Hvordan rider man: slalom og mug shuffle

Hvordan rider man: slalom og mug shuffle

1970visninger 0 svar | 26. aug 2016

Jeg lovede for lidt tid siden, at jeg ville begynde på en serie, som forklarer, hvordan man rider de forskellige lege, så nu starter jeg :)

 

Jeg tænkte, at de første to lege, som jeg ville starte med, skulle være rimelig simple, så vi kan komme stille og roligt i gang – derfor valgte jeg slalom (speed weavers til stævner) og mug shuffle.

Begge lege er pælelege, og de bliver begge to kun redet fra hesten (dvs. Man ikke skal hoppe af, med mindre man laver fejl).

 

Begge lege er demonstreret i denne video: https://www.youtube.com/watch?v=IQvm2KiZ9Mk og gennem dette indlæg vil jeg flere gange referere tilbage til videoen.

 

Slalom er en leg, som handler om hurtighed og styrbarhed. For at ride slalom skal man have fem pæle, som hver er halvanden meter. Pælene skal stå på en lige linje med en afstand af 9.14 meter.

Det er mest normalt, at man starter fra venstre side, så man får vendingen til højre, hvilket er den side man normalt vender med (fordi man oftest bruger højre hånd til at udføre legene), men selvfølgelig kommer det an på ponyen, og hvad den bedst kan.

Man skal ride igennem de fem pæle på vej opad, som vist på videoen, og derefter skal man vende om den 5. Pæl, og så skal man ride slalom på vej hjem.


På billedet er Maja Paarup og Loverboy på vej ud af vendingen - Foto: Anita Rasmussen


Det vigtigste ved at kunne ride en god slalom er, at man bedst muligt skal kunne styre sin hest. Der er mange forskellige måder at styre hesten på – som I måske kan se på videoen, kan jeg, på Minx, bedst lide at læne mig fremad med overkroppen, og bruge hele min krop og mine tøjler til at styre hende gennem pælene. Jeg bruger dog ikke tøjlerne til at hive i hende, men jeg bruger tøjlerne til at ligge ind på siderne af hendes hals og skubbe hende gennem pælene.

Når jeg vender, læner jeg min krop indad mod pælen, samtidig med jeg igen skubber tøjlen ind på hendes hals. Jeg prøver på at holde samme tempo hele vejen rundt om vendepælen, og derefter styrer jeg, ligesom før, hende gennem pælene.

Men der er altså mange måder at styre hesten på; da jeg havde min gamle pony, Dronning, var det vigtigt, at jeg sad tilbage og styrede med hofterne i stedet for hele kroppen. Det var fordi, Dronning faldt meget på forparten, så hvis jeg lænede mig meget fremad, ville hun komme ud af balance.

 

Personligt synes jeg, at slalom er nemmest at ride, hvis man rider samme tempo hele vejen igennem, fordi så kan man nemmere skabe en rytme, som man har hele vejen igennem. Men hvis man gerne vil drive hesten fremad, er det nemmest at gøre, når man rider gennem pælene og i vendingen – dvs. At hvis man gerne vil sparke, skal det helst være i harmoni med, at hesten changerer mellem pælene; altså at sted ca. Midt mellem pælene.

I vendingen kan man ride hesten fremad hele vejen rundt, så den ikke mister tempo på noget tidspunkt, og så den på vej ud af vendingen ikke mister fart.


 På billedet er Jens Holm og hans pony Kandis på vej op af banen - Foto: Anita Rasmussen

 

Den næste leg jeg valgte at snakke om er mug shuffle. Det er som sagt også en pæleleg, men i mug shuffle bruger man kun de første fire pæle (og hvis man rider individuelt bruger man også en vendepæl).

De første fire pæle er de pæle, som er tættest på startlinjen. Der skal være en kop på både pæl 1 og 3.

I mug shuffle skal man så rykke en kop fra pæl 1 til pæl 2 og fra pæl 3 til pæl 4. Hvis man rider hold, rider man op over vendelinjen og skifter rytter, men hvis man rider individuelt, står der en vendepæl bag vendelinjen, og den rider man så rundt om, og flytter kopperne fra pæl 4 til pæl 3 og fra pæl 2 til pæl 1.

 

Mug shuffle er nemmest at ride, hvis man rider i stabilt tempo – det er altså en dårlig idé at lave temposkift, når man rider denne. Hvis man dog er lidt mere rutineret, kan man gøre sådan, at man rider fremad mellem pælene, men samtidig laver en halvparade før man tager og sætter kopperne.

Der er forskellige måder, man kan holde koppen på. Det er mest normalt, at man holder på siden af koppen, så man har styr på det hele – det er ikke en god ide at holde oven på koppen, da man mister kontrol over den.


Billede: Hanna Magnusson Freelance


Selv kan jeg bedst lide at holde halvt på siden og halvt på toppen, det er det, som fungerer bedst for mig.

Når man skal sætte koppen på pælene, er det vigtigt, at man sætter koppen, før man slipper – det lyder umiddelbart meget simpelt, at man skal have en fornemmelse af, at koppen er på pælen, men nogle gange kan man godt ride for hurtigt, og derfor ikke udføre legen ordentligt.

 

Alting kræver tid, og det tager selvfølgelig tid og øvelse at blive god til legene, men hvis man arbejder for det, kan man hurtigt få styr på det.

 

Igen, dette er selvfølgelig kun, hvordan jeg selv vil ride legene, og der er mange måder man kan gøre det på.

 

 

Jeg håber, I kan lide dette indlæg, for jeg tænker, at jeg gerne vil fortsætte med at lave dem – så I må meget gerne smide en kommentar med hvad I synes :)


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg
  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Hvordan rider man: slalom og mug shuffle
Annonce