Hvordan lærer man at hoppe op

Hvordan lærer man at hoppe op

2586visninger 10 svar | 31. mar 2016

En af de ting ved mounted-games som tiltrækker meget opmærksomhed er de så kaldte ”ophop” – altså at hoppe op på hesten mens den bevæger sig.

 

For at kunne hoppe op på hesten kræver det både meget teknik, styrke og præcision. Det kræver også tid og tålmodighed for at lære at gøre det hurtigst muligt, så man kan ride legen færdig hurtigst.

 

For bedst at kunne demonstrere hvordan jeg synes man laver gode ophop, har jeg lavet denne video, som viser mig, der hopper op på mine to ponyer, Dronning og Minx.

https://www.youtube.com/watch?v=5dnx8--1cb0

 

Som I formentlig kan se har de to ponyer forskellige højder, men de har også forskellige måder at bevæge sig på. Personligt synes jeg det er meget vigtigt, at rytteren tilpasser sig til hvordan hesten bevæger sig, så man kan lave det bedste ophop muligt.

 

Mit afhop (når jeg hopper af hesten) er stort set ens på begge ponyer. Når jeg hopper af, holder jeg min venstre hånd omkring midt på halsen, og jeg holder min højre hånd så langt oppe på højre side af sadlen, som jeg nu kan. Derudover tager jeg mine fødder ud af stigebøjlerne, så jeg ikke hænger fast, når jeg hopper af.

Det jeg gør er, at jeg rider opad mod de ting som ligger på jorden, som jeg skal samle op, sætter mine hænder rigtigt, tager mine fødder ud af bøjlerne, skubber mig opad i luften ved brug af mine armmuskler, og svinger det højre ben henover sadlen. Dette gør jeg ens på alle ponyer, jeg rider på.

Når jeg så er i luften, inden jeg lander på jorden, flytter jeg mine hænder, så min venstre hånd giver slip på halsen, og min højre hånd tager fat i tøjlen så tæt på bidet så muligt, så jeg har mere kontrol over ponyen. Min krop prøver jeg at holde fremadrettet.


 Et afhop

Når jeg er landet på jorden gælder det om at bevæge sig så hurtigt som overhovedet muligt. Jeg løber op til det, som ligger på jorden, og lige inden jeg samler det op, skifter jeg hånd på tøjlen, så min venstre hånd nu holder på tøjlen, så jeg kan samle op med min højre. Dette er fordi det er nemmere for mig, når jeg så skal enten aflevere tingen, eller ride legen videre (de fleste udfører alle lege med højre hånd) - men det er selvfølgelig forskelligt fra rytter til rytter, i videoen kan man også se, at jeg samler op med venstre på den palomino pony. 


 Når jeg samler noget op

Når man så har samlet tingen op, gælder det om at komme hurtigt op på hesten igen. Når jeg skal hoppe op igen, tager jeg min højre hånd og placerer den på højre side af sadlen, men denne gang er det omkring toppen af sadelklappen. Min venstre hånd tager jeg og placerer ca. ved midten af halsen. Når jeg har placeret mine hænder sådan, hopper jeg op.

Der er mange forskellige måder man kan hoppe op på – f.eks. kan man hoppe op med at lave et lille hop inden man springer på, eller man kan trække sig selv op. Dette er de to metoder jeg bruger mest.

 

Når man laver et hop før man hopper på, har man ligesom den ekstra styrke til at komme hele vejen op. Det man så gør, er at man løber ved siden af hesten, laver et hop, som er hvor man bare springer op i luften og ned igen, og når man så lander på jorden igen efter man har lavet sit hop, svinger man sig op på hesten. Det er vigtigt at sprede sine ben, så man kan lande i sadlen med et ben på hver side.

Samtidig med at man bruger sine ben til at hoppe op, bruger man også sine arme til at give en støtte, og til at hjælpe en op. For mig er det ekstremt vigtigt at mine arme er placeret ordentligt, for ellers kan jeg ikke komme op.


 Et hop jeg laver før ophoppet

Et ophop hvor man bruger sine arme til at trække sig op er meget sværere at udføre, da man skal have rigtig meget styrke i sine arme. Det man gør er, at man bare løber ved siden af hesten, og når det så føles rigtigt, trækker man sig op i armene, altså uden at lave et hop. Det er ret svært, men det er meget effektivt, og umiddelbart er det, efter min mening, det som går hurtigst.

Hvis I har svært ved at forestille jer, hvordan man laver dette ophop, kan I måske huske scenen fra filmen Spirit, hvor indianerdrengen tækker sig op på den vilde mustang. Det er bare sådan man gør, bortset fra hesten har udstyr på :P

 

Den første pony der bliver vist i videoen er min palomino pony, Dronning. Dronning er relativt lille, men hun har meget store ben bevægelser, som gør, at det virker som om, hun er større end hun faktisk er.

Når jeg rider på Dronning, er det vigtigt for mig, at jeg hopper af i god tid, før jeg skal samle noget op fra jorden, og det skyldes, at hvis jeg ikke når at få hende ind på plads, altså få fat i venstre tøjle og få hende til at gå lige, så snart jeg er hoppet af, går hun ind i mig, og vælter mig.

Det er også vigtigt at jeg har noget tid at løbe på, før jeg skal hoppe op, så jeg har tiden til at gøre det.

Dronnings ben bevægelser gør, at det føles som om, der er ét rigtigt tidspunkt at hoppe op på i hvert galopspring. Det er selvfølgelig bare personligt, og det kan være forskelligt fra rytter til rytter, men for mig er det vigtigt, at jeg kommer op på det rigtige tidspunkt.

 

Men det er absolut ikke det samme med min røde pony, Minx, som er den anden, der bliver vist i videoen. Med Minx behøver jeg ingen tid at løbe på, da jeg ikke behøver at få hende ind på plads, da hun gør det automatisk, så derfor vælger jeg at hoppe af lige før de ting jeg skal samle op, for det er det hurtigste med hende. Derudover er Minx’ bevægelser ikke særlig store, og hendes ben bøjer overhovedet ikke så meget som Dronning, hvilket gør, at det er muligt at hoppe op, uanset hvilken del af galopspringet hun er i. Men igen, det varierer fra rytter til rytter.


 Et ophop

At lære hvordan man laver ophop er, som sagt, noget som tager rigtig meget tid og dedikation. Det er formentlig ikke noget man lærer fra den ene dag til den anden – for mig tog det omkring et halvandet år, tror jeg, før jeg kunne lave ophop ordentligt. Mens jeg stadig øvede mig, landede jeg mest på midten af sadelklappen, eller omme bag sadlen, og det tog lang tid før jeg lærte at gøre i galop. Men da jeg så havde lært det, var det ligesom at køre på cykel, det er noget man kan hele livet.
Så bare rolig hvis det tager tid for jer at lære, det er svært, men det er rigtig sejt at I prøver!!

plus, det er et rigtig sejt trick at kunne, hvis man tager sine venner med ud at ride ;)

 

Håber dette indlæg gav mening, og det har givet jer en bedre forståelse af, hvordan man laver ophop – hvis I har nogle spørgsmål, eller stadig ikke forstår hvordan man gør, skal I være mere end velkomne til at smide mig en besked her på HG, eller bare skrive en kommentar på Youtube videoen.

 

Vi ses igen næste gang!


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvordan lærer man at hoppe op
 •   31. mar 2016 Hvor miljøtrænet skal hesten være for at man kan øve det her på den? smiley Kunne vildt godt tænke mig at lære det! Måske ikke i galop, men bare generelt. Det ville være praktisk når jeg er på tur og måske er nødt til at hoppe af, uden at være afhængig at noget at stå op på smiley

 •   31. mar 2016 Hej Frida, jeg er ikke helt sikker på hvad du mener - men hvis jeg har forstået spørgsmålet korrekt, så er det selvfølgelig vigtigt i begyndelsen af at lære det, at hesten er i et trygt og roligt miljø, så den bedst muligt kan forstå hvad der foregår, da det kan være forvirrende for dem i starten - men når både du og hesten har lært det, synes jeg ikke selv, at det er så vigtigt at hesten er tryg i sine omgivelser, for hvis den bliver forskrækket, kan man bare hoppe af, og så berolige den fra jorden.
  Selv når jeg er ude at ride, og min hest bliver bange for noget, og bliver urolig, kan jeg sagtens bare finde på at hoppe af og berolige den, og når den så er faldet ned igen, hopper jeg på igen.
  Ved ikke om det giver mening, eller om det overhovedet er svar på dit spørgsmål, men så må du lige skrive igen smiley


 •   1. apr 2016 Dejligt at høre! Så er det bare at gå i gang smiley
  Det var egentlig bare det jeg ville høre og få bekræftet!
  Har du nogle tips til hvordan man sådan kommer i gang helt fra bunden? I starter vel også mens hesten står stille, så ikke I kommer til skade, kunne jeg forestille mig smiley


 •   1. apr 2016 Hmm altså, det jeg tror mange gør er, at mens hesten står stille så kan man prøve at hoppe op med maven først, og så svinger man benene henover sadlen, og så når det er på plads, kan man prøve at gøre det i skridt. Men ville rådgive til ikke at gøre dette i trav, da det kan gå ret galt.
  Men ellers er det en fin metode til lige at lære at komme op, og så når man har lært det, kan du begynde at øve dig på at lave ophop som de er beskrevet her i indlægget smiley


 •   2. apr 2016 Tusind tak for svar! smiley Må bare i gang med at øve mig smiley

 •   13. apr 2016 Hvordan kommer man op på en hest på ca 175 cm? smiley

 •   14. apr 2016 Hmm, jeg tror med samme teknik som man bruger på små ponyer - men i Mounted games må man kun bruge heste op til 152 cm, ellers bliver de for store, så jeg ved det faktisk ikke hehe smiley

 •   14. apr 2016 Hehe okay smiley

 •   20. apr 2018 Hvor høje er dine ponyer i stg?

 •   1. maj 2018 Hej Thea, beklager mit sene svar. Jeg så, at du havde spurgt, hvordan man lærer at komme op, og jeg havde tænkte mig at sende dig dette indlæg, men du har fundet det selv smiley det handler lige så meget bare om at øve, øve og øve! Hvis det er meget svært, så kan du øve dig i at hoppe op på maven først og derefter prøve at svinge benene smiley
  Mine ponyerne er 140, 143, og 146 cm, men når først man har teknikken, kan man hoppe op på alle heste smiley


Kommentér på:
Hvordan lærer man at hoppe op
Annonce