Hjerte-/Lungeorm - Behandling - Risiko for anafylaktis...

Hjerte-/Lungeorm - Behandling - Risiko for anafylaktis...

3662visninger 8 svar | 7. jun 2016

Af Lisbet Holmberg, konsulent for Sydsjælland og Lolland-Falster hos Ditte Young

Jeg vil gerne dele min historie, for at andre er opmærksomme på den risiko der er ved behandling af hjerte- lungeorm.  Min historie handler om mine hunde, men dette kunne gælde for alle dyr.

Mine hunde (Thor - en Beauceron  og Skipper - en schnauzer) var uadskillelige og sammen 24 - 7. En dag på vores tur, viste Thor tydeligt tegn til at han ikke ville gå længere og gerne ville hjem igen og jeg blev klar over at noget var galt. På vejen tilbage fik jeg kraftige signaler/billeder i mit hoved af, at han var smittet med hjerte-lunge orm.  

Jeg kontaktede omgående dyrlægen, og udtrykte min bekymring på at Thor måske var smittet med hjerte- lungeorm, og ønskede behandling. Jeg fik besked på, at jeg skulle samle afføring fra 3 dage i træk og sende ind, og på trods af min frustration og ønske om hurtig behandling måtte jeg følge anvisningen. 

Da jeg på 3.dagen fik bekræftende svar på at det var hjerte- lungeorm, bad jeg om den hurtigst mulige hjælp jeg kunne få (Thor blev mere og mere dårlig) og der blev sendt en recept til nærmeste apotek.  Det var en fredag, og jeg styrtede afsted til apoteket efter kuren, som jeg omgående gav Thor og håbede og bad om hurtig bedring.  

I løbet af Lørdag blev situationen dog værre og jeg kunne se på Thor, hvordan skrækken begyndte at udstråle fra hans øjne. Jeg kontaktede dyrlægen lørdag eftermiddag. Ventetiden var frygtelig. Dyrlægen kom lørdag aften og kunne konstatere, at Thor ikke stod til at redde. Han var ved at drukne i lungerne på grund af anafylaktisk chock efter ormekuren, og måtte aflives på stedet. 

Jeg var også gået igang med at samle afføring fra Skipper, som dog ikke viste nogle symptomer, og afleverede prøverne mandag morgen hos dyrlægen. Det viste sig at Skipper også var inficeret af hjerte- lungeorm, og mandag eftermiddag mødte jeg op i dyrlægehuset og blev betjent af en af de andre dyrlæger i huset. Hun fortalte mig at Skipper skulle have behandling over 1 måned, dvs 1 ormekur pr uge i 4 uger og hver dag i alle 4 uger 1 pille som tager væskesamlinger og mod - ja ANAFYLAKTISK CHOCK  

Selvom jeg var rystet over, hvordan man i samme dyrlægehus kan behandle SÅ forskelligt og så fatalt, var jeg i chock og blev handlingslammet over den forfærdelige oplevelse med min dejlige og elskede Thor, så jeg ikke havde overskud til at klage, hvilket dog heller ikke ville give mig min Thor tilbage. 

Men samtidig glædede jeg mig virkelig meget over, at min anden elskede hund Skipper blev korrekt behandlet og fik nogle dejlige år at leve i.

Med min historie her, vil jeg meget gerne hjælpe andre til at undgå samme frygtelige oplevelse, som jeg måtte igennem. Det kan være altafgørende at en behandling af hjerte/ lungeorm gives samtidig med piller mod væskeansamlinger.

Jeg ønsker alt det bedste for Jer og Jeres dejlige dyr.  Pas godt på hinanden.

Rigtig god dag til Jer alle.

Mange hilsner

Lisbet Holmberg

https://www.facebook.com/ditteyoungkonsulenter/?fref=ts


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hjerte-/Lungeorm - Behandling - Risiko for anafylaktis...
  •   7. jun 2016 Sorry, men slap lige af......... Jeg siger ikke det er sørgeligt med Thor, men..
    Der kommer MANGE ejere ind og snakker om hjerteorm og lungeorm (som lige for at slå på plads, er to forskellige orme). Selvom ormene kan give en bred vifte af symptomer, så kan man ikke "bare" udskrive hver eneste gang hunde kommer med uspecifikke symptomer. Hvis man gjorde, så stod man pludselig med massiv resistens !
    Historien angiver ikke hvorvidt ejer var ved dyrlægen, om der blev taget andre test eller lign - men man må ikke "bare" udskrive medicin uden at have set dyret eller undersøgt noget fra denne (dette er ulovligt og dyrlægen kan få kæmpe bøder eller frataget deres licens).
    Det er IKKE altafgørende at behandling gives sammen med vanddrivende. Jeg er rimelig sikker på, at jeg aldrig har oplevet det blive udskrevet i kombination - men kan se det fornuftigt, hvis man har tegn på ødemer og ophobning af væsker(er dyrlægestuderende).
    Derudover, så er det "kun" så alvorligt et problem med hjerteorm og lungeorm hos hunde. Ormene er værtsspecifikke, så de går ikke "bare lige" på hesten, katten eller lign - og dem der er hos andre dyrearter er ikke lige så alvorlige.


  •   8. jun 2016 Hej SilverFlake. Det virker som om du ikke helt har læst hvad jeg har skrevet. Dyrlægen/dyrlægerne blev selvfølgelig, som jeg har beskrevet, kontaktet prompte og forløbene er fulgt som forskrifterne viser samt efter dyrlægernes anvisninger, og som du kan læse blev medicin ikke "bare" udskrevet som var det en metervare, men derimod kun udfra nærmere undersøgelser.
    Til orientering er det ikke kun hunde der bliver smittet, idet smittekilden bla kommer fra snegle .
    Men jeg finder det vigtigt at orientere om hændelserne, da jeg mener det er brugbar viden for os alle.
    Forkert ordineret medicin mod hjerte og lunge orm kan som beskrevet forårsage anafylaktisk chok . De 2 beskrevne tilfælde bekræfter jo dette med stor tydelighed.


  •   8. jun 2016 Jeg vil sige, at det var svært at afgøre ud fra teksten, om der var blevet ringet eller hunden besøgte dyrlægen - den sidste er nødvendig for at grundig undersøgelse kan forelægge.

    Det jeg har aller mest imod dit indlæg er nok i bund og grund, at noget fremsættes som en sandhed (uden nødvendigvis at have fakta i orden) samt en dyrlæge angribes bag om ryggen - uden denne har fået lov til at give en forklaring. Der er næsten altid en forklaring på den valgte behandling

    Jeg tjekkede lige op på Thors race, som jeg ikke kendte - dette er en hyrdehunderace og ikke alle hyrdehunde (ofte skærer man dem bare over en kam faktisk) kan tåle alle ormemidler. Så vidt jeg husker, så er det 25% af nogle af racerne, der har en genmutation, så farmakaet kan trænge over blodhjernebarrieren => risiko for hjerneskader. En mulig årsag til forskellig behandling - men dette kunne man sikkert have fået af vide af dyrlægen, hvis man havde taget dialogen

    Mht smitte af orme, nej, der skal du have din fakta med dig. Der er normalt ikke andre dyr, som bliver smittet - udover hunden og ikke mindst ræven (lungeormen hedder faktisk rævens lungeorm). Orme er ofte værstspecifikke, man får jo heller ikke blodorm hos hunden selvom den er gårdhund, hvor en hest er død af blodorm. Eller, vi bliver jo heller ikke smittet med hverken hestens eller hundens orme.

    Og så må vi huske på, at to tilfælde udgører ikke en population.

    + Vi kan altid prøve at være på forkant med bivirkninger, men udover tilfælde, hvor det ikke føles som i risiko, så kan man lave mere rod i sagerne, ved at give flere farmaka

    Derudover, så skal vi huske, at der er frit valg af dyrlæger, og hvis min hund var dårlig og var blevet endnu værre - men dyrlægen ikke havde tid (evt pga kejsersnitoperation, påkørte dyr mm), så havde jeg ringet til en anden dyrlæge.


  •   9. jun 2016 Hej Morkaren. Hundene var smittet med lungeorm. (se evt. også svar til SilverFlake) smiley

  •   9. jun 2016 Hej SilverFlake: Hensigten med denne blog er oplysning, og jeg kan give dig ret i, at jeg kunne have modificeret min formulering.
    Det står klart og tydeligt i teksten, at dyrlægen blev kontaktet i begge hundes tilfælde og begge hunde blev undersøgt/testet vha mikroskopi og begge hunde blev diagnosticeret med samme orm begge gange. lungeormen Crenosoma vulpis. Når jeg nævner hjerte og lungeorm, er det fordi, at hjerteormen også giver lungeproblemer. Jeg ville have været lykkelig, hvis jeg, for det første, havde fået kontakt til den anden dyrlæge i Thors tilfælde, for så havde han også kunne have haft nogle dejlige år at leve i efterfølgende, og for det andet hvis jeg havde haft den viden, som jeg efterfølgende fik, da jeg tog kontakt til en chilensk forsker indenfor området på et engelsk universitet, for at suge viden til mig. Fakta er, at sneglen ER smittebære af denne lungeorm. Det er dog yderst sjældent at denne smitter heste. Men heste får også lungeorm.
    Dyrlæger er IKKE guder, og de fejler lige som alle andre mennesker. Du føler dig stødt, idet du tror dette er et angreb på en dyrlæge. Tro mig, hvis jeg ville angribe dyrlæger, så havde jeg lavet et helt andet opslag. Jeg har igennem mit 50-årige liv haft adskillelige grumme dyrlæge-oplevelser.

    Erfaringer giver viden, og viden er magt til at kunne handle. Min viden vil jeg gerne dele til dem der kan gøre brug af den. Mere er der ikke i det.

    Som du selv skriver i forrige kommentar har du aldrig oplevet at en ormekur gives med vanddrivende. Det er således her en oplysning, du så kan vælge at tage til dig, eller du kan vælge at ignorere den.


  •   11. jun 2016 Næh, jeg føler mig ikke stødt, fordi jeg tror det er et angreb mod dyrlæger. Det er ikke usandsynligt, at dyrlægen har lavet en fejl - og det er som du siger, kun menneskeligt.

    Det jeg føler mig stødt over, er at folk der ikke forstår summen af viden, virkninger og ikke mindst bivirkninger blander sig og sætter noget som "sandheden" for alle individer.

    Mht behandling med vanddrivende, skal vi overføre fatale følgevirkninger til hesten ? Lille Lises pony fik kolik. Dyrlægen kom og fandt en forstoppelse. Dr dyr gav medicin, olie og væske. Kl 3 om natten bliver dr dyr tilkaldt igen, fordi pony er blevet vildt dårlig - tarmen er sprængt og ponyen dør af shock. Tragisk... Næste weekend rammes Lille Lises hest også af kolik, nu har en anden dyrlæge vagten og finder også en forstoppelse. Dr dyr vælger at indlægge denne - intensiv pleje gør at Lille Lises hest overlever.
    Skal alle heste nu indlægges, hver gang de får forstoppelse? Nej vel?

    Vanddrivende er ikke uden bivirkninger heller, og hvis det ikke er nødvendigt(dette skal vurderes ud fra det kliniske billede!), så skal det ikke gives.
    Derimod er jeg vant til, at hunde med (udtalte) symptomer får steroid, for at mindske ødelæggelsen af lungevæv og mindske immunforsvarets sekundære effekter - men igen, det kommer an på det kliniske billede og det pågældende individ, for steroid kan sjovt nok også have trælse bivirkninger.
    Derfor, snak med dyrlægen, der er måske en årsag til den valgte behandling i stedet for at vurdere, at alle dyr bør behandles således.

    Ja, sneglen er smittebærer for både C. vulpis og A. vasorum, men den smitter normalt ikke andre dyrearter. De har deres egne, fx er kattens lungeorm A. abstrusus, hesten/æslets lungeorm er D. arnfieldi og koens lungeorm er D. viviparus. Hesten får typisk lungeorm ved samgræsning med æsler, fordi disse ikke behandles, da æsler sjældent har symptomer på lungeorm(non-patogen bærer).


  • Ann K
    Ann K Tilmeldt:
    dec 2020

    Følger: 1
      20. dec 2020 Der er alt for lidt fokus på hjerte lungeorm jeg har mistet to hunde på en måned da min dyrlæge behandlede for lungebetændelse og alt for sent fik de behandling mod hjerte lungeorm 1 gangskur. Begge døde med væske i bughulen, kunne ikke få luft osv. Det var frygteligt. Alt for mange dyrlæger ved for lidt om hjerte lungeorm

Kommentér på:
Hjerte-/Lungeorm - Behandling - Risiko for anafylaktis...
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet i dag kl. 07:27
Annonce