at være der. Heste har det stressmønster at den først prøver at flygte, hvis så stressniveauet stiger yderligere så vil den i et kort øjeblik stå helt stille for at gå i et med tapetet (så rovdyret måske ikke kan se & høre den) og hvis så stressniveauet stiger yderligere vil hesten angribe. Dette ser vi heldigvis ikke ret ofte.


Har du spørgsmål om din hest så er du meget velkommen til at skrive til mig, så skal jeg prøve at hjælpe så godt jeg kan.

 

De bedste hilsner

Letridning v. Karin Bræmer Hoffmann


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hjælp min hest stejler
  •   26. mar 2016 Jeg har en en dansk varmblod, som stejler med mig en del når hun bliver stresset eller bare vil væk fra noget. Jeg har haft en del problemer med det tidligere, og det har ofte gjort mig utryg. Forleden dag var det ikke, fordi hun blev stresset, men der kom en knallert, og det virkede som om hun ville "passe" på mig, hun stejlede ud mod knallerten, som om hun ikke ville ha den i nærheden af mig. Men hvad har du af tips, til hvad jeg skal gøre når jeg sidder på hende og det sker?

  •   27. mar 2016 Hej Emma, det er jo generelt en rigtig svær situation. Hvis jeg var dig så ville jeg for det første bruge klikkertræning så du lærer hende et ord eller en lyd som belønner hende med en godbid og derudover ville jeg bevidst prøve at sætte hende i nogle farlige situationer som du kan styre. Det kan fx være en det står og flagre med plastic eller en du kender der kommer med sin knallert også træner du det først fra horden og derefter sætter du dig op og træner det samme. Husk at rose hende for ikke at stejle og give hende godbidder for det.
    Håber det vil hjælpe dig.


  •   27. mar 2016 I går brugte vi dag i hallen bare hende og mig, hvor jeg slog en masse paraplyer ud ved siden af hende og gik rundt og viftede med den, hun fulgte bare efter mig stille og roligt. Pakkede hende ind i plastic og hun sagde intet:-)

Kommentér på:
Hjælp min hest stejler
Annonce