Hvilket kamera skal man vælge?

Hvilket kamera skal man vælge?

2752visninger 14 svar | 26. jan 2016

Det er tæt på, at det er et af de oftest stillede spørgsmål i forum. ”Hvilket kamera skal jeg ønske mig?”
Det kan også være en jungle at finde rundt i, især hvis man er ny indenfor fotografering.
Jeg har selv altid haft Nikon kameraer, og vil derfor langt hen ad vejen anbefale det, mens andre er mere til Canon. Faktum er, at kameraerne i dag lægger så tæt op ad hinanden, at det kun er indstillingernes placering der er forskel – lidt ligesom at vælge mellem iPhone eller Android.

Jeg vil dog anbefale at man vælger enten Nikon eller Canon, da det er de to mest førende mærker på markedet inden for spejlreflekskameraer. Der er et hav af forskellige objektiver og andet tilbehør.

Det mange glemmer – ikke rettere – ikke tænker over, når man kigger efter kamera er, at kameraet kun er en lille del, hvorimod objektiverne betyder en hel del!
Mange søger efter kamera der kan tage bevægelsesbilleder, billeder i ridehus, billeder med sløret baggrund osv. Men i alle tilfælde er det i høj grad objektivet der bestemmer om man kan tage ovenstående billeder.
Mit kamera kan ikke tage billeder i en mørk hal, hvis jeg har det forkerte objektiv på.

”Jamen skal man så ikke få et godt kombiobjektiv?” Jo, det kan man godt, men prisen er også herefter.
Da jeg startede med at tage billeder havde jeg i alt 3 objektiver. Mit kamera på det tidspunkt var et Nikon D40 – som er en lillesøster til Nikon D3100 (som nu er oppe og hedde D3300).
Der fulgte et objektiv med og så købte jeg yderligere to. Den gang vidste jeg ikke så meget om blænde, så jeg gik efter zoomen, hvor meget / hvor lidt kunne der zoomes.

Hvad er det så man skal gå efter? (nu bliver det nørdet – spørg endelig hvis der er noget der ikke giver mening)
De fleste alm. zoomobjektiver hedder F: 3,5-5,6, eller F: 4-5,6 eller F: 4-6,3.
F er blænden, og det er den der afgør hvor mørkt et sted man kan fotografere. Der hvor mange bliver forvirret er, når man siger høj blænde, så er tallet lille, og når man siger lav blænde, så er tallet højt. F.eks. er blænde 6,3 en lille blænde, hvorimod 3,5 er en højere blænde.
For at gøre det nemmere kalder vi det her blændeTALLET.
Jo lavere blændetallet er, jo mere lysstærkt er kameraet, og kan derfor tage billeder i mindre lys – f.eks. i ridehal. De objektiver der hedder F: 3,5-5,6, betyder at når man zoomer, så ændres laveste blændetal. Så selvom man indstiller kameraet på blænde 3,5, så vil den ændre sig når man begynder at zoome.
Man kan få objektiver med en fast blænde, og disse koster væsentlig mere, men er det hele værd!

Derfor, gå efter et objektiv med fast blænde. Der er penge at spare hvis man kigger efter sådan et objektiv uden zoom.
Når jeg er ude at fotografere til stævner i lidt mørkehaller har jeg et objektiv med der hedder 200 mm. F: 2.
Det har en fast blænde på 2,0 – hvilket er et meget lysstærkt objektiv. Og vil derfor altid kunne holdes på blænde 2. Det har dog ikke zoomfunktionen, og har derfor en fast brændvidde på 200 mm. Det har sine begrænsninger, men hellere lyse billeder med begrænsninger, end helt mørke og uskarpe billeder.
Et objektiv med fast brændevidde på 80 mm. vil man uden problemer kunne anvende i det fleste ridehaller.

For at tage et par eksempler på hvad jeg ville anbefale af udstyr, uden at gå efter mærker, men blot tekniske informationer:

Alm. hobbyfotografering med mulighed for en masse autoindstillinger direkte på kameraet, hvor man gerne vil kunne fotografere i ridehal, men også udendørs.
Kamera: Langt de fleste kameraer vil kunne være med her. F.eks. Nikon D3300, D5300 eller Canon EOS 100D eller EOS 760D.
Objektiver: Som regel er der et standard med som hedder 18-140 mm. F: 4-5,6. eller noget tæt på.
Så ville jeg investere i et fast 80 mm. F: 2 eller F: 1,8, eller hvis budgettet er lidt større, så et 70-200 mm. f: 2,8.
Så er man virkelig godt kørende i de mørke tider, så vel om sommeren.
Hvis man ønsker mere zoom og ikke har en ridehal at tænke på, så kunne man vælge et 70-300 mm. f:4-6,3.

For at give lidt eksempler på udstyr på forskellige billeder, kommer der her lidt, både med udstyr, samt indstillinger. (billederne er ikke redigeret, for at give det mest rigtige udseende)


Kamera: Nikon D4
Objektiv: Nikkor 200-400 mm. F: 4.
Indstillinger: ISO: 320, Lukkertid: 1/1250 sek. Blænde: 4,5, Zoom: 350 mm.


Kamera: Nikon D4
Objektiv: Nikkor 70-200 mm. F: 2,8
Indstillinger: ISO: 400, Lukkertid: 1/1600 sek. Blænde: 3,5, Zoom: 200 mm.

 


Kamera: Nikon D4
Objektiv: Nikkor 70-200 mm. F: 2,8
Indstillinger: ISO: 640, Lukkertid: 1/400 sek. Blænde: 22, Zoom: 125 mm.

 


Kamera: Nikon D4
Objektiv: Nikkor 70-200 mm. F: 2,8
Indstillinger: ISO: 2000, Lukkertid: 1/500 sek. Blænde: 3,2, Zoom: 100 mm.


Håber det var lidt I kunne bruge, og hvis der er nogle spørgsmål så spørg endelig..


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvilket kamera skal man vælge?
 •   27. jan 2016 Super gode fifs! smiley
  Jeg har været lidt usikker på hvilket objektiv jeg skulle have fat i (dem jeg har nu, er ikke lysstærke nok), men fik da bekræftet, at den/dem jeg har kig på, ikke er helt tosset, selvom den ene hedder av-min-pengepung, haha! smiley


 •   27. jan 2016 Pimp: Det gør de desværre..
  Heldigvis ved man indenfor kameraudstyr, at kvalitet og pris hænger helt sammen..
  Hvilket har du udkig efter?

  Mit helt klart yndlingsobjektiv er dette: http://webshop.goecker.dk/product/NIKD200400NY
  Det er bl.a. det jeg har brugt til at tage det første billede med hunden. Det kan bare et eller andet som de andre ikke kan. smiley


 •   27. jan 2016 Super godt indlæg. MEN smiley smiley - du har jo udstyr som en National Geographic-fotograf. Ligger et D4 ikke på ca. 30 - 40.000 fra nyt. Og objektivet du linker til koster 50.000 kr smiley - det er altså lidt vildt smiley smiley smiley

  Personligt kigger jeg fx på et Sony A6000 sammen med sigmas serie af "art"-objektiver. Vil det ikke kunne bruges til heste? Kameraet-huset har (i forhold til prisen selvf.) fået ret gode anmeldelser mht hurtig autofokus - og sigmas serie har fået ret gode ord med på vejen om billedkvaliteten. Huset kan jeg få til ca. 3800kr og et sigma-objektiv (2.8) koster faktisk kun omkring 1500kr Men er det helt i skoven at tænke i den retning?

  Du kunne vel ikke lokkes at skrive noget om (evt. nyt blogindlæg?) kamerakøb for semi-begyndere? Evt. et tema med maxpris på fx 5000 kr ?

  Men mange tak for et rigtig godt og spændende blogindlæg. Dejlig med fokus på foto her på HG - jeg tror mange af os dyrker den hobby ved siden af hestene - så bliv endelig ved!!! smiley smiley smiley


 •   27. jan 2016 Marlene:
  Jeg ved billederne er taget med et virkelig godt kamera, som koster omkring 50.000 kr fra nyt.
  Men synes jeg i teksten skriver mere om de små kameraer til omkring 5000 kr.
  Det er bare sådan - desværre - at original objektiver koster mere end hvad de fleste regner med.
  Jeg havde selv sigma og tamron objektiver til mit gamle kamera, og ved bare hvor skuffet jeg var over dem, i forhold til de originale.
  Jeg lavede sammen med en medstuderende en test, hvor vi havde Et nikkor 50 mm. F: 2 objektiv og et magens til fra Sigma.
  De blev testet på samme kamera, sat på stativ og et motiv der sad på en stol, så alt var ens. Vi tog billede af øjet, og kunne bare konstatere at Sigma'et forskød fokuspunktet.
  Det er selvfølgelig nede i den små detaljer, men ikke desto mindre træls hvis man regner med kameraet fokuserer på det man egentlig sætter det til.

  Igen, så kan de fleste kameraer være med, hvis objektivet man har passer til omgivelserne og lysforholdene. Og her kan det nogle gange være svært at finde et til billige penge.

  Bevægelsesbilleder kan stort set alle objektiver tage, men om de kan i en hal med dårligt lys er en anden sag..


 •   27. jan 2016 SanneK: Ja, du skriver ganske rigtigt om nogle billigere objektiver - når jeg lige fik nærlæst, sorry. Bed bare lige mærke i linket i din kommentar - det er dælme dyrt smiley :-)

  50 mm må vel næsten være den billigste vej til lav blænde og god billedkvalitet. Jeg har engang haft et Nikon 50mm 1.8 - det kosteder ingenting, og billed-kvalitet var virkelig god... og på nogle kameraer (crop / DX hos nikon hedder det vist) svarer 50mm jo til ca. 75mm, så man kan komme nogenlunde tæt på - det kan jeg i hvert fald varmt anbefale...

 •   27. jan 2016 Ja, det er nemlig det.. 50 mm. er et super objektiv.
  Nikon har også en der hedder 104 mm. mener jeg.. det er lige der omkring i hvert fald. Det er også super godt til udendørs fotografering!

  Hvis man vil holde budgettet nede, så må man nogle gange gå på kompromis med nogle ting, og i dette tilfælde er det muligheden for zoom.

  Det jeg linkede til var blot for at vise hvilket der er mit yndlings. Smiler næsten hver gang jeg ser billeder igennem der er taget med det objektiv.. smiley


 •   27. jan 2016 Jeg har kig på en Tamron SP 90mm F/2.8 Di Macro 1:1 VC USD, og en Tamron 70-200mm F/2.8 Di VC USD. smiley
  90mm er dog knapt så meget av, den står til mellem 2900 og 3400, men det er stadig mange penge når man ikke har dem, haha. smiley
  70-200mm'eren står så i små 10K, så det bliver nok ikke liiiige foreløbigt, at jeg får råd til den.. smiley


 •   20. feb 2016 Hvor står blændværdien henne? Jeg har et olympus spejlrefleks, der er ca. 8 år gammelt, og jeg kan simpelt hen ikke finde det...

  Fed blog, forøvrigt smiley


 •   20. feb 2016 Det står sammen med de andre tal på objektivet.. Angivet med f/


  Tak smiley


 •   20. feb 2016 hmm... Kan det passe, at det er 1:4-5.6, og at de har byttet f ud med 1?
  Det er temmelig teknisk...


 •   20. feb 2016 Ja, det er det.. smiley Så dit objektiv kan højst have blænde 4 når den er zoomet helt ud, og 5,6 når du er zoomet helt ind..

 •   20. feb 2016 Det er meget standard på langt de fleste objektiver til rimelige penge.

 • Sashia A
  Sashia A Tilmeldt:
  maj 2016

  Følger: 1
    19. maj 2016 Jeg har et nikon d 5200 kamera, og ønsker en linse der gør baggrunden mere sløret, hvilken linse kan du anbefale? Har kigget på en linse 50mm f 1.8?

 •   15. jun 2016 en 50mm 1.8 er billig, billedkvaliteten er i top og hvis du tvinger den til at tage billeder i 1.8 hele tiden, så bliver billederne slørede i baggrunden. Det afhænger selv. af hvordan du tager billederne. Hvis du sørger for at have din model tæt på, og en baggrund der er lidt længere væk, så slører du mere.

  En zoom kan også fint sløre en baggrund. fx. en 18-200 mm ser flot sløret ud ved 200mm - selvom blænden ikke er helt nede på 1.8 - den vil jo nok være på en 4-5 stykker...

  Men en klassisk 50mm går man altså ikke forkert af - 50mm 1.8 er bare det bedste man overhovedet kan finde til prisen. Billig og god. Se evt. om du kan finde en brugt. De fejler som regel ingenting.

  Eller hvis det skal være lidt mere lækkert (og endnu mere sløret i baggrunden) så overvej en brugt 50mm 1.4

  Se fx. denne her http://www.dba.dk/normal-objektiv-nikon-nikkor/id-1025180513/

  Men vær opmærksom på at nogle af de ældre nikon kræver at dit hus har motor for at fokusere... Jeg ved ikke hvad den på dba kræver - den er ret billig, så måske den er gammel og kræver motor.


Kommentér på:
Hvilket kamera skal man vælge?
Annonce