Hvorfor "smiler" heste

Hvorfor "smiler" heste

8723visninger 9 svar | 4. mar 2016

Af: Lisbet Holmberg, Konsulent for Sydsjælland, Lolland-Falster, hos Ditte Young

https://www.facebook.com/ditteyoungkonsulenter/?fref=ts

Når Heste krænger mulen op i luften, så tro ikke at de smiler, for det gør de ikke. Denne adfærd kaldes Flehmer

I langt de fleste tilfælde, ser man heste udvise Flehmer-adfærd,  af 3 årsager:

 1. De har smerte eller ubehag.

 2. De dufter til stærke dufte, eller smager på kraftig smag.

 3. De har lært det som et trick i forbindelse med at det udløser godbid af ejer

 

1.Flehmer-adfærd pga smerter eller ubehag.

 Når heste flehmer grundet ubehag eller smerter, kan vi egentlig sammenligne det lidt med at vi mennesker kan ”skære ansigt” når vi har smerter. Det kender vi alle til når vi har f.eks. ondt i maven, så kan vi faktisk også krænge vore læber op i smerte. 

Så hvis du ser din hest stå på folden og se ud som om den sover/hviler, men altså samtidig udviser Flehmer-adfærd (”smiler”) så er det et signal om at din hest har ondt, og du bør selvfølgelig derfor forsøge at finde ud af hvorfor den har ondt og hjælpe den.

Adfærden kan f.eks. skyldes smerter i forbindelse med kolik, men det kan altså også skyldes, at din sadel trykker og gør ondt på hesten når du rider. Jeg har selv oplevet begge dele. Jeg havde en hest som ofte krængede mulen op i forbindelse med at jeg red. I første omgang tænkte jeg på at det evt. skyldtes smag i munden fra bid . Men jeg fandt ud af at det var sadlen, der trykkede og gjorde ondt. Da sadlen blev skiftet til en anden holdt min hest op med Flehmer-adfærden.

 

2. Flehmer-adfærd pga stærke dufte eller smag.

Der findes forskellige duftstoffer, som påvirker hestene hormonelt og instinktivt, og som kan opdeles i 4 grupper af såkaldt feromoner. 

 • Den første er kønsferomoner, som sørger for genkendelse af artsfæller og hjælper under parringen.

 • Den anden er social- og identificeringsferomoner, som hesten bruger til afmærkning af territorium ved hjælp af ekskrementer og urin.

 • Den tredje er fødsels- og adoptionsferomoner, som udløses af en duft der sidder i hud på nyfødte føl, som gør det nemmere for moderen at tage føllet til sig.

 • Den fjerde er beroligende feromoner, som sidder i huden tæt ved hoppens yver og som produceres kort efter fødsel, og indtil føllet er fravænnet.

Disse duftpåvirkning udløser også Flehmer-adfærd hos heste.

3. Flehmer-adfærd pga tillært trick.

Den sidste type af flehmer-adfærd, behøver ikke særlig ekstra forklaring, bortset fra at hesten i forbindelse med tilfældig flehmer-adfærd, samtidig hermed er blevet rost og belønnet af ejer, hvilket så er blevet gentaget så det sidder i hukommelsen, som et trick der fremkaldes på kommando .

 

Det vigtige budskab med denne blog, er at vi alle er opmærksomme på om vore heste ”smiler” umotiveret på folden eller i sin boks eller under ridning, da det kan være tegn på/signal om smerte.

Jeg ønsker alt det bedste for Jer og Jeres dejlige dyr.  

Mange hilsner

Lisbet HolmbergFølg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvorfor "smiler" heste
 •   4. mar 2016 Kan godt værre det lyder dumt.
  Men havde for en måneds tid siden min hest fri i ridehuset. Han løb rundt osv bukspring og alt det.
  Han traver lige så stille af, og stiller sig så og "smiler".
  Hvad tror du så det kan have været? smiley


 •   4. mar 2016 Hmm vi har en, vil jeg mene glad og tilpas fjordhest som smiler hver gang jeg kommer med sadel og trense, altså inden det bliver lagt på hende og hun gør det aldrig under ridning eller på noget andet tidspunkt og det er ikke tillært

 •   5. mar 2016 min kan det som et tricks.. nu gør hun det hvergang jeg fodre.. tror ikke hun har ondt.. kiopraktoren siger hun er i bedste form osv.

 •   6. mar 2016 Hej ”Michala&Frilo”:
  Det er ikke til at sige, hvad der har fået din hest til at Flehme (”smile”), udover at det er en reaktion eller tilstand i kroppen der har udløst det. Det behøver ikke nødvendigvis at være smerte, men kan skyldes forbigående ubehag. Hvis du lader din hest gøre nøjagtig det samme igen, og den reagerer på samme måde, ville jeg nok undersøge lidt nærmere. Jeg vil dog tilføje, at det sagtens kan være en følelse i kroppen som følge af at din hest måske ikke har været varmet op inden den løb rundt og udfoldede sig. Dernæst kan det også være at den tilfældigvis har opfanget en duft der har udløst flehmer-adfærden. smiley


 •   6. mar 2016 Hej ”Yourdreamhorse”:
  Det at din hest viser flehmer-adfærd ”smiler” hver gang du kommer med sadel og trense, er ikke et udtryk for at den smiler, sådan som vi forstår det at smile. Det behøver heller ikke være udtryk for smerte. Men det er givetvis forårsaget af en eller anden form for reaktion der sker i kroppen på din hest. Uden at jeg vil sammenligne med din hest, vil jeg gerne nævne at jeg rider på en hest, som lægger ørerne helt tilbage, når den ser jeg kommer med sadlen. Dette stammer fra billeder/oplevelser den har i sin hukommelse fra mange års konkurrencespringning på højt niveau tidligere i dens liv. Efter at hesten nu får en helt speciel god godbid hver gang jeg kommer med sadlen, er den begyndt at små-vrinske når den ser sadlen. Det er nok det der kommer tættest på at smile, sådan som vi forstår et smil. smiley


 •   6. mar 2016 Hej "Hafferne":
  Din hest kan meget vel have videreført flehmer-adfærden som trick til fodringssituationen. smiley

  Det vigtige budskab med blog-indlægget er bare at vi alle er opmærksomme på om vores heste udviser denne flehmer-adfærd ved gentagne situationer (udover de tillærte tricks), da adfærden som sagt ikke er et udtryk for at hesten smiler (som vi forstår et smil)


 •   6. mar 2016 Hejsa, min hest flehmer meget når vi står på staldgangen og strigler, eller jeg hilser på hende i boksen. Avler fortæller at hun altid har gjort det meget. Hun gjorde det som det første da hun blev født og kom fri af hinden. Derfor tænker jeg at det for hende ikke er forbundet med nogen af de tre punkter du skriver?? ☺️

 •   7. mar 2016 Hej Anna R :
  Ja der er jo altid undtagelser, og det kan da sagtens være at din hest er en undtagelse.
  Det lyder da også som en speciel situation, hvis din hest allerede gjorde det straks ude fra fødselshinden. Men denne flehmer-adfærd er højst sandsynligt ikke et udtryk for smil, det er nok nærmere en hormonel eller instinktiv reaktion i kroppen på din hest, og som måske senere har "sat" sig som en vane. I fødselssituationen er hesten jo påvirket af mange duftferomoner, både fra føllets egen hud, og samtidig fra hoppens yver.

  Det er bare vigtigt at man ikke forveksler flehmer-adfærd med at hesten smiler, sådan som vi definerer smile.
  smiley
 •   7. mar 2016 Tak for svar:) Har nu heller aldrig tænkt det som et smil. Men mere som en vane. Man skal bare nusse hende i hoved, så gør hun det. Men ikke med hvem som helst. Så jeg forbinder det heller ikke med noget negativt!

Kommentér på:
Hvorfor "smiler" heste
Annonce