Hvordan træner man en ny pony til mounted-games?

Hvordan træner man en ny pony til mounted-games?

2272visninger 4 svar | 2. okt 2016

Der var en, som foreslog, om jeg ikke kunne skrive et indlæg om, hvordan man træner en ny pony til mounted-games – det tænkte jeg var en rigtig god ide, fordi jeg snart selv skal have ny pony, som er helt ny til mounted-games, og derfor skal jeg jo selv træne den op.

 

Når man træner en ny pony, uanset hvad man skal træne den til, er det først og fremmest vigtigt, at man har gensidig tillid til ponyen, og at man er tålmodig med fremgangsprocessen. Det tager tid at træne en god pony op, og man skal huske, at alt er nyt for ponyen.

 

Når jeg starter med at træne en pony, er det først vigtigt, at jeg er komfortabel med at ride på den, og føler jeg kan styre den i alle tre gangarter.

Når dette er på plads, kan jeg gradvist begynde at opbygge vendinger og stop. Jeg kan godt lide at øve mine vendinger op af barrieren, så hesten skal vende ind mod muren. Dette lærer hesten at vende på bagbene, og at den skal kunne vende småt.

Når jeg skal lære dem at stoppe, kan jeg godt lide at sætte nogle punkter, hvor hesten SKAL stoppe, og hvis den ikke stopper på det sted, bakker jeg den tilbage til punktet og får den til at stå stille, indtil den er afslappet.


 


Når ponyen har lært dette nogenlunde, begynder jeg med udstyret. Når jeg skal lave vendinger rundt om udstyr (som f.eks. tønder og pæle), sætter jeg en kegle/pæl op ca. 2 m. På højre side af udstyret (hvis man kigger fra vendelinjen). Dette ”afspærrer” hestens plads, når den skal vende, og derfor lærer den at lave tætte vendinger.

Normalvis starter jeg med at lære hesten slalom i forskellige tempis. Hesten skal kunne følge min kropsbevægelse igennem pælene, så jeg ikke behøver bruge tøjlerne som sådan, når jeg rider andre lege også.

 

Derefter begynder jeg normalt at vende den til de forskellige lyde, som udstyret laver – f.eks. litters, bottle, sætte kopper på pæle osv. Når den er tryg ved dette, begynder jeg gradvist at ride forskellige lege på den.

 

Et sted i denne proces lærer jeg også hesten at lave ophop. Det foregår bare op af langsiderne, så jeg hopper af i, normalvis, trav - hvis hesten stopper op, i det jeg hopper af, løber jeg med den, til den sætter i trav igen – derefter hopper jeg på igen, uanset om hesten stopper eller løber videre. Hvis hesten stopper op, når jeg hopper på igen, driver jeg den fremad igen, så den lærer, at det skal være flydende, når man hopper op.

 

Derudover er det også godt at lære hesten hvad linjerne betyder, så den ikke er forvirret til stævner. Jeg synes selv, at ponyen skal lære at stå helt stille ved linjerne, og den skal ikke blive skør, når fløjten lyder. Hvis hesten står stille ved lyden af fløjten, rider jeg den op til linjen, og når den står stille der, skridter jeg henover den, klapper hesten og hopper af.

 

Det er også vigtigt at træne afleveringer og parlege, så hesten er tryg ved andre heste, men personligt synes jeg godt, at dette kan vente, indtil hesten er nogenlunde tryg ved udstyret og legene. For mig er det, i starten, ikke det vigtigste.



 

En ting, som jeg selv har brugt meget, når jeg træner ponyer op, er at få andre til at vurdere, hvordan ponyen udvikler sig. Nogle gange kan det svært selv at se, hvornår skal sætte tempoet lidt op, eller lærer hesten noget mere grundteknik, så derfor har jeg mange gange sendt video af mine ponyer til min træner, så hun kan være med til at vurdere, hvordan hesten går. Og så, når hesten er klar til at gå træninger med andre heste, kan man altid spørge de andre, hvad de synes, man skal gøre anderledes.
Dette er selvfølgelig en smagssag, men jeg synes, det er rart at få feedback fra folk udefra, som ikke kender hesten lige så godt, som man selv gør.

 

Det er selvfølgelig svært at sige, hvor længe det tager at træne en god gamespony, men det er så vigtigt at huske at rose hesten, så snart den gør noget som er rigtigt – også selvom du har vist den det 100 gange før :)

 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvordan træner man en ny pony til mounted-games?
Kommentér på:
Hvordan træner man en ny pony til mounted-games?
Annonce