Indparkering

Indparkering

1803visninger 0 svar | 3. mar 2016

I sidste uge skrev jeg et indlæg omkring at få hesten til at stå stille når man stiger op. I forlængelse af det har jeg i denne uge valgt at skrive om indparkering.


Jeg synes det er rarest at begynde rideturen i ro og mag og uden en slåskamp med hesten for at komme i sadlen. Så derfor lære alle mine, både egne heste og træningsheste, at indparkere og stå stille når jeg stiger op.

Der er en del heste, der er utrygge ved skamlen, hvis de ikke har prøvet det før. Jeg vil anbefale at man begynder med at tage skamlen hen til hestens hoved og lade hesten snuse til skamlen og derefter rose hesten enten med ord, nus eller en godbid og gerne alle tre ting.

Derefter flytter du skamlen længere og længere ned på siden af hesten i små trin. Hvis hesten flytter sig væk fra skamlen så flytter du skamlen med og så snart hesten står stille så fjern skamlen igen og ros hesten. Når hesten kan stå stille og roligt ved siden af skamlen så kan du begynde at sætte dit ene ben op på skamlen. Når hesten står stille så tager du benet ned og roser den. Derefter træder du lidt op på skamlen og ned igen. Dette gentages indtil du kan stå på skamlen mens hesten står roligt ved siden af.


Der er en del heste der synes der er ret mærkeligt, at vi lige pludseligt er meget høje på siden af den. Derfor kan det være en god idé, at begynde med at være meget sammenbøjet når vi står på skamlen således at hesten stille og roligt kan vende sig til at vi bliver højere og højere. Det er en meget uvant fornemmelse for hesten da vi jo ikke rigtig bliver meget højere end den i andre situationer.

Når du kan stå fuld oprejst på skamlen mens hesten står roligt ved siden af så kan du så småt begynde at ligge vægt i stigeremmen og senere hen sætte foden i stigbøjlen. Øv også hesten i, at du svinger benet hen over hesten med det ene ben mens du stadig har det andet ben på skamlen.

Det kan du fx gøre ved at du svinger det ene ben frem og tilbage mens du står på skamlen, uden at svinge benet op men bare stå og svinge det frem og tilbage. Når hesten ikke længere reagere på dette så kan du ligge det ene ben op på bagparten af hesten og belønne den for at stå stille ved at rose den, tage benet væk igen og gerne også give den en godbid. Det er vigtigt at hesten vender sig til store bevægelser, men du står ved siden af den på skamlen så den ikke bliver forskrækket og viger bort fra skamlen når du er i gang med at sidde op.

Det er vigtigt at du hele tiden husker at rose hesten for at stå stille, uanset hvad du foretager dig på skamlen.

Når du både kan ligge vægt i bøjlen og svinge benet op på sadlen kan du kombinere disse to og stille og roligt sætte dig op i sadlen.

Husk igen at ros hesten for at stå stille ved at rose den med nus og godbidder. Hop stille og roligt af igen.

De første par gange ville jeg sætte mig i sadlen uden at bruge stigbøjlen men det kan være svært hvis det er en meget stor hest.

Efter nogle gange kan du begynde at tage stigbøjler på og igen huske at rose hesten for at stå stille.

 

Træn gerne indparkering fra begge sider således at hesten bliver vant til at skamlen eller noget andet også kan være på dens højre side. Det er både god træning for hesten og for dig som rytter at du kan stige op fra begge sider.

 

Rigtig god fornøjelse med træningen.


De bedste hilsner

 

Karin Bræmer Hoffmann

www.letridning.dk


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg
  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Indparkering
Annonce